Piersici

Principalele boli sunt reprezentate de:

1.Fainarea produsa de ciuperca Sphaerotheca pannosa. Atacul se manifesta pe ambele fete ala frunzelor, lastari si fructe. Pe frunzele atacate apare pasla miceliana de culoare alba, moment in care frunzele atacate par ceruite cu faina.

Aceste frunze sunt deformate, raman mici, se rasucesc si se usuca de timpuriu.

Atacul pe fructe consta in aparitia unor zone albicioase, pasloase, in dreptul carora tesuturile se brunifica, crapa si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

-ingrasaminte cu fosfor, azot si potasiu
-taierea si arderea lastarilor atacati
-tratamente cu Topsin .

Fainarea piersic

Fainarea piersic

Monilioza

Monilioza

2.Monilioza produsa de ciuperca Monilinia laxa. Sunt atacate fructele, florile, frunzele si ramurile tinere in timpul primaverii. Florile de la varful ramurilor tinere in cea mai mare parte se ofilesc, se brunifica si se usuca, dar nu cad.

Frunzele tinere se brunifica, se usuca si sa rasucesc, iar ramurile tinere se usuca incepand de la varf si atarna in jos, simptom cunoscut sub denumirea de ‘vestejirea moniliana’.

Pe fructe boala se manifesta prin putregai brun si mumifiere. Putregaiul brun apare pe vreme calda si ploioasa, pe fructe apar pete brune care se intind si cuprind pulpa intreaga. Pe suprafata fructelor apar sporochiile ciupercii.

Mumifierea apare pe vreme calda si secetoasa, in acest caz fructele se deshidrateaza, se intaresc, devin pietroase si raman atarnate de pomi si in timpul iernii.

Masuri de prevenire si combatere:

-distrugerea prin ardere a lastarilor si fructelor atacate
-tratamente chimice cu Zeama bordeleza,Topsin.

3.Basicarea frunzelor de piersic produs de ciuperca Taphrina deformans.
Masuri de prevenire si combatere:

-cultivarea de soiuri rezistente
-tratamente cu Dithane, Topas.

Basicarea frunzelor

Basicarea frunzelor

Principalii daunatori sunt:

1.Molia orientala a fructelor-tratamente cu Decis 2.5 CE

2.Paduchele din San Jose-tratamente cu Decis 2.5 CE, Actara, Fastac.

3.Paduchele testos-tratamente cu Decis 2.5 CE, Mospilan, Actara.

4.Omizi defoliatoare--tratamente cu Calypso, Decis 2.5 CE, Karate Zeon.

5. Viermele merelor-tratamente cu Decis 2.5 CE, Actara, Faster.

Molia orientala

Omizi

Paduchele de san jose

Molia orientala
Omizi
Paduchele din san jose

Paduchele testos

Viermele

Paduchele testos
Viermele

31 Comentarii

 • Onose Niculae

  Buna ziua , doamnelor si domnilor. Sunt bucurestean si mi-am facut o mica oaza de liniste la tara, mi-am plantat pomi , si o mica gradina de zarzavat .Cu toate ca am ajuns la venerabila varsta de 67 de ani , nu cunosc nimic din domeniu de agricultura si pomicultura. Pana aici toate si mai putin frumoase , in ceiace priveste rezultatele eforturilor mele . Am cautat sa ma informez dar la tara informatiile sunt foarte vagi. Chiar si pe internet am gast informatii putine (sau nu am stiut eu sa caut) . Din intamplare am dat peste firma D-vs. cu o gama mare de produse si de informatii. cred ca saptamina viitoare voi venii la D-vs . pentru a cumpara niste produse. In special produsul Captan care este bun si pentru brazii Tuia. Scuzati unele greseli de redactare. CU STIMA d_VS.fo

 • radinca stancu

  o problema se poata da pe fructe cu zeama borde;eeze?

 • radinca stancu

  o problema se poata da pe fructe cu zeama borde;eeze? daca este bine sa dao pe piersic cu tratament acum cand are fruct? i se basica frunzele

 • ioan

  Buna ziua! Intrebarea mea este urmatoarea: daca stropesc cu DITHANE ,in perioada cat este inflorit piersicul ,nu ii afecteaza polenizarea? Este DITHANE daunator pt albine? Va multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   De obicei, produsul Dithane nu este prietenos cu albinele. Este indicat sa efectuati stropirea dupa caderea petalelor.

 • Florin

  Am un nectarin si inafara de basicarea frunzelor pentru care am facut tratament Dithane, se intampla ceva cu varfurile de crestere a nectarinului se usuca si devin negre ca un fel de necroza.. nu stiu cu ce ca sa il tratez si daca se poate trata.
  Imi puteti spune ce e de facut?

 • emilia

  Am un piersic mic pe care l-am sadit in aceasta primavara, din soiul Inka. Au aparut cateva frunzulite si de atunci stagneaza. Ma tem sa nu moara, am mai avut un asemenea caz. Am auzit de o bola numita Moartea piersicului, ar putea fi asa ceva? Exista Tratament? Va multumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Va rugam sa ne expediati cateva poze cu piersicul afectat pe adresa vanzari@pce.ro pentru a verifica cu exactitate.

 • ileana

  Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine. Am un piersic care l-am plantat de un an si in aceasta primavara o parte din frunze sunt roz , mov , dar nu sunt basicate si nu a avut nici flori. Langa el , plantat in acelasi timp am un cais, care a inflorit si nu are nimic la frunze , mi-e teama sa nu se raspandeasca boala. Va multumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Va fi necesar sa stropiti pomii cu fungicide impotriva bolilor cum ar fi Dithane (www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), 20g diluate in 10l de apa, sau Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html?tva=1), 10g diluate in 10l de apa. Puteti stropi si caisul preventiv cu aceste solutii.

 • Nicu

  Am un nectarin si 4 piersici de 4 ani.Anul trecut au facut fructe mai ales nectarinul,anul acesta nu au inflorit deloc.Au fost stropiti cu confidor si zeama bordeleza Si dupa inmugurire cu dithane cu calipso si totusi a incincepug basicare frunzelor. Care sa fie cauzele?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Aceste boli sunt foarte frecvente la piersici si nectarini. De fapt, sunt cei mai afectati de boli acesti pomi deoarece sunt si foarte sensibili. Va fi necesar sa repetati tratamentele.

 • catalin

  buna ziua. am un piersic de trei ani. pe frunze si lastari a aparut o secretie lipicioasa, pe dosul frunzelor sunt si pete albicioase, iar pomul este infestat de insectie inaripate. Ce daunator poate fi si ce tratament sa aplic? Multumesc mult,

 • radu marcela

  buna ziua, am doi piersicicare anul trecut au facut fructe viermanoase si au cazut,nu i-am stropit ca nu am stiut, cu ce sa-i stopesc acum ca sa pot culege si eu fructe anul acesta?am stropit cu zeama bordeleza, si cu un cockteil de antracol+decis+topsin pana acum.va multumesc!

 • Hadrian

  Buna ziua,as dori sa stiu daca aveti “Insecticid Decis 25 WG, 600 g” la cantitate mai mica? Multumes

 • Ganea Virginia

  Bună ziua! Am un piersic și un nectarin pe care ii îngrijesc asa cum ma sfătuiește un tehnician horticol. Totuși, de anul trecut piersicile se pietrifica și se zbarcesc, acoperite parca de mucegai. Și anul acesta fructele au fost pierdute. Nectarinul e încărcat,fructele au început sa se parguiasca, dar apare o zona moale, de unde încep sa putrezească. Ii ud la rădăcină, împotriva secetei. Va atașez imagini.mulțumesc !

 • Maria Tulbure

  Buna ziua.Am o intrebare la cei care ma pot ajuta si va multumesc anticipat.Avem multi piersici in gradina, care pana in prezent au facut multe fructe,dar anul acesta au avut multi viermi si piersicile au cazut din pom. Va rugam sa ne spuneti cu ce sa ii tratam si in ce perioada a anului.? Va multumim

 • balla

  Buna ziua ma numesc Marius am si eu o platatie de livada de piersici si nectarine vas ceree sii eu un sfat ,,dupa taiere,tuns ce tratament pot folisii ,,,sunt dinn zona Beiusului primavara am fostt la magazinul Rod bun din Beius unde am fostt pacalit,anselat ,iam antrebat pe vazatori din magazin ce tratament se da primavara la piersici si mauu dat ulei ,dupa ce am dat la o saptamana au picat toti muguri care erau cu florii auu arrs ,,va rogg frumoss samm datii ,,tratamentele ce se aplica tomna dupa taiere ,,si primavara anainte de anflorire ,,,,asteptt sfatul dumnavastra ,,va multumescc

Comentarii: