tratatamente-informatii-bostan-banner

Stiati ca:

  • Se crede ca dovlecii sunt originari din America de Nord, dar seminte ale plantei au fost descoperite in Mexic, datand din 7000-5500 I.Hr. ?
  • Triburile de amerindieni cultivau bostanii pentru mancare, cu mult inainte sa foloseasca porumbul, acestia se bazau pe dovleci pentru a avea hrana in timpul iernii. Columb a adus semintele de dovleac la intoarcerea lui in Europa.
  • Din punct de vedere stiintific vorbind, dovlecii sunt fructe, dar cand vine vorba de gatit sunt considerati legume.
  • Bostanii fac parte din familia cucurbitacee, fiind inruditi cu castravetii.
  • In vechime se credea ca dovlecii pot fi folositi pentru inlaturarea pistruilor si pentru vindecarea muscaturilor de sarpe.
  •  Dovlecii sunt crescuti pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii.
  • Un dovleac are aproximativ 500 de seminte.
  • bostan-halloweenOriginea Halloween-ului dateaza de acum 3.000 de ani, reprezinta celebrarea Celtica a Samhain-ului. Acest festival incepea la asfintit pe data de 31 Octombrie si se termina pe 1 Noiemrie, tot la apus. In acea noapte, erau folosite lanterne facute din napi, acestea erau puse pe verande sau la geam. Pentru a bineveni spiritele persoanelor iubite, dar si pentru a proteja impotriva spiritelor malefice. Mai apoi napii au fost inlocuiti de dovleci.

           Dovleacul sau bostanul sau Cucurbita (Cucurbita maxima) este o planta erbacee anuala cultivata pentru fructul, florile si semintele sale. Bostanul este o planta anuala cu tulpina flexibila si agatatoare. Are frunze cordiforme (in forma de inima), pentalobulate, de marime mare si cu nervuri bine marcate; prezinta abundanta polozitate pe frunze si tulpina. Florile sunt galbene si carnoase. Fructul prezinta mare variatie (polimorfism); poate fi lung sau sferic, de culoare verde sau portocalie intens. Pulpa fructului este galben-portocalie, densa si cu gust dulce. Dovleacul contine in interior numeroase seminte ovale, convexe si netede, de 2-3 cm lungime, care la randul lor contin un miez alb si comestibil. Marimea variaza intre 25- 40 cm diametru, desi exista si cazuri exceptionale. Exista varietati de vara cu pilele de culoare deschisa si seminte mai moi (varietate care se conserva putin timp) si varietati de iarna care sunt mai seci si dulci, folosit in produsele de cofetarie (durata de conservare este mai lunga).

Principalele boli sunt:

1.Mana dovleacului produsa de ciuperca Pseudoperonospora cubensis. Plantele sunt atacate in toate fazele de vegetatie, pe frunze aparand numeroase pete, de regula colturoase, inceput de culoare galben verzuie, apoi se transforma in galben lamaie, iar dupa cateva zile devin brun-deschis. In dreptul petelor pe fata inferioara se formeaza puf cenusiu-violaceu, alcatuit din organele de inmultire ale ciupercii. Atacul se manifesta foarte rar pe fructe, acestea raman mici, nu mai ajung la maturitate si au gust fad.

mana-bostan

Masuri de prevenire si combatere:

  • cultivarea de rasaduri si seminte sanatoase;
  • a se evita aglomerarea plantelor;
  • tratamente chimice cu Aliette 80 WG ( 20 gr/ 10 l apa), Bravo 500 SC (20 ml/ 10 l apa), Zeama bordeleza WDG (50 g/ 10 l apa), Shavit F 72 (20 g/10 l apa).

patarea-bacteriana-bostan2. Patarea bacteriana produsa de bacteria Xanthomonas campestris.

Pe frunze apar pete circulare, intunecate, care pot fuziona, astfel frunzele se vor ruina in intregime. Pe fruct, leziunile imbibate in apa se extind si se dezvolta in cruste de culoarea bronzului, care se vor aplatiza si vor ajunge la dimensiunea completa. Principalul mod de transmitere a bolii este prin seminte contaminate.

Masuri de prevenire si combatere:

  • evitati irigatiile aeriene;
  • rotatia culturilor (a se evita plantarea altor specii de Cucurbitacee);
  • folositi seminte noi la fiecare plantare, intrucat bacteria se transfera prin seminte;
  • aplicati tratamente cu fungicide pe baza de cupru ca Zeama Bordeleza, Alcupral, Champ, Curzate Manox.

3.Fainarea dovleacului este produsa de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. Boala se manifesta pe frunze, pe ambele fete, sub forma unei colonii albe, prafoase, care cuprinde tot limbul frunzei. Frunzele acoperite in intregime de ciuperca se brunifica, se usuca si cad. Aparitia ciupercii este favorizata de temperaturi de peste 24º C si vreme uscata.

fainare-bostan

Masuri de prevenire si combatere:

  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna;
  • tratamente chimice cu Topas 100 EC, Bravo 500 SC, Kumulus DF, Ortiva 250 SC.

antracnoza-bostan4.Antracnoza dovleacului este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans. Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe). Inca de la inceputul vegetatiei apar pete mici, umede, de culoare bruna si forma circulara neregulata. Ulterior aceste pete se brunifica, iar in dreptul lor tesutul se usuca si se perforeaza. Pe fructe atacul produce pete mici, circulare, adancite in tesut, cu aspect umed si cu o zona centrala albicioasa. In dreptul acestor pete tesutul se umple cu lichid bacterian pe vreme umeda, iar pe vreme uscata se crapa. Aparitia infectiei este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%), de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi intre 18-28º C.

Masuri de prevenire si combatere:

  • distrugerea si arderea resturilor vegetale in toamna;
  • irigarea culturilor prin rigole;
  • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Champ 77 WG, Zeama Bordeleza, Dithane M45, Verita.
ofilirea-bacteriana-bostan5. Ofilirea bacteriana produsa de bacteria Erwinia tracheiphila.
Ofilirea poate incepe de la cateva frunze sau de la intreaga planta. Frunzele si tupinile afectate vor capata o nuanta de verde inchis. Boala poate fi confirmata prin sectionarea unei tulpini, se vor observa siruri maronii pe lungimea tulpinii.
Masuri de prevenire si combatere:
  • controlul daunatorilor pentru a preveni extinderea bolii;
  • tratamente cu fungicide ca Topsin, Dithane.

Principalii daunatori ai bostanului sunt:

1. Paianjenul(acarianul) rosu – tratamente cu Vertimec (1 l/ha), Nissorun 10 WP (5 g/12 l apa).acarianul-rosu-bostan
paduchele-verde-bostan2.Paduchele verde– tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Faster 10 CE (2 ml in 6.6 l apa), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 12 l apa).
trips-bostan3.Tripsul comun -tratamente cu Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa), Actara 25 WG (0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Faster 10 CE (2 ml in 6.6 l apa), Karate Zeon 50 CS.

Adauga un comentariu

*