Tomate

Principalele boli ale tomatelor sunt:

1. Mana tomatelor produsa de ciuperca Phytophthora infestans. Atacul se manifesta pe toate organele aeriene: frunze, tulpini, flori si fructe. Primele simptome apar pe frunzele bazale ale plantelor, sub forma unor pete mai mult sau mai putin circulare sau neregulata. La inceput tesuturile petelor sunt de culoare verde-galbui, apoi se brunifica treptat.

In cazul atacurilor intense, boala apare si pe tulpini sub forma unor pete, la inceput mici de culoare bruna, apoi se extind si inconjoara tulpina pe portiuni mari. De regula tulpinile putrezesc, se rup si se indoaie.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de seminte certificate si tratate impotriva bolii
-strangerea resturilor vegetale si distrugerea lor
-tratamente chimice cu Bravo 500 SC (20 ml/ 10-13 l apa), Dithane M45 (20 gr/ 10 l apa), Topsin.

Mana tomatelor

Mana tomatelor

2. Virusul mozaicului tutunului produs de Tabacco mosaic on tomato. Boala este produsa de virusul mozaicului tutunului si se manifesta prin aparitia de pete decolorate dispuse in mozaic. Frunzele atacate sunt de dimensiuni mai mici decat cele sanatoase, au un aspect usor incretit, iar culoarea este verde mata cu pete galbui.

Fructele atacate sunt reduse ca numar si ca dimensiuni.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa si tratata
-strangerea resturilor si distrugerea lor
-plantele care prezinta boli in cultura se strang si se distrug imediat

Virusul mozaicul tutunului

Virusul mozaicul tutunului

3. Ofilirea bacteriana a tomatelor produsa de Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis. Boala se manifesta pe partile aeriene si pe radacina, simptomul caracteristic consta in ofilirea necrotica a plantelor care progreseaza de la baza la varf.

Pe tulpinile plantelor atacate apar din loc in loc dungi alungite de culoare cenusii negricioase, in dreptul carora tesutul se crapa, iar la fructe infectia se produce prin peduncul sau uneori local pe suprafata lor. In cazul infectiei prin peduncul, fructele par normale, insa prin taierea lor se observa brunificarea vaselor din interior, iar semintele sunt si ele brun-negricioase.

In cazul infectiilor locale pe fruct apar pete numite “ochi de pasare”, un punct negricios inconjurat de un inel de culoare albicioasa si usor proeminenta.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa si tratata
-strangerea resturilor si distrugerea lor
-plantele care prezinta boli in cultura se strang si se distrug imediat
-tratamente chimice cu Dithane M45, Zeama bordeleza, Topsin.

Olilirea bacteriana a tomatelor

Ofilirea bacteriana a tomatelor

4. Fainarea tomatelor produsa de ciuperca Leveillula solanacearum. Pe fata superioara a frunzelor apar pete decolorate de dimensiuni mici, care ulterior se maresc, capata aspect neregulat si acopera partial sau total suprafata frunzelor.

Pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor apare o pasla fina, cenusiu-albicioasa, prafoasa. In urma atacului frunzele se ofilesc si se usuca in totalitate. Fructele plantelor afectate raman mici si nu se dezvolta normal.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa si tratata
-strangerea resturilor si distrugerea lor
-plantele care prezinta boli in cultura se strang si se distrug imediat
-tratamente cu Topsin , Aliette 80 WP, Dithane M45, Topas 250 EC.

Fainarea tomatelor

Fainarea tomatelor

5. Patarea cafenie a frunzelor de tomate produsa de Fulvia fulva. Boala ataca numai frunzele, pe care apar pete de culoare galbuie , care evolueaza, se extind si se brunifica, iar pe suprafata inferioara apare un puf de culoare cafenie. Frunzele se usuca, dar nu se desprind de pe planta.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa si tratata
-strangerea resturilor si distrugerea lor
-plantele care prezinta boli in cultura se strang si se distrug imediat
-tratamente chimice cu Dithane M45, Bravo 500 SC , Topsin , Merpan 50 WP.

Patarea cafenie a rosiilor

Patarea cafenie a rosiilor

6. Patarea alba a frunzelor de tomate produsa de Septoria lycopersici. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete circulare, la inceput de culoare bruna, apoi capata o culoare alb-cenusie, inconjurata pe margini de o dunga negricioasa, iar in dreptul petelor se observa puncte negre.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa si tratata
-strangerea resturilor si distrugerea lor
-plantele care prezinta boli in cultura se strang si se distrug imediat
-tratamente chimice cu Dithane M45, Bravo 500 SC , Topsin , Zeama Bordeleza.

Patarea alba a frunzelor de tomate

Patarea alba a frunzelor de tomate

7. Alternarioza produsa de ciuperca Alternaria solani. Plantele sunt atacate in toate fazele de dezvoltare, incepand chiar din faza de rasad. Cea mai frecventa forma de atac se observa pe frunzele bazale, sub forma unor pete circulare, izolate, brune, cu zone concentric mai deschise la culoare.

De la frunze infectia se va transmite treptat pe tulpini si ulterior pe fructe. Pe fructe apar pete mici, circulare, mai ales in zona pedunculului.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa si tratata
-strangerea resturilor si distrugerea lor
-plantele care prezinta boli in cultura se strang si se distrug imediat
-tratamente chimice cu Dithane M45, Bravo 500 SC , Rovral 500 SC.

Alternarioza rosii

Alternarioza rosii

8. Ofilirea tomatelor produsa de ciupeca Fusarium oxysporum. Primul simptom de boala este dat de ingalbenirea frunzelor de la baza si ofilirea acestora, dupa care boala evolueaza treptat catre varful plantelor.

In sectiune prin tulpina plantelor se poate observa brunificarea vaselor.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa si tratata
-strangerea resturilor si distrugerea lor
-plantele care prezinta boli in cultura se strang si se distrug imediat
-tratamente chimice cu Dithane M45, Topsin si Mirage 0.5%.

Ofilirea tomatelor

Ofilirea tomatelor

9. Stolburul tomatelor produsa de Potato stolbur MLO. Boala se manifesta in toate fazele de vegetatie, iar simptomele sunt reprezentate de ingalbenirile marginale ale frunzelor tinere, iar nervurile capata nuante violacee. Plantele bolnave se recunosc prin frunzisul saracacios si pozitia erecta a lastarilor, frunzelor si inflorescentelor.

Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea volburei, buruiana care este purtatoarea acestui virus
-distrugerea insectelor vectoare
-cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti

Stolborul tomatelor

Stolborul tomatelor

10. Putregaiul coletului tomatelor produsa de ciuperca Didymella lycopersici. Primele simptome apar la baza tulpinii, sub forma unor pete brun cenusii, care treptat cuprinde toata tulpina. Tulpina se subtiaza, scoarta putrezeste, se crapa, se exfoliaza si duce in final la ofilirea plantei.

Pe fruct boala apare spre sfarsitul de maturitate al fructului si se manifesta prin aparitia unor pete brune care se adancesc in interiorul pulpei si care duce pana la putrezirea completa a fructului.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa si tratata
-strangerea resturilor si distrugerea lor
-plantele care prezinta boli in cultura se strang si se distrug imediat
-tratamente chimice cu Dithane M45.

Putregaiul coletului tomatelor

11. Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea. Simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente, pe frunze atacul se manifesta prin prezenta unor pete adancite, umede, de culoare bruna, de forme si marimi neregulate.

In conditii de umiditate ridicata in dreptul petelor se observa un puf cenusiu.

Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectia chimica sau termica a solului
-in timpul irigatiei nu se stropesc frunzele cu apa
-tratamente chimice cu Bravo, Folpan, Rovral.

Putregaiul cenusiu

12. Caderea si putrezirea plantulelor produsa de Pythium debarianum.

-este una dintre cele mai importante boli ale rasadurilor

-in stadiul de germinare si rasarire a plantelor, pana la stadiul de 2-3 frunze adevarate tesuturile tulpinitelor de la nivelul solului se innegresc, devin apoase si se descompun.

-aparitia bolii este favorizata de temperaturi intre 18-30º si umiditate peste 90%.

Masuri de prevenire si combatere:
-eliminarea plantelor din cultura si dezinfectarea solului din regiunea respectiva
-evitarea udarii in exces
-tratamente pe durata vegetatiei cu Previcur, Merpan.

Caderea si putrezirea plantutelor

Principalii daunatori sunt:

1.Coropisnita – tratamente cu Mesurol 2RB

2.Limaxul – tratamente cu Mesurol 2 RB (kg/ha), Optimol 4G (15kg/ha).

3.Paduchele verde al solanaceaelor – tratamente cu Decis 2.5 EC, Actara 25 WG, Mospilan 20 SG.

4.Tripsul tutunului – tratamente cu Actara 25 WG, Confidor Energy.

5.Gandacul de Colorado – tratamente cu Decis 25 WG, Actara 25 WG, Calypso
480SC.

6.Acarianul lat – tratamente cu Envidor 240 SC, Vertimec SC.

7.Acarianul rosu – tratamente cu Vertimec SC, Nissorun 10 WP.

8.Musculita alba de sera – tratamente cu Actara 25 WG, Decis 25 WG, Mospilan , Confidor.

9.Nematodul galicol – tratamente cu Nemathorin 10 G (15 kg/ha).

Acarianul lat tomate

Acarianul rosu tomate

Acarianul rosu tomate

Acarianul lat tomate
Acarianul rosu tomate
Acarianul rosu tomate

Coropisnita tomate

Coropisnita tomate

Gandacul de colorado tomate

Coropisnita tomate
Coropisnita tomate
Gandacul de colorado tomate

Limaxul tomate

Limaxul tomate

Gandacul de colorado tomate

Limaxul tomate
Limaxul tomate
Gandacul de colorado tomate

Musculita alba de sera

Musculita alba de sera

Nematodul tomate

Musculita alba de sera
Musculita alba de sera
Nematodul tomate

Paduchele toamte

Paduchele verde tomate

Tripsul tomate

Paduchele -Rosii
Paduchele verde -Rosii
Tripsul -Rosii

57 Comments

2 Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>