Par

Principalele boli ala parului sunt:

1.Rapanul produs de ciuperca Venturia inequalis. Sunt atacate toate organele tinere ale parului. Pe frunze se observa la inceputul atacului, pete mai mult sau mai putin circulare, cu contur neprecis delimitat, de culoare cenusie.

Fructele sunt atacate de cand sunt tinere si pana la maturitate. Pe aceste apar pete cenusii-maslinii, in dreptul carora tesuturile se suberifica si crapa. Fructele se deformeaza puternic, iar mezocarpul lor are gust fad.
Masuri de prevenire si combatere:
-stangerea si arderea resturilor de frunze
-cultivarea de soiuri de mar rezistente
-tratamente cu Merpan 50 WP, Curzate Manox, Dithane M 45 in primavara inainte de inflorire
-in timpul verii se efectueaza tratamente cu Topsin

Rapan par

Rapan par

2.Arsura bacteriana produsa de bacteria Pseudomonas syringae. Boala se manifesta prin aparitia pe partea superioara a frunzelor a unor pete de culoare galben-verzui, care ulterior devin galbene si in final se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor in dreptul petelor apare un puf de culoare violet-cenusiu, format din fructificatiile ciupercii.
In urma atacului frunzele se usuca si cad, iar fructele raman mici. Aparitia infectiei este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi intre 10º- 30º CMasuri de prevenire si combatere:
-adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna
-tratamente chimice cu Dithane M45, Bravo, Ridomil Gold, CurzateManox, Zeama bordeleza.

Arsura bacteriana

Arsura bacteriana

3.Focul bacterian produs de bacteria Erwinia amylovora. Boala se manifesta pe toate organele pomului. Primele simptome apar in timpul si imediat dupa inflorire, cand sunt atacate o singura sau toate florile din inflorescenta.

Pe frunze atacul consta in aparitia unor pete brune, care se extind si ocupa intregul limb foliar, care se rasuceste si se usuca.

Fructele atacate se brunifica la mar si raman atasate pe lastari, ca si frunzele si florile.
Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente cu Champ, Funguran OH 50 WP, Aliette 80 WG, Zeama bordeleza.

 

Focul bacterian

Focul bacterian

Monilioza

Monilioza

4.Monilioza produsa de ciuperca Monilinia fructigena. Atacul se manifesta pe ramuri, frunze, flori, fructe. In timpul infloritului unele ramuri tinere incep sa se vestejeasca, frunzele si florile se brunifica si se usuca.

Atacul pe fructele mature este cel mai frecvent si cel mai pagubitor. In aceasta faza se pot manifesta 3 forme: putregai brun, negru si mumifierea fructelor.

Putregaiul brun apare pe vreme calda si ploioasa. Pe fructe apar pete brune care se intind in suprafata si cuprind pulpa in intregime. Fructele atacte de putregaiul brun cad in cursul verii.

Putregaiul negru apare pe vreme racoroasa si ploioasa. In aceasta situatie fructele se innegresc si putrezesc. Aceasta forma apare mai ales in depozite.

Mumifierea fructelor apare pe vreme calda si secetoasa. Fructele atacate se deshidrateaza, se intaresc, devin pietroase si raman atarnate de pomi si in timpul iernii.

 

Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea prin ardere a lastarilor si fructelor atacate
-evitarea producerii de rani pe fructe si ramuri
-tratamente chimice cu Topsin, Score 250 EC, Bravo 500 SC.

5.Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea. Simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente, pe frunze atacul se manifesta prin prezenta unor pete adancite, umede, de culoare bruna, de forme si marimi neregulate.

In conditii de umiditate ridicata in dreptul petelor se observa un puf cenusiu.

 

Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectia chimica sau termica a solului
-in timpul irigatiei nu se stropesc frunzele cu apa
-tratamente chimice cu Teldor, Folpan, Rovral.

Putregaiul cenusiu

Putregaiul cenusiu

Principalii daunatori sunt reprezentati de:

1.Gargarita bobocilor -tratamente cu Decis Mega

2.Paduchele testos tratamente cu Actara, Decis Mega, Mospilan.

3.Paduchele din San Jose-tratamente cu Decis Mega, Fastac, Karate Zeon

4.Puricii meliferi-tratamente cu Decis Mega, Mospilan.

5.Cariul scoartei-tratamente cu Faster, Fastac 10 EC

6.Viespea perelor-tratamente cu Karate Zeon, Fastac 10 EC

Cariul scoartei

Gargarita par

Omida par

Cariul scoartei
Gargarita par
Omida par

Paduchele de san jose

Paduchele de san jose

Paduchele testos

Paduchele de san jose
Paduchele de san jose
Paduchele testos

Purici meliferi

Viermele par

Viespe par

Purici meliferi
Viermele par
Viespie

53 Comentarii:

 • mihai cornel spune:

  am niste peri plantati de trei ani si in varfurile lastarilor,frunzele se rasucesc(parca sunt puse pe bigudiuri),se inegresc si apoi cad.ce boala este si ce tratament se poate aplica

 • alexandrina badea spune:

  Pe fructe sunt pustule asemanatoare cu cele de la paduchele san jose,care patrund in interiorul fructului ,sunt tari si deformeaza para ,parca tragand de coaja spre interior. Ce este si cum se poate combate? Multumesc.

 • stirbescu spune:

  am o plantatie cu 300 de pomi, mixta, 100 meri, 60 peri,25 ciresi,gutui,pruni, caisi piersici,nectarini, toti altoiti pe portaltoi salbatic de mine. am stropit su sulfat de cupru concentratie 3% pe 20 03 2015 si pe 26 cu confidor.este bine?

 • Toob. spune:

  Buna ziua!

  Am niste peri de 3-4 ani.Sunt frumosi,mari,dar una nu a inflorit niciodata.
  Care ar fi cauza?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Va rugam sa ne oferiti mai multe informatii: Ati incercat sa tundeti pomul? Mai este verde? A inmugurit anul acesta?

   • Toob. spune:

    Da ,fiecare an inmugureste,este verde.Anul acesta am tuns.
    Dar flori nu a facut niciodata.

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Il tundeti dumneavoastra sau altcineva? Pentru ca daca inmugureste si este verde este imposibil sa nu faca flori. Deci se poate ca procedeul de tundere sa fie eronat.

 • muresan spune:

  AM 7 pruni de 7 ani , in al saselea si al saptelea an au inflorit , s-au scuturat , au ramas fructe foarte putine , Pomii i-am cumparat din pepiniera, recomandati ca fiind BISTRITE dar cu siguranta sunt de alt soi . Sunt cei mai vigurosi dintr-un numar de 45 bucati .M-am gandit sa-i mai las un an si apoi sa-i inlocuiesc . Nu mai am nadejde ca se va schimba ceva .

 • Curcan Stelian spune:

  Am in curte gazon in care s-a desvoltat foarte mult muschi , fapt ce a dus la disparitia gazonului pe portiuni destul de mari.Cum pot combate acest muschi fara sa afectez gazonul.Multumesc

 • Doina Dziminschi spune:

  Buna seara
  Incerc marea cu degetul…..
  Am in curte cativa peri….unul mai mare cca 6-7 ani, ceilalti mai micuti…Cel mare, anul acesta s-a imbolnavit… anul trecut a facut pere mari si frumoase.. deasemeni si unul mai mititel…..
  Cel mare….Acum nu are fructe frunzele au pe spate puncte mici maronii… cad multe din ele…dar mai ciudat decat toate, sunt pline de MUSTE mari, negre si verzi, chiar si viespi …si parca pe crengute si frunze e o substanta lipicioasa (se pare ca asta atrage mustele)….
  Sunt crescuta la tara, dar asa ceva n-am vazut pana acum…daca il scutur putin, un roi de muste se ridica de pe el…..
  Am stropit cu Topsin si Champ dar nu prea se vad resultatele…
  Ma puteti ajuta ? Ati auzit de-asa o boala ?
  Va multumesc mult, anticipat
  Doina

 • Iordan . N spune:

  In gradina am cativa peri. De catva timp atat pe dosul frunzelor cat si pe ramuri a aparut o funingine de culoare neagra incat zici ca pomii au fost stropiti cu ea. Am stropit cu topsin.dithan si thiovet dar rezultatele nu prea se vad.

  Va multumesc.

 • Emil spune:

  Buna ziua! Am in curte un par de 4 ani. De vreo saptamana, la baza tulpinei( chiar deasupra de pământ) a apărut o crapatura in coaja de vreo 7 cm iar azi s-a si decojit! Vreau sa stiu ce boala este, daca exista tratament, daca pomul mai poate fi salvat? Multumesc frumos!

 • claudiu spune:

  La un par de vara, pe ramuri chear in centru au inceput sa prinda o culoare neagra. Pomul a desi e verde si tuns cum trebuie,anul aceasta nu a facut flori deloc. Daca se poate sa-mi spuneti daca este voba de vro boala, tatamente ceva.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Va rugam sa ne comunicati ce tratamente ati efectuat pana acum si daca da, ce solutii au fost aplicate.

 • claudiu spune:

  Buna ziua. Am in livada un par de vara de vreo 4 ani, taiat corespunzator stropiti si tratat pamantul din livada, dar parul asta nu a facut nici un fruct pana acum si mai mult ramurile principale au inceput sa se inegreasca jos la baza. Nu cred ca ete focul bacterian pt ca in sus nu are semne deasa ceva. Imi puteti da o sugestie cu ce as putea sal stropesc sau eventual daca se mai poate face ceva.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Dar pomul este altoit? Ce tratamente ati aplicat pana acum? Exista posibilitatea sa plece mai greu pe rod. Mai aveti alti pomi plantati in acelasi timp cu acesta care au rodit?

 • claudiu spune:

  buna. pomul este cumparat altoit.schema de altoire am facut-o dupa multe cautari si anume
  5. decembrie- CuS 230g/10l apa
  20.decembie -Confidol oil
  pe 10 si 25 ianuarie la fel
  5 aprilie cu -Merpan 80wdg
  -Decis mega 50ew
  25.aprilie -Dithane m45
  -Imidon
  20. iunie -zeama bodeleza 1%, la fel si acum adica in octombrie
  Mai am inca vreo 30 de pomi dar de alte soiuri.langa el am avut doi peri bolnavi din altoire cred, iam eliminat toamna asta pt ca unul se uscase ia altul jumate. e posibil sa se fi trasmis boala chear daca sunt 3 m intre pomi.
  Si as mai avea o nelamurire daca se poate.Uni zica ca la stropirile iarna prima data se da cu Cus si apoi cu ulei, altii invers. eu am dat cu Cus pt de zifectare si apoi cu ulei. dvs ce ziceti?
  multmesc anticipat

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Tratamentele aplicate sunt destul de corecte. Exista insa o mica posibilitate ca in aprilie cand s-au aplicat fungicide si insecticide pomul sa fi fost inflorit, astfel neefectuandu-se polenizarea, si nu a putut lega fructele. Boala se poate transmite de la ceilalti pomi si prin frunzele cazute pe sol si luate de vant, chiar si prin insectele care migreaza de la un pom la celalalt. Totusi, va fi necesar sa mai asteptati si anul urmator pentru a observa cum avanseaza pomul.
   Legat de tratamentele de iarna si primavara, prima oara se aplica dezinfectantul pe baza de cupru iar dupa aproximativ o saptamana se aplica uleiul horticol. Daca se aplica uleiul horticol prima oara, acesta va forma un strat protector pe pom, iar apoi dezinfectantul nu va mai avea nici un efect.

 • claudiu spune:

  multumesc frumos pt raspuns. o sa mai asteptam.ma bucur ca am pe cine intreba si eu pe cineva in leg.cu pomii.

 • Marius spune:

  Va salut,am si eu o problema mai mare,sper sa nu fie, am 30 de peri de toamna ,nu stiu soiul,parca ar fi november, este in al4-lea an de la plantare,anul trecut au frictificat,am intrat printre ei sa mai indepartez ramurile ce nu erau de folos,problema ar fi delicata ,am vazut pete negre pe ramurile ,,lacome,, dar pe la jumatatea distante dintre varf si tulpina, as vrea sa intreb ce boala este,asta toamna nu se observa absolut nimic pe ramuri,ms anticipat

 • Claudiu Ghita spune:

  Buna ziua. Am cativa peri si pe 2 dintre ei coaja s-a inegrit si parca este mucegaita si nu mai au flori (muguri) decat 4. Ce pot face?

 • tudorel spune:

  Buna seara.am 9 peri si anul trecut au avut rapan.iam tratat corespunzator si se pare ca am scapat,dar a aparut o problema,frunzele sunt basicate cu puncte rosiatice .am tropit cu vertimec.este bine?cand mai pot tropi?multumesc

 • Iony spune:

  Buna seara. Am plantat acum 2 saptamani 130 peri din soiurile Monica, Abate Fetel, Packam’s Triumph, Williams alb si Alexandre Lucas. La unii cand au inmugurit se scurge un clei transparent ce atrage furnicile. I-mi puteti spune ce este si cum se trateaza? Multumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Ati verificat sa nu fie atacati de afide sau purici? Ar trebui sa se observe pe ramuri sau sub frunze. Aceste insecte duc la eliberarea unui lichid pe baza de zahar ccare atrage furnicile.

 • tudorel spune:

  Buna seara .in articolul anterior am spus ca a aparut pete negricioase pe codite si fructe.dvs ati spus ca este foc bacterial,dar nu a fost asa.este rapan am incercat tot felul de combinatii sistemice+contact .nu cred ca este sanse mari de recuperate.dvs ce ma sfatuiti?

 • tudorel spune:

  Toamna zeama bordeleza 3%,primavara devreme stropirea albastra 1,5%.dupa taiere ulei horticol,la dezmugurit aliette la floare fastac+bravo+topsin la caderea petalelor sisthane+dithane m45

 • gocsman letiţia spune:

  Anul acesta am sădit un păr .Au apărut primi muguri însă frunzele
  s-au răsucit şi pe marginea lor au apărut nişte puncte roşietice. La prima
  vedere am avut impresia că sunt nişte purici roşii.La o examinare
  mai atenta am constatat că nu este vorba de insecte.
  Vă rog să-mi daţi un sfat cu ce pot să stropesc şi dacă se mai poate
  face ceva . mulţumesc.

 • tudorel spune:

  Am inteles..dar am stropit cu vertimec si la2sapt.cu envidor.acum inceput sa apara pete mici negre sub frunze dar nu este un atac masiv ,,cred .ca este sigur rapan .mai pot sa fac ceva?multumesc

 • dragos spune:

  ma puteti ajuta sa-mi spuneti ce boala este? eu am impresia ca e vb de arsura bacteriana! multumesc

 • DANIEL spune:

  cat timp trebuie sa treaca dupa stropire astfel incat aceasta sasi faca efectul. TOCMAI LE-AM SERVIT un cocteil de DITHANE, TOPSIN, CALIPSO SI NISORUN UNEI LIVEZI TINERE DE MAR. Dupa stropire la aproximativ 1h a plouat putin cat sa dea jos substantele de pe frunza.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Din pacate, daca a plouat la un interval atat de scurt dupa aplicare, va fi necesar sa repetati tratamentul.

 • Teodorascu Maria spune:

  Am un par tanar- de 2 ani; anul trecit a avit 3 crengute firave, anul acesta a inceput sa se dezvolte dar sunt incovoiate , unele spre pamant si au coaja crapata; l-am stropit in primavara cu substanta cuprica si apoi uleioasa; ce se intampla? langa el este altul cu un an mai mare si care are numeroase funze -din crengile din varf cu pete rosiatice.

 • teodorascu maria spune:

  Nu ma pricep sa pun fotografii pe net; am inteles ca e vorba despre cancer; pamantul e si el infestat? daca il scot acum si pun in groapa var acum pana la primavara dezinfectez locul?

 • teodorascu maria spune:

  multumesc mult!

 • isabela spune:

  buna dimineata
  am un par pitic plantat in aceasta primavara. desi avea flori cand l-am cumparat nu a rodit. acum intampin o problema la el, frunzele se inegresc la varf, se ingalbenesc si se usuca. nu pare sa fie atacat de nimic dar nu stiu ce are. ce pot sa-i fac?
  multumesc.

Adauga un comentariu

*