Varza, informatii despre tehnologia de cultura

varza-camp
varza-planta

Varza (Brassica oleracea convar. capitata) este cultivata pentru capatanile sale ce se utilizeaza in alimentatie in stare proaspata, preparata sau procesata. Aceastea contin glucide, proteine, vitamina C si B, caroten, potasiu, magneziu, calciu si substante volatile cu actiune bacteriostatica. Varza constituie, pe timpul iernii, o importanta sursa de vitamine si minerale. Aceasta isi pastreaza majoritatea nutrientilor, chiar daca este conservata.

Varza este originara din bazinul Marii Mediterane, unde a fost cultivata de catre greci si romani. In celelalte zone din Europa s-a raspandit prin secolele IX-XII. Varza este raspandita in majoritatea zonelor cu climat temperat sau subtropical. Cele mai mari tari cultivatoare de varza sunt: Polonia, Romania, Marea Britanie, Spania, Franta si Germania. In Romania cultura varzei este raspandita in toate zonele geografice.

Varza este o specie bienala, in primul an formand o capatana de frunze si in anul al doilea inflorescenta si semintele. Radacina este pivotanta si ramificata, cu o capacitate mare de explorare a solului. Tulpina este scurta si ingrosata, iar in varful acesteia se gasesc mugurii din care, in al doilea an, se vor forma tulpinile florifere. Frunzele au limbul dezvoltat, forma variata si culoarea verde-albastruie. Capatana este formata din aproximativ 70 de frunze si reprezinta 80% din masa plantei. Tulpinile florifere sunt ramificate si ajung la inaltimea de 150 cm. Inflorescenta este de tip racem, cu florile galbene, iar fructele sunt de tip silicva si contin aproximativ 20-30 seminte.

Cerinte fata de clima si sol

Temperatura optima de crestere a plantelor este de 15-20, iar cea minima este de 1-2. Semintele de varza germineaza la 3-4. Planta are nevoie de mari cantitati de apa, fiind necesar ca umiditatea solului sa fie mentinuta in jurul valorii de 75%. Cerintele fata de lumina sunt mari in special in faza de rasad faza de rasad. Varza prefera solurile fertile, cu pH de 6,5-7,8.

Tehnologia de cultivare a verzei

CULTURA TIMPURIE
rotatie
Rotatia culturilor

Varza poate reveni pe acelasi teren dupa 3-4 ani. Cele mai bune rezultate se obtin dupa grau, orz, orzoaica, ovaz, trifoi, lucerna, mazare, fasole, tomate, vinete, dovlecei si dovleci. Varza nu se cultiva dupa rapita, mustar, ridichi sau alte crucifere, avand boli si daunatori comuni cu acestea.

Pregatirea terenului

In vederea plantarii timpurii a verzei, pregatirea terenului incepe din toamna, cu eliberarea terenului de resturile culturii anterioare, administrarea ingrasamintelor organice si chimice si efectuarea lucrarii de arat, la adancimea de 28-30 cm. Varza are sistemul radicular bine dezvoltat si din acest motiv necesita ca solul sa fie bine lucrat. In primavara, inainte de plantare, se continua lucrarile cu administrarea ingrasamintelor cu azot, maruntirea terenului si aplicarea unui erbicid. Se poate instala si sistemul de irigare prin picurare, chiar inainte de efectuarea plantarii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Pregatirea si plantarea rasadurilor

Cultura de varza se infiinteaza prin rasad, produs in prealabil in rasadnite sau solarii destinate acestui scop. Se recomanda utilizarea turbei ca substrat de semanat si repicat, deoarece aceasta este libera de boli si daunatori. Dupa formarea a 2-3 frunze reale, se pot aplica ingrasaminte foliare.

Semanatul se face in perioada ianuarie-februarie si se folosesc 10-12 grame de samanta la un metru patrat. Semintele se trateaza inainte de semanat. Cand plantele au 1-2 frunze adevarate, se repica in ghivece cu dimensiunile de 5 x 5 cm. Rasadnita se uda moderat. Rasadurilor li se aplica un tratament cu fungicide specifice, in vederea prevenirii aparitiei caderii plantutelor.

Rasadurile se uda bine cu o zi inainte de plantare iar cu 2-3 saptamani inainte se calesc. Aceasta procedura implica deschiderea ferestrelor de aerisire ale rasadnitei/solarului dimineata si inchiderea seara. In ultima saptamana, ferestrele se lasa deschise si pe timpul noptii, pentru ca plantele sa se aclimatizeze cu noile conditii de mediu. Plantarea incepe in luna martie, cand in sol se realizeaza temperaturi de minim 8℃. Epoca de plantare continua pana la inceputul lunii aprilie. Distanta intre randuri este de 60-70 cm, iar distanta intre plante pe rand este de 30 cm.

aplicare-pesticide-varza
Combaterea bolilor si daunatorilor

Se va face prin aplicarea tratamentelor cu fungicide sau insecticide omologate. Cultura se va verifica periodic, deoarece atacul bolilor si daunatorilor este rapid, iar intr-o perioada scurta de timp cultura poate fi distrusa. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor.

Combaterea buruienilor. Se recomanda efectuarea de 3-4 prasile pe rand pentru distrugerea crustei si a buruienilor. Buruienile se pot combate si chimic, prin aplicarea de erbicide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alte lucrari si sfaturi de ingrijire
mulcire

La patru zile de la plantare se completeaza golurile din cultura, cu rasad de rezerva, din acelasi soi/hibrid.

Varza este o mare consumatoare de apa iar daca nu se inregistreaza precipitatii, este necesara aplicarea irigarilor pe toata perioada de vegetatie. Udarea se poate face pe brazde, prin aspersiune sau, de preferat, prin picurare.

Mulcirea solului se poate realiza inainte de plantare, cu folie de polietilena, sau dupa plantare, daca se utilizeaza materiale vegetale precum paiele. Atfel, terenul va fi mai cald, buruienile nu se mai dezvolta, iar activitatea microbiologica a solului este stimulata.

Avand o masa vegetativa foarte dezvoltata (o capatana este formata din 60-70 frunze), varza necesita fertilizari suplimentare. Ingrasamintele se aplica la 3-4 saptamani de la plantare. Cand plantele inca nu au format capatani, se poate aplica o fertilizare foliara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Recoltarea

Incepe dupa data de 20 mai in zona de sud si dupa 1 iunie in celelalte zone ale tarii. Se recolteaza esalonat, prin doua sau trei treceri. Capatanile se recolteaza manual, prin taierea cotorului, operatiune ce se efectueaza cand aceastea au ajuns la maturitatea de consum sau la marimea dorita. Depozitarea pe termen scurt se poate face in spatii racoroase, iar pe termen lung se pastreaza numai in depozite cu atmosfera controlata (la 1-2 si umiditate atmosferica de 80-90%).

CULTURA DE VARA SI DE TOAMNA
Pregatirea terenului

Se efectueaza precum la cultura timpurie si se respecta aceleasi reguli privind rotatia culturilor.

teren-varza-2
Pregatirea si plantarea rasadurilor

Pentru culturile de vara si de toamna, rasadurile se produc in rasadnite sau directin camp. Semanarea se poate efectua in randuri la distante de 10 cm, asigurandu-se o densitate de 400 plante/mp. La semanarea in camp, terenul se poate erbicida preemergent. Cand plantele au 2-3 frunze adevarate, se pot fertiliza cu ingrasaminte foliare.

De regula, rasadurile destinate infiintarii culturilor de vara si de toamna nu se repica, ci se scot din rasadnita si se transplanteaza la locul de cultura. De asemenea, se practica semanarea in tavi alveolare, pentru a reduce riscul de vatamare a radacinilor si a asigura prinderea mai rapida a rasadurilor.

Pentru cultura de vara plantarea incepe in luna aprilie si se continua pana in prima jumatate a lunii mai. Pentru cultura de toamana plantarea se realizeaza incepand cu sfarsitul lunii mai si se continua la sfarsitul lunii iunie.

Distanta intre randuri este de 70 cm, iar distanta intre plante pe rand este de 30 cm. Inainte de plantare, rasadul se mocirleste, iar plantarea se realizeaza dupa ce au cazut precipitatii sau dupa ce terenul a fost irigat.

recoltat-varza2
Combaterea bolilor si daunatorilor

Se tine cont de faptul ca varza de vara si de toamna este mai predispusa atacului bolilor si daunatorilor.

Lucrarile de combatere a buruienilor, mulcire si fertilizare sunt similare cu cele ale culturii timpurii. Cantitatea de ingrasaminte poate sa difere, in functie de starea de aprovizionare a solului cu nutrienti. Administrarea apei se face, de asemenea, in functie de conditiile de mediu, astfel incat plantele sa beneficieze de suficienta apa dar nu de exces. Insuficienta apei conduce la productii scazute iar excesul acesteia in perioada de legare a capatanilor determinacraparea acestora. In cazul in care udarea se face prin aspersiune, momentul optim de aplicare este dimineata. Astfel, pana seara apa se evapora de pe frunze, riscul aparitiei bolilor fiind redus.

Recoltarea

Se face in lunile octombrie-noiembrie, dupa caderea primelor brume, ce determina maturarea capatanilor. Capatanile se recolteaza manual, prin taierea cotorului, cand aceastea au ajuns la maturitatea de consum. Pastrarea se realizeaza in pivnite sau in depozite cu atmosfera controlata (la temperaturi cuprinse intre -1 si +1 si umiditate atmosferica de 80-90%). Varza se poate pastra timp de 6 luni, cu pierderi de pana la 15%.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile