Trandafirii (Rosa spp.) sunt unele din cele mai cultivate plante floricole din lume. Pe langa scopul decorativ, trandafirii se cultiva si pentru petalele ce sunt folosite in industria alimentara sau cea cosmetica. Trandafiri se dezvolta sub forma de tufa deasa formata din numeroase tulpini multianuale si infloreste abundent. Tulpinile prezinta spini lignificati si erecti. Frunzele sunt compuse din 5 – 7 foliole. Acestea au o forma ovata, au marginile zimtate si prezinta perisori de-a lungul nervurilor. Petiolul frunzelor este tomentos. Florile sunt dispuse cate 2 – 3 in inflorescenta, au o culoare rosie sau roz, iar corola este batuta. Fructul este fals, de culoare rosie, cu o forma elipsoidala, denumit maceasa. Fiind o specie foarte raspandita pe teritoriul tarii noastre este important sa cunoastem factorii ce influenteaza cresterea si dezvoltarea acestora.

Principalele boli ale trandafirilor sunt:

 

virozaMozaicul trandafirului produs de Cherry necrotic ringspot virus. Simptomele acestei boli sunt reprezentate de pete si inele de culoare galbena. In cazuri grave apar benzi clorotice de-a lungul nervurilor. Adesea se constata si o deformare a foliolelor atacate. Bobocii plantelor bolnave se dezvolta slab, iar florile se decolorează uneori. Virusul se transmite prin altoire sau alte tipuri de inmultire vegetativa.

Masuri de prevenire si combatere:

 • folosirea de altoit si portaltoi sanatosi;


cancerCancerul bacterian produs de Agrobacterium radiobacter pv. tumefacias. Pe radacini si pe tulpini se dezvolta tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite. Aceste tumori genereaza formatiuni asemanatoare cu frunzele, mugurii sau lastarii. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in planta prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.

Masuri de prevenire si combatere:

 • dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la o tufa la alta;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • radacinile butasilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
 • tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.

fainareFainarea trandafirului produsa de ciuperca Sphaerotheca pannosa. Aceasta ciuperca se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei. Pe ambele fete ale frunzelor atacate, apar pete albicioase de diferite forme si marimi. Tesuturile atacate sunt necrozate, fruzele se rasucesc, iar in final se usuca. Lastarii tineri sunt acoperiti de o pasla alba miceliana. In caz de atac sever acestia se usuca. In cazuri severe, bobocii florali sunt acoperiti de un miceliu albiciosi. Acestia nu se mai dezvolta si nu mai produc flori. Atacul se poate manifesta si pe flori, petalale acestora prezentand simptome similare cu cele de pe frunze.

 

Metode de prevenire si combatere:

 • aplicarea taierilor specifice pentru a mentine tufa aerisita;
 • taierea si arderea lastarilor atacati;
 • plantarea soiurilor rezistente;
 • tratamente chimice cu: Systhane Plus 24 E, Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Topas 100 EC, Karathane M 35 CE;

ruginaRugina trandafirului produsa de ciuperca Phragmidium mucronatum. Acesta micoza poate produce simptome pe toate organele aeriene ale plantei. Primele semne isi fac simtita prezenta la sfarsitul lunii mai prin aparitie pe partea superioara a frunzelor a unor pete de decolorare. In dreptul acestor frunze, pe partea inferioara, apar grupuri de spori de culoarea galbena. Spre toamna, grupurile de spori isi schimba culoare si devin negricioase. In cazul unui atac puternic plantele isi pot pierde frunzisul.

Metode de prevenire si combatere:

 

 • tratamente chimice cu: Score 250 EC, Folicur Solo 250 EW, Systhane Plus 24 E, Antracol 70 WP, Polyram DF;
 • plantarea soiurilor rezistente;
 • taierea si distrugerea partilor vegetative afectate puternic.

patarea-neagraPatarea neagra produsa de ciuperca Diplocarpon rosae. Boala isi face aparitia pe frunzele plantelor de trandafir prin aparitia unor pete negre, circulare, dispune pe fata superioara a frunzelor. Boala evolueaza, iar petele isi maresc dimensiunile. Soiurile sensibile sunt puternic afectate. Tesuturile atacate se brunifica, iar in final se usuca. Capacitatea de fotosinteza  este redusa si tufele formeaza mai putine flori.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • igiena culturala;
 • tratamente chimice cu: Polyram, Captan, Dithane, Systhane, Merpan;

manaMana produsa de ciuperca Peronospora sparsa. Aceasta micoza isi face aparitia in conditii de umiditatea atmosferica ridicata. Pe partea superioara a frunzelor apar pete difuze de culoare rosiatica. Boala evolueaza, petele devin galbene, iar pe partea inferioara a frunzelor apare un puf albicios. Tesuturile atacate nu se mai dezvolta normal si in final intreaga frunza se usuca. Capacitatea de fotosinteza se reduce si plantele formeaza mai putine flori.

Masuri de prevenire si combatere:

 • aplicarea taierilor pentru a mentine tufa aerisita;
 • tratamente chimice cu: Acrobat, Drago, Ridomil, Curzate Manox, Equation Pro;

putregaiPutregaiul cenusiu produs de ciuperc Botrytis cinerea. Simptomele se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor de trandafir. Cea mai periculoasa forma de atac se manifesta pe frunze, mugurii florali si pe flori. Organele atacate se brunifica si treptat sunt acoperite de fructificatiile ciupercii ce au aspectul unui mucegai.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea si distrugerea partilor vegetative afectate puternic;
 • tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Ortiva 250 SC, Rovral 500 SC, Teldor 500 SC, Switch 62.5 WG;

Principalii daunatori ai trandafirului sunt:

afideAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC , Confidor Energy , Mospilan 20 SG, Actara 25 WG;

tripsiTripsii sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura sau pomi fructiferi. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si stagnarea din crestere a plantelor.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Actara 25 WG, Mavrik 2 F, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW;
 • utilizarea capcanelor atractante;

paduchi-testosiPaduchele san Jose (Quadraspidiorus perniciosus). Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca plantele. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Metode de combatere:

 • aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
 • tratamente chimice cu Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC;

acarieniAcarienii sunt paianjeni foarte mici ce produc pagube multor specii de plante din spatii protejate sau din camp. Primele atacuri pot sa apara inca din primavara, insa pagube insemnate asupra trandafirilor se produc vara, cand temperaturile sunt ridicate. Pot sa dezvolte 7-8 generatii pe an si ierneaza ca ou sau adult. Paianjenii se localizeaza de obicei pe partea inferioara a frunzelor unde se hranesc prin inteparea tesutului si sugerea sucului celular. Primele simptome sunt vizibile pe partea superioara a frunzelor, ce prezinta puncte mici, clorotice, ce devin galbene. In urma hranirii intense a daunatorului, punctele se unesc, frunzele capata un aspect albicios, apoi maroniu. Pe frunzele atacate se observa o panza fina, in reteaua careia se gasesc indivizi aflati in toate stadiile de dezvoltare. Pe langa frunze, aceste insecte produc pagube si florilor.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

viespea-neagraViespea neagra a trandafirului (Allantus cinctus) dezvolta 1 – 2 generatii pe an si ierneaza ca pupa in sol. Adultii apar in perioada cuprinsa intre aprilie si mai si se hranesc cu nectar si polen. Femelele depun oualae pe partea inferioara a frunzelor, iar larvele apar dupa cateva saptamani. Acestea distrug epiderma frunzelor, in urma lor raman doar nervurile.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan, Decis Mega, Fury, Fastac active, Affirm;

viespea-sucitoareViespea sucitoare a trandafirului (Blennocampa pusilla). Larvele acestei specii sunt de culoare verzuie. Acestea au dimensiuni relativ mari ce pot ajunge la un cm lungime. In urma atacului frunzele de trandafir se rasucesc spre partea inferioara. Capacitatea de fotosinteza este redusa, iar tufele produc o cantitate mai mica de frunze.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan, Decis Mega, Fury, Fastac active, Affirm;
 • taierea si arderea frunzelor afectate;

cicada-meliferaCicada melifera (Metcalfa pruinosa). Este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arborii, arbustii ornamentali si pomi fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate impiedicand cresterea si raspandind numeroase viroze. Combaterea acestei specii este foarte dificila datorita stratului de ceara ce acopera corpul insectelor. Din acest motiv, poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Erisoma lanigerum).

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan 20 SG, Faster 10 CE, Confidor Energy, Actara 25 WG, Actellic 50 EC;

scuipatul-cuculuiScuipatul cucului (Philaenus spumarius). Insectele colonizeaza plantele si se hranesc cu sucul celular. Nimfele secreza o substanta cu aspectul unei spune care protejeaza larvele in timpul dezvoltarii. In urma atacului frunzele raman mici, iar planta nu se mai dezvolta normal.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan, Confidor Energy, Decis Mega, Actara, Karate Zeon;

nematoziNematozi. Acestia ierneaza ca adulti in interiorul plantelor afectate si in sol. Migreaza cu ajutorul apei din sol. Traieste in interiorul plantelor afectate si se hraneste cu sucul celular. In urma atacului are loc deformarea radacinilor, reducerea cresterii frunzelor tinere. Florile atacate raman nedezvoltate sau chiar se deformeaza.

Metode de combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • utilizarea materialului saditor sanatos;
 • dezinfectarea solului cu Basamid;

sfredelitorSfredelitorul tulpinilor (Monophadnus elongatulus). Adultii apar in iunie si se hranesc cu varfurile fragede ale lastarilor. Femelele depun ouale in maduva noilor lastari aparuti, aproape de varf. Deasupra si sub locul depunerii oualor, femela face cate un rand de perforatii, determinand uscarea varfului. Dupa eclozare, larva realizeaza o galerie in tulpina, coborand spre colet. Tulpinile afectate sunt slabe, se rup usor si se usuca in anul urmator.

Metode de combatere:

 • indepartarea si distrugerea varfurile afectate;
 • tratamente in timpul perioadei de vegetatie. Exemple de produse: Karate Zeon, Fastac Active, Laser 240 SC, Calypso 480 SC, Fury;

carabusCarabusul de mai (Melolonta melolonta). Acesta insecta este deosebit de periculoasa. Dezvolta o generatie la 3 – 4 ani si ierneaza ca larva de diferite varste in sol. In timpul perioadei de dezvoltare larvele se hranesc cu partile subterate ale diferitelor plante printre care si radacinile de trandafir. Atacul duce la ofilierea tufei.

Metode de combatere:

 • mobilizarea solului in jurul tufei;
 • aplicarea insecticidelor granulate in jurul tufei;

 

Gandacul paros (Epicometis hirta). Adultul are 9-12 mm lungime, de culoare negru mat, acoperit de un puf cenusiu. Are o singura generatie pe an, ierneaza ca adult in sol. Adultii se hranesc cu organele florale. Larvele nu sunt daunatoare.

Masuri de prevenire si combatere:

 • tratamente chimice cu:  Laser 240 SC, Mospilan 20 SG, Actara 25 WG, Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS;

253 Comentarii:

Adauga un comentariu

*