Viespea samburilor de prun (Eurytoma schreineri) – identificare si combatere

Viespea samburilor de prun, Eurytoma schreineri este raspandita in plantatiile de prun din Bulgaria, Siria. In tara noastra are un areal larg de raspandire, fiind semnalata in livezile de prun din Moldova, Muntenia si Transilvania.

Femela are corpul de 4-6 mm lungime, de culoare neagra, capul si toracele sunt acoperite de perisori rari, albiciosi, ovipozitorul este galbui. Masculul este mai mic. Larva este apoda, de culoare alba, iar la completa dezvoltare are lungimea corpului de 5-8 mm. Capsula cefalica este alba-galbuie cu mandibule brunii. Oul este de forma ovoida, alb-laptos, are 1.3-1.5 mm lungime si este prevazut cu un pedicel alungit.

Biologie si ecologie – Viespea samburilor de prun

In toate zonele in care este semnalata, viespea are o singura generatie pe an si ierneaza sub forma de larva complet dezvoltata, in samburii fructelor infestate. Primavara larvele se transforma in pupe, stadiu care dureaza 18-35 zile. Cand incepe scuturarea primelor petale ale florilor de prun, apar primii adulti, care ies prin orificii circulare, de 1-1.6 mm diametru, roase in peretele samburelui.
Dupa imperechere, fiecare femela depune, cu ajutorul ovipozitorului, pana la 130 oua. Depunerea oualor dureaza 15-30 zile, iar intr-un fruct sunt depuse 1-2 oua. Larvele eclozeaza dupa cateva zile, fenomen care are loc la sfarsitul lunii mai.

Plante atacate si daune

Atacul produs de viespea samburilor de prun se manifesta prin caderea prematura a prunelor, de obicei incepand cu a doua decada a lunii iunie. Fructele atacate pot fi identificate chiar inainte de caderea din pom. Acestea sunt colorate in violaceu si prezinta o simetrie si un inceput de vestejire. La infestari mai puternice se formeaza sub coroana pomilor un adevarat covor de fructe cazute. Atacul poate fi depistat prin spargerea samburilor, dezvoltarea sa de la ou, larva, pupa si adult avand loc in interiorul samburelui fructului.

Combatere

Masurile agrofitotehnice contribuie la reducerea rezervei biologice: lucrarile solului intre randurile de pomi, adunarea si distrugerea fructelor cazute. Pentru combaterea chimica se recomanda utilizarea insecticidelor omologate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile