gutui cms

Principalele boli sunt:
1. Mumificarea gutuilor tinere este produsa de ciuperca Monilia linhartiana, fiind considerata printre cele mai pagubitoare boli ale gutuiului cultivat in zonele reci si ploioase. Ciuperca ataca frunzele, florile, lastarii si fructele tinere. Se manifesta prin aparitia unei brunificari ce porneste de la baza fructului sau a frunzei acoperind in intregime organul respectiv. In dreptul petelor apare o pulbere albicioasa prin care se inmulteste ciuperca. Gutuile atacate se stafidesc si cad din pomi.
Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea prin ardere a lastarilor si fructelor atacate
-tratamente chimice cu Zeama bordeleza, Topsin.
Mumificarea gutuilor Mumificarea gutuilor
2.Patarea bruna a frunzelor de gutui este produsa de ciuperca Diplocarpon soraweri si produce pagube atat in pepiniera cat si in livada. Ataca frunzele, lastarii tineri si fructele pe tot parcursul perioadei de vegetatie, formand pete mici de culoare rosiatica in central carora apar fructificatiile ciupercii sub forma unor puncte negricioase. Frunzele atacate (la fel si lastarii) se rasucesc si cad. Fructele se usuca si cad.
Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea prin ardere a lastarilor si fructelor atacate
-tratamente chimice cu Zeama bordeleza,Topsin.
3. Rugina gutuiului i este produsa de ciuperca Gymnosporogium confusum. Se manifesta mai ales pe frunze prin aparitia unor pete aproape circulare galbene-portocalii, in dreptul carora apar apoi puncte galbene care cu timpul devin portocalii. Pe fata inferioara, in dreptul acestor pete apar niste ridicaturi de aceeasi culoare galben-portocalie, care constituie sursa de raspandire a ciupercii.
Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea prin ardere a lastarilor si fructelor atacate
-tratamente chimice cu Dithane M 70, Bravo 500
Rugina gutuiului Rugina gutuiului
4. Focul bacterian este produs de bacteria Erwinia amylovora care ataca frunzele, fructele, florile, ramurile sau chiar trunchiul. Atacul se produce primavara, de obicei la inflorire, si se raspandeste de la un organ la altul. Organele atacate se innegresc si se usuca avand aspectul de ars.
Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea prin ardere a lastarilor si fructelor atacate
-tratamente chimice cu Aliette 80 WG, Funguran OH 50 WP.
Focul bacterian Focul bacterian
Principalii daunatori sunt:
Afide Afide Viermele
Afide
Afide
Viermele

Nu există produse care să se potrivească cu această selecţie