Principalele boli sunt:

1. Mozaicul galben al fasolei este produs de Phaseolus virus 2 syn Marmor manifestum. Se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mici de culoare galbena, dispuse in special in apropierea nervurilor. Plantele atacate sunt slab dezvoltate, pipernicite, cu tulpini puternic ramificate, avand aspect de tufa.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa si certificata
-distrugerea resturilor vegetale in toamna

mozaicul galben al fasolei

Mozaicul galben al fasolei

2. Mozaicul comun al fasolei este produs de Bean common mosaic virus. Pe frunzele atacate apar pete de culoare verde deschis mate, in contrast cu zonele sanatoase. Plantele raman mici, au inflorire slaba si formeaza pastai mici si deformate.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa
-distrugerea resturilor vegetale
-daca in timpul vegetatiei se observa plante bolnave acestea sunt indepartate si se distrug

Mozaicul comun al fasolei

Mozaicul comun al fasolei

3.Arsura comuna a fasolei este produsa de bacteria Xanthomonas campestris pv phaseoli. Boala se manifesta in toate fazele de dezvoltare ale plantei, incepand din momentul rasaririi si pana in momentul recoltarii (la boabe). Pe planta se pot observa pete mici circulare sau neregulate, de culoare brun galbui cu aspect umed.Pe frunze apar pete colturoase, de culoare verde galbui, iar in conditii de umiditate ridicata pe suprafata acestora apare o secretie cleioasa. Pe tulpini boala se manifesta prin aparitia unor dungi de culoare brun-roscat, urmata de ruperea si uscarea tulpinii.De pe tulpina se poate raspandi la pastai si apoi la boabe. Ca urmare a infectiei boabele raman mici, zbarcite si prezinta pete galbene care ulterior se brunifica.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa
-distrugerea resturilor vegetale
-tratamente chimice cu Funguran OH 50.

Arsura comuna a fasolei

Arsura comuna a fasolei

4.Antracnoza fasolei este produsa de Colletotrichum lindemuthianum. La plantele mici apar pe cotiledoane pete mici de culoare inchisa, usor adancite in tesut. In aceasta faza pot fi atacate si radacinile ceea ce duce la uscarea plantei.La plantele mature sunt atacate frunzele, tulpinile, pastaile si boabele. Pe tulpini apar pete mici brune, care la inceput sunt superficiale, apoi se adancesc si formeaza dungi longitudinale de culoare bruna. In dreptul acestora se frang usor, iar ramurile si frunzele se ingalbenesc si se usuca.Pe frunze in dreptul nervurilor apar pete drepte sau alungite, de culoare bruna-galbuie, tesutul din dreptul petelor se usuca, iar frunza ramane gaurita. Pe pastai apar pete brun roscate, adancite in tesut. De pe pastai infectia se raspandeste la boabe, pe care apar pete brune sau cafenii, devin zbarcite si nu ajung la maturitate.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa
-distrugerea resturilor vegetale
-tratamente chimice cu Dithane M45

Antracnoza fasolei

Antracnoza fasolei

5.Rugina fasolei este produsa de Uromyces appendiculatus. Atacul se observa primavara devreme cand pe frunze apar pete galbene vizibile pe ambele fete ale frunzei. In dreptul petelor pe partea inferioara si superioara , apar grupuri de fructificatii cu spori albi.In lunile iunie-iulie pe frunze apar pete parafoase de culoare brun-roscat, mai tarziu in luna august apar puncte negre prafoase, care duc la uscarea rapida a frunzei. Frunzele puternic atacate se rasucesc, se usuca si cad prematur, iar recolta de pastai la boane scade.

Masuri de prevenire si combatere: -distrugerea resturilor vegetale
-tratamente chimice cu Polyram DF, Zeama bordeleza WGD.

Rugina fasolei

Rugina fasolei

6.Fainarea fasolei este produsa de Erysiphe polygoni. Pe fata superioara apar pete de decolorare de culoare inchisa,care ulterior devine o pasla fina, cenusiu albicioasa, prafoasa. Ulterior aceste se maresc, capata forme neregulate si ocupa partial sau total suprafata frunzei.In urma atacului frunzele se ingalbenesc si se usuca in totalitate.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de samanta sanatoasa
-distrugerea resturilor vegetale
-tratamente cu Topsin, Aliette 80 WP, Dithane M45, Topas.

fainarea fasolei

Principalii daunatori ai fasolei sunt:

1.Gargarita fasolei – tratamente cu Decis (0.25 l/ha).

Gargarita fasole

Gargarita fasole

Gargarita fasole
Gargarita fasole

110 Comentarii

 • roxi

  buna sunt roxi as vrea sa intreb ca faSOLEA sa faca rod cu ce trebuie stropita sau ce trebuie facut va rog sami raspundeti

 • dumitru

  salut eu am u ectar de fasole,si au paduchi si la altele frunzele sunt ciucite fix ca pe foto a 2 ,ce pot sa fac si cu ce sa le tratez,astept un raspuns multumesc.

 • Nicolae Nicolae

  Cu ce pot sa combat buruienile din coltura de fasole (mohor )care a aparut datorita ploilor ,si nu am putut sa o prasesc

 • GABI

  draga Botanistule de ce cad florile la fasolea pe harac ?cu ce sa stropesc este o fasole splendida — cum nu am avut niciodata cu frunze bogate — plante de nota 10 — Totusi cad florile – asa ceva nu am mai vazut –Ai un sfat ? te rog mult — Multumesc —

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Caderea florilor la fasole poate fi cauzata de temperaturile ridicate de peste 35-40 grade, mai ales daca sunt in sera sau in solar, dar si de temperaturile scazute sun 10 grade, mai ales pe timpul noptii. O alta cauza poate fi lipsa unor minerale de la nivelul solului, de aceea este indicat inainte de infiintarea culturii sa aplicati gunoi de grajd, iar in timpul vegetatiei sa aplicati ingrasaminte lichide ca Bionat Plus (http://www.botanistii.ro/bionat-plus.html) sau Cropmax.

 • stefan

  cand trebuie aplicat tratamentul cu decis pentru gargarita

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Tratamentele se aplica preventiv, inainate de aparitia gargaritelor sau se poate aplica curativ, in momentul in care apar.

  • dana veltan

   tratamentul impotriva gargaritelor la fasole se face atunci cand floarea incepe sa se scuture adica atunci cand este aproape trecuta si eu am tratat cu kalipso

 • irimia ioana

  ce trebuie sa dau pe cultura de mazare daca a inceput sa se usuce cu floare pe ia si are si o pelicula alba ca faina. A crezut ca e mana si am dat cu o solutie pentru mana ,a inceput sa faca frunzulite noi si sanatoase in capatul plantei dar restul se usuca. E compromisa recolta sau se mai poate face ceva?

 • irimia ioana

  problema e complexa deoarece si fasolea a inceput sa se usuce de tot cu floare pe ea

 • Nicolae Nicolae

  Cu ce pot sa tratez fasolea boabe (recoltata) ca sa previn aparitia gargaritei

 • lenuta sandor

  buna
  Cu ce se poate trata fasolea boaba daca a aparut gilgarita in ia
  multumesc astept raspuns

 • claudiu

  Buna pe mine m_ar interesa cu ce sa tratez fasolea inainte de a puneo in pamint

 • tenea ioana

  pentru gargarita nu se stropeste si in perioada de inflorire cu ceva anume?

 • tenea ioana

  nu se stropeste si in perioada de inflorire cu ceva impotriva larvelor gargaritei?

 • Radu Paul

  Am o cultura de fasole timpurie, la inceput planta era verde, sanatoasa iar la o saptamana dupa plantarea in solar (am pus destul gunoi de grajd) frunzele plantelor au inceput sa se ingalbenasca si sa se stranga. In solar avem o soba care incalzeste peste noapte si o intrebare adaug aici, fumul care iese deobicei pana la incalzirea necesara a sobei afecteaza planta? Cu ce putem stropi, unele plante sunt foarte afectate, dar nu avem un motiv sa fie o bacterie, un daunator nu stim. Temperatura optima a fost asigurata, deci nu avem motivul frigului in aceasta boala a plantelor.

 • BOGDAN LOBONT

  BUNA
  AM INFIINTAT O CULTURA DE FASOLE OLOAGA PE O SUPRAFATA DE 0.60 H CU CE TRATAMENTE PREVENTIVE AR TREBUI SA INCEP ,INCLUSIV INGRASAMANT FOLIAR,ERBICID CULTURA ESTE DUPA UNA DE PORUMB. SAMANTA CE AM FOLOSIT O A FOST TRATATA SI CERTIFICA,
  LA ORA ACTUALA PLANTELE SUNT IN 2 FRUNZE
  VA MULTUMESC

 • LAZAR

  Buna ziua!
  Am o problema cu fasolea in solarii in sensul ca o parte a frunzei se inmoaie si se subtiaza si dupa 1-2 zile se vestejeste partea afectata a frunzei. Ce poate fi?
  Multumesc!

 • BOGDAN LOBONT

  multumesc pt raspuns si sfaturi

 • nicu

  buna ziua cum pot scapa de paduchele negru la fasole?inteapa si zapaceste planta compromitind recolta.

 • CRYSTY

  In ce perioada se poate iriga pentru o productie de fasole buna ???

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Pentru cultura de fasole, cerintele de apa sunt extrem de mici. Cea mai mare cerinta de apa este la inflorire si fructificare, 15-20 l pe metru patrat. Ideal ar fi sa se irige seara, la apusul soarelui.

 • alina

  Un sfat va rog gauri mici si mari rotunde in frunzele de fasole ,atacul apare in timpul noptii? despre ce daunator poate fi vorba? combatere

 • ioan

  mi-a mancat fasolea melcii,va rog sa i-mi spuneti cum sa scap de ei.. multumesc

 • luta cristina

  Buna ziua ,am o rugaminte ,fasolea mea are toate frunzele ingaurite ,de parca ar fi ciocanita de gaini ,cu ce sa o stropesc ,va rog frumos!

 • Nae

  Cu ce ierbicid se combate buruiana din fasole? Multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Pentru cultura de fasole puteti utiliza un erbicid cum ar fi Leopard (http://www.botanistii.ro/makhteshim-leopard-5-ec-1.html?tva=1) sau Pulsar 40 (http://www.botanistii.ro/basf-pulsar-40.html?tva=1).

   • Nae

    Multumesc mult voi folosi pulsar si pot asocia cu un fungicid preventiv cum ar fi dithane sau topind? Tratamentul împotriva gargaritei se da doar pe timpul înfloririi sau si inainte de înfloritor!

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina

     Este indicat sa le aplicati separat cele 2 solutii. Tratamentul cu Decis Mega impotriva gargaritei se face dupa inflorire.

 • CRYSTY

  cam cit erbicid Leopard intra la hectar????

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Pentru cultura de fasole, este necesara o cantitate de 1-1.5 l erbicid Leopard.

 • CRYSTY

  Daca dau cu erbicid pentru iarba cum ar fi Leopard si am daunatori pe planta de fasole ai omoara erbicidul ??????

 • sandu cotelin

  Avem si noi nevoie de sfaturile dvs.
  Avem infiintata o mini cultura de fasole iar de curând, pe frunzele unor plante au apărut semne de uscare rapidă, uscarea porneste fie, din extremitati către interior, fie din interior, iar frunza se rasuceste. Uscarea este drastică, fără altă simptomatologie.
  Păcat ca nu avem posibilitatea de a va atasa shi niste fotografii

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Ne puteti expedia fotografiile pe adresa suport@pce.ro.

 • tenea ioana

  a fost frumoasa fasolea pana intr-o buna zi cand am gasit-o ca si arsa.frunza uscata de la margini spre interior. Pe verso am gasit ca un fel de afide,paduchi musculite de culoare negru.am constatat ca sug seva frunzei si parca arde frunza.ce ma sfatuiti?este urgent altfel se va pierde cultura.

 • andrei

  cu ce pot stropi fasolea canelino contra gargaritelor va multumesc

 • Chiorean Rares

  Buna ziua,ce imi recomandati pentru un tratament contra manei la fasole ?, si ce erbicid cand fasolea are 15 centimetri ? Multumesc!

 • Miron

  am stropit fasolea din camp 1,5 ha cu pulsar , cantitate 900 g la ha
  e mult cumva ? poate afecta recolta o doza mai mare ?

 • dumitru

  Am o problema cu fasolea,se usuca iar daca o smulg are paduchi albi galbui pe toata radacina.Si asta numai la un soi de fasole verde cu pastaia galbena.Pe tulpina sau pe frunze nu am observat nimic.

 • elena

  Va rog sa ma ajutati,pe tulpinele si frunzele de fasole stau furnicile in grupuri si le distrug

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Puteti aplica in apropierea radacinilor plantelor un insecticid cum ar fi Max Force Ant Killer (http://www.pestcontrol-expert.ro/max-force-ln-ant-killer.html), granulele de momeala au la baza zaharul, iar furnicile se vor hrani din ele si, in acelasi timp, il vor cara in musuroi, pentru hrana intregii populatii a coloniei. Astfel, furnicile vor muri si in musuroaiele lor.

 • Radulescu Claudiu

  Buna Ziua am pus 1.5 h de fasole olaga, am dat cu dual gold si nu prea si.a facut efectul dar in vegetatie iam dat cu ghepard sau leopard este acelas si am mai dat de ciuline si palamida cu basagram forte. Ce tratamente urmeaza sa.i fac? Mentionez ca are cateva flori. Multumesc

 • amuza ionel

  Buna ziua am si eu 5000m de fasole si cineva mi-a recomandat fastac ca si insecticid dupa ce a rasarit cam la 2 frunze si mi sa ingalbenit toata.credeti ca fastacu sai fi cauzat bine acum si-a mai revenit.Astept un raspuns.Multumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   In ce perioada a zilei ati aplicat insecticidul? Care a fost dilutia solutiei preparate?

  • amuza ionel

   Da am pus cam 50 mil de fastac la o cantitate de 140 l apa si a fost administrat dupa ora 18 multumesc frumos.

   • Tom Botanistul, ajutor in gradina

    In acest caz nu este din pricina insecticidului. Exista posibilitatea doar ca in acea perioada sa fi fost umiditate crescuta la radacina.

   • amuza ionel

    Buna ziua domnule Tom pentru combaterea buruienelor cu frunza lata la cultura de fasole in faza de polenizare ce erbicid ami puteti recomanda.Multumesc si astept un raspuns

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina

     Din pacate, nu exista un erbicid pentru combaterea buruienior cu frunza lata din fasole. Fasolea este o planta cu frunza lata, deci daca se aplica un erbicid pentru frunza lata, va arde si fasolea.

 • dana

  Buna.am si eu o problema cu fasolea agatatoare are pe frunzele foarte tinere nici gazulite negre iar frunza se rasuceste.cu ce ar trebui stropita?

 • costica

  Buna ziua pot sa dau la faslea inflorita cu insecticid karate si envidor?

 • radu gygy

  Am o cultura de 2 ha cu fasole oloaga si in urma ploilor a invadat o ciulinii , ce erbicid sa folosesc pentru combaterea ciulinilor din cultura si cu ce pesticid sa o tratez inpotriva gargaritei din cultura. va multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Fasolea este o planta cu frunza lata, de asemenea, ciulinii sunt buruieni cu frunza lata. Daca aplicati un erbicid pentru ciulini va arde si fasolea. Va fi necesar sa le inlaturati mecanic.

 • maria diaconescu

  am fasole pitica si pe tulpina au larve cred de furnici caci cind o ating ,furnici fug ,,are productie de pastai buna,dar acum o pot stropi cu ceva?
  va multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Pentru combaterea furnicilor din cultura puteti utiliza un insecticid pe baza de granule cum ar fi Max Force Ant Killer (http://www.pestcontrol-expert.ro/max-force-ln-ant-killer.html). Granulele de momeala au la baza zaharul, iar furnicile se vor hrani din ele si, in acelasi timp, il vor cara in musuroi, pentru hrana intregii populatii a coloniei. Astfel, furnicile vor muri si in musuroaiele lor. Va fi necesar sa evitati plasarea granulelor in zonele unde poate ajunge ploaia sau apa din abundenta.
   Exista posibilitatea ca acele insecte se fie si acarieni, in acest caz puteti aplica un acaricid cum ar fi Nissorun (http://www.botanistii.ro/nipponsoda-nissorun-10-wp.html?tva=1).

 • maria diaconescu

  alta problema cu care ma confrunt este ; am cumparat din LIDL un ghiveci cu rasad de ceapa ,cind a rasarit si a crescut ,a facut niste flori ca la trifoi,dar radacina nu are ca la ceapa ,frumzele sint foarte fine,cu sa procedez mai departe ,?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Exista posibilitatea ca dumneavoastra sa fi achizitionat ghivece in care erau plantate seminte de ceapa. Abia dupa aceasta plantare se formeaza arpagicul, care urmatorul an se planteaza in pamant pentru a produce ceapa verde cunoscuta.

 • Chiorean Rares

  Ma numesc Rares , am o suprafata de 5 Ha de fasole oloaga Delia , Am aplicat doar un erbicid post emergent Dual Gold iar din cauza ploilor nu am reusit sa mai fac nici un alt tratament fasolei , astazi fasolea arata bine incepe sa infloreasca. As dor pentru o recolta mai buna sa.i ofer anumite tratamente pe care nu le cunosc, pentru mana si gargarita si un erbici.
  Va rog sa.mi ziceti ce tratamente as putea aplica fasolei tinand cont ca aceasta e inflorita circa 10%, sau daca mai pot aplica si erbicid in acest moment.
  S.ar putea amesteca erbicidul cu tratamentele ?
  Multumesc anticipat!!

 • Dan

  Domnule Tom . Am în seră câteva tufe de fasole au crescut foarte frumos sunt înalte cam de trei metri dar nu au înflorit de loc pina acum. Pot face ceva?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Va rugam sa ne comunicati daca ati aplicat vreun ingrasamant pana acum.

   • Dan

    În primăvara cînd am pregătit pământul am băgat complex c

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina

     Dar florile sunt cazute sau nu apar deloc? Nu s-a gasit nici o floare la baza plantei? Ce soi ati folosit la plantare?

 • Radulescu Claudiu

  Buna ziua, am 1 hectar de fasole oloaga este inflorita si are si cateva teci dar sa ingalbenit un pic si la baza are cateva frunze galbene, stiti cumva din ce cauza? Multumesc..

 • george

  salut! am o cultura de fasole de cimp (plante) si sint pline de paduchi si furnici, cum pot sa scap de ele, va rog. am stropit cu Insecticid MOSPILAN 20SG 1.5 gr,am folosit 2 plicuri la 12 L apa, dar nu a avut efect, e tot ca inainte, pline de paduchi si furnici mai putin, cu ce sa scap cultura , va multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Pentru combaterea furnicilor puteti aplica la radacina cateva granule de insecticid cu momeala pe baza de zahar cum ar fi Max Force Ant Killer (http://www.pestcontrol-expert.ro/max-force-ln-ant-killer.html), granulele de momeala au la baza zaharul, iar furnicile se vor hrani din ele si, in acelasi timp, il vor cara in musuroi, pentru hrana intregii populatii a coloniei. Astfel, furnicile vor muri si in musuroaiele lor. Daca fasolea este inflorita, puteti aplica un insecticid prietenos cu albinele cum ar fi Mavrik (http://www.botanistii.ro/makhteshim-mavrik-2-f.html).

   • george

    Granule la 4000 m/p, ma depaseste. Am 40 ari, fasole in gradina si mai am si alte culturi pe linga, cu sunt, vita de vie, rachita, tomate, ardei, iuti, grasi , busuioc, cimbru, telina pastirnac, mazare, etc
    Ms de raspuns, e anflorita 20%, si nu sint albine in zona mea.
    Pot folosi Decis Mega.?
    Va multumesc.

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina

     Puteti aplica si Decis Mega, cu mentiunea ca este daunator albinelor.

 • maria

  Buna seara! Cer ajutor,am fasole verde cu pastai galbeni, a crescut foarte frumos, a fost plina de flori dar la un moment dat frunzele din varfuri sau rasucit si se usuca si tulpina este maronie si se usuca toata planta. Pana acum nu am stropit cu nimic dar dupa rasarire am udat cu ingrasamant complex. Va rog spuneti-mi ce sa fac sa salvez cultura, plantele se usuca pe rand in fiecare zi iar pastai acum se formeaza si se incovoaie. Va rog ajutati-ma.

 • David

  Salut..conteaza rotatia culturilor la fasole? Ce preferințe are? Dupa grau merge?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Este foarte recomandata fasolea ca fiind premergatoare pentru cereale paioase de toamna si mai ales pentru grau deoarece reduce rezerva de agenti de daunare si favorizeaza dezvoltarea in culturile ulterioare a unor plante viguroase, cu un sistem propriu de aparare impotriva atacului de boli si daunatori bine dezvoltat.

 • Lucian

  Buna ziua. Am 300 m2 de fasole pastai si este atacata de un vierme. Pastaile sunt gaurite si nu stiu cu ce trebuie stropite. Vreau o solutie certificata ecologic daca se poate. Multumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   In acest caz, puteti opta pentru un insecticid cum ar fi Laser 240 SC (http://www.botanistii.ro/dowagro-laser-240-sc.html). Acesta este un insecticid biologic cu efect de soc, ccu eficacitate de durata, de peste 3 saptamani.

 • Gabriela

  Buna ziua pot sa dau la fasolea inflorita un fungicid pe baza de cupru

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Nu este indicat sa se aplice fungicide in perioada in care este inflorita fasolea intrucat ar putea afecta polenizare. Se vor aplica dupa caderea petalelor.

 • edvina

  Am fasole urcatoare in solar si a inflorit, se vede pe ici colo cate o pastaie de 1cm…si as dori sa va intreb dak merg stropite cu ATONIK pt.fructificare si dak merge sa l amestec cu zeama bordeleza?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Poate fi aplicat si Atonik. Acesta este compatibil cu majoritatea pesticidelor si a ingrasamintelor foliare, insa este indict sa se efectueze un test in prealabil, cu o cantitate mai mica de substante, pentru a observa efectul .

   • edvina

    Da,multumesc…si pt, viermii verzi,care provin de la o molie,ce tratament imi recomandati pt, k au inceput sa-mi manance pastaile… cu Aktara sau cum ati spus cu Laser??

 • cipri

  Buna am in solar fasole urcatoare.planta este frumoasa dar dupa ce cad petalele dela flori pastai incep sa se inmoaie si ca. Cu ce ar frebui stropit.

Comentarii: