Tripsul orzului (Limothrips denticornis) – identificare si combatere

tripsul-orzului

Tripsul orzului, Limothrips denticornis este specific culturii de secara. Estte raspandit in toata Europa, Africa si America de Nord si prefera speciile de graminee.

 Adultul are corpul de 1.3-1.6 mm lungime, de culoare galben-brun inchis. Ultimul segment abdominal este ascutit, nealungit in forma de tub. Ovipozitorul este scurt, format din doua perechi de valve dintate.

Biologie Tripsul orzului

Specii cu 2 generatii anuale, prima se dezvolta pe tecile frunzelor de cereale in toamna, iar cea de a doua in spicele cerealelor, primavara.

Plante atacate

Se hraneste cu diferite graminee cultivate (grau, orz, secara etc.) si spontane. Atacul se manifesta la spice, provocand atrofieri partiale, terminale sau bazale, cat si atrofieri totale. La tulpina atacul se manifesta sub forma de incovoieri si rasuciri, in regiunea superioara a ultimului internod si la teaca spicului, provocand macule albe cu nuante rosietice.

Combatere

Aratura adanca la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve care sunt incorporate cu resturile vegetale in sol. Se efectueaza tratamente chimice cu insecticide specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile