Viespea neagra a prunelor (Hoplocampa minuta) – identificare si combatere

viespea-neagra-a-prunelor

Viespea neagra a prunelor, Hoplocampa minuta este raspandita in multe tari din Europa, Asia Mica si Orientul Mijlociu. In tara noastra este frecventa in toate zonele cu plantatii de prun, mai ales in livezile de deal si submontane.

Adultul are corpul de 4-5 mm lungime, de culoare neagra, lucioasa. Are antele negre, picioare galbene, iar aripile sunt transparente, cu baza fumurie si stigma neagra. Larva este o omida falsa, iar la completa dezvoltare are 6-10 mm lungime, de culoare alba-palida, cu capul brun.
Larvele prin strivire, se recunosc usor dupa mirosul caracteristic de benzaldehida (miros de plosnita). Pupa este alb-galbuie, invelita intr-un cocon matasos, impregnat cu particule de pamant.


Biologie si ecologie – Viespea neagra a prunelor

In tara noastra prezinta o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de larva intr-un cocon la adancime mica in sol (2-10 cm), sub coroana pomilor. Primavara devreme, in luna martie, larvele se transforma in pupa, iar aparitia adultilor are loc in luna aprilie, in zonele de campie si la sfarsitul lunii mai, in zona deluroasa. La 3-4 zile de la apritie are loc copulatia, iar dupa 2-3 zile ponta. Intr-o floare sunt depuse 1-2 oua. Incubatia dureaza 5-12 zile, larvele aparute patrund in fructele abia formate si se hranesc cu samburii moi. O singura larva poate distruge 3-6 fructe.

 Plante atacate si daune

Viespea neagra a fructelor este specie monofaga, ataca numai prunul. Larvele aparute patrund in fructele abia formate si rod samburii cruzi. Odata cu intarirea samburelui, larvele rod galerii in pulpa fructului, galerii care sunt pline de resturi de hrana si excremente. Fructele atacate cad.

Combatere

Se recomanda efectuarea araturilor adanci de toamna si de primavara, prin care se distrug o mare parte din coconii care ierneaza in sol, stangerea si distrugerea fructelor infestate, inainte de iesirea larvelor.
Pentru combaterea chimica se folosesc insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile