Gazon, boli specifice, informatii si combatere

boli-gazon-informatii-tratamente

Gazonul constituie un element important in majoritatea curtilor si gradinilor. Cultivarea suprafetelor cu gazon evidentiaza restul plantelor decorative. Explozia de culori din gradina este mult mai placuta alaturi de o zona verde, cu care se afla in contrast. Frumusetea peluzei tale este asigurata de o ingrijire corespunzatoare a plantelor ce compun acest minunat covor natural. Astfel, este esential sa cunoastem factorii ce pot influenta aspectul gazonului. Bolile si daunatorii reprezinta factori importanti in sanatatea gazonului si este esential sa-i cunoastem. Datorita faptului ca peluza este un amestec de graminee, acesta imparte o serie de boli si daunatori cu aceste specii.



Principalele boli care pot aparea la gazon

Antracnoza – Colletotrichum graminicola

Boala apare prin decolorarea unei suprafete mari din frunze. Antracnoza se instaleaza cand temperaturile nu depasesc 20°C, apar pete mici, neuniforme si au o culoare galbuie. Plantele tinere ce sunt atacate de aceasta boala prezinte frunze rosiatice si se scot foarte usor din sol, pe radacini se prezinta mucegai de culoare neagra. Boala apare spre sfarsitul verii si in toamna, cand solul este foarte compactat si umiditatea este ridicata.

fainarea-cerealelor-atac

Fainarea – Erysiphe graminis

Fainarea poate aparea pe tot parcursul sezonului, din primavara pana in toamna. Boala se manifesta prin aparitia unor pete de culoare alba sau gri ce au aspect de praf. Apare in perioade umede, cand aerul are o circulatie redusa, iar propagarea bolii se face prin conidii. Cand boala prezinta intensitate mare frunzele de baza pot fi acoperite in totalitate.

Firul rosu – Laetisaria fuciformis

Aceasta boala apare in general in zonele reci si umede din nordul Europei, America de Nord, Australia dar in ultimii ani a aparut si in tara noastra. Boala se manifesta prin aparitia unor zone ofilite sau uscate, printre acestea se regasesc filamente de culoare roz. Aceasta boala se dezvolta la temperaturi de 15-20°C cand nutritia plantelor cu azot(N) este deficitara, de aceea pentru prevenire se recomanda folosirea ingrasamintelor cu N.

Mucegaiul de zapada – Microdochium nivale

Este una dintre cele mai pagubitoare boli ce pot aparea la gazon, atacul apare iarna in spatiile gazonate, se poate observa prin aparitia miceliului alb-rozaliu. Atacul se dezvolta in vetre, plantele atacate raman mici. Aceste mucegaiuri sunt de fapt ciuperci ce rezista extrem de bine la temperaturi scazute, la sfarsitul iernii sau dupa topirea zapezii acestea isi fac aparitia deoarece umiditatea de la nivelul gazonului este un mediu perfect pentru dezvoltare.

Indepartarea tuturor resturilor vegetale, fertilizarea corecta si mentinerea unei umiditati constante sunt metode de prevenire a bolii.

Pata dolarului – Sclerotinia homeocarpa

Boala apare pe gazon prin pete de decolorare cu dimensiuni de pana la 10 cm, acestea se extind iar la marginea firelor de iarba apar micelii de culoare gri sau alba. Insuficienta de azot sau conditiile meteo conduc la aparatia acestei boli, aceasta poate fi confundata cu alte boli sau cu atacul unor daunatori. Irigarea corecta si fertilizarea echilibrata sunt metode foarte bune de prevenire impotriva acestei boli.

rugina gazon

Ruginile

Rugina reprezinta una dintre cele mai acute boli ale gazonului. Rugina este de trei feluri rugina coronata (Puccinia coronata), rugina neagra (Puccinia graminis), rugina galbena (Puccinia striiformis). Aceste rugini apar cand umiditatea este ridicata, fertilizarea este incorect realizata, iar temperaturile se situeaza intre 20-30°C. Tunsul realizat frecvent, aerarea solului si o fertilizare corespunzatoare sunt cateva dintre metodele de preventie impotriva ruginilor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile