Castraveti

Principalele boli sunt:

1. Fainarea cucurbitaceelor produsa de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. Este o boala omniprezenta in culturile de castraveti, pepeni, dovlecel si alte cucurbitacee din camp, sere si solatii producand pagube insemnate. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mari, albe pasloase care devin fainoase odata cu formarea fructificatiilor ciuipecii. Frunzele acoperite in intregime de ciuperca se brunifica, se usuca si cad. Aparitia ciupercii este favorizata de temperaturi de peste 24º C si vreme uscata.
Masuri de prevenire si combatere:
– adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna
– tratamente chimice cu Topas 100 EC, Bravo 500 SC, Kumulus DF, Ortiva 250 SC.

Fainarea castravetilor

Fainarea castravetilor

2. Mana cucurbitaceelor prosusa de ciuperca Pseudoperonospora cubensis. Este cea mai importanta boala a cucurbitaceelor, producand pagube insemnate atat in culturile de camp, cat si in cele din spatiile protejate. Boala se manifesta prin aparitia pe partea superioara a frunzelor a unor pete de culoare galben-verzui, care ulterior devin galbene si in final se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor in dreptul petelor apare un puf de culoare violet-cenusiu, format din fructificatiile ciupercii. In urma atacului frunzele se usuca si cad, iar fructele raman mici. Aparitia infectiei este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi intre 10º- 30º C.
Masuri de prevenire si combatere:
-adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna
-irigarea culturilor prin rigole
-cultivarea de soiuri rezistente la mana
-tratamente chimice cu Dithane M45, Bravo  500 SC, Zeama bordeleza, Aliette 80 WG.

Mana castravetilor

Mana castravetilor

3.Ofilirea fuzariana este produsa de ciuperca Fusarium oxysporum. Este o boala vasculara, primul semn este reprezentat de ingalbenirea frunzelor si ofilirea acestora, dupa care boala progreseaza treptat catre varful plantei. In sectiune pe tulpina se observa brunificarea tesutului vascular. Temperaturile intre 28- 32º, Ph-ul solului intre 5-5.6, umiditatea ridicata si nivelul scazut de potasiu si crescut de azot sunt factori care favorizeaza aparitia ofilirii. Sub 20º si peste 34º C nu apare fuzarioza.
Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea si arderea resturilor vegetale in toamna
-dezinfectarea solului cu aburi la temperaturi de 92-95º C timp de 45 min
-evitarea folosirii in exces a ingrasamintelor care duc la cresterea aciditatii solului (azotat de amoniu, superfosfat).
-tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Topsin 500 SC, Dithane M45, Mirage 45 EC.

Ofilirea fuzariana

4.Patarea unghiulara este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans. Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe). Inca de la inceputul vegetatiei apar pete mici, umede, de culoare bruna si forma circulara neregulata. Ulterior aceste pete se brunifica, iar in dreptul lor tesutul se usuca si se perforeaza. Pe fructe atacul produce pete mici, circulare, adancite in tesut, cu aspect umed si cu o zona centrala albicioasa. In dreptul acestor pete tesutul se umple cu lichid bacterian pe vreme umeda, iar pe vreme uscata se crapa. Aparitia ifectiei este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%), de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi intre 18-28º C.
Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea si arderea resturilor vegetale in toamna
-irigarea culturilor prin rigole
-tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Funguran OH 50 WP, Dithane M45, Champ 77 WG.

Patarea unghiulara

Patarea unghiulara

5.Putregaiul cenusiu este produs de ciuperca Botrytis cinerea. Atacul se manifesta in sere, solarii si in anii cu precipitatii abundente si in camp. Simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente (tulpini, fructe). Pe fructe atacul se manifesta prin aparitia unor pete atancite, umede, de culoare bruna, de forme si marimi neregulate. Atacul este favorizat de umiditate ridicata (peste 95% mai multe zile la rand), lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea excesiva.
Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente termice si chimice asupra solului si sere si solarii
-adunarea si distrugerea resturilor vegetale
-evitarea fertilizarii cu prea mult nitrogen
-tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Rovral 500 SC, Folpan 80 WDG, Teldor 500 SC.

Putregaiul cenusiu

Putregaiul cenusiu

6.Antracnoza cucurbitaceelor este produsa de Colletotrichum lagenarium. La plantele abia rasarite apar pete de culoare brun-negricioasa pe cotiledoane. Pe frunze se observa pete circulare sau colturoase, apoase, de culoare verde-galbui, care apoi devin brun-roscate. Pe fructe apar pete circulare, apoase, adancite in tesut, de culoare brun-roscat.
Masuri de prevenire si combatere:
-adunarea si distrugerea resturilor vegetale
-tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Dithane M45, Merpan 50 WP.

Antracoza cucurbitaceelor

Antracoza curcubitaceelor

7.Mozaicul castravetilor este produs de Cucumber mosaic virus. Se manifesta prin aparitia pe frunze a simptomelor unui mozaic slab, care evolueaza in arsuri paralele pe tesuturi, care ulterior duc la ofilirea acestora. Plantele atacate produc fructe mici, deformate, care prezinta petele de mozaicare.
Masuri de prevenire si combatere:
-stangerea si distrugerea resturilor vegetale
-stropirea cu insecticide pentru a distruce insectele care ar putea contribui la raspandirea acestei boli

Mozaicul castravetior

8.Ofilirea bacteriana a cucurbitaceelor este produsa de bacteria Erwinia tracheiphila. La plantele atacate frunzele se ofilesc si se lasa in jos sub forma unei umbrele. Ulterior se ofileste si tulpina si planta se usuca. Simptomul de ofilire se datoreaza faptului ca bacteria astupa vasele liberiene ale plantei. In urma sectionarii radacinilor si tulpinilor, din vasele liberiene se scurge un lichid bacterian, de culoare alb-cenusie.
Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente cu insecticid pentru distrugerea insectelor care contribuie la raspandirea bolii
-stangerea si distrugerea resturilor vegetale
-tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Dithane M45.

Ofilirea bacteriana

Ofilirea bacteriana

9.Caderea si putrezirea plantulelor este produsa de Pythium debarianum.
-este una dintre cele mai importante boli ale rasadurilor
-in stadiul de germinare si rasarire a plantelor, pana la stadiul de 2-3 frunze adevarate tesuturile tulpinitelor de la nivelul solului se innegresc, devin apoase si se descompun.
-aparitia bolii este favorizata de temperaturi intre 18-30º si umiditate peste 90%.
Masuri de prevenire si combatere:
-eliminarea plantelor din cultura si dezinfectarea solului din regiunea respectiva
-evitarea udarii in exces
-tratamente pe durata vegetatiei cu Previcur Energy, Merpan 50 WP, Folpan 80 WDG.

Caderea si putrezirea plantutelor

Principalii daunatori sunt:

1.Viermele radacinilor-combaterea lui este foarte dificila. Se face prin sterilizarea solului prin vapori fierbinti sau pe cale chimica si masuri de igiena culturala foarte riguroase.
2.Paianjenul(acarianul) rosu – tratamente cu Vertimec (1 l/ha), Nissorun 10 WP (5 g/12 l apa).
3.Paduchele verde – tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Faster 10 CE (2 ml in 6.6 l apa), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 12 l apa).
4.Musculita alba de sera– tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa).
5. Tripsul comun si californian-tratamente cu Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa), Actara 25 WG (0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Faster 10 CE (2 ml in 6.6 l apa), Karate Zeon 50 CS.

Viermele radacinilor

Tripsul

Paianjenul rosu

Viermele radacinilor- Castraveti
Tripsul- Castraveti
Paianjenul rosu- Castraveti

Paduchele verde

Musculita alba

Paduchele verde- Castraveti
Musculita alba- Castraveti