Mar

Principalele boli sunt reprezentate de:

1.Mozaicul marului produs de virusul Apple mosaic virus. Boala se manifesta in special pe frunze, simtomele siefectele atacului variind considerabil in functie de soiul cultivat, tulpina virusului si conditii de mediu.Pe frunzele atacate apar pete neregulate ca forma, de marimi diferite, raspandite neuniform pe suprafata limbului. Petele pot avea culori diferite (verde deschis, galben, crem sau aproape alb). Frunzele atacate cad prematur, ducand la slabirea pomilor atacati, in special a celor tineri.

 

Masuri de prevenire si combatere:
-folosire de altoi si portaltoi sanatosi
-eliminarea pomilor virusati
-plantarea de soiuri rezistente

Mozaicul marului

Mozaicul marului

2.Rapanul produs de ciuperca Venturia inaequalis. Sunt acatate toate organele tinere ale marului. Pe frunze se observa la inceputul atacului, pete mai mult sau mai putin circulare, cu contur neprecis delimitat, de culoare cenusie.Fructele sunt atacate de cand sunt tinere si pana la maturitate. Pe aceste apar pete cenusii-maslinii, in dreptul carora tesuturile se suberifica si crapa. Fructele se deformeaza puternic, iar mezocarpul lor are gust fad.

 

Masuri de prevenire si combatere:
-stangerea si arderea resturilor de frunze
-cultivarea de soiuri de mar rezistente
-tratamente cu Dithane M 45 in primavara inainte de inflorire
-in timpul verii se efectueaza tratamente cu Topsin, Systhane Plus 20 E, Folicur Solo.

Rapan

Rapan

Fainarea

Fainarea

3.Fainarea marului produsa de ciuperca Podosphaera leucotricha. Boala se manifesta in tot cursul perioadei de vegetatie, fiind atacate frunzele, florile, lastarii tineri si uneori si fructele.

Organele atacate sunt acoperite de miceliu albicios care devine treptat galbui, pulverulent. Atacul pe frunzele tinere duce in scurt timp la deformarea si incovoierea usoara a acestora spre partea superioara, luand aspect de lingura.

Lastarii puternic atacati se indoaie in forma de carlig si se usuca. Florile atacate prezinta petale deformate in sensul ca limbul atrofiaza, uneori se despica in doua, pierd culoarea alb-roz si devin albe in timp ce sepalelel se hipertrofiaza. Ele se usuca fara a forma fructe.
Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti
-taierea si distrugerea prin ardere a lastarilor afectati
-tratamente chimice cu Shavit, Kumulus, Systhane Plus 24 E, Folicur Solo.

Monilioza

Monilioza

4.Monilioza produsa de ciuperca Monilinia fructigena. Atacul se manifesta pe ramuri, frunze, flori, fructe. In timpul infloritului unele ramuri tinere incep sa se vestejeasca, frunzele si florile se brunifica si se usuca.

Atacul pe fructele mature este cel mai frecvent si cel mai pagubitor. In aceasta faza se pot manifesta 3 forme: putregai brun, negru si mumifierea fructelor.

Putregaiul brun apare pe vreme calda si ploioasa. Pe fructe apar pete brune care se intind in suprafata si cuprind pulpa in intregime. Fructele atacte de putregaiul brun cad in cursul verii.

Putregaiul negru apare pe vreme racoroasa si ploioasa. In aceasta situatie fructele se innegresc si putrezesc. Aceasta forma apare mai ales in depozite.

Mumifierea fructelor apare pe vreme calda si secetoasa. Fructele atacate se deshidrateaza, se intaresc, devin pietroase si raman atarnate de pomi si in timpul iernii.
Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea prin ardere a lastarilor si fructelor atacate
-evitarea producerii de rani pe fructe si ramuri
-tratamente chimice cu Topsin, Score 250 EC, Merpan 50 WP.

5.Focul bacterian produs de bacteria Erwinia amylovora. Boala se manifesta pe toate organele pomului. Primele simptome apar in timpul si imediat dupa inflorire, cand sunt atacate o singura sau toate florile din inflorescenta.Pe frunze atacul consta in aparitia unor pete brune, care se extind si ocupa intregul limb foliar, care se rasuceste si se usuca.

Fructele atacate se brunifica la mar si raman atasate pe lastari, ca si frunzele si florile.
Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente cu Funguran OH 50 WP, Aliette 80 WG, Zeama bordeleza.

Focul bacterian

Focul baterian

Principalii daunatori care ataca marul sunt:

2.Gargarita bobocilor de mar-tratamente cu Decis 2.5 CE, Karate Zeon.

4.Viermele merelor-tratamente cu Decis 2.5 CE, Actara, Calypso

6.Omizi defoliatoare-tratamente cu Calypso, Decis 2.5 CE, Karate Zeon.

Paduchele din san jose

Paduchele din san jose

Gargarita mar

Paduchele din san jose
Paduchele din san jose
Gargarita mar

Gargarita mar

Acarianul rosu

Acarianul rosu

Gargarita mar
Acarianul rosu
Acarianul rosu

Viermele mar

Viermele mar

Paduchele lanos

Viermele mar
Viermele mar
Paduchele lanos

Paduchele lanos

Omida mar

Omida mar

Paduchele lanos
Omida mar
Omida mar

Puricele melifer

Puricele melifer

 

107 Comentarii:

Adauga un comentariu

*