Trandafiri

Conditii de ingrijire:

Trandafirii sunt plante care cer lumina multa astfel ca se prefera plantarea lor in locuri insorite pentru a asigura arbustului o crestere normala, o inflorire abundenta, si o buna dezvoltare a lemnului. Procentul de avortare a florilor este legat de lumina insuficienta.

In ce priveste caldura valorile optime sunt de 16-18 °C noaptea, 18-20 °C in zilele inorate si 22-24 °C in zilele insorite. In perioada repausului temperatura este bine sa fie cat mai scazuta adica 2-4 °C. Bineinteles ca aceste valori pot fi atinse doar in conditii de sera. Dintre soiurile de trandafiri rezistenti la frig se numara trandafirii de peisaj care rezista pana la -25, -30 °C; trandafirii urcatori Wichuriana, soiuri din grupele Floribunda si unii hibrizi Thea.

Solul trebuie mentinut permanent in stare umeda. Totusi atat excesul de apa cat si seceta sunt nefavorabile trandafirilor. Trecerea de la o stare la alta produce socuri in viata plantelor, debilitandu-le.

Trandafirii prefera solurile usoare, bogate in humus, fertile. Solurile indicate pentru trandafiri sunt lutoase, lutoase-argiloase, permeabile cu pH intre 5.5-7.5. Este necesara fertilizarea periodica cu gunoi de grajd toamna si ingrasaminte chimice toamna sau primavara.

Trandafirul este atacat in mod frecvent de foarte multe boli si daunatori care cauzeaza pagube radacinilor, tulpinilor, frunzelor si tulpinilor.

Bolile trandafirilor sunt:

1. Făinarea trandafirului se manifestă pe frunze, pe ramurile tinere, pe boboci şi chiar pe fructe, în toată perioada de vegetaţie a
plantei gazdă. Pe ambele feţe ale frunzelor atacate, apar pete diferite ca formă şi mărime. Ţesuturile din dreptul petelor suferă un proces de necroză, iar frunzele se răsucesc şi se usucă. Ramurile tinere atacate sunt acoperite de o pâslă miceliană groasă, compactă, albicioasă la început, apoi gălbuie. Bobocii florali afectaţi sunt acoperiţi de miceliul albicios, rămân mai mici şi nu mai formează flori. Alteori, florile atacate sunt mici, deformate şi cu petalele pătate.

Masuri de prevenire si combatere:
– tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi
-cultivarea de soiuri de trandafir rezistenti
– tratamente chimice cu Systhane Plus 24 E, Mirage 45 EC, Kumulus DF.

Fainarea

Fainarea

2. Patarea neagra se manifesta pe frunze, unde apar pete circulare, de 3-10 mm în diametru, de culoare negricioasă-violacee. Petele foliare sunt vizibile mai ales pe faţa superioară a limbului. Pe suprafaţa petelor foliare, se observă mici proeminenţe negricioase. Datorită atacului, frunzele bolnave cad de timpuriu, iar plantele formează puţine flori.

Masuri de prevenire si combatere:
– tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi
-cultivarea de soiuri de trandafir rezistenti
– tratamente chimice cu Systhane Plus 24 E, Mirage 45 EC.

Patarea neagra trandafiri

Patarea neagra trandafiri

3. Rugina se manifestă pe frunze, flori, lăstari. Pe faţa superioară a frunzelor apar primăvara pete galbene, în dreptul cărora, pe faţa inferioară se formează pustule (lagăre) portocalii, circulare, ce reprezintă ecidiile ciupercii. În lunile iunie-iulie, pe frunze apar pete clorotice, unghiulare, izolate la început, apoi confluente. În dreptul acestor pete, pe faţa inferioară a frunzelor, apar uredosorii ciupercii, prăfoşi, de culoare galben-deschis

Masuri de prevenire si combatere:
– tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi
-cultivarea de soiuri de trandafir rezistenti
– tratamente chimice cu Systhane Plus 24 E, Mirage 45 EC.

Rugina trandafiri

Rugina trandafiri

4. Putregaiul cenusiu se manifestă pe toate organele supraterane ale plantelor de trandafir. Cel mai păgubitor este atacul pe frunze, muguri florali şi flori. Organele atacate de agentul patogen se brunifică şi treptat sunt acoperite de sporulaţia formată din conidiofori şi conidii

Masuri de prevenire si combatere:
– tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi
-cultivarea de soiuri de trandafir rezistenti
-tratamente chimice cu Teldor, Topsin 70 PU.

Putregaiul cenusiu

Putregaiul cenusiu

5. Mana se intalneste cel mai des in spatii protejate precum serele si solariile. Se manifesta prima data la nivelul frunzelor prin schimbarea culorii in verde-maroniu cu un strat subtire de puf fin, albicios.

Masuri de prevenire si combatere:
– tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi
-cultivarea de soiuri de trandafir rezistenti
-tratamente cu Ortiva, Ridomil Gold MZ, Equation Pro.

Mana trandafirilor

Mana trandafirilor

6. Mozaicul trandafirului se manifesta pe frunze, unde apar pete decolorate, galbene-verzui sau galbene-deschis, dispuse de-a lungul nervurii mediane şi în jurul nervurilor laterale. Adesea se constată şi o deformare a foliolelor atacate. Bobocii plantelor bolnave se dezvoltă slab, iar florile se decolorează uneori.

 Masuri de prevenire si combatere:  
– tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi
-cultivarea de soiuri de trandafir rezistenti

Mozaicul trandafirilor

Mozaicul trandafirilor

Principalii daunatori sunt:

Paianjenul rosu(tratamente cu Envidor, Nissorun)

Paduchele testos

Paduchele testos

Paianjenul rosu

Paduchele testos
Paduchele testos
Paianjenul rosu

Paduchele verde

Paduchele verde

Paduchele verde
Paduchele verde

160 Comentarii

 • Sorin Hurdubetiu

  Va rog sa imi comunicati care dintre fungicidele oferite de dvs. poate fi folosit contra Botrytis blight care imi afecteaza trandafirii.
  Cu multujiri anticipate si deosebit respect,

  • Botanistii.ro

   Pentru combaterea putregaiului la trandafiri va recomandam Teldor, in doza de 8 ml in 10 l apa.

 • Claudia

  Va rog sa-mi spuneti daca Insecticidul Actara 25 WG este bun si pentru trandafirul japonez, deoarece floarea este plina de niste musculite mici albe si frunzele sunt foarte lipicioase.

  • Botanistii.ro

   Puteti sa folositi insecticidul Actara, un plic de gr in 7.5 l apa. Se pulverizeaza pe frunze si pe floare unde se observa musculitele. Tratamentul se repeta dupa 7 zile in caz ca se mai observa aceste musculite.

  • Iulia

   Pot face un amestec din mospilam, kumulus sau systhane plus24e și topsin pt a stropi trandafiri?

   • Tom Botanistul, ajutor in gradina

    In principiu, se pot amesteca substantele mentionate. Eventual, puteti efectua un test in prealabil cu o cantitate mai mica de substante, pentru a verifica daca se precipita solutia.

 • Alb Tudorel Nicolae

  As dorii sa imi spuneti daca acest tratament mentionat mai sus este b la toate tipurile de trandafiri! Sincer am mai multe tipuri de trandafiri si inca nu stiu ce fel de trandafiri sunt! vreau sa fac tratament culturii si vrau sa cumpar totce tine de aplicarea tratamentelor! Va multumesc!

  • Botanistii.ro

   Tratamentele si modul de cultivare al trandafirilor este valabil pentru toate speciile. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 • angela

  Cand se dezgroapa trandafirii trebuie sa-i tratam impotriva anumitor boli sau insecte ? Daca DA , care ar fi tratamentul corect ?
  Va multumesc
  Angela

  • Botanistii.ro

   Nu este nevoie de anumite tratamente speciale in mometul in care dezgropati trandafirii. De obicei ei pot fi tratati si in momentul in care observati ca sunt atacati de paduchii verzi sau de fainare. Binenteles ca aceste tratamente se pot face si preventiv, in momentul aparitiei frunzelor la trandafiri. Mai multe informatii despre cresterea si cultivarea trandafirilor, precum si tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor gasiti aici (http://www.botanistii.ro/blog/tratamente-informatii-flori-trandafiri). Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 • Sorecau Catalina

  Ce erbicit se poate folosi la trandafiri? Multumesc pentru sugestii.

 • cristescu ecaterina

  Cu ce pot trata petele cafenii la trandafiri?

 • mihai

  vremea ploioasa ,rece; trandafirii au inceput sa aiba frunzele rasucite ,margine spre mijloc ; cu 4-5 zile inainte am dat cu thiovit+mospilan ca aveau ,unii purici verzi si in anii anteriori facusera fainare; va rog ce este , si remediu
  multam

 • adrian

  la trandafiri de 2-3ani, vigurosi anterior, li se atrofiaza/ingusteaza frunzele. Nu una-doua, ci simultan la toata planta, care moare in cateva saptamani. (Nu am observat afectand trandafirii mari si foarte vigurosi). Puteti sa ma ajutati, va rog, sa-i salvez? Multumesc mult

 • andreea

  buna ziua ,
  va rog frumos sa-mi recomandati ceva cu care sa pot sa ierbicidez buruienile din jurul trandafirilor . Am o cultura de trandafiri si nu mai fac fata cu sapa . Se poate da cu ceva fara sa afectez plantele ?

 • ion dorin

  nu am comentarii doar multumiri pentru sfaturile bune gasite in lecturarea celor de fata.

 • Melinda

  Va cer ajutorul dvs., a venit primavara,si au aparut problemele la trandafiri: patarea cenusie,rugina,pepi verzi,am tratat cu Actara,Ditanhne patarea ruginie persista si a mai aparut rugina pe frunze in tot mai mare masura,am multe tufe,si sunt toate infectate.Va rog sa-mi propuneti cu ce sa tratez sa avem parte de a admira tandafirii.
  Multumesc

 • valentina

  Buna ziua ! Am observat ca la lastarii din anul acesta sant urme de daunatori care au sapat un canal prin tulpina cruda ( se observa pe unde au intrat si pe unde au iesit ) e ceva grav , cum pot scapa de acest daunator ? Bineanteles ca este vorba de trandafiri ….multumiri anticipate

 • camelia sarbu

  am in gradina trandafiri de multe feluri …si pentru prima data anul asta aproape toti sunt bolnavi de fainare, rugina ….ce tratament as putea aplica pentru ambele boli ..pana acum doar am incercat sa indepartez ramurile afectate masiv …va multumesc anticipat …toti sunt in faza de inflorire, ma doare sufletul când ii vad asa atacati de boli …

 • mihai desanu

  La trandafiri un vierme care face o gaura mica patrunde in interior si o ia in sus mancanda maduva lastarilor care apoi se usuca.
  Ce se poate face si ce insecticid se poate utiliza?
  Va multumesc

 • Sabiina Ifrim

  Buna , ma puteti ajuta cu un sfat ? Am observat la trandafirii mei , ca au in tulpina niste viermisori mici , albi care mananca interiorul tulpinii , si funzele se usuca . Cu ce sa ii tratez ? :\

 • TUDORACHI CORNEL

  la trandafiri ceva mananca frunza,cu ce ar trebui sa stropesc ?

 • TUDORACHI CORNEL

  Impotriva melcilor,ce se poate face ?

 • ion jula

  Am citiva trandafiri superbi in fata blocului.De curind la doi dinte ei ,cei mai batrini ,am observat multe tinere ramurele cu frunzele rasucite aproape sul .Nu se vad alte modificari.Ce poate fi ca nu as vrea sa-i pierd.

 • andronescu edi

  Cu ce pot combate furnicile care si-au facut musuroiae la radacina trandafirilor, fara sa-i afectez? In plus pe bobocii de trandafir sunt foarte multe afide ( stimulate bineinteles de furnici) am tot omorat manual afide…dar….in van. Am cumparat Decis si Calypso dar imi e teama sa-i stropesc ( ma tem sa nu-i afecteze).V-as ruga daca se poate doze si substantele recomandate pentru ambii paraziti? Multumesc anticipat!

 • eugenia

  spuneti-mi va rog daca SYSTHANE PLUS 24E, poate rezolva simultan fainarea, patarea neagra, si rugina? paduchii verzi pot fi combatuti cu DECIS MEGA EW24, MOPSILAN sau CALYPSO? care e cel mai bun tratament?; pt. putregaiul cenusiu ce sa folosesc? topsin 70 sau teldor? multumesc!

 • Ionut

  Cum infecteaza Mozaicul Trandafirului alte tufe sanatoase?

  Am un trandafir urcator ce a fost mutat anul trecut de sub un pom. Acesta nu producea flori din cauza umbrei si a taierilor de la nivelul solului. Dupa 20 de ani, a inflorit foarte frumos, dar anumite frunze sunt atacate de boala de mai sus .
  Radacina contine acest virus ?

 • Mihaela

  Buna ziua,
  Pentru prima data vad, asa peste noapte, toate frumzele mancate efectiv de pe tulpina trandafirilor iar frunzele nalbelor ciuruite efectiv? Cine face asemenea grozavii? Pot fi melcii cu cochilie, limaxii sau si unii si altii? Cum po trata acest neajuns? Trandafirii carora li s-au mancat frunzele vor mai face flori sau sunt atacati si se vor usca? Multumesc anticipat pentru raspuns.

 • rodi

  Felicitari pentru sfaturile competente,multumim.

 • Vera

  Am cumparat Mirage 45 pt pete negre pe frunzele trandafirilor.Cum se prepara Solutia si de cate ori se repeta tratamentul?
  Va multumesc !

 • mircea

  pot folosi si tilt250ec pt comaterea fainarii frunzelor?

 • mircea

  combaterea fainarii frunzelor de trandafiri

 • ELENA

  Buna ziua. Este al doilea an de cand am trandafiri in gradina. anul trecut au fost frumosi, anul acesta au inflorit frumos, apoi s-au imbolnavit de toate bolile si i-au invadat daunatorii. Deci un trandafir are toate bolile (patare, rugina, fainare, mulculite albe, verzi, paianjen). Va rog mult sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca exista un tratament care sa cuprinda toate aceste boli si daunatori sau vreo combinatie de solutii care sa cuprinda tot. am mai observant ca anul acesta a fost si este invazie de melci. gasesc melci in florile trandafirilor sau pe petale. Ce-mi recomandati sa fac? trebuie sa-i tai, sa-i tund… Offf, asa de rau imi pare de ei…. Tocmai acum am sosit din gradina, am fost sa-i mai curat putin si de florile uscate. Mentiuonez ca am si trandafiri urcatori care sunt la fel… Multumesc foarte mult!!!

 • macarie_ierom@yahoo.com

  va rog frumos sa ma ajutati!
  nu le merge la trandafiri, tanjesc, unii s-au uscat cu totul, alti se ingalbenesc dar cei mai multi nu ajung cu floarea la maturitate
  . bobocii se usuca, si florile, nici nu stiu cum sa va explic. si tulpina parca se salbaticeste, ori cres prea tare se rafireazi se ingroasa dar nu produc flori. trendafirii sunt luati anul trecut de la o florarie in ghiveci,
  va multumesc anticipat!

 • Ancuta

  Buna ziua, am diverse soiuri de trandafiri si fiecaree afectat de alte boli.Acum la unii li se usuca frunza dinsprevarf far a sa se vada paraziti pe ea.Ce poate fi?

 • Florina

  Aproape toti trandafirii mei au pete negre pe frunze anul acesta si doar cativa au facut fainare.
  Pot sa-i stropesc pe toti cu o solutie in care sa amestec atat Mirage cat si Systane chiar daca nu au toti fainare ?
  In ce moment al zilei este indicat sa-i stropesc ?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Trandafirii se pot stropi cu un amestec de solutii (insecticide + fungicide + acaricide) pentru a tratata eventualele boli sau daunatori care sunt deja pe plante sau pe pot pulveriza si pe plantele care par sanatoase, preventiv. Cel mai bun moment in care se poate pulveriza este seara cat mai tarziu, pentru a nu crea un soc in momentul in care pulverizam cu apa rece la o temperatura ridicata ziua.

 • Elena

  Buna ziua,
  Trandafirii mei la inceputul sezonului aveau rugina,mi s-a recomandat de la fitofarmacie un tratament cu topsin si tilt.I-am stropit conform instructiunilor ,dar nu au scapat de boala,iar acum au si patarea neagra si fainarea.Cu ce as putea sa-i stropesc ca sa-i scap de toate bolile?

 • mihai

  `in gradina am trandafiri si gard viu din salcami mici; primavara apar si pe trandafiri si salcami , pe tulpina un manson alb ,lipicios populat de insecte albe de 3-5 mm, mai groase la cap si se termina cu 2 antene de 2 mm; cand ii ating sar pe pamint; prin iulie devin insecte adulte albe-gri deskis; au cca 10mm, late in umeri , ascutite spre coada, cu aripi; seamana cu lacuste mici; nu zboara decat pe distante mici spre pamant mai ales; mospilan ,milbek.., actara ii ingrase ,nu omoara; ce-s si cu ce sa-i omor?
  cam tot cartierul are d-astia pe gard viu de diverse soiuri
  in august , la o privire sumara nu-i mai vad
  multzam

 • Besescu Emil

  Am in gradina trandafiri de peste 30 de ani, cum pot sa-i distrug ca sa pun altii,sa ii tau de la radacina?

 • Gabi Scirlat

  Buna seara! Am cativa trandafiri care au frunzele spre galben, si-au pierdut culoarea si din ce in ce mai mici Florile au fost foarte mici si deformate. Am stopit de cateva ori cu tilt, nissorun si am alternat mospilan cu actara, dithane. In fine, am facut stropiri mai multe,Am incercat si cu bionat. Nu stiu ce as mai putea face pentru ei…

 • Adina

  Buna seara,
  Am in balcon trandafiri pe frunzele carora au aparut pete mici si maro. Petele au aparut la un timp dupa ce am observat pe un kalanchoe un puf albicios (ca un fel de mucegai). Petele le are si o muscata curgatoare. Mentionez ca in balcon am un calorifer si ca aerisesc de doua ori pe zi. Va rog sa-mi spuneti ce sa fac.
  Multumesc.

 • Adina

  Am revenit cu adresa corecta de email. Astept raspunsul dumneavoastra.

 • Alina

  Buna seara. Am un trandafir elen rosé pe care de 3 ani încerc sa-l ridic pe un tutore in forma de umbrela. Nu am reușit sa-l ridic de la sol mai mult de 1 M. Ma gândesc ca nu-i place locul in care se afla.- este f însorit iar vara aspersorul il uda pe frunze. Mi-as dori sa înflorească mai mult deoarece are niște flori extraordinare. Daca mi-ați putea da câteva sfaturi pentru a ajunge la acest rezultat……..va multumesc

 • Elena Ursu

  Sfaturi competent și utile nouă. Vă mulțumim !

 • Gety

  Buna seara.
  Am o portiune de teren pe care s-a intins fr.mult pirul,a intrat in trandafiri si lalele.
  In apropiere ,mai am un cires, si o gradinita cu narcise,ghiocei , zambile .
  Am incercat sa-l scot cu lopatica,dar mi-e imposibil,este fr adanc si ranesc trandafirii la radacina .
  Ce ierbicid ,pot sa folosesc ca sa nu atace si florile mai sus mentionate?
  Cand se aplica ierbicidul ?
  Pot sa mai plantez, pe acel loc si alte flori daca pamantul a fost tratat cu ierbicid?
  Va multumesc.

 • Gety

  BUNA SEARA.
  CE ERBICID POT FOLOSI PENTRU MOHOR?CAND SE APLICA PULVERIZAREA?
  INAINTE SAU DUPA CE A FOST SAPAT PAMANTUL?
  VREAU SA STROPESC MAI MULTE ZONE ALE GRADINII,UNDE ANUL TRECUT CRESTEA FR.MULT MOHOR SI ACUM PAMANTUL ESTE PLIN DE SEMINTE CARE VOR INCOLTI.
  VA MULTUMESC.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Inainte de a planta rasadurile cu 5-7 zile, aplicati erbicidul total Stomp Aqua (http://www.botanistii.ro/basf-stomp-aqua.html), care se dizolva in apa si se pulverizeaza la nivelul solului pe terenul fara buruieni. Apoi, in momentul in care rasadurile sunt plantate si au 3-4 frunze adevarate, puteti erbicida mohorul cu Sencor (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-sencor-80wg.html) sau Fusilate Forte (http://www.botanistii.ro/syngenta-fusilade-forte.html).

   • Daniela

    Buna ziua!!ma bucur mult ca am gasit site-ul dumneavoastră. Este cea mai buna descriere a bolilor si dăunătorilor si totodată tratamentele cele mai utile. Multumim mult pentru toate sfaturile si rabdarea de a raspunde fiecăruia. Si eu am in jur de 70 de trandafiri in curte si am avut ceva probleme cu ei in aceasta primavara. Pe frunze au aparut pete galbene si brusc uscarea frunzelor.Am vazut si un paianjen rosu..plus gandaci pufosi si nelipsitele afide. Deocamdata de pete si-au revenit. I-am stropit cu Topisn si Nissorun. Acum sper de purici si paianjeni sa scap. Multumim inca odata pentru toate sfaturile oferite.

 • Gety

  ERBICIDUL SENCOR SAU FUSILANTE FORTE POATE FI APLICAT SI PRINTRE CAPSUNI?
  AM DESCOPERIT CA SI ACOLO S-A INTINS PIRUL
  .NU DISTRUGE CAPSUNIILE?
  MULTUMESC.

 • Adriana

  Bună seara!
  Am primit în dar un buchet de trandafiri, care s-au uscat, dar tulpina unuia avea doi mugurași. Am tăiat acea tulpină (cam de 10 cm) în dreptul lor și am păstrat-o în apă, în speranța că va da rădăcini. Au trecut 2-3 săptămâni, din mugurași au crescut frunze chiar destul de mari (la unul s-a format un buchețel de vreo 4-5 cm), dar nu se văd mugurași în capătul din apă. Există vreo speranță pentru mica mea plăntuță improvizată? Am primit sfaturi că aș putea să îl pun în pământ, chiar și așa. Ce pot să fac? Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat.

 • Tamara

  Buna ziua ,
  Trandafirii au dat frunzulite . Anul trecut au avut foarte multe boli . In aceasta iarna multi s-au uscat . Cred ca la intrarea in iarna aveau prea multa seva in ramuri .
  Acum as dori sa ii stropesc cu zeama bordeleza . Mai pot ? Sau este prea tarziu ?
  In noiembrie i-am stropit cu o concentratie de 2%. Daca nu cu ce amestec sa-i stropesc preventiv ? Multumesc

 • Tamara

  Multumesc. Mai doresc sa apelez la cunostintele dumneavoastra .
  Am mai multi trandafiri atacati de sfredelul trandafirului . Azi 5 tufe vechi le-am scos din pamant si le ard .
  Dar in toamna am plantat multi trandafiri , butasi si mi-e frica sa nu fie si ei atacati > Ce pot sa fac in afara faptului ca tai si ard ramurile afectate ? Cu ce sa stropesc ?
  Peste 100 buc am plantat in toamna si doar vrea 10 nu s-au prins . Dar i-am inlocuit cu alti 20 … Asa ca va dati seama ce pacat ar fi sa se imbolnaveasca !
  Va multumesc

 • Tamara

  Cred ca este sfredelul trandafirului !
  In sectiune , ramura de trandafir are in centru un inel de culoare inchisa . Si la trandafiri mai tineri si la ramuri mai vechi ! Oare sa fie sfredelul sau altceva ? Va multumesc si astept o solutie sa rezolv problema . Cred ca o sa fac poze si va trimit pe e:mailul ce l-ati spus mai sus intr-un comentariu .

 • Tamara

  Buna ziua ,
  Daca am pus gunoi de grajd nu ajunge ? Multumesc
  Tamara

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Daca ati aplicat ingrasamantul pe solul unde sunt plantati trandafirii, ingrasamantul organic natural fiind considerat un ingrasamant complet, este de ajuns.

 • Mihaela

  Buna ziua! Am un trandafir in ghiveci la care am observat niste insecte mici, albe, care isi formeaza un fel de panza de paianjen intre frunze. Imi puteti spune, va rog, ce sa folosesc pentru a scapa de ele? Va multumesc anticipat!

 • anca

  Buna. Am un trandafir catarator bolnav de fainare si mozaic. Ce sa i dau cu efect vizibil!? Multumesc

 • Ioana Hotea

  Buna ziua, va rog sa imi recomandati o schema de tratament pentru trandafiri. Am aproximativ 50 de varietati, toti in primul an, unii chiar firavi. 3 trandafiri, care sunt la ghiveci si au avut o crestere mai viguroasa, au inceput sa aiba pete negre pe frunze, dar inca nu sunt foarte afectati. As vrea sa urmez un tratament profilactic, cu spectru cat mai larg, sa evit pe cat posibil bolile si daunatorii. Anul trecut, cand pregateam curtea, am vazut multe cochilii de melci mici, albi. E bine sa tratez preventiv si pentru melci? Cand incep sa apara?
  Multumesc mult!

 • Sebestyen Gizella

  Buna ziua!

  Va rog sa-mi spuneti ce amestec de -insecticide+fungicide+acaricide pot folosi la trandafiri acum ,preventiv.
  Exista un amestec pentru toate problemele care apar la trandafiri?
  Multumesc!

 • hilde corici

  buna ziua
  imi puteti spune ,va rog,daca Rovarölő szer este un insecticid bun pt trandafiri,pt paduchi,si cum se prepara solutia.am o fiola de 2.5 ml

 • BARA IRINA

  Am un trandafir pitic pe care pe iarna l-am tinut in casa.Acum este bolnav.frunzele sunt foarte deschise la culoaresi patate ,galbui anemice si fara vlaga.
  SFATUITI-MA CUM SA-L SALVEZ . MULTUMESC ANTICIPAT !!

 • Lacramioara Cerasela

  am cumparat in toamna foarte multi trandafiri, dar am cel putin 7 din ei care inca nu au inverzit si cei mai multi par a fi total uscati. credeti ca se mai poate face ceva pentru ai salva ??
  pentru fainare pot folosi tilt ? la ce perioada trebuie stopit si daca e necesar sa mai folosesc si altceva ?? va multumesc anticipat

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Ati incercat sa ii tundeti? Mai sunt verzi?

   • Lacramioara Cerasela

    Sunt rasaditi anul trecut in toamna (undeva prin noiembrie) si nu au crescut, nu am avut ce sa tund. Par a fi uscati, sunt casanti, desi au fost acoperiti cu pamant si au fost si ceruiti unii din ei.
    Unii s-au rupt de la nivelul pamantului, mai e ramasa doar radacina.

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina

     In acest caz, exista posibilitatea sa fi pierdut definitiv trandafirii.

  • IONESCU ELENA

   Am cumparat de la hypermarket trandafirasi pitici la ghiveci pe care i-am plantat la cimitir ,dar in fiecare an (2 ani) imi raman tulpinile goale de frunze si le merge foarte prost dupa ce infloresc splendid o data . Tin f. mult la ei si va rog sa ma ajutati cu un sfat . Pana acum am folosit un spray cu tripla actiune fungicid , acaricid si nu mai stiu cum dar nu prea dadea rezultate.
   Multumesc , ma bucur ca existati.

 • Nelu jula

  In gradinita din fata blocului am citiva trandafiri superbi cumparati de la Bakker in urma cu 5 ani.In aceasta primavara am doi la care frunzulitele abia aparute au inceput sa se rasuceasca si sa nu mai creasca desi sunt verzi si nu au pete pe ele.Cu ce pot fi tratati ? De unde se poate procura tratamentul pentru ca la mine in oras nu exista un magazin specializat?

 • Adriana

  Bună ziua! Am combinat Bravo + Calypso pt mana, pătare și purecii verzi. E o combinație corecta? Puteți sa îmi recomandați și altceva? Mulțumesc mult! Sunteți minunați!

 • Iulian

  La unii trandafiri au facut i gaurica in jumatatea la frunza din ce cauza ? iar alti pui care i-am pus anul trecut nu s-au prins, si-a facut o culoare inchisa de negru iar acum am taiat de la jumatate poate o mai da ceva din el..

 • mihai Ana Maria

  buna seara am si eu o problema cu trandafiri mei cataratori …au frunzele galbene sunt asa de la primele frunze aparute, mentionez ca au flori si am vreo 4 toti sunt pusi din butasi de la un singur trandafir

 • BARA IRINA

  in primul rand multumesc pentru raspunsul la o intrebare anterior trimisa .
  As avea alta intrebare in legatura cu alta floare .Este vorba de dipladenia .Am primit-o anul trecut de la o persoana speciala pentru mine asa ca tin enorm la ea.Anul trecut a inflorit normal ..pina in toamna cand am bagat-o in casa ,am incercat sa-i asigur tot confortul …lumina apa temperatura. A TRECUT IARNA FOARTE BINE.Este frumoasa frunze sanatoase dar…..pentru ca exista un dar…..nu da semne sa faca boboci deci nu da semne de inflorire.
  Inca de cand am scos-o afara i-am adimistrat ingrasamant universal dar….nu …..nici un semn.
  ce ma sfatuiti.?
  MULTUMESC !!!!!!!!!!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Dipladenia este foarte pretentioasa la temperatura pentru a inflori. Aceasta infloreste abundent vara daca i se asigura o temperatura care sa nu scada sub 18C. Daca ati scos planta afara, exista posibilitatea ca noaptea temperatura sa scada considerabil. De exemplu, media de temperatura pentru inceputul lunii iunie pe timp de noapte este intre 11-20 de grade.

 • gabi

  buna ziua! am plantat mai multi trandafiri in aprilie si unii s-au uscat iar altii au pete negre pe ramuri care se intind si usuca lastarii. Dupa plantare la cateva zile, cand am vazut ca sunt vioi si au inceput sa creasca lastarii si sa dea frunze, am stropit totii trandafirii (si pe cei mai batrani) cu alliete+ topsin+mospilan. As vrea sa stiu daca i-a afectat aceasta combinatie, pentru ca am mai taiat din ramurile afectate si uscate, dar unii s-au uscat iar altii continua sa se innegreasca si nu cresc lastarii. As putea sa=i mai salvez ca sa nu se usuce?

 • mihai

  buna seara
  am cativa trandafiri care ‘palpaie’ : le creste cate o creanga doua , subtiri; cu cateva frunze ; fac catava flori /an , stau sa moara ; asta de cativa ani – de la inceput; singurul simptom sunt frunze care se ingalbenesc si cad;
  ajutor , va rog
  multumesc

 • Alin

  Lampartea imediat sub floare au apărut papuci de culoare albă – ce recomandati?
  Pentru paienjeni ce recomandărilor?

 • Liliana

  Buna ziua! Am trandafiri de apartament, rosa, pe frunzele carora se vad pete ruginii. Intre frunze sunt un fel de panze tesute, ca de paianjen si pe spatele lor sunt niste insecte mici. Cu ce pot da? Despre ce daunatori rste vorba? Multumesc!

 • gabi

  Din cauza ploilor anul acesta trandafirii au toate bolile. unii au fainare, altii patare neagra, altii rugina sau mozaic. Pot fi combinate topsin cu dithane si actara in 10 l de apa ca sa ii stropesc pe toti? Acest amestec acopera toata gama de boli sau mai trebuie stropiti si cu altceva?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Intrucat fungicidele mentionate sunt cu spectru larg, le puteti utiliza pentru combaterea bolilor mentionate, insa nu este indicat sa se amestece. Puteti face prima oara tratamentul cu Dithane si Actara, iar dupa 7 zile , Topsin + Actara.

 • gabi

  multumesc mult! Daca nu ploua azi o sa fac primul tratament.

 • Ana

  Bunã ziua.Trandafirii mei au frunzele mâncate,gãurite,iar pe unele ramuri o peliculã albã.Mã puteţi îndruma cãtre un remediu?Nu am gãsit nimic asemãnãtor mai sus.Mulţumesc anticipat.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Va rugam sa ne expediati cateva poze pe adresa suport@pce.ro.

 • Ionut

  Am trandafiri pitici la ghiveci si am 3-4 zile cand pare sa nu le merga bine. de fapt am mai ramas cu 1 din 2 . Primul a fost din vina mea ca sa uscat deoarece am avut o invazie de afide inainte sa-l cumpar pe al 2 lea si am aplicat ceva solutii radicale, dar nu asta e problema. Cel care sa uscat a inceput sa ii isi arate frunzisoare din “betele” ramase complet fara frunze….deci incet incet isi revine. Al 2 lea (este exact ca primul) care preventiv am aplicat un insecticide-fungicide, spay pentru protective totala , exact din momentul in care l-am adus acasa. Are 2 saptamani de cand e la mine si in prima saptamana erau foarte aspectuosi si avea si boboci (6 la numar) pe langa cele 4 flori. De aproape 1 saptamana am opservat ca ca frunzele la un fir (5 in total – 5 radacini) incepea sa se lase, dar acum au toti frunzele moi si pleosotite, unele chiar incovoiate in sus. din cei 6 boboci 2 au inceput sa infloareasca si au ajuns pe la jumatate dupa care au stagnat. toate florile pasca “sufera” pentru ca nu mi stau drept pe fir si au urme de arsuri pe margine, sau ma rog, asa pare ca si arse, dar sunt moi la atingere nu uscate, chiar si cele pe jumatate. bobocii care ii mai am 1 incep sa se desfaca dar a ramas asa putin crapati dar stau drept pe fir. Nu stiu ce sa-i mai fac efectiv….ca nici nu se usuca dar nici nu isi revine. Daunatori sunt convins ca nu am, boli cu siguranta nu are, ca nu am vazut absolut nimic care sa ma faca sa gandesc asca , I-am analizat vreo 4 ore in cel mai mic detaliu, cu lupa la propriu pe toate partiel frunzelor. Ce am incercat: am schimbat ghiveciul si pamantul (radacinile nu sunt putrezite), nu l-am udat deloc o data, alta data am udat mai mult, l-am bagat la umbra, l-am bagat la soare, I-am stropit frunzele(acum 2 zile), I-am pus ingrasamant (acum 2 zile), l-am pus la lumina dar loc racoros, dar degeaba, tot la fel se prezinta. Umiditatea o masor cu un dispozitiv facut de mine special pentru a sti exact cand sa ud sau nu trebuie. Am multe flori in casa, si pe balcon (vreo 17 la numar), dar trandarifii astia imi fac problem impreuna cu un impatiens toscana, in rest gardenia, crossandra, gerbera, lavanda, campanula, exacum….etc sunt toate inflorite, si continua sa infloreasca mult, ba chiar le merge mult mai bine ca in diferite fotografii “aspectuase” care se gasesc pe net, si “ma doare sufletul” sa vad trandafirii asa de chinuiti…. (impatiensul nu face flori si tot ii cad bobocii dar arata bine). Ce as putea sa mai incerc pentru ai readuce “la viata” care o stiu? Mentionez ca am lumina si soare dupa ora 13:00(apartament) pana la apus, iar am spatiu unde pot pune si la umbra florile, cu diversi curenti de aer cat si ferrite de curenti de aer. Singurul lucru care nu-l am cum sa-l testez este PH-ul solului care este alcatuit dintr-un amestec de pamant pentru plante de apartament, pamant pentru muscate, turba neagra-rosie si perlit, iar jardinière unde I-am mutat ca test are 6 L (ghiveciul initial avea vreo 2-3L). am improvizat picioruse de circa 1,5 cm pentru a nu sta in apa din tavita atunci cand ud, deoarece drenajul este super ok datorita perlitului (acelasi tip de substrat…cu mai mult sau mai putina turba si perlit in functie de planta) am folosit pentru toate plantele, incat atunci cand ud sa fie pamantul umed spre foarte usor ud chiar si daca pun pre multa apa.

  Multumesc anticipat

 • Ioan groşescu

  Au apărut pe frunzele trandafirilor pete lipicioase. Cu ce tratament pot fi eradicate. Mulţumesc

 • Daniela

  Buna,

  Am un trandafir de apartament care s-a cam oprit din crestere si nu face flori. Unele frunze se ingalbenesc pe varf / margini. Am observat si cateva musculite in jurul lui.
  Am incercat sa identific din bolile prezentate cam ce ar putea fi, insa nu prea reusesc sa imi dau seama.
  Ce considerati ca ar putea fi si ce substanta / insecticid ar trebui sa ii aplic?

 • stefan roxana

  Buna ziua.Va rog sa imi spuneti cu ce as putea trata trandafirii,in cazul in care frunzele sunt atacate de niste viermi verzi.
  I-am stropit contra afidelor cu Mospilan,insa acesti viermi nu dispar.
  Va multumesc.

 • Monica

  Buna ziua!
  As dori va rog, sa ma ajutati si sa-mi spuneti, cu ce as m-ai putea stropi trandafirii care sunt atacati de ceva ce le distruge bobocul. Bobocul este mancat din varf, iar la atingere pare lipicios. Am fost sfatuita sa stropesc cu ACTARA , dar nu s-a rezolvat.
  Deasemenea frunzele sunt si ele perforate cu gaurele mici.Am facut si fotografii, daca doriti sa le vedeti ,va rog sa-mi spuneti unde pot sa le trimit.
  Multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Va rugam sa expediati cateva imagini pe adresa suport@pce.ro.

 • Monique

  Buna dimineata,
  Am aceeasi problema pe care Monica a expus-o mai sus. Dupa o luna si jumatate de canicula pe care am avut-o neintrerupt in Cernavoda, au venit cateva zile ploioase si putin mai racoroase. Dupa care canicula s-a reinstalat. Trandafirilor mei le-a mers foarte bine toata vara, in pofida caldurii excesive, care a depasit frecvent 40 de grade. Am urmat sfaturile pe care le-ati dat aici si am efectuat o stropire cu Actara si Topsin, la inceputul verii, pe care din pacate nu am mai repetat-o. De vreo saptamana frunzele unora dintre tufe au inceput sa se pateze, sa se ingalbeneasca si sa cada. Celor mai sensibile soiuri le-au cazut frunzele complet. Bobocii sunt deasemenea piperniciti, par mancati pe dinauntru si cand se deschid floarea este simpla, nu batuta. Pe unele dintre frunze au aparut gauri mici, alte frunze sunt decupate pe margine de o insecta care isi face cuib inauntrul ghivecelor in care am diferite flori (ceva intre musca si viespe). Va rog respectuos sa ma sfatuiti cum sa procedez in continuare. Daca este necesar, pot trimite cateva fotografii pe adresa pe care ati indicat-o mai sus. Va multumesc anticipat!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Va rugam sa ne expediati cateva imagini pe adresa suport@pce.ro .

 • Neagu Geanina

  Buna ziua,
  Am mai multe soiuri de trandafiri, insa de 2 ani incoace prima floare care o dau este normala, iar urmatoarele flori sunt mult mai mici, parca se salbaticesc. De asemenea, acum 1 an am plantat trandafiri cataratori….imi puteti spune cum sa-i ingrijesc: cand trebuiesc taiati, daca trebuiesc taiati, iarna daca trebuie sa ii protejez.
  Multumesc anticipat,
  Geanina

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Trandafirii trebuie tunsi pentru a forta inflorirea. Mai depinde foarte mult de clima, daca au fost fertilizati si cum au fost ingrijiti. De exemplu, cei urcatori se tund primavara. Daca nu se tund, inflorirea este mai redusa in anul respectiv. Trebuie asigurat suport corect pentru a putea forma flori de la baza pana la varf. De asemenea, trebuie asigurata destula lumina pentru a inflori. Florile de pe planta se elimina in momentul in care se ofilesc pentru a stimula planta la formarea noilor flori. Pentru stimulare se mai pot aplica si ingrasaminte solide (http://www.botanistii.ro/agro-ingrasamant-trandafiri.html) sau lichide (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-lichid-trandafiri.html).

 • ana gabriela

  buna seara!
  va rog sa-mi dati un sfat pentru o magnolie care de cativa ani are primavara frunzele galbene apoi se ard si se usuca ramanand numai lastarii goi
  am mai plantat o magnolie cu frunze verzi f sanatoase careia in acelasi an i s-au ars frunzele
  am stropit primavara foarte des cu zeama de urzica diluata dar dupa un timp fenomenul se repeta

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Va rugam sa ne comunicati la ce perioada udati plantele si prin ce modalitate.

   • ana gabriela

    Sropesc de obicei dimineata la prima ora cu furtunul lasat la baza(apa calcaroasa din put) f.rar cu aspersorul si in zilelel secetoase ,la noi este arsita mare -in calarasi-in fiecare zi
    problema este de pamant presupun,un sequoia plantat in aceasi zona are si el frunzele galbene si arse,dar am stropit cu produse cu fier si cu urzica ,altceva nu stiu,
    ceva este ,a doua magnolie avea frunzele f frumoase cand am plantat-o
    multumesc din suflet ca ma ascultati si daca m-ati putea ajuta

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina

     Irigarea nu aspersorul nu este indicata, intrucat apa va ramane pe frunze, iar la aparitia soarelui, acesta va arde frunzele. Incercati sa reduceti cat mai mult umiditatea de la radacina. Daca ingalbenirea frunzelor este singurul simptom, acesta este un semn ca incep sa putrezeasca radacinile din cauza umiditatii. Se mai poate aplica un fungicid cum ar fi Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) pentru a evita aparitia bolilor.

     • ana gabriela

      multumesc mult

 • tamara

  Buna seara, Va trimit ceva poze , poate îmi spuneti ce sa fac , Am vazut pr cativa trandafiri ouă si ceva insecte , Oare ce sunt si cum ii omor ? Sînt mici si negri

 • Daniel

  Buna ziua,
  ce ingrasamant natural imi recomandati pentru aceasta perioada la trandafiri?
  Inca nu i-am musuroit datorita temperaturilor inca ridicate in aceasta perioada a anului.
  Gainatul de porumbel este indicat?
  Cam cat se pune la un trandafir?

Comentarii: