Tutun, informatii despre combaterea bolilor si daunatorilor

tutun-boli-daunatori-tratamente

Tutunul (Nicotiana tabacum) este o planta ce face parte din familia Solanaceae si este cultivata pentru frunzele sale. Este materia prima folosita in industria tutunului, una din cele mai profitabile industrii din lume. Este o cultura pretentiosa, iar procesarea frunzelor de tutun dupa recoltare este destul de dificil de realizat fara mijloace tehnice corespunzatoare. Pe de alta parte, cultura poate fi afectata de o serie de boli si daunatori, fiind importanta cunoasterea acestora.

Principalele boli ale tutunului

VIROZE

Mozaicul comun (Tobacco mosaic virus)

mosaic-virus

Este una dintre cele mai pagubitoate boli ale acestei plante. Pe frunzele de tutun apar pete de culoare verde-inchis, dispuse de-a lungul nervurilor si pete de culoare verde-deschis in spatiul dintre nervuri. In urma aparitiei acestor simptome frunzele capata un aspect mozaicat. Plantele atacate nu se dezvolta normal, iar frunzele raman mici si deformate. Dupa instalarea infectiei, frunzele din partea superioara a plantei sunt inguste si au marginea rasucita spre partea superioara. Boala evolueaza, iar pe frunzele bazale apar pete brune. In cazuri grave, tesuturile atacate se usuca si cad, din frunze ramanand doar nervurile. Virusul se transmite prin contactul direct intre plante sau este transportat de la o planta la alta de catre oameni, unelte sau de catre utilaje.

Masuri de prevenire si combatere.
  • dezinfectarea spatiilor de producere a rasadurilor;
  • utilizarea materialului de plantat sanatos;
  • dezinfectarea uneltelor si a masinilor agricole;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • eliminarea plantelor atacate din cultura.

Boala petelor de bronz (Tomato spotted wilt virus)

boala-petelor-de-bronz

Boala isi face aparitia la scurt timp de la plantare. Primele simptome sunt reprezentate de ingalbenirea nervurilor si aparitia unor pete mari, galbui-necrotice pe frunzele bazale. Frunzele se rasucesc spre fata inferioara si se ingalbenesc. De cele mai multe ori, pe frunze isi pot face aparitia si pete albicioase-cenusii, sau dungi albicioase. In urma atacului plantele raman mici, se ofilesc, iar treptat mor. Virusul este transmis de tripsul tutunului.

Masuri de prevenire si combatere:
  • aplicarea insecticidelor pentru a combate vectorul;
  • dezinfectarea substratului pentru rasadnita;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • distrugerea buruienilor.

BACTERIOZE

Focul salbatic (Pseudomonas syringae pv. tabaci)

bacterie-tutun

Este o bacterioza foarte periculoasa ce poate distruge suprafete mari din cultura de tutun intr-un timp foarte scurt. Boala ataca in toate fazele de vegetatie. In rasadnite, pe marginea frunzelor apar pete hidrolizate, la inceput de culoare verde inchis, iar apoi devin brun-negricioase. Plantulele se usuca si putrezesc. Pe frunzele plantelor mature apar pete mici, de culoarea galbuie, inconjurate de o bordura de culoare brun-ruginie. Tesuturile atacate se usuca si cad, iar plantele capata un aspect ciuruit.

Masuri de prevenire si combatere:
  • dezinfectia solului din rasadnita;
  • dezinfectia semintelor inainte de semanat;
  • aplicarea unui tratament la rasaduri;
  • fertilizare echilibrata;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • distrugerea frunzelor atacate.

MICOZE

Mana (Peronospora hyoscyami f.sp. tabacina)

mana-tutun

Din cauza pagubelor insemnate pe care le produce, mana se numara printre cele mai pagubitoare boli ale tutunului. Ciuperca poate ataca planta matura, cat si rasadurile. Pe partea superioara a frunzelor isi fac aparitia pete galbui cu margini difuze. In dreptul acestor pete, pe partea inferioara, se dezvolta un puf cenusiu-violaceu. Plantele atacate nu mai cresc, varful tulpinii se ingalbeneste, iar frunzele se curbeaza spre sol.

Masuri de prevenire si combatere:
  • dezinfectarea pamantului, a uneltelor si a utilajelor agricole;
  • rotatie corecta a culturilor;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
fainare-tutun

Fainarea (Erysiphe cichoracearum)

Este o boala ce ataca frecvent cultura de tutun, in anii favorabili producand pagube de pana la 50%. De obicei, simptomele isi fac aparitia la sfarsitul verii. Pe frunzele bazale se observa o pasla alba, fina, ce reprezinta miceliul ciupercii. Boala evolueaza, iar pasla devine prafoasa, iar la suprafata sa apar puncte mici si negre ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Pasla se extinde rapid si acopera intreaga frunza. In urma atacului, frunzele se usuca si devin sfaramicioase.

Masuri de prevenire si combatere:
  • rotatie corecta a culturilor;
  • agrotehnica corecta (combaterea buruienilor, aratura adanca);
  • recoltarea la epoca optima;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

putregaiul-cenusiu

Ciuperca produce pagube in rasadnite, dar si in camp. Simptomele manifestate pe rasaduri sunt reprezentate de aparitia unui mucegai de culoare cenusiu, care acopera tulpinita si frunzele. Atacul apare in vetre, cand rasadul este pregatit de transplantare. Plantele se ofilesc, cad pe sol si putrezesc. Plantele mature prezinta pe frunzele bazale pete mari, de culoare galbena. Tesuturile atacate se usuca si sunt inconjurate de o zona galbuie. Pe vreme umeda, ciuperca ataca tulpinile si petiolul frunzelor. Plantele puternic atacate se ofilesc si mor.

Masuri de prevenire si combatere:
  • tratamentul semintelor;
  • aerisirea rasadurilor;
  • efectuarea tratamentelor in vegetatie cu fungicide specifice.

Principalii daunatori ai tutunului

limax

Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)

Este o specie polifaga ce ataca numeroase plante, flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari si in cultura de tutun. Acesta perforeaza frunzele, iar pe masura ce atacul evolueaza, tot aparatul foliar al plantei este distrus.

Metode de combatere:
  • aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Tripsul tutunului (Thrips tabaci)

Dezvolta 3 generatii pe an si ierneaza in toate statiile de dezvoltare, in sol. Este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de plante cultivate sau spontane. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor incetinind procesele de crestere si dezvoltare. In zilele calde de vara, frunzele se ofilesc. De asemenea, tripsul produce pagube indirecte prin transmiterea unor viroze.

Masuri de prevenire si combatere:
  • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plosnita tutunului (Dolycoris baccarum)

plosnita-tutunului

Prezinta o generatie pe an si ierneaza ca adult in frunzarul padurilor sau sub resturile vegetale de la suprafata solului. Este o specie polifaga, ce este prezenta in majoritatea culturilor. In urma unor atacuri puternice determina scaderea cantitatii unor flavonoizi si zaharuri, care dau aroma tutunului. De asemenea, din cauza intepaturilor, frunzele nu se mai pot rasuci pentru trabucuri.

Masuri de prevenire si combatere:
  • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile