Bostan

Principalele boli sunt:

1.Mana dovleacului produsa de ciuperca Pseudoperonospora cubensis. Plantele sunt atacate in toate fazele de vegetatie, pe frunze aparand numeroase pete, de regula colturoase, inceput de culoare galben verzuie, apoi se transforma in galben lamaie, iar dupa cateva zile devin brun-deschis. In dreptul petelor pe fata inferioara se formeaza puf cenusiu-violaceu, alcatuit din organele de inmultire ale ciupercii. Atacul se manifesta foarte rar pe fructe, acestea raman mici, nu mai ajung la maturitate si au gust fad.
Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de rasaduri si seminte sanatoase
-tratamente chimice cu Aliette 80 WG ( 20 gr/ 10 l apa), Bravo 500 SC (20 ml/ 10 l apa), Zeama bordeleza WDG (50 g/ 10 l apa), Shavit F 72 (20 g/10 l apa)

Mana dovleacului

Mana dovleacului

2.Fainarea dovleacului este produsa de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. Boala se manifesta pe frunze, pe ambele fete, sub forma unei colonii albe, prafoase, care cuprinde tot limbul frunzei. Frunzele acoperite in intregime de ciuperca se brunifica, se usuca si cad. Aparitia ciupercii este favorizata de temperaturi de peste 24º C si vreme uscata.
Masuri de prevenire si combatere:
– adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna;
– tratamente chimice cu Topas 100 EC, Bravo 500 SC, Kumulus DF, Ortiva 250 SC.

Fainarea dovleacului

Fainarea dovleacului

3.Antracnoza dovleacului este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans. Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe). Inca de la inceputul vegetatiei apar pete mici, umede, de culoare bruna si forma circulara neregulata. Ulterior aceste pete se brunifica, iar in dreptul lor tesutul se usuca si se perforeaza. Pe fructe atacul produce pete mici, circulare, adancite in tesut, cu aspect umed si cu o zona centrala albicioasa. In dreptul acestor pete tesutul se umple cu lichid bacterian pe vreme umeda, iar pe vreme uscata se crapa. Aparitia infectiei este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%), de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi intre 18-28º C.
Masuri de prevenire si combatere:
-distrugerea si arderea resturilor vegetale in toamna;
-irigarea culturilor prin rigole;
-tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Champ 77 WG, Funguran OH 50 WP, Dithane M45, Verita.

Antracnoza dovleacului

Antracnoza dovleacului

Principalii daunatori ai bostanului sunt:

1Paianjenul(acarianul) rosu– tratamente cu Vertimec (1 l/ha), Nissorun 10 WP (5 g/12 l apa).
2.Paduchele verde– tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Faster 10 CE (2 ml in 6.6 l apa), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 12 l apa).
3.Tripsul comun -tratamente cu Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa), Actara 25 WG (0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Faster 10 CE (2 ml in 6.6 l apa), Karate Zeon 50 CS.

Tripsul dovleacului

Paianjenul rosu

Paduchele verde

Tripsul- bostan
Paianjenul rosu- bostan
Paduchele verde- bostan

Comentarii: