Viespea rapitei (Athalia rosae) – identificare si combatere

Viespea rapitei, Athalia rosae este o specie semnalata in Europa, Asia, Africa si America de Nord. In Romania este cunoscuta in toate regiunile tarii, de la campie si pana la munte.

Adultul are corpul de 5.2-9 mm lungime, cu capul de culoare neagra, toracele roscat, pronotul galben-roscat, mezonotul si scutelul galbene. Larva este polipoda, iar la completa dezvoltare are corpul de 15-18 mm lungime, de culoare cenusie, iar lateral si ventral, de culoare cenusie-verzuie.




Biologie si ecologie – Viespea rapitei

Aceasta are doua generatii pe an si ierneaza in sol, ca larva complet dezvoltata, adapostita intr-un cocon tesut din fire de matase. In primavara, larvele se impupeaza, iar dupa cateva zile de hranire, are loc imperecherea si depunerea oualor. Cu ajutorul ovipozitorului, femela desface pe marginea frunzei cele doua epiderme si depune in spatiul cavitar creat cate un ou. Dupa 1-2 saptamani, apar larvele neonate care se hranesc cu epiderma inferioara si mezofilul foliolelor. Larvele sunt miniere la inceput, apoi, rod frunzele si inflorescentele de rapita. Cele complet dezvoltate migreaza in sol, la adancimea de 5-15 cm, in lunile iunie-iulie. Acolo, realizeaza din fire de matase loje pupale si coconi, in care se impupeaza.

Plante atacate si daune

Specie oligofaga, ataca crucifere cultivate (rapita, mustar, hrean, varza, gulii, conopida, ridichi) si spontane. Larvele rod epiderma inferioara si mezofilul frunzelor. Larvele abia ecolzate, la inceput, mineaza frunzele, apoi, dupa cateva zile, rod epiderma inferioara si mezofilul frunzelor . La atacuri puternice plantele se usuca. La culturile de rapita, pagubele cele mai mari sunt inregistrate de larvele generatiei de toamna.

Combatere

Pentru limitarea pabugelor realizate de larve se recomanda distrugerea cruciferelor spontane (deoarece acestea sunt gazde alternative ale acestui daunator), efectuarea araturilor dupa recoltarea rapitei sau cruciferelor (pentru scoaterea larvelor din sol), rotatia culturilor.

Tratamentele de combatere se efectueaza cu insecticide specifice, in momentul aparitiei larvelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile