Castraveti, informatii despre boli, daunatori si tratamente

castraveti-tratamente

Castravetele (Cucumis sativus) este o planta legumicola din familia Cucurbitaceae, care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben si cel verde. Provine din India si este cultivat in regiuni tropicale și temperate. Se cultiva in numeroase varietati, datorita diversitatii fructelor. Peste 90% apa, substante pectice, vitamine si minerale se regasesc in castraveti. Aroma specifica este data de uleiurile eterice, extractul de castravete folosindu-se in industria cosmeticelor.

Principalele boli la castraveti

VIROZE
Mozaicul castravetilor (Cucumber mosaic virus)

Virusul are o mare raspandire, fiind cunoscut la dovlecel, dovleac, tomate, vinete, ardei, precum si la unele specii de plante spontane. Se manifesta prin aparitia pe frunze a simptomelor unui mozaic slab, care evolueaza in arsuri pe tesuturi, ce ulterior duc la ofilirea acestora. Plantele atacate produc fructe mici, deformate, cu aspect mozaicat. Virusul rezista peste iarna in speciile de plante spontane si cultivate si se transmite prin intermediul semintelor infectate si afide.

castraveti-atac-virus

Masuri de prevenire si combatere:

  • respectarea igienei culturale;
  • distrugerea buruienilor din cultura;
  • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;
  • folosirea de samanta sanatoasa;
  • utilizarea soiurilor de castraveti rezistente.
BACTERIOZE
Patarea unghiulara (Pseudomonas syringae pv. lachrymans)

Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe). Inca de la inceputul vegetatiei apar pete mici, umede, de culoare bruna si forma neregulata. Ulterior, aceste pete se brunifica, iar in dreptul lor tesutul se usuca si se desprinde. Pe fructe, atacul determina aparitia unor pete mici, circulare, adancite in tesut, cu aspect umed si cu o zona centrala albicioasa. In dreptul acestor pete tesutul se umple cu lichid bacterian pe vreme umeda, iar pe vreme uscata, crapa. Aparitia bolii este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%) si temperaturi intre 18 si 28 ºC. Boala se transmite prin samanta infectata si prin vectori (vant, irigatii, ploi, uneltele agricole).

castraveti-bacterioza

Masuri de prevenire si combatere:

  • tratarea semintelor inainte de semanat;
  • respectarea igienei culturale;
  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
Ofilirea bacteriana a cucurbitaceelor (Erwinia tracheiphila)

La plantele atacate frunzele se ofilesc si se lasa in jos sub forma unei umbrele. Ulterior, planta se ofileste si in final se usuca. Simptomul de ofilire se datoreaza faptului ca bacteria blocheaza vasele liberiene ale plantei. In urma sectionarii radacinilor si tulpinilor, din vasele liberiene se scurge un lichid de culoare alb-cenusie. Bacteria nu rezista pe resturile vegetale decat cateva saptamani, dar este transmisa de catre gandacul dungat (Acalymma vittata) si gandacul patat (Diabrotica undecimpunctata).

ofilire-bacteriana-castaveti

Masuri de prevenire si combatere:

  • respectarea igienei culturale;
  • tratamente cu insecticide pentru combaterea insectelor care contribuie la raspandirea bolii.
MICOZE
Fainarea (Sphaerotheca fuliginea)

Este o boala intalnita in culturile de castraveti, pepeni, dovlecei si alte cucurbitacee din sere si solarii, unde produce pagube insemnate. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mari, albe, pasloase, care devin prafoase odata cu formarea fructificatiilor ciupercii. Frunzele acoperite in intregime de ciuperca se brunifica, se usuca si cad. Aparitia ciupercii este favorizata de temperaturi de peste 24 ºC si vreme uscata.

fainarea-castravetelui

Masuri de prevenire si combatere:

  • respectarea igienei culturale;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Mana cucurbitaceelor (Pseudoperonospora cubensis)

Este cea mai importanta boala a cucurbitaceelor, producand pagube insemnate atat in culturile de camp, cat si in cele din spatiile protejate. Boala se manifesta prin aparitia pe partea superioara a frunzelor a unor pete de culoare galben-verzui, care ulterior devin galbene si in final se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor, in dreptul petelor, apare un puf de culoare violet-cenusiu, format din fructificatiile ciupercii. In urma atacului, frunzele se usuca si cad, iar fructele raman mici. Aparitia infectiei este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi intre 10 si 30 ºC.

mana-castravetelui

Masuri de prevenire si combatere:

  • respectarea igienei culturale;
  • evitarea irigarii prin aspersiune;
  • cultivarea soiurilor de castraveti rezistente;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Ofilirea fuzariana (Fusarium oxysporum)

Fuzarioza este o boala vasculara, primul semn fiind reprezentat de ingalbenirea frunzelor si ofilirea acestora, dupa care boala progreseaza treptat catre varful plantei. In sectiunea tulpinii se observa brunificarea vaselor conducatoare. Temperaturile intre 28 si 32 ºC, pH-ul solului usor acid, umiditatea solului ridicata si nivelul scazut de potasiu sunt factori care favorizeaza aparitia acestei boli.

fuzarioza-castraveti

Masuri de prevenire si combatere:

  • respectarea igienei culturale;
  • dezinfectarea substratului din rasadinta si tratarea semintelor inainte de semanat.
  • fertilizare rationala;
  • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu fungicide specifice.
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

Atacul se manifesta in sere, solarii si camp, cu precadere in anii cu precipitatii abundente. Simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente (tulpini, fructe). Pe fructe, atacul se manifesta prin aparitia unor pete adancite, umede, de culoare bruna, de forme si marimi neregulate. Atacul este favorizat de umiditate ridicata (peste 95% mai multe zile la rand), lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea excesiva.

putregaiul-castravetelui

Masuri de prevenire si combatere:

  • respectarea igienei culturale;
  • fertilizare rationala;
  • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium)

Boala se manifesta pe toate organele aeriene, in conditii de umiditate atmosferica si temperaturi de aproximativ 25 ℃. Pe frunze si pe tulpini apar pete uleioase, apoi brune, tesuturile afectate se cufunda, iar pe fructe apar pete mari, circulare, de culoare bruna. Cu timpul, petele se acopera cu un mucegai, iar pe aceste leziuni se pot instala alti agenti patogeni.

antracnoza-castravetelui

Masuri de prevenire si combatere:

  • utilizarea semintelor tratate;
  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Caderea si putrezirea plantulelor (Pythium spp.)

Este una dintre cele mai importante boli ale rasadurilor si se manifesta din stadiul de germinare si rasarire, pana la stadiul de 2-3 frunze adevarate. In caz de atac, tesuturile tulpinitelor de la nivelul solului se innegresc, devin apoase si se descompun. Aparitia bolii este favorizata de temperaturi intre 18 si 30 ºC si umiditate peste 90%.

caderea-plantutelor-castraveti

Masuri de prevenire si combatere:

  • dezinfectia substratului si tratarea semintelor inainte de semanat;
  • evitarea udarii in exces si aerisirea regulata a rasadnitelor;
  • tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Verticilioza (Verticillium dahliae)

Aceasta boala produce ofilirea plantelor, insotita de ingalbenirea si arsura frunzelor. Vasele conducatoare ale plantei sunt blocate de miceliul ciupercii, ceea ce conduce, in final, la moartea acesteia. Ciuperca traieste in sol si patrunde in plantele gazda prin ranile de la nivelul radacinilor.

verticilioza-castraveti

Masuri de prevenire si combatere:

  • rotatia corecta a culturilor;
  • dezinfectia solului si a semintelor.
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.
Cladosporioza cucurbitaceelor (Cladosporium cucumerinum)

Boala isi poate face prezenta inca de la aparitia cotiledoanelor. Atacul se observa sub forma unor pete colturoase, verzui, ce devin apoi cenusii si sunt marginite de un inel galben. Tesuturile atacate se brunifica, se usuca si se desprind de pe planta. Pe fructe apar pete cenusii, ce se cufunda. Aparitia bolii este favorizata de umiditatea relativa ridicata si temperaturi de 18-25 oC.

cladosporioza-castraveti

Masuri de prevenire si combatere:

  • igiena culturala;
  • dezinfectarea substratului din rasadinta si tratarea semintelor inainte de semanat.
  • fertilizare rationala;
  • cultivarea soiurilor de castraveti rezistente;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.
Alternarioza (Alternaria cucumerina)

Este o boala intalnita frecvent la plantele din familia Cucurbitaceae (castraveti, dovlecei, pepeni etc.). Pe frunzele infectate apar pete mici decolorate, care se pot uni, iar pe suprafata acestora apar zone concentrice, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca rezista pe resturile vegetale de la suprafata solului si pe cucurbitaceele spontane.

alternarioza-castavetelui-tratament

Masuri de prevenire si combatere:

  • rotatia corecta a culturilor;
  • strangerea si distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare;
  • combaterea buruienilor;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Principalii daunatori la castraveti

Viermii sarma (Agriotes spp.)

Viermii sarma reprezinta stadiul larvar al insectelor din genul Agriotes. Aceste larve ataca sistemul radicular si tulpina plantelor de castraveti, determinand uscarea acestora.

viermi-sarma-castraveti

Masuri de combatere:

  • aplicarea tratamentelor la sol cu insecticide specifice, odata cu plantarea.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Paianjenul (acarianul) rosu (Tetranychus urticae)

Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute, pe buruieni uscate sau in stratul superficial al solului. Frunzele atacate se usuca si cad, daunatorul provocand pagube insemnate. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor si o coacere prematura a fructelor.

acarianul-rosu-castravete

Masuri de combatere:

  • efectuarea tratamentelor cu insecto-acaricide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Afidele

Sunt specii polifage, ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Plantele atacate stagneaza, se ingalbenesc si devin sensibile la atacul ciupercilor. Hranirea afidelor cu sucul celular al plantelor este urmata de acoperirea frunzelor cu excrementele dulci ale acestora, formand asa-numita “roua de miere”, ce permite instalarea ciupercilor saprofite si formarea fumaginei.

paduchele-verde-adult-atac-castraveti

Masuri de combatere:

  • utilizarea capcanelor atractante;
  • tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

Daunatorul se dezvolta in conditii de sera tot timpul anului, iar in camp numai in perioada de vara. In sera poate dezvolta 3-6 generatii, atunci cand conditiile sunt favorabile. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii. In urma atacului, frunzele se ingalbenesc, se usuca si cad.

musculita-alba-atac-castraveti

Masuri de combatere:

  • distrugerea resturilor vegetale dupa desfiintarea culturii;
  • dezinsectia serelor si solariilor inainte de infiintarea unei noi culturi;
  • utilizarea capcanelor atractante;
  • tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Tripsii

Sunt daunatori de mici dimensiuni, greu vizibili cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de crestere, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor. Tripsii sunt si vectori de transmitere a virusurilor.

trips-atac-castaveti

Masuri de combatere:

  • utilizarea capcanelor atractante;
  • tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile