Pastarnac

Principalele boli sunt:

1. Alternarioza frunzelor produsa de ciuperca Alternaria dauci. Pe marginea frunzelor apar pete mici de culoare brună erodate de o zonă galbenă,care conduc ulterior, în cazurile severe, la moartea ţesuturilor şi la uscarea completă a foliolelor. Ca urmare, cultura dă impresia că ar fi fost arsă. Frunzele bătrâne sunt atacate primele, fiind mai sensibile la alternarioză decât frunzele tinere. Rădăcina de morcov,rămâne în general, neafectată. Frunzele infectate vor cădea uşor, cauzând probleme recoltării mecanizate.

Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea resturilor vegetale afectate de boala
-tratamente cu Bravo 500 SC, Dithane M 45, Zeama bordeleza WDG

Alternarioza pastarnac

2. Putregaiul cenuşiu produs ce ciuperca Botrytis cinerea.

-atacul se manifesta in sere, solarii, iar in anii cu precipitatii abundente si in camp.

-simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente, cum sunt tulpinile si frunzele tinere

-pe fructe atacul se manifesta sub forma unor pete de culoare bruna, umede, iar in conditii de umiditate ridicata pe suprafata petelor se dezvolta un puf de culoare cenusie.
Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectia chimica sau termica a solului
-in timpul irigatiei nu se stropesc frunzele cu apa
-tratamente chimice cu Bravo, Folpan, Rovral.

Putregaiul cenusiu pastarnac

3.Făinarea produsa de Erysiphe heraclei. Făinarea apare mai ales în timp de vreme secetoasă şi caldă. Frunzele plantelor atacate sunt acoperite adesea de un miceliu alb, prăfos şi devin clorotice.În ciuda infecţiei,frunzele pot încă părea sănătoase sub masa de spori de ciupercă. Dacă frunzele acoperite de miceliu sunt expuse timp de câteva zile unor condiţii de umiditate, acestea pot avea deseori cosecinte dramatice, frunzele slabite, fara vigoare, devenind mult mai sensibile la infectarea de către alţi agenţi.
Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa
-distrugerea resturilor vegetale
-tratamente cu Topsin, Aliette 80 WP, Dithane M45, Topas 250 EC.

Fainarea pastarnac

4.Putregaiul uscat produs de ciuperca Fusarium avenaceum. Fusarium cauzeaza putregaiul uscat, in general intre baza frunzelor si partea superioara a radacinii morcovului. Zonele afectate incep sa se usuce si capata o culoare maroniu-deschisă.Pe măsură ce atacul progresează, părţile afectate se usucă şi se întăresc. In conditii de umiditate, pe suprafata acestora se dezvolta un miceliu de culoare roz. Putregaiul incepe in zona coletului, raspandindu-se ulterior si in alte zone.
Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea si arderea resturilor vegetale in toamna
-dezinfectarea solului cu aburi la temperaturi de 92-95º C timp de 45 min.
-tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Topsin, Dithane M45, Mirage .

Putregaiul uscat pastarnac

5.Mana radacinilor produsa de ciuperca Phytophthora porri. O infectie cu Phytophtora se manifesta pe radacini sub forma unor benzi umede de culoare neagra-maronie. Tesutul afectat capata consistenta cauciucului sau se inmoaie.Semnele infectiei pot aparea uneori in camp, dar in cele mai multe cazuri simptomele sunt inca vizibile imediat dupa recoltare. Boala continua sa se dezvolte chiar si in depozit la temperaturi scazute. In conditii de umiditate, se dezvolta un mucegai alb si dens. Mana radacinilor este astfel pe drept asociata cu o drenare deficitara a solului.
Masuri de prevenire si combatere:
-evitarea umiditatii excesive prin stropiri si irigari indelungate

Mana radacinilor pastarnac

6.Putregaiul alb produs de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum. In depozit, morcovii atacaţi sunt acoperiţi de un miceliu alb în care se formeaza sclerotii ciupercii. Ciuperca are numeroase plante gazda şi poate provoca daune si frunzelor in camp.
Masuri de prevenire si combatere:
-rotirea culturilor
-pastrarea unei temperaturi adecvate in depozite

Putregaiul alb pastarnac

7.Putregaiul umed produs de bacteria Erwinia carotovora subsp. carotovora. Tesutul atacat se transforma într-o masa mucilaginoasa, in timp ce epiderma ramane de obicei intacta. Putrezirea este insotita de un miros neplacut produs de dezvoltarea secundata a bacteriilor.Atacurile putregaiului umed rar se produc în camp si de obicei, sunt asociate conditiilor cu umiditate excesiva. In mai multe cazuri, infectia devine evidenta numai in timpul transportarii şi depozitarii.
Masuri de prevenire si combatere:
-evitarea irigarii prin aspersiune
-tratamente imediat dupa aparitia bolii cu Zeama bordeleza, Aliette 80WG (2 kg/ha), Bravo 500 SC.

Putregaiul umed pastarnac

8.Patarea bacteriana produsa de bacteria Xanthomonas campestris pv. carotae.Bacteria cauzeaza aparitia pe frunze a unor pete neregulate, de culoare cafenie, iar pe petiolul frunzelor apar pete alungite de culoare maroniu-inchisa. Ingalbenirea frunzelor este o alta caracteristica destructiva de debut a acestei boli. Xanthomonas se manifesta cel mai bine in zonele cu umiditate si temperaturi ridicate. Infectia bacteriana afecteaza si procesul de recoltare mecanizata prin reducerea vigorii foliajului.
Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de seminte sanatoase provenite din surse certificate
-practicarea unui asolament rational al culturilor, nu reveniti pe acelasi sol mai devreme de 1 an.
-tratamente chimice cu fungicide pe baza de cupru: Dithane M 45.

Patarea bacteriana pastarnac

Patarea bacteriana pastarnac

Principalii daunatori ai fasolei sunt:

1.Nematodul rădăcinilor – tratamente cu Basamid Granule (500 kg/ha).

2.Afidele – tratamente cu Decis Mega EW 50 ( 3ml la 15 l apa /250 m²), Confidor Energy (1000 l/ha), Calypso 480 SC ( 1.8 ml/6 l apa).

3.Musca minieră – tratamente cu Fastac 10 CE (2ml/ 10 l apa)

Afide pastarnac

Musca miniera pastarnac

Nematodul pastarnac

Afide pastarnac
Musca miniera pastarnac
Nematodul pastarnac

2 Comentarii:

  • Bica Viorel spune:

    Buna ziua,

    In cultura de pastarnac am avut ‘Patarea bacteriana’ niste brobinte pe tulpine.
    Trebuie facut un tratament la pamant?
    Pe acest teren as dori sa infiitez o cultura de telina si as dori sa stiu daca apare si la telina? Multumesc.

Adauga un comentariu

*