Vezi 14 fire de răspunsuri
    • POPA GABRIELA
      20 ianuarie 2017
      1 urează frunze verzi

      Lamai cu frunze rupte

      Buna ziua,
      Revin cu problema referitoare la frunzele de lamai. Va rog daca se poate sa ma ajutati referitor la un lamai primit in toamna anului 2016 unde frunzele au inceput sa fie mancate(sunt franjurate) de ceva insecte care nu se vad cu ochiul liber, iar pe spatele frunzei niste pete foarte mici maronii. Am atasat si cateva frunze.Va multumesc, Gabi POPA

      # 65359

      20 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 ianuarie 2017

      Planta nu pare sa prezinte simptomele prezentei unei boli sau a unui daunator. Frunzele par a fi mai degraba sfasiate, rupte iar asta poate avea mai multe cauze. Una din ele ar putea administrarea rara a apei. Astfel, planta asimileaza apa atunci cand este disponibila, cauzand acumularea in frunze in cantitate prea mare (de exemplu, un fenomen asemanator se intampla cu ciresele dupa o ploaie, cand acestea crapa, peretii fructului cedeaza in urma presiunii din interiorul celulelor). Urmariti planta dupa udare si observati daca se produc mai multe rupturi ale frunzelor. Fertilizarea in exces ar putea fi deasemenea un factor ce duce la acumularea substantelor in cantitati prea mari, implicit a apei, ceea ce duce la aceeasi problema de mai sus. La ce temperatura este tinuta planta? Aplicati pulverizarea apei pe frunze? Fertilizati? Ce marime are planta si ghiveciul in care este tinuta? La cat timp administrati apa? Cateva poze cu planta in intregime ar fi utile.

      # 65364
      0 urează frunze verzi
    • POPA GABRIELA
      25 ianuarie 2017

      Buna ziua,
      Am primit acest lamai in luna noiembrie 2016 si avea 3 frunze deja franjurate/mancate.
      L-am pus in ghiveci de plastic, dimensiuni diametrul de sus 50 cm si inaltimea 38 cm cu pamant special pentru lamai , respective CITRUS de la AGRO , (nu am stiut ca trebuie ghiveci de lut sau lemn), avea doar o floare.
      Temperatura medie in camera este de 18-19 grade, Inaltime 2 m.
      Pulverizez aproape in fiecare zi apa pe frunze.

      In prima faza l-am stropit 3 saptamani la rand la interval de 7 zile cu solutie AMALGEROL, 1ml la 1 l apa.Au inceput sa apara florile, deja am din luna noiembrie pana in prezent 10 lamai mici.
      Vazand ca frunzele sunt mancate de ceva insect, akarieni, invizibili, m-am dus la BUCUR OBOR, la un magazin de fitofarmacie, cu 2 frunze afectate, iata etapele tratamentului:

      04.12.2016 – Tratamentul propus de la fitofarmacie: SILTIM, TOPSIN, NISSORUN.Am aplicat la interval de 7 zile
      10.12. 2016 – Aplicat ingrasamant VITAFLORA , special pentru citrice, 1 ½ l apa + 5 ml VITAFLORA, datorita faptului ca incepuse sa-i cada frunzele.
      14.12.2016 – Repetat tratamentul cu SILTIM, TOPSIN, NISSORUN
      21.12.2016 – Aplicat ingrasamant VITAFLORA , special pentru citrice, 3 l apa + 10 ml VITAFLORA, parea uscat pamantul.
      03.01.2017 – Stropit frunzele cu DITHANE
      Intre timp au inceput sa apara mai multe frunze mancate unele chiar din varful frunzei, altele mancate jumatate din partea stanga a nervurei principale
      06.01.2017 – Aplicat ingrasamant VITAFLORA , special pentru citrice, 4 l apa + VITAFLORA.
      09.01.2017- stropit frunzele cu AMALGEROL
      16.01.2017- stropit frunzele cu AMALGEROL
      23.01.2017- stropit frunzele cu AMALGEROL

      # 65365
      0 urează frunze verzi
    • POPA GABRIELA
      25 ianuarie 2017

      Buna ziua,
      Revin cu alte imagini ale frunzelor care sunt efectiv mancate de ceva.
      Va multumesc

      # 65368
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 ianuarie 2017

      Prezenta acarienilor este semnalata de anumite simtome (prezenta unei panze fine sau a intepaturilor pe frunze). Frunzele dumneavoastra arata sanatoase. Simptomele nu par a fi a unui daunator. In aceasta perioada se recomanda fertilizarea mai rara a plantelor de interior, acestea fiind intr-un repaus relativ datorat nivelului scazut de lumina. Se recomanda administrarea lunara sau mai rar a ingrasamintelor. Repet ceea ce am specificat mai sus: poate fi vorba despre o disfunctie a plantei, nu de un daunator.

      # 65373
      0 urează frunze verzi
    • POPA GABRIELA
      27 ianuarie 2017

      Va multumesc

      # 65374
      0 urează frunze verzi
    • anghelescu petre
      5 iunie 2017

      Buna seara,

      Cam acelasi lucru patesc si lamaii mei ( frunze mancate, sfasiate – am gasit cauza, cred: melcii) dar, in plus, apar si pete mari galbene. Frunzele atacate nu cad, le rup eu.
      Care ar putea fi cauza?

      Multumesc pentru orice idee.

      # 65375
      0 urează frunze verzi
    • anghelescu petre
      5 iunie 2017

      Buna seara.

      Pe 4 iunie seara am dat pt. melci iar a doua zi am gasit deja 2 bucati.
      Nu imi explic petele galbene, totusi.

      # 65379
      0 urează frunze verzi
      • anghelescu petre
        22 august 2017

        Buna seara dna Ela,

        Revin cu solicitari de ajutor. Am promit un lamai de la cineva care il primise de la altcineva. Cred ca are 5-7 ani, dupa cum arata. Mi s-a spus ca a facut lamai acum un an. Eu l-am primit taiat si cu frunzele atacate.
        Ar putea fi acarieni si ciuruire micotica, desi nu stiam ca ciuruirea apare la lamai.
        Totodata, frunzele tinere care au aparut in varful lastarilor sunt rasucite si stranse. Alte sunt un pic galbene, mai ales la varf.
        Nu l-am tratat cu nimic inca, doar un ingrasamant.
        Ce parere aveti?

        Multumesc.

        # 65385
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          22 august 2017

          Nu par a fi simptomele prezentei acarienilor. Daca acestia sunt prezenti, se poate observa o panza fina pe partea inferioara a frunzelor si in acea panza se pot observa si acarienii, la o atenta observare (sunt foarte mici). Simptomele par a fi mai degraba cauzate de unul sau mai multi factori de mediu si/sau nutritie. Ati efectuat un tratament impotriva limacsilor cu ceva timp in urma; este posibil sa fi pus cam mult moluscocid pentru acel volum de substrat si planta sa sufere de fitotoxicitate, avand in vedere arsurile din varfurile frunzelor. De asemenea, vasul plantei pare a fi cam mic iar substratul nu este tocmai afanat, asa cum prefera lamaiul (este important ca radacinile sa beneficieze de oxigen). Scoateti cu atentie vasul plantei si vedeti daca radacinile sunt incolacite dupa forma acestuia. In caz afirmativ, ar fi recomandat sa schimbati vasul cu unul mai mare si sa adaugati un substrat mai afanat. La schimbarea vasului incercati sa desfaceti usor radacinile de la exterior. Nu desfaceti pamantul de pe radacini (nu schimbati pamantul in totalitate) ci doar completati cu substrat nou spatiul ramas. Ca substrat se poate utiliza unul pentru citrice (Substrat Profesional Citrice, 20 litri). Orificiile din frunze ar putea fi cauzate de probleme de nutritie, la fel ca si simptomele de roluire a frunzelor din varfurile lastarilor. Se pot efectua fertilizari foliare cu Cropmax (Cropmax, 20 ml). Daca se efectueaza transplantarea in alt vas, fertilizarile se efectueaza la 2-3 saptamani dupa transplantare, pentru ca planta sa se obisnuiasca in noul substrat.

          # 65390
          0 urează frunze verzi
          • anghelescu petre
            23 august 2017

            Sarut mana si multumesc.
            Este vorba despre alt lamai, nu cei tratati contra limacsilor.
            Dar am inteles ce ati spus si voi proceda in consecinta.

            Multumesc.

            # 65391
            0 urează frunze verzi
            • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
              23 august 2017

              Cu mare placere! ideea de baza este ca simptomele nu sunt cele ale prezentei unor boli sau daunatori ci mai degraba din cauza factorilor de mediu si a dereglarilor de nutritie.

              # 65392
              0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      5 iunie 2017

      Petele de pe frunze sunt cauzate de o boala fungica. Ar fi recomandat sa indepartati frunzele afectate, acestea fiind purtatoare ale ciupercii. Se pot aplica 2 tratamente cu 2 fungicide precum Bravo (Bravo 500 SC, 20 ml) si Ortiva (Ortiva 250 SC, 10 ml). Feriti o perioada planta de umiditate pe frunze. Impotriva limacsilor se pot aplica: Agrosan (Agrosan B, cutie 500 g) sau Optimol (Optimol, 100 g).

      # 65382
      0 urează frunze verzi
    • anghelescu petre
      6 iunie 2017

      Sarut mana si multumesc

      # 65383
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      6 iunie 2017

      Cu mare placere!

      # 65384
      0 urează frunze verzi
    • Baiculescu Oana
      14 decembrie 2017

      Buna ziua.
      Ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat .
      Am un lamai acasa, la bloc, din luna octombrie ,care acum a inceput sa faca fructe (inca sunt mici), iar frunzele lui arata de parca sunt sfasiate in ultima vreme. Acasa este tinut pe balcon ,temperatura este de 20 grade ,udat o data la 3-4 zile,pana acum nu l-am tratat cu nimic .Nu are pe spatele frunzelor nici un gandacel/panza alba/paianjen ,in schimb in ghiveci am observat niste larve mici ca un melc dar fara cochilie.
      Din cauza acelor larve poate avea frunzele mancate?desi mentionez inca o data ca le-am vazut numai in pamant. Cu ce pot sa il tratez ? Puteti sa imi spuneti si denumirea insecticidului ,fiind primul lamai nu prea ma pricep. Si daca il tratez pentru daunatori fructele ii vor cadea ?
      Imi cer scuze daca mesajul postat se repeta
      Multumesc .

      # 65393
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        14 decembrie 2017

        Puteti posta cateva imagini cu frunzele lamaiului si larvele observate in substrat?

        # 65394
        0 urează frunze verzi
    • Baiculescu Oana
      15 decembrie 2017

      Am atasat poze cu frunzele

      # 65395
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        15 decembrie 2017

        Lamaiul arata destul de bine. Larvele depistate din sol sunt de fapt limacsi, si da, acestia pot fi raspunzatori pentru orificiile din frunze. Cel mai probabil au patruns in sol pe timp de vara, ori odata cu pamantul folosit. Pentru combaterea acestora se pot aplica pe sol granule moluscocide ca Optimol (Optimol, 100 g). Acesta nu afecteaza plantele ori radacinile acestora.

        # 65404
        0 urează frunze verzi
    • Baiculescu Oana
      15 decembrie 2017

      Larve

      # 65402
      0 urează frunze verzi
    • Baiculescu Oana
      15 decembrie 2017

      Am atasat poze cu larvele .
      Asteptun raspuns .
      Multumesc .

      # 65399
      0 urează frunze verzi
Vezi 14 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Citrice

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi