Pastarnac

Principalele boli sunt:

1. Alternarioza frunzelor produsa de ciuperca Alternaria dauci. Pe marginea frunzelor apar pete mici de culoare brună erodate de o zonă galbenă,care conduc ulterior, în cazurile severe, la moartea ţesuturilor şi la uscarea completă a foliolelor. Ca urmare, cultura dă impresia că ar fi fost arsă. Frunzele bătrâne sunt atacate primele, fiind mai sensibile la alternarioză decât frunzele tinere. Rădăcina de morcov,rămâne în general, neafectată. Frunzele infectate vor cădea uşor, cauzând probleme recoltării mecanizate.

Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea resturilor vegetale afectate de boala
-tratamente cu Bravo 500 SC, Dithane M 45, Zeama bordeleza WDG

Alternarioza pastarnac

2. Putregaiul cenuşiu produs ce ciuperca Botrytis cinerea.

-atacul se manifesta in sere, solarii, iar in anii cu precipitatii abundente si in camp.

-simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente, cum sunt tulpinile si frunzele tinere

-pe fructe atacul se manifesta sub forma unor pete de culoare bruna, umede, iar in conditii de umiditate ridicata pe suprafata petelor se dezvolta un puf de culoare cenusie.

Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectia chimica sau termica a solului
-in timpul irigatiei nu se stropesc frunzele cu apa
-tratamente chimice cu Bravo, Folpan, Rovral.

Putregaiul cenusiu pastarnac

3.Făinarea produsa de Erysiphe heraclei. Făinarea apare mai ales în timp de vreme secetoasă şi caldă. Frunzele plantelor atacate sunt acoperite adesea de un miceliu alb, prăfos şi devin clorotice.

În ciuda infecţiei,frunzele pot încă părea sănătoase sub masa de spori de ciupercă. Dacă frunzele acoperite de miceliu sunt expuse timp de câteva zile unor condiţii de umiditate, acestea pot avea deseori cosecinte dramatice, frunzele slabite, fara vigoare, devenind mult mai sensibile la infectarea de către alţi agenţi.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa
-distrugerea resturilor vegetale
-tratamente cu Topsin, Aliette 80 WP, Dithane M45, Topas 250 EC.

Fainarea pastarnac

4.Putregaiul uscat produs de ciuperca Fusarium avenaceum. Fusarium cauzeaza putregaiul uscat, in general intre baza frunzelor si partea superioara a radacinii morcovului. Zonele afectate incep sa se usuce si capata o culoare maroniu-deschisă.

Pe măsură ce atacul progresează, părţile afectate se usucă şi se întăresc. In conditii de umiditate, pe suprafata acestora se dezvolta un miceliu de culoare roz. Putregaiul incepe in zona coletului, raspandindu-se ulterior si in alte zone.

Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea si arderea resturilor vegetale in toamna
-dezinfectarea solului cu aburi la temperaturi de 92-95º C timp de 45 min.
-tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Topsin, Dithane M45, Mirage .

Putregaiul uscat pastarnac

5.Mana rădăcinilor produsa de ciuperca Phytophthora porri. O inmfectie cu Phytophtora se manifesta pe radacini sub forma unor benzi umede de culoare neagră-maronie. Ţesutul afectat capătă consistenţa cauciucului sau se înmoaie.Semnele infecţiei pot apărea uneori în câmp, dar în cele mai multe cazuri simptomele sunt încă vizibile imediat după recoltare. Boala continuă să se dezvolte chiar şi în depozit la temperaturi scăzute. În condiţii de umiditate, se dezvoltă un mucegai alb şi dens. Manarădăcinilor este astfel pe drept asociată cu o drenare deficitară a solului.

Masuri de prevenire si combatere:
-evitarea umiditatii excesive prin stropiri si irigari indelungate

Mana radacinilor pastarnac

6.Putregaiul alb produs de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum. În depozit, morcovii atacaţi sunt acoperiţi de un miceliu alb în care se formează scleroţii ciupercii. Ciuperca are numeroase plante gazdă şi poate provoca daune şi frunzelor în câmp.

Masuri de prevenire si combatere:
-rotirea culturilor
-pastrarea unei temperaturi adecvate in depozite

Putregaiul alb pastarnac

7.Putregaiul umed produs de bacteria Erwinia carotovora subsp. carotovora. Tesutul atacat se transforma într-o masă mucilaginoasă, în timp ce epiderma rămâne deobicei intacta. Putrezirea este insotita de un miros neplacut produs de dezvoltarea secundata a bacteriilor.

Atacurile putregaiului umed rar se produc în câmp şi de obicei, sunt asociate condiţiilor cu umiditate excesivă. În mai multe cazuri, infecţia devine evidentă numai în timpul transportării şi depozitării.

Masuri de prevenire si combatere:
-evitarea irigarii prin aspersiune
-tratamente imediat dupa aparitia bolii cu Zeama bordeleza, Alcupral 50 PU, Aliette 80WG (2 kg/ha), Bravo 500 SC.

Putregaiul umed pastarnac

8.Pătarea bacteriană produsa de bacteria Xanthomonas campestris pv. carotae.

Bacteria cauzeaza aparitia pe frunze a unor pete neregulate, de culoare cafenie, iar pe petiolul frunzelor apar pete alungite de culoare maroniu-inchisa. Ingalbenirea frunzelor este o alta caracteristica destructiva de debut a acestei boli. Xanthomonas se manifesta cel mai bine in zonele cu umiditate si temperaturi ridicate. Infectia bacteriana afecteaza si procesul de recoltare mecanizata prin reducerea vigorii foliajului.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de seminte sanatoase provenite din surse certificate
-practicarea unui asolament rational al culturilor, nu reveniti pe acelasi sol mai devreme de 1 an.
-tratamente chimice cu fungicide pe baza de cupru: Dithane M 45.

Patarea bacteriana pastarnac

Patarea bacteriana pastarnac

Principalii daunatori ai fasolei sunt:

1.Nematodul rădăcinilor – tratamente cu Nemathorin 10 G (15 kg/ha).

2.Afidele – tratamente cu Decis Mega EW 50 ( 3ml la 15 l apa /250 m²), Confidor Energy (1000 l/ha), Calypso 480 SC ( 1.8 ml/6 l apa).

3.Musca minieră – tratamente cu Fastac 10 CE (2ml/ 10 l apa)

Afide pastarnac

Musca miniera pastarnac

Nematodul pastarnac

Afide pastarnac
Musca miniera pastarnac
Nematodul pastarnac

Adauga un comentariu

*