Dovleac, informatii despre boli, daunatori si tratamente

dovleac-boli-daunatori-tratamente

Dovleacul sau dovleacul turcesc (Cucurbita maxima) este o planta erbacee anuala, cultivata pentru fructul, florile si semintele sale. Este o planta anuala, cu tulpina flexibila si agatatoare, cu frunze cordiforme (in forma de inima), pentalobulate, de marime mare si cu nervuri bine marcate. Florile de dovleac sunt galbene si carnoase, iar fructul poate fi lung sau sferic, de culoare gri sau portocalie. Pulpa fructului este galben-portocalie, densa si cu gust dulce. Dovleacul contine in interior numeroase seminte ovale, convexe si netede, de 2-3 cm lungime, care la randul lor contin un miez alb si comestibil.

Principalele boli ale dovleacului

Micoze

Mana (Pseudoperonospora cubensis)

Plantele de dovleac sunt atacate in toate fazele de vegetatie, pe frunze manifestandu-se sub forma a numeroase pete, de regula colturoase, la inceput de culoare galben verzuie, iar dupa cateva zile brun-deschis. In dreptul petelor, pe fata inferioara, se formeaza puf cenusiu-violaceu, alcatuit din organele de inmultire ale ciupercii. Atacul se manifesta foarte rar pe fructe, acestea raman mici, nu mai ajung la maturitate si au gust fad.

Masuri de prevenire si combatere:

  • cultivarea de rasaduri si seminte sanatoase;
  • a se evita plantarea la distante prea mici;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Fainarea dovleacului (Sphaerotheca fuliginea)

Boala se manifesta pe ambele fete ale frunzelor de dovleac, sub forma unei colonii albe, prafoase, care poate cuprinde tot limbul frunzei. Frunzele acoperite in intregime de ciuperca se brunifica, se usuca si cad. Aparitia ciupercii este favorizata de temperaturi de peste 24ºC si vreme uscata.

fainare dovelac tratamente

Masuri de prevenire si combatere:

  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Bacterioze

Patarea unghiulara (Pseudomonas syringae pv. lachrymans)

Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe). Inca de la inceputul vegetatiei, pe acestea apar pete mici, umede, de culoare bruna si forma circulara neregulata. Ulterior aceste pete se brunifica, iar in dreptul lor tesutul se usuca si se perforeaza. Pe fructe, atacul produce pete mici, circulare, adancite in tesut, cu aspect umed si cu o zona centrala albicioasa. In dreptul acestor pete tesutul se umple cu lichid bacterian pe vreme umeda, iar pe vreme uscata, se crapa. Aparitia infectiei este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%), de prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturi intre 18-28ºC.

Masuri de prevenire si combatere:

  • distrugerea si arderea resturilor vegetale in toamna;
  • irigarea culturilor prin picurare;
  • tratamente chimice in perioada de vegetatie cu fungicide specifice.
Ofilirea bacteriana (Erwinia tracheiphila)

Ofilirea se poate manifesta la cateva frunze sau la intreaga planta, iar frunzele si tupinile afectate vor capata o nuanta de verde inchis. Boala poate fi confirmata prin sectionarea unei tulpini, in urma careia se vor observa siruri maronii, pe lungimea tulpinii.

ofilire bacteriana dovleac
Masuri de prevenire si combatere:
  • tratamente cu insecticide pentru distrugerea insectelor ce contribuie la raspandirea bolii.
  • respectarea igienei culturale;

Principalii daunatori ai dovleacului

Paianjenul (acarianul) rosu este o specie polifaga, ce ataca peste 90 specii de plante. In urma atacului, pe frunze apar pete de culoare galbena, care apoi capata o nuanta de rosu sau brun. Pentru combatere, se efectueaza tratamente cu acaricide.      

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paduchele verde este o specie polifaga, ce ataca numeroase plante. Acesta formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor, pe care le inteapa, sugand sucul celular. Pentru combatere, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tripsii, sunt daunatori de mici dimensiuni, greu vizibili cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura. Aceastia colonizeaza varfurile de crestere, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si piticirea plantelor. De asemenea, tripsii sunt si vectori de transmitere a virusurilor. Pentru combaterea acestora, tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile