orhidee

Iubitorii de orhidee spun ca nicio alta planta nu poate concura cu orhideele, ce se remarca prin frumusetea florilor si diversitatea foarte mare a culorilor, formelor si parfumurilor. Intr-adevar, aceasta mare familie, numita familia Orchidaceae cuprinde aproximativ 800 de genuri cu peste 30 000 de specii, cultivaruri si hibrizi.

Exceptand zonele cu temperaturi extreme, orhideele sunt intalnite in foarte multe zone din intreaga lume, avand un areal vast de origine. Asa se explica si marea diversitate a genurilor, speciilor, varietatilor si hibrizilor.

In marea lor majoritate, orhideele sunt originare din padurile tropicale si subtropicale din toate zonele globului. Unele specii isi au originea in zonele temperat-maritime din America de Nord, Europa, Noua Zeelanda si Australia.

In functie de mediul pe care cresc, orhideele de impart in:

 • terestriale – cuprind putine specii,  provin din zonele temperate si reci si isi fixeaza radacinile in pamant, ca majoritatea plantelor;
 • semiterestriale – ce isi fixeaza radacinile pe resturile in descompunere a altor plante;
 • litofite – ce cresc pe roci;
 • epifite – cuprinde majoritatea speciilor de orhidee. Acestea cresc, de regula, pe trunchiurile arborilor, pe care folosesc drept suport, nefiind plante parazite. Provin din zonele tropicale si subtropicale, zone cu ploi abundente, umiditate ridicata si temperaturi pozitive pe tot parcursul anului. Acestea sunt si speciile care se cultiva spre comercializare, des intalnite in locuintele iubitorilor.

tipuri-de-orhidee

O alta diferenta intre speciile de orhidee este tipul de crestere. Unele au crestere monopodiala (Phalaenopsis, Vanda) adica prezinta un singur varf de crestere, scurt sau lung. Alte specii prezinta crestere simpodiala (Cattleya, Oncidium, Cymbidium), ceea ce inseamna ca prezinta mai multe varfuri de crestere.

Aceste orhidee se diferentiaza intre ele si prin sistemul radicular. Plantele terestriale prezinta radacini subtiri, lungi, fibroase, adaptate cresterii in sol, pe cand cele epifite prezinta radacini groase, denumite si radacini aeriene. Acestea prezinta la suprafata un strat numit velamen, de culoare argintie, cu rol in absorbtia apei din mediul ambiant. Un rol aparte pe care-l au aceste radacini este acela de efectua procesul de fotosinteza. Sistemul radicular al orhideelor necesita o buna ventilare, excesul de apa fiind de obicei motivul pentru care pierdem aceste plante.

Pe langa frumusetea lor, orhideele ne surprind si prin cateva curiozitati, mai mult sau mai putin cunoscute:

 • cea mai mica orhidee creste aproximativ 2 mm si se numeste Platystele jungermannioides;
 • Grammatophyllum speciosum este cunoscuta ca fiind cea mai mare orhidee si creste in mod natural la prima bifurcatie a arborilor;
 • de-a lungul timpului, intre florile orhideelor si polenizatori s-au creat legaturi, precum aspectul asemanator, in vederea facilitarii polenizarii. Ophrys apifera, cunoscuta ca orhideea albina, atrage albinele prin aspectul asemanator al florii cu acestea;
 • vanilia se extrage din pastaile unei specii de orhidee numita Vanilla planifolia;

curiozitati-orhidee

Ciclul biologic al orhideelor implică o perioadă de creştere vegetativă activă şi de înflorire şi o perioadă de repaus, relativ sau profund, în funcţie de specie. Asigurarea acestei succesiuni şi a condiţiilor de mediu specifice fiecărei etape este vitală pentru obţinerea şi menţinerea unor plante sănătoase şi realizarea unei înfloriri de maximă calitate. Amplasarea repausului în timpul anului este diferită în funcţie de specie, fie vara (Oncidium, Odontoglossum, Vanda) fie primăvara după înflorire (Coelogyne, Phalaenopsis). Rărirea udărilor şi scăderea temperaturii sunt factorii care determină instalarea repausului.

Avand in vedere ca orhideele epifite sunt cele mai comercializate si cultivate de pasionatii din tara noastra, vom face referire in special la conditiile necesare acestora.

orhidee-epifita

Exigentele ecologice ale orhideelor epifite

 

Exigenţele ecologice variază foarte mult în funcţie de specie. Aceste exigenţe sunt rezultatul condiţiilor de mediu din zonele de origine în care plantele s-au format şi au evoluat.

1. Lumina

luminaAcest factor este cel mai important cand vine vorba de inflorirea orhideelor. Lumina insuficienta impiedica inflorirea insa razele solare directe provoaca arsuri frunzelor. Aceste specii au nevoie de lumina puternica dar nu prefera razele solare directe, asadar, plantele se amplaseaza pe un pervaz al unei ferestre orientate spre sud, est sau vest, astfel incat sa beneficieze de aceasta resursa.

In general, aspectul plantelor ne spune multe despre cerintele acestora, daca stim sa observam. In ceea ce priveste influenta luminii asupra culorii frunzelor, orhideele trebuie sa prezinte culoarea frunzelor verde deschis. Daca frunzele beneficiaza de prea putina lumina, acestea prezinta un verde inchis. Daca primesc prea multa lumina, frunzele au o culoarea verde-galbuie.

2. Temperatura

temperaturaIn funcţie de specie, exigenţele termice se incadreaza în intervalul 16–30 °C ziua şi 12–24 °C noaptea pentru sezonul cald, respectiv 13–26 °C ziua şi 10–20 °C noaptea pentru sezonul rece. Indiferent de sezon, asigurarea unei diferenţe de temperatură între zi şi noapte de 4–6 °C este vitală pentru buna desfăşurare a celor două etape ale ciclului biologic al orhideelor.

Deseori apare intrebarea: “De ce nu mai infloreste orhideea mea? Este sanatoasa dar nu infloreste.” Trebuie cunoscut faptul ca variatia temperaturii intre zi si noapte este un aspect ce nu trebuie neglijat daca vrem sa ne bucuram din nou de florile acestor plante. Inductia florala are loc daca se asigura timp de 4-5 saptamani o diferenta de temperatura intre zi si noapte de 4-6 °C. Astfel, ziua se pot asigura temperaturi ce depasesc usor 20°C iar noaptea temperaturile pot fi de 15-16°C (ideala este succesiunea de 16°C noaptea / 20°C ziua).

Pe parcursul sezonului cald, plantele pot suporta si temperaturi de 30-35 de grade pentru scurt timp, in conditiile asigurarii umiditatii si aerisirii necesare.

Cand planta are boboci, temperatura nu trebuie sa coboare sub 15°C deoarece acestia se pot ofili si cadea inainte sa infloreasca.

3. Umiditatea relativa a aerului

pulverizare-orhideeFiind plante tropicale, orhideele iubesc umiditatea atmosferica. Aceasta conditie nu este greu de indeplinit:

 • Vasele se pot aseza in tavite cu pietricele si apa, cu conditia ca fundul vasului sa nu atinga apa;
 • Daca detineti mai multe plante, le puteti aseza apropiate una de cealalta, astfel mentinandu-se un microclimat mai umed;
 • Plantele se pot pulveriza cu apa pe frunze dar fara ca aceasta sa patrunda la locul de insertie al frunzei pe tulpina sau in mijlocul rozetei (mugurele central). Pulverizarea se realizeaza de preferat in prima parte a zilei, evitandu-se aceasta procedura spre sfarstul zilei.

Pentru a creste cu succes orhidee, trebuie ca temperatura, lumina si umiditatea sa fie mereu intr-o stransa legatura si valorile unui factor corelat in functie de celelalte. In caz de umiditate scazuta, temperaturile inalte sunt nocive plentelor si pot provoca ofilirea. Umiditatea ridicata corelata cu  temperaturile scazute are ca efect putrezirea radacinilor.

4. Substratul de cultura si vasul

Principalele functii ale substratului sunt de suport si de a asigura plantei umiditatea necesara sistemului radicular, nu de a oferi plantei substante nutritive.substrat-orhidee

Substratul de cultura trebuie sa fe cat mai poros, afanat, sa asigure un bun drenaj al apei, mai ales la speciile epifite, a caror radacini necesita un grad mai mare de aerisire. Se utilizeaza, de regula, un amestec de 2-3 din urmatoarele materiale: scoarte, turba grosiera, radacini de ferigi, bucati mici de pluta, muschi, fibre de cocos, perlit.

Se recomanda utilizarea substraturillor gata preparate ce se gasesc in comert.

vas-orhidee

Vasul orhideelor epifite este de preferat sa fie transparent, incat radacinile acesteia au nevoie de lumina pentru efectuarea fotosintezei. Pentru o buna ventilare a radacinilor, este necesar ca vasul sa aiba suficiente gauri in partea de jos, astfel incat sa nu existe riscul ca apa sa stagneze.

 

Ingrijirea orhideelor

 

Udarea plantelor

 Substratul orhideelor nu trebuie sa fie nici foarte ud (saturat cu apa) dar nici foarte uscat. Majoritatea orhideelor prefera ca substratul sa se usuce intre doua udari, astfel, eliminam riscul acumularii apei in exces.

apaCalitatea apei: se poate utiliza apa de la robinet  tinuta in prealabil 24 de ore intr-un vas deschis. Apa de ploaie, preferabil provenita dintr-o zona mai putin poluata, este foarte recomandata pentru udarea plantelor de interior. Indiferent de sursa de apa, aceasta se administreaza plantei atunci cand are temperatura camerei, pentru a feri planta de socuri termice.

Cand se uda: Administrarea apei se realizeaza in primele ore ale zilei astfel incat substratul sa se poata zvanta pana seara. De preferat, a nu se uda plantele seara.

Plantele se uda o data la 10-12 zile iarna si la 7-8 zile vara dar, atentie, frecventa udarilor depinde foarte mult de conditiile de mediu ale plantei, de marimea ghiveciului si tipul substratului.

Un vas mai mic necesita administrarea apei mai des, pe cand un vas mai mare pastreaza umiditatea substratului mai mult timp, deci necesita udat mai rar.

Substratul format din scoarta se usuca mai usor decat cel din turba.

Temperatura camerei si curentii de aer influenteaza cat de repede se usuca substratul plantei, astfel, frecventa udarilor trebuie intotdeauna stabilita in functie de acestea.

Pentru a elimina orice nesiguranta in privinta momentului optim de udare, se poate verifica foarte usor umiditatea substratului. Aceasta se poate realiza cu degetul, la o adancime de 2-3 cm in substrat sau cu ajutorul unui creion. Daca se simte umed la atingere, planta nu necesita inca administrarea apei. Daca substratul este uscat, atunci este nevoie ca planta sa fie udata.

Cum se uda:

 • Prin scufundarea vasului in apa timp de 10-15 minute, pana se umecteaza tot substratul, dupa care se udare-orhideescurge toata apa din vas si din farfurioara, astfel incat radacinile sa nu stea in apa. La aplicarea acestei metode, se are in vedere ca apa sa nu patrunda in centrul rozetei de frunze sau la punctul de insertie al frunzelor pe tulpina. Daca apa stagneaza in aceste zone ale plantei, exista riscul ca aceasta sa putrezeasca.
 • O alta metoda consta in turnarea apei in vas, pana cand aceasta curge in tavita. Dupa ce se scurge apa, tavita se goleste.

 

Fertilizarea

Cand: Ca regula generala, se recomanda aplicarea saptamanala sau bilunara in perioada de crestere vegetativa (cand planta prezinta cresteri noi), cu cantitati mai mici de ingrasamant (se utilizeaza un sfert din doza recomandata). O data ce noile cresteri se maturizeaza, se diminueaza cantitatea de fertilizant administrata si se stopeaza complet in perioada de repaus a plantei.

Deasemenea, se stopeaza fertilizarea plantelor ce prezinta boli sau o stare de sanatate precara.

Fertilizarea in perioada de inflorire duce la trecerea mai rapida a florilor, asadar se stopeaza fertilizarea si in aceasta perioada.

Cu ce: Se recomanda utilizarea ingrasamintelor create special pentru orhidee, disponibile in comert, ce contin azot, fosfor, potasiu si microelemente.

Spre toamna, se pot utiliza ingrasaminte cu cantitati mai mari de fosfor si potasiu, in vederea favorizarii cresterii radacinilor si a tijelor florale.

 Ce trebuie sa mai stim:

 •      Ingrasamintele se aplica in cantitatile specificate de producator sau chiar mai mici si niciodata in cantitati mai mari, pentru a nu produce arsuri radacinilor.
 •      O data pe luna, udati planta fara sa adaugati ingrasaminte, pentru a elimina excesul de saruri ramase in substrat in urma fertilizarilor. Este important a se realiza acest procedeu la orhidee pentru a proteja radacinile impotriva arsurilor.

 

Transplantarea

Aceasta lucrare se realizeaza o data la 18-24 de luni si se efectueaza de regula primavara sau dupa ce florile au trecut. Nu se fac transplantari ale plantelor inflorite sau care urmeaza sa infloreasca deoarece exista riscul ca florile sa cada.

Transplantarea are ca scop inlocuirea substratului vechi cu unul nou si nu intotdeauna este nevoie de un vas mai mare. Daca planta prezinta radacinile inghesuite si se observa necesitatea inlocuirii ghiveciului, acesta nu trebuie sa fie cu mult mai mare decat cel vechi. Daca se transplanteaza intr-un vas prea mare, planta va dezvolta partea vegetativa sau radiculara in detrimentul infloririi. Se recomanda ca noul substrat sa fie achizionat din comert, ca fiind special pentru orhidee.

transplantare

Pentru a realiza transplantarea, se scoate planta din vechiul ghiveci, se indeparteaza vechiul substrat in totalitate si se taie radacinile uscate sau afectate. In noul ghiveci, se pune o mana din noul substrat, se asaza planta astfel incat radacinile sa fie dispersate in intreg vasul si se completeaza spatiile dintre radacini cu substrat. Coletul plantei (portiunea de trecere dintre radacina si partea aeriana) trebuie sa fie deasupra substratului. Daca este necesara stabilizarea plantei, se pune un tutore.

 Nu se aplica fertilizanti imediat dupa transplantare. Plantele se amplaseaza intr-un loc mai putin luminos si se pulverizeaza zilnic pe frunze.

 

Stimularea infloririi

     Orhideele vor forma o noua tija florala daca beneficiaza de o perioada de repaus dupa ultima inflorire si de conditii de mediu corespunzatoare, enumerate si detaliate mai sus.

Pe scurt:

 • lumina:  orhideele necesita lumina naturala intensa insa nu prefera razele solare directe. Insuficienta luminii este unul din motivele pentru care uneori nu infloresc;reinflorire-orhidee
 • temperatura: este important ca planta sa beneficieze o perioada de diferente de 4-6°C intre zi si noapte pentru inducerea formarii tijei florale;
 • umiditatea: nici prea multa, nici prea putina. Evitati amplasarea plantelor langa surse de caldura si nu lasati apa sa balteasca la nivelul radacinilor;
 • fertilizarea: foarte importanta pentru cresterea si dezvoltarea unei plante sanatoase si viguroase;
 • vasul: de preferat, transparent, sa permita o foarte buna drenare a apei. Gaurile laterale asigura o buna ventilare a radacinilor.

Repaus + lumina + variatia temperaturii + fertilizare = Inflorire

Dupa inflorire, dupa caderea ultimei flori, se taie tija florala de la baza. Daca se doreste formarea de keiki, se taie tija astfel incat sa ramana 1-2 noduri.

 

Inmultireinmultire-prin-keiki

Uneori, la nodurile tijei florale pot sa apara plantute, numite keiki, ce se vor detasa de planta mama si planta separat dupa ce formeaza cateva radacini. Pentru stimularea aparitiei de keiki, dupa trecerea florilor se taie tija florala deasupra a 1-2 noduri. Aceasta este principala metoda de inmultire a orhideelor epifite, disponibila crescatorilor amatori. La scara larga se utilizeaza inmultirea “in vitro”, realizata in laboratoare specializate.

 

Boli

Bacterioze

 

Erwinia spp.

Simptomele acestei bacterioze se manifesta prin aparitia de pete cu aspect umed, de regula, inconjurate de erwinia-frunzazone ingalbenite. Bacteriile patrund usor in planta prin rani si se raspandesc cu rapiditate daca nu sunt luate masuri de protectie. Plantele de Phalaenopsis pot fi complet distruse in cateva zile. Unele specii pot prezenta tesutul scufundat, ca o adancitura, in zona petei umede.

Masuri de prevenire si combatere: Bacteriile prefera mediul umed si cald. In cazul aparitiei, zona afectata de indeparteaza cu ajutorul unui cutit dezinfectat, dupa care se aplica tratamente cu fungicide, atat plantei afectate cat si plantelor invecinate.

Pseudomonas spp.

Simptomele acestei boli apar pe suprafata frunzei sub forma de pete umede, ca niste umflaturi pline cu lichid, de culoare verde murdar.  Aceste pete se extind, se unesc si devin brune sau negricioase, adancite in tesutul frunzei.

La Phalaenopsis petele sunt inconjurate de zone galbene iar boala avanseaza rapid.

Masuri de prevenire si combatere: In cazul aparitiei, se reduce umiditatea si temperatura, se curata zona afectata si se aplica tratamente cu fungicide specifice.

Impotriva bacteriozelor se aplica tratamente cu: Alcupral, Champ, Dithane, Funguran.

 

Micoze

 

Pythium spp, Phytophthora spp.

Simptomele pot sa apara pe toate organele plantei. De regula, apar pe partea inferioara a frunzelor sub pythiumforma de pete umede, maronii ce se inchid la culoare si devin negre purpurii. Uneori petele sunt insotite de o margine ingalbenita. Patogenul poate ataca radacinile, rizomii,  pseudobulbii si noile cresteri.  In conditii de umiditate, boala se raspandeste rapid.

Masuri de prevenire si combatere: Conditiile de umiditatea si temperatura ridicate favorizeaza aparitia si raspandirea bolii. In cazul unui atac puternic, planta se izoleaza de celelalte pentru a preveni imbolnavirea plantelor sanatoase. Inainte de aplicarea fungicidelor, se curata, pe cat posibil, zona afectata.

Fungicide recomandate: Previcur, Topsin, Folpan, Merpan.

 

Fusarium spp.

Acest patogen blocheaza vasele conducatoare ale plantei, provocand “insetarea” plantei, chiar daca aceasta fusariumbeneficiaza de suficienta apa. Planta prezinta frunzele ingalbenite, deshidratate.

In caz de infectie puternica, acest patogen duce la moartea plantelor in decurs de cateva luni.

Masuri de prevenire si combatere: Prevenirea aparitiei acestui patogen se realizeaza printr-o igiena riguroasa. Se recomanda utilizarea uneltelor dezinfectate. In caz de aparitie a bolii, se realizeaza imbaierea sistemului radicular in solutie de Topsin.

 

Rhizoctonia spp.

Este o boala a radacinilor ce apare in conditii de umiditate excesiva, drenaj slab al substratului. Daca nu rhizoctoniaeste depistata si tratata la timp, aceasta boala duce la moartea plantei.

Radacinile sunt moi si umede si prezinta culoare inchisa iar frunzele sunt moi si lasate. Planta nu mai infloreste si da semne de uscare.

Masuri de prevenire si combatere:

Pentru prevenirea aparitiei bolii, se evita umiditatea in exces a substratului si se recomanda transplantarea periodica a plantelor. In caz de infectie, partile afectate ale radacinii se indeparteaza cu ajutorul unei unelte dezinfectate iar radacinile ramase se imbaiaza intr-o solutie de Topsin. Planta se transplanteaza in substrat nou.

Fungicide recomandate: Previcur, Topsin, Folpan, Merpan.

 

Antracnoza – Colletotrichum spp.

Aceasta boala afecteaza partile aeriene ale plantei. Simptomele pe frunze se pot manifesta prin brunificarea zoneiantracnoza-orhidee de varf a acesteia sau de-a lungul frunzei, prin pete cenusii sau brune. Deasupra petelor se pot observa fructificatiile ciupercii sub forma de puncte negre.

Simptomele pe flori se manifesta sub forma de pete umede, negricioase, situate pe partea inferioara a petalelor si sepalelor.

Masuri de prevenire si combatere: Antracnoza apare in conditii de umiditate si temperatura ridicata si lumina slaba. In cazul aparitiei, in vederea impiedicarii avansarii bolii, se recomanda reducerea temperaturii si umiditatii, asigurarea luminii si ventilarii suficiente.

Se aplica tratamente cu fungicide precum Topsin, Dithane, Bravo, Captan, Polyram.

 

Cercospora spp.cercospora

Initial, infectia se manifesta sub forma unor pete galbene pe partea inferioara a frunzei ce se extind si pe partea superioara, urmate de pete necrotice, adancite, de culoare bruna negricioasa. Frunzele afectate cad prematur.

Masuri de prevenire si combatere: In cazul aparitiei bolii, se evita umiditatea la nivelul frunzelor si se asigura o buna ventilatie.

Se indeparteaza frunzele afectate si se aplica tratamente cu Topsin sau Dithane.

 

Botrytis spp.botrytis

Acest patogen ataca in special florile si se manifesta sub forma unor pete mici, brune la inceput. Petele se maresc
si pot cuprinde intreaga floare. In conditii de umiditate, deasupra petelor apare un puf cenusiu.

Masuri de prevenire si combatere: Florile afectate se indeparteaza, se evita umiditatea in exces si se asigura o buna ventilatie. Produse eficiente ce se pot aplica impotriva putregaiului cenusiu: Teldor, Switch, Bravo, Score.

 

Virusuri

Prezenta virusilor se manifesta pe frunze prin pete necrotice sau sub forma de cercuri, linii. Acelasi tip de simptome virusse manifesta si pe flori.

In cazul depistarii infectiei cu un virus, se recomanda distrugerea plantei in vederea impiedicarii raspandirii acestuia, avand in vedere ca nu exista tratament impotriva acestui patogen.

In vederea prevenirii aparitiei si raspandirii, se tin sub control daunatorii care asigura raspandirea virusurilor, precum afide, tripsi, musculita alba. La transplantare, se recomanda utilizarea vaselor noi sau dezinfectate si a substratului neutilizat.

 

Daunatori

 

Paduchi testosi – Coccus herperidum, Coccus longuluspaduchi-testosi

Aceste insecte se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor, in axila acestora, pe rizomi si pseudobulbi unde inteapa si se hranesc cu sucul celular.  In urma atacului, pe frunze apar pete clorotice, urmate de caderea prematura a frunzelor.

Masuri de prevenire si combatere: In cazul observarii unui numar mic de daunatori, acestia se pot indeparta cu ajutorul unui servetel. La atac sever, se aplica tratamente cu: Actara, Mospilan, Calypso, Movento, Pyrinex Quick.

 

Paduchi lanosi – Pseudococcus, Planococcuspaduchi-lanosi

Ataca toate partile plantei dar se localizeaza in special pe tulpina si in zona de insertie a frunzelor pe tulpina. In urma atacului, frunzele prezinta zone ingalbenite, ce se inchid la culoare si cauzeaza caderea prematura. Acesti daunatori se pot observa cu ochiul liber.

Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente cu: Actara, Mospilan, Pyrinex Quick.

 

Afideafide

Afidele se hranesc cu sucul celular din noile cresteri, boboci si flori. Pot compromite inflorirea prin provocarea caderii bobocilor si florilor. Pe organele atacate apare un lichid aderent, cleios. Acest patogen trasmite boli si virusuri de la o planta la alta.

Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente cu: Actara, Mospilan, Decis Mega, Faster, Fastac, Karate Zeon, Kaiso Sorbie, Confidor Energy, Movento.

 

Tripsi – Frankliniella Occidentalistripsi-orhidee

Sunt insecte mici, mai greu de observat cu ochiul liber, ce se hranesc cu sucul celular din flori, boboci si frunze. Bobocii afectati nu se mai deschid, florile preznta deformari si pete cu aspect umed. Frunzele au aspect albicios-argintiu, suprafata atacata prezinta mici adancituri. Tripsii transmit deasemenea boli si virusuri de la o planta la alta.

Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente repetate cu: Laser, Match, Confidor Energy, Mospilan.

 

Musculita alba de sera – Trialeurodes vaporariorummusculita-alba-de-sera

La fel ca si afidele si tripsii, musculitele albe se localizeaza pe noile cresteri, boboci si flori. Prezenta lor se observa usor. Cand planta este miscata, acestea zboara.

Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente cu: Decis Mega, Actara, Mospilan, Confidor Energy, Movento.

 

Acarieni (paianjeni rosii) –Tetranychus urticaeacarieni

Acesti daunatori se observa mai greu cu ochiul liber, sunt foarte mici iar prezenta lor pe partea inferioara a frunzelor este insotita de o panza fina. Partea superioara a frunzelor prezinta suprafata de culoare argintie, usor lucioasa, cu mici adancituri ce se brunifica.

In sezonul cald, acesti daunatori dezvolta multe generatii iar pentru combaterea lor este nevoie de apliacarea mai multor tratamente, la intervale de 5-7 zile. Acaricide utilizate in combaterea paianjenului rosu: Nissorun, Novadim Progress, Envidor, Vertimec, Milbeknock.

 

Limacsi si melci

Acesti daunatori nocturni se hranesc cu parti ale frunzelor, bobocilor, florilor sau chiar cu varful de crestere al plantei. Frunzele prezinta gauri atat in interior cat si pe margine. In urma deplasarii, acesti daunatori lasa o urma lucioasa, semn al prezentei lor.

Pentru combatere se pot indeparta manual sau se pot utiliza capcane constand intr-un vas cu margini joase in care se pune bere, atractant pentru melci si limacsi.

 

Disfunctii

 

Edemuledem-orhidee

Apare in cazul excesului de apa absorbit in timpul zilei, in conditii de temperaturi ridicate, urmat in timpul noptii de temperaturi scazute. Apa este absorbita mai repede decat este pierduta prin transpiratie. Apa se acumuleaza in exces in celule, sub forma unor denivelari situate pe partea superioara sau inferioara a frunzelor, pe tulpini sau flori.

Temperaturi scazute si inghet

In cazul temperaturilor prea scazute planta este mai predispusa la imbolnavire, creste greu si poate prezenta simptome de leziuni adancite pe suprafata frunzelor. Tesuturile prezinta un aspect translucid, apos, urmat de brunificare.

Arsuri solare

Plantele sunt predispuse la aparitia arsurilor solare in special primavara, cand sunt mutate in exterior. Lumina puternica si razele solare directe cauzeaza aparitia de pete negricioase sau brune iar in timp tesutul se subtiaza ca urmare a distrugerii celulelor.

arsuri-solare

Fertilizare in exces

   In cazul administrarii fertilizantilor solubili, se recomanda administrarea unei solutii diluate (la ¼ sau 1/8 din doza recomandata) pentru a preveni aparitia arsurilor.

     Administrarea indelungata sau in exces  a fertilizantilor duce la acumularea sarurilor sub forma unui fertilizare-in-excespraf albicios pe substratul sau vasului plantei. Aceste depozite de saruri afecteaza planta si pot duce chiar la moartea acesteia.

Varfurile radacinilor prezinta arsuri si este stopata cresterea altora noi. Daca nu sunt luate masuri, pot sa apara arsuri ale varfurilor frunzelor.

     Pentru prevenirea acumularii de saruri se recomanda  administrarea de apa fara ingrasamant o data pe luna in vederea spalarii substratului.

734 Comentarii:

 • Rebeleanu Zina spune:

  orhideea mea inflorita acum are pe tije picaturi lipicioase .E bolnava?Picaturi transparente lipicioase pe tijele orhideei mele inflorite, nu stiu ce sunt si daca trebuie sa lesterg sau tratez. Va multumesc.

  • Botanistii.ro spune:

   Nu este nici o problema cu orhideele dumneavoastra. Pe tijele florale mai apar din cand in cand picaturi, dar ele nu sunt consecinta unei boli sau daunatori. Puteti sa le stergeti si sa monitorizati orhideea pentru a vedea daca mai apar. Iar daca pe langa aceste picaturi mai apar si niste insecte mici si verzi, atunci trebuie sa pulverizati un insecticid.

   • Ioana spune:

    Bună ziua! Va rog sa mă ajutați! Am 2 orhidee a căror tije florale s-au umplut de un clei asemănător mierii. Tijele erau mici de 4-5 cm și după o săptămână și ceva li s-a schimbat culoarea, s-au muiat apoi s-au uscat. Pe frunzele bătrâne nu am văzut nimic dar cele tinere se moaie apoi se usucă. Va mulțumesc mult!

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Va rugam sa postati cateva imagini cu plantele pe forumul nostru (http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/tratamente-recomandate-si-informatii-despre-flori/orhidee/) pentru a observa mai exact cele prezentate.

     • elena spune:

      Buna am SI eu trei orhidei SI de la o creme au inceput Sa se ingalbeneasca frunzele SI radacinile nu Mai sunt sanatoase sunt cam moi din CE cauza. Vas FI foarte recunoscatoare daca Mari ajuta Sa imi spat orhideile

     • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

      In marea majoritate a cazurilor, ingalbenirea frunzelor si radacinile moi se datoreaza umiditatii excesive. Mai exact, la ce perioada udati plantele?

    • Andree spune:

     Am cumpărat 2 orhidee,au stat cam 1 ora in mașina pe căldura asta și frunzele de la ambele plante sau maronit,ca și când au fost băgate în apă fiartă..ce sa fac sa isi revină?vor supraviețui dacă rădăcină este sănătoasă..nu mai stiu ce sa le fac.. există vreo soluție

     • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

      Daca radacinile inca sunt sanatoase, planta ar trebui sa isi revina. Atentie la udare si pozitionare, nu trebuie plasata in razele directe ale soarelui, iar udarea se va efectua o data la 7 zile, de preferat prin imersie. Se poate administra si un ingrasamant o data la 2 saptamani cum ar fi Vitality Komplex (http://www.botanistii.ro/vitality-komplex-orhidee-500-ml.html).

   • Tamasiel a spune:

    Florile mele au putine radacini aeriene, ambele vase sunt transparente. Multumesc

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     In principiu, nu ar fi nici o problema daca au putine radacini aeriene. Mai prezinta si alte simptome plantele?

   • Dana spune:

    Am o orider de 2 ani de zile și i-a mers f bine…Acum frunzele se încrețesc …..si din cauza udări excesive a trebuit sa_i tai rădăcinile uscate….acum are f. puține rădăcini. ..Nu obișnuiesc sa _îmi administrez fertilizanti.

  • anastasya spune:

   eu cred ca orhideea este infectata, daca are niste picaturi lipicioase, ele sunt eliminate de niste insecte, care se infipg in frunzele ei, si au o culoare de la maro deschis, pana la maro inchis, sunt un fel de capuse de plante, care le sug tot sucul si fortele lor, daca o sa va uitati atent la frunzele ei , si o sa observati ceva asemanator cu niste globulete, incerate, care nu se iau usor de pe frunza, pentru ca au un strat de ceara pe deasupra , atunci sunt ele, …..pai atunci am auzit, ca trebuie de o udat de 2 sau 3 ori , la intervalul de 10 zile, cu Aktara …..

   • Elena spune:

    Buna ziua,

    Am si eu o problema cu orhideea…din toamna i s-a uscat tija si de curand a inceput sa i se ingalbeneasca si frunzele. O mai pot salva? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.

    Multumesc

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Este normal ca la o anumita perioada tija florala sa se usuce. La scurt timp dupa aceea va aparea una noua. Legat de ingalbenirea frunzelor, acest simptom apare de obicei din cauza umezelii excesive de la nivelul radacinilor. Va trebui redusa udarea, apoi se va aplica un ingrasamant special pentru orhidee ca Vitality Komplex (http://www.botanistii.ro/vitality-komplex-orhidee-500-ml.html).

  • horia spune:

   Si ale mele fac picaturi pe toata ramurica cu flori si sunt si dulci ! E ca un nectar ! Mai am o planta – cea cu frunze lungi ca niste sabii , ale caror flori ca niste clopotei mici albi fac tot asemenea pucaturi transparente ca o roua si sunt f dulci ! Nu-i nimic nici la orhidee ! Asa fac ele !

 • ilie Gabriel spune:

  imi place articolul dv. Am o orhidee inflorita,pot sa o pun in alt ghiveci mai mare?

  • Botanistii.ro spune:

   Este bine ca orice planta sa fie transplantata intr-un alt ghiveci dupa ce nu mai este inflorita. Orhideea sa o puneti intr-un ghiveci transparent si neaparat cu pamant special de orhidee (scoarta).

   • Ana Maria spune:

    Buna dimineata! Legat de transplantare, am o orhidee careia i s-au ofilit florile (dar nu au cazut) si aceasta are o noua tija care ii creste de aprox. 30 cm (inca este batul cu noduri, nu are bobocei). Ghiveciul meu e mic pt ea, deoarece au inceput sa cresca radacini mici prin gaurile ghiveciului. Credeti ca este bine sa-l schimb acum sau trebuie sa astept dupa ce se trece si noua tija ?

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Orhideele se transplanteaza o data la 2-3 ani. Perioada optima pentru transplantare este primavara, când plantele vegeteaza masiv. Daca plantele sunt inflorite sau au in dezvoltare tije florale, se amana transplantarea pana se trece inflorirea si se reia vegetarea.

    • andra spune:

     Buna, am o orhidee pe care o ud cam odata pe saptamana, cu 1-1,5l apa, punand ghiveciul in chiuveta si torn apa la tulpina, las sa se scurga. De obicei repet cand vad ca lemnisoarele de deasupra sunt deja uscate, chiar albicioase. Cu toate acestea, pe radacini, dar cam de la doua degete de la suprafata, si pana jos, deci, desi stratul de sus se usuca, cu doua degete mai jos a aparut si a ramas asa, pe radacini, un muschi verde, si uneori si musculite negre, mai multe sau mai putine, si foarte enervante. Cum sa scap de musculite? Muschiul acela de pe radacini le dauneaza? Daca da, cum sa il curat, orhideea este acum inflorita si deja am transplanatat-o intre cele doua infloriri, cam acum 5 luni. Multam.

     • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

      Puteti aplica pe planta un insecticid cum ar fi Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html), un plic diluat in 6 l de apa. Insecticidul se aplica pe planta, iar in contact cu acesta vor muri si acele musculite negre.

     • Cristina spune:

      Buna ziua am o orhidee si are in spatele florii 1-2
      Gandacii mici si gri
      Ce sunt?
      Cu ce ii tratez?

     • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

      Sunt doar 2 insecte sau sunt mai multe? Daca sunt in numar redus, atunci pot fi inlaturati manual.

 • victoria spune:

  eu vreau informatie de ce cade florile orfideiei? Eu cred ca aceasta informatie nu este complecta ea trebuie sa fie scrisa daca o scriti

 • Vicuta Negura spune:

  eu vreau informatie de ce cade florile orfideiei?

  • Botanistii.ro spune:

   Exista numeroase cauze din care florile orhideei pot cadea. Prima si cea mai importanta este aceea ca dupa 2 luni (in functie de specia de orhidee) ele se usuca, aceasta fiind perioada lor de viata. O alta cauza din care pot cadea florile este de la umezeala prea mare sau din cauza temperaturii, orhideea nu este o planta care sa iubesca curentul de aer si mai ales temperaturi mai joase de 18 grade. Pentru a mari perioada de pastrare a florilor va recomandam sa folositi ingrasamant special pentru orhidee, in doza de 1 capac in 2 l apa . Pe perioada iernii se uda cu ingrasamat odata pe luna, iar din martie odata la 2 saptamani.

  • Mihaela spune:

   ”de ce cade florile orhideiei”???
   florile cad cand te aud pe tine cum te exprimi……

 • gabriela spune:

  frunzele de la orhidee au inceput sa aiba pete circulare albe

  • Botanistii.ro spune:

   Petele se pot datora apei calcaroase si in acest caz se sterg usor de pe planta, fara sa o afecteza sau se pot datora unei boli, este vorba de patarea alba, care poate fi combatatu prin aplicarea pe frunze a unui tratament cu fungicidul Topsin 70 WDG (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html). Acesta se dizolva in apa si se aplica pe frunze. Dupa 7 zile tratamentul se poate repeta.

 • OLIVIA spune:

  am niste orhidee cu paduchi lanosi; am cumparat de la dvs mospilan 20sg; va rog sa-mi spuneti cum il aplic pentru a le insanatosi. va multumesc.

  • Botanistii.ro spune:

   Plicul se poate face mai concentrat in 3 l apa si se pulverizeaza pe partile afectate de paduche. Tratamentul se poate aplica dupa 7-10 zile, timp in care monitorizati sa vedeti daca mai apar paduchi lanosi.

  • Cozmina spune:

   Buna ziua!Mi-am regasit si eu orhideile mele in descrierea d-voastra!Vreau sa stiu daca ati aplicat mospilan-ul si daca ati scapat de paduchii lanosi? Imi puteti explica tratamentul pe adresa mea de mail daca doriti!

   • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

    Tratamentele cu insecticidele prezentate sunt cele mai eficiente pentru eliminarea paduchilor. Daca respectati indeaproape intructiunile cu siguranta veti combate daunatorii.

  • Andreea spune:

   Speta 1: am multe orhidei, de cca 3 ani, nu le-am schimbat niciodata „pamantul”, le-am udat cate putin la cateva zile, turnandu-le in ghiveci putina apa – au mers f bine pana acum cand, la anumite ghivece, le cad frunzele din partea de jos, ca si cum ar putrezi la baza. Eu nu cred ca e din cauza umiditatii excesive, din moment ce, repet le am de 3 ani si nu am avut probleme de acest gen. Ma gandesc sa le schimb „pamantul”, dar ma gandesc totodata sa nu trebuiasca si un tratament, find afectate de vreo boala. Dar de ce boala si ce le trebuie??
   Speta 2: una din orhidei, la un moment dat a facut 2 „pui” in acelasi ghiveci, langa radacina (nu pe tija). Nu stiu daca am facut bine sau nu, (asta este intrebarea), mutandu-i intr-un vas separat. De atunci au stagnat, nici nu au mai crescut, nici nu au murit.(si sunt asa de cateva luni)
   Speta 3: la anumite orhidei, varful a inmugurit, insa la scurt timp s-a uscat partea respectiva, fara sa mai avanseze cresterea. Nu am observat ganganii dubioase…nu stiu…sa nu ma fi uitat suficient de bine?!Ce anume ar fi putut stopa dezvoltarea lor?!
   M-ar ajuta raspunsul vostru, fie si partial, la aceste probleme ce-mi dau din ce in ce mai multa bataie de cap.

 • ionut spune:

  as avea o intrebare pentru dumneavoastra vreau sa-mi fac orhideea phala sa infloreasca , este bine daca o scot noaptea pe balcon sa am o diferenta de temperatura intre noapte si zi, am inteles ca variatiile de temperayura o fac sa infloreasca .

 • ana cimpoi spune:

  buna…am si eu niste orhidee, siau inceput sa li se usuce frunzele…se ingalbenesc la inceput, apoi se usuca de tot, vad ca siradacinile nu mai sunt asa de sanatoase, ce as putea sa fac cu ele, trebuie sa mentionez faptul ca cu toate acestea…au tijele pline de flori. spuneti=mi va rog cum sa le tratez pentru ca nu vreau sa moara. astept raspuns, multumesc.

  • Botanistii.ro spune:

   Buna ziua

   Uscarea orhideelor poate avea ca si cauza lipsa de umiditate sau vreo boala. Pentru tratament impotriva bolii se poate folosi ca si fungicid Topsin 70 WGD (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html), un plic se dizolva in 10 l apa si se pulverizeaza pe frunze. Tratamentul se repeta dupa 7 zile.
   Ca si modalitate de udare este bine sa le puneti intr-un vas cu apa pentru 10-15 minute pentru a trage singure apa. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 • ana cimpoi spune:

  am mai scris adineauri…acum cand ma_m uitat mai atent si radacinile incep sa putrezeasca…cum sa fac sa mai am si sa nu moara?

 • Gety spune:

  AM PATIT SI EU LA FEL CU 2ORHIDEE,LE-AU PUTREZIT RADACINILE,AU MURIT.
  MAI AM 3 ORHIDEE CARE AU PETE PE FRUNZE,AM TAIAT PARTEA ATACATA DAR TOT NU-SI REVIN,LE AM DAT CU DECIS PE PAMANT,LE-AM STERS FRUNZELE CU SPIRT DILUAT IN APA PENTRU LIPICIUL CARE ERA PE FRUNZE,AM INCERCAT SI CU INFUZIE DE USTUROI DAR TOT DEGEABA.LE-AM SEPARAT DE CELE SANATOASE INTR-O CAMERA MAI RACOROASA,NU CRED CA AM FACUT BINE,DAR SE IMBOLNAVEAU TOATE,ACUM AU FRUNZELE MOI 2 DIN ELE.OARE DACA LE DUC LA CALDURA NU LE CONTAMINEZ SI PE CELE SANATOASE?
  CE SA LE MAI FAC?VA MULTUMESC.

 • Gety spune:

  VA MULTUMESC.
  VA ROG IMI PUTETI SPUNE ,DACA AVETI MUSCHI SPAGNUM PT ORHIDEE ,LA MAGAZINUL DVS?SAU DE UNDE POT FACE ROST?

  • Botanistii.ro spune:

   Din pacate nu comercializam nici un fel de substrat pentru orhidee sau pentru alte plante. Acest tip de substrat se poate gasi in magazine de specialitate, de tip bricolaj.

 • Gety spune:

  TREBIUE SA PRECIZEZ,CA EU IN CAMERA UNDE TIN FLORILE NU AM TEMPERATURA CONSTANTA( LOCUIESC LA CASA SI MA INCALZESC CU LEMNE).
  ORHIDEELE LE UD 1/PE SAPTAMANA,DOAR DACA SUNT TRISTE, LE ADMINISTREZ IN CASTRONEL PESTE PIETRELE CERAMICE PUTINA APA, CA SA LE OFER O ATMOSFERA MAI UMEDA.
  ESTE BINE?
  AM STERS CU DECIS SOLUTIA LIPICIOASA DE PE FRUNZE,POT ACUM SA O MUT PE O ALTA MASUTA ,DAR IN ACEEASI CAMERA CU CELE SANATOASE.

  • Botanistii.ro spune:

   Orhideele au nevoie de temperatura constanta si nu mai putin de 18 grade. In perioada de iarna orhideea se uda o data pe saptamana, cel mai usor este sa puneti orhideea intr-un vas cu apa timp de 10-15 minute, pana isi trage ea apa suficienta. Dupa aceasta perioada scurgeti apa in exces si puneti-o la un geam unde are nevoie de lumina.
   Pietrele ceramice sunt foarte bune pe perioada verii, in momentul in care este foarte cald afara si apa se poate evapora sau iarna sunt bune, daca orhideea este pusa la un geam deasupra unui calorifer. Pentru a scapa de insectele care apar pe ea pulverizati orhideea cu insecticid, dar nu o stergeti. Tratamentul se poate repeta dupa 7 zile.

   • Iulia spune:

    In articol ati scris ca „Orhideele crescute in apartament trebuiesc pozitionate pe un pervaz unde exista variatii de temperatura, aceste variatii duc la inflorire. ” Aici spuneti ca „Orhideele au nevoie de temperatura constanta”. Deci e bine sau nu e bine sa varieze temperatura?

  • violeta si spune:

   Am un pui de orhidee care a fost pus individual in ghiveci dar i-au putrezit rădăcinile și nu mai are decât un vârf de rădăcină și frunzele moi.Cum o inradacinez ca să o salvez?

 • Eva spune:

  Buna ziua .Am si eu o orhidee alba foarte frumosa si tanara. Are abea a treia tija florala cu boboci.dar unele radacini incep sa innegreasca ,altfel nu observ sa aiba alte probleme. Am vre-un motiv de ingrijorare?

  • Botanistii.ro spune:

   Innegrirea radacinilor poate sa fie din cauza umiditatii prea mari. Daca pe langa aceste radacini innegrite mai apar si altele noi nu este un motiv de ingrijorare. Incercati sa udati orhideea prin submersie intr-un vas cu apa timp de 10-15 min. Nu este indicat sa-i lasati apa in farfurie pentru ca riscati sa-i putrezeasca radacinile. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 • ioana spune:

  buna,am primit si eu o orhidee foarte frumoasa cu lte flori,exact acum o luna.Acum mai are abia 2 flori si si acelea cam palite si vestejite.acum ,in continuare,nu stiu ce sa mai fac cu ea ,caci nu vreau sa o pierd si vreu sa infloreasca in continuare.multumesc

 • Diana spune:

  Buna ziua. Eu am 12 orhidee. Una din ele a facut paduchi. Cum se folosesc tratamentele mai sus mentionate? Sa tratez si orhideea aflata langa cea bolnava? Multumesc

 • Gety spune:

  Buna ziua.Am o orhidee,care i-au putrezit radaciniile si nu mai are decat una aeriana,care am bagat-o in pamant.
  D e asta vara frunzele ei sunt moi,a inflorit pe 2 tije la inceput de decembrie.I-am schimbat pamantul , si i-am taiat radaciniile putrede, va supravietui cu o singura radacina micuta?
  De ce frunzele sunt moi?
  Ce conditii sa aiba ca sa-si revina?

  • Botanistii.ro spune:

   Din pacate orhideele sunt destul de sensibile la putrezirea radacinilor, fapt care se datoreaza umiditatii excesive. In momentul in care schimbati pamantul la orhidee este indicat sa cumparat scoarta speciala pentru ea, iar ghiveciul sa fie tot unul transparent, pentru ca radacinile ei fac fotosinteza. In momentul in care putrezesc radacinile planta incearca sa supravietuiasca si isi consuma resurse de unde gaseste, de obicei de la frunze si din aceasta cauza sunt moi.
   Orhideea este o planta care emite destul de usor radacini, deci este posibil ca pe langa cea mica de acum sa-i mai apara cateva. Conditiile pentru supravietuire sunt unele normale pentru orice orhidee, adica are nevoie de lumina, deci puneti-o la un loc luminos, are nevoie de temperatura de minim 18 grade si incercati sa nu o mai udati prea des, de obicei in aceasta perioada odata pe saptamana. Geamul pe care o asezati sa nu fie deasupra unui calorifer.
   Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

  • silvia spune:

   buna si eu am patit asa cu orhideele carora lea putrezit radacinile;leam pus inapoi in ghiveci fara radacina si au facut altele dar trebui sa astepti ceva timp dar isi revim si fac inapoi flori,

 • bonta valentina spune:

  vă rog frumos.eu am orhidee de 2 ani și nu reușesc să le fac să inflorească au rămas doar tijele sau uscat cam 9 bucăți au rămas 10 și plîng după fiecare cînd moare ce tre să fac

 • bonta valentina spune:

  cum să fac să le înmulțesc ?

  • Botanistii.ro spune:

   In conditiile tarii noastre din pacate orhideele nu prea se inmultesc. Se mai intampla ca uneori pe tija cu flori sa apara 2 frunzulite la un nod. In momentul acela dumneavoastra lasati sa se dezvolte acele frunzulite, o sa apara si radacini, iar cand este suficient de mare se poate detasa de pe tija si planta intr-un alt ghiveci.

 • lavinia spune:

  nu stiu ce se intampla cu orhideile soacrei mele ca toate incep sa infloreasca fac boboci apoi se ingalbenesc si cad ce pot face sa nu se mai intample lucrul acesta?

 • andreea spune:

  buna ziua. am primit o orhidee ce avea paduchi lanosi, iar eu nu stiam asa ca am pus-o langa celelalte 7 orhidee. am obervat prea tarziu ca floarea primita era contaminata, asa ca florile mele au luat si ele paduchi. am observat ca ii gasesc pe tija acestora in mare parte si sub frunze. am luat un insecticid ce il pulverizez pe frunze. paduchii stau numai la suprafata plantei sau se gasesc si in pamant? este recomandat sa schimb vesele si pamantul? multumesc mult

 • Gety spune:

  Am o orhidee, la care s-au intarit frunzele,au aparut pe marginea lor ca o uscaciune si parca sunt mancate frunzele .
  Iar pe alte frunze au aparut incrustari in frunza albe(parca ar fi zgariate).
  De ce au aparut aceste probleme?
  Este grav? SE CONTAMINEAZA SI RESTUL ORHIDEELOR?
  Ce trebuie sa fac?
  Multumesc pt. toate sfaturile primite.

 • Gety spune:

  Solutia DECIS preparata, poate fi folosita o perioada mai mare de timp 1an 1 an1/2,?
  Are termen de valabilitate daca este preparata?
  Am o stica de 10litri de iarna trecuta si nu am umblat la ea,este bine inchisa.
  SI un bidon de solutie Fertittell,preparata tot iarna trecuta.
  Le mai pot folosi?
  MAI au efect asupra daunatorilor?
  Pe frunzele orhideei nu se vede nici o gaza.Foarte rar mai apare cate o musculita mica neagra,o fi ea, vinovatul? Sa-i schimb pamantul?VA multumesc.

  • Botanistii.ro spune:

   Buna ziua
   Solutia de Decis se foloseste in ziua in care ati pretarat-o. Nu este indicat sa pastrati solutia diluata in apa mai mult de 24 ore, pentru ca isi pierde din proprietati. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 • Adriana spune:

  Buna seara! Am si eu o orchidee pe care au aparut niste paduchii lanosi de culoare alba care lasa un lichid lipicios pe planta. Cu ce as putea sa o stropesc fara sai fac rau plantei si fara a le contamina si pe celelante? Va multumesc!

 • Gety spune:

  Buna seara. Cand am udat orhideele am vazut ca in 2 din ele,(cele mai mari,au 6ani ),au in ghiveci niste gaze mici negre,ca niste musculite micute,care merg pe substrat,sunt pana la fundul ghiveciului.nu stiu cat sunt de multe,dar m-am ingrozit cand le-am vazut si le-am dus in alta camera unde am stropit din abundenta cu decis pe substrat si pe radacini.
  Este bun tratamentul aplicat?
  Precizez ca pe radacinile de la suprafata au aparut deteriorari,parca sunt mancate si s-au ingalbenit.SA LE SCHIMB SUBSTRATUL? CE GAZE SUNT? LE SPAL RADACINILE?CE SA LE FAC?MULTUMESC.

  • Botanistii.ro spune:

   Aceste insecte apar din cauza umiditatii excesive sau se pot aduce odata cu o alta planta achizitionata si care deja are daunatori. Nu este indicat sa folositi Decis pe substrat si pe radacini, ci doar pe frunze, el oricum fiind un insecticid de contact, care actioneaza in momentul in care aceste insecte se pun pe zonele stropite. Puteti sa schimbati substratul la orhidee, dar nu este recomandat sa spalati radacinile pentru ca ele au niste ciuperci microscopice la nivelul lor care le ajuta sa supravietuiasca. Cel mai bine este sa indepartati radacinile afectate. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 • Georgiana spune:

  Buna ziua! Am o orhidee pe a carui flori au aparut niste punctulete maro si au inceput sa se ingalbeneasca iar frunzele s-au inmuiat. Cum as putea sa o fac sa isi revina?
  Multumesc!

 • mirela spune:

  am gasit frunzele lipicioase la o orhidee si doresc sfaturi in acest sens. multumesc

 • mirela spune:

  am gasit frunzele lipicioase la o orhidee si doresc sfaturi in acest sens. care ar putea fi cauza faptului ca am o orhidee cu frunzele lipicioase? are un fel de lichid transparent. multumesc

 • diana lazea spune:

  buna ziua am mai multe orhidee pe care le ingrijesc la perfazul ferestrelor, si la cele de la una din ferestre au aparut pe frunze, pe tije si chiar pe muguri niste formatiuni mici albe, lipicioase. Ca urmare a acestei aparitii, mugurii neinfloriti se usuca si cad. Cu ce problema ma confrunt si cum pot scapa de ea?? chiar vreau tare mult sa le salvez pe toate!!!!

 • svetlana spune:

  buna ziua spunetimi va rog am avut o orhidee si mi-a facut 2 pui pa care i-am taiat de la planta mama si i-am pus in vazoane aparte l-am uitat intro zi pe pervaz dar la noi e partea solara si frunzele sau inmuiat si parca sint zbircite putin si mai au niste pete negre prin preejurul frunzilor pe alocuri cum sa le tratez ,cum credeti se vor reveni puisorii ei au si tije mici

 • Alexandra spune:

  Buna!
  Pe orhideele mele au inceput sa apara niste puncte mici rosii sub frunze, flori si tija acestora daca dau cu degetul pe punctele acestea le pot indeparta.
  Frunzele si tija florilor incep sa se innegreasca inclusiv tulpina frunzelor pana ce orhideea moare, daca da o alta frunzulita sau tija de floare imediat se umple de aceste puncte rosii, apoi se innegresc fara sa se mai dezvolte ulerior.
  Va rog ajutati-ma cu un sfat pentru ca de la una bolnavioara au ajuns sa mi se imbolnaveasca toate.
  Multumesc!

 • Gety spune:

  Buna seara.Azi cand am udat orhideele ,am vazut ca in fundul ghiveciului sunt multe musculite mici albe.Cu ce pot stropi (uda)substratul ca sa moara acele vietati?La suprafata substratului nu se vad gazele.
  Acum o luna am schimbat substratul orhideelor.cu amestec de muschi spagnum si scoarta de pin,
  Pe o parte a ghiveciului se vad cateva radacini putrede
  .Acum nu le ud decat la 15 zile.
  Nu vreau sa o pierd, este prima mea orhidee are 6ani.
  Va multumesc.

 • maria ami spune:

  buna ziua, as vrea tare mult daca ma puteti ajuta,..am o bproblema cu orhideele, in februarie am observat ca li de usuca si mucegaiesc radacinile…asa ca le-am schimbat substratul si le-am cutatat de tot ce era rau…apoi le-am administrat topsin si atonik….acum dupa aproape 3 luni, au inceput o parte din ele sa dea tije cu flori, si multe dintre ele au facut radacini noi de atunci…insa acum au inceput din nou sa li de ingalbeneasca frunzele, si radacinile vad ca incep la unele la cere nu am unblat si care le-am primit sa fie la fel, iar la toate pe care le am vad ca au prin ghivece in scoarta multe multe gazulite albe, foarte mici…intrebarea mea este, CE AS PUTEA SA LE FAC…CUM SA PROCEDEZ CA SA MOARA ACESTE INSECTE…SUNT DAUNATOARE? SA LE SCHIMB DIN NOU SUBSTRATUL? ASTEPT RASPUNS, MULTUMESCMULT.

 • sandu florina spune:

  Am primit o orhidee care are paduchi lanosi am observat foarte tarziu ca are acesti paduchi .Ce solutie pot folosi daca acestia sunt si in pamantul ei pe radacini.

 • sandu florina spune:

  trebuia sa va spun ca orhideea are boboci si flori .va multumesc!

 • Blaga Nora spune:

  Buna ziua. Pe orhideele mele au inceput sa iasa ceva picaturi lipicioase care in cateva zile se intaresc si prind o culoare verzui maronie . Tot geamul este stropit de la acesata ciudata substanta ce iese din orhidee. Am spalata orhideele de mai multe ori dar in cateva zile iar apar picaturile. De pe frunze se intinde pe tija si mai apoi pe flori. Va rog sa-mi dati un sfat. Multumesc.

 • Pacurar Laura spune:

  buna seara, am 2 orhidee care sunt imbolnavite cu Paduchele lanos (am diagnosticat din poza de mai sus). Cum pot combate? Am un sprey care il pulverizez, vad ca ii topeste cand aplic, dar reapare. De jumatate de an ma lupt cu afectiunea. Saracuta orhidee infloreste dar si inflorescenta e afectata, si sub frunze. O tot curat de paduchi dar reapare, iar si iar. Nu stiu ce sa mai fac. Cum ma puteti ajuta? Mai e sansa de salvare? Se transmit la alte flori? Mai am pe pervaz langa ele o floare ff frumoasa care acum va inflori, nu as dori sa o imbolnavesc si pe ea. Multumesc

 • cata spune:

  Am gasit ieri o pata alba destul de mare pe cea mai mare si mai frumoasa frunza a orhideei. Banuiesc ca e de la soare, a batut dupaamiaza in geam si nu am fost cateva zile acasa. Acum incepe sa se inchida la culoare. Celelalte frunze sunt ok, are doi lastari in crestere si unul cu boboci. Trebuie sa o tai? Parca nu m-as indura.Ce pot face? Help!

 • Cristea spune:

  Buna ziua am si eu o intrebare.Pe orhideele mele auaparut niste musculite care care tot zboara pe langa ele.Cum pot sa le tratez?

 • Viorica spune:

  Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru orhideele mele, am primit una noua care are niste insecte ff mici si negre care afecteaza si frunzele si florile( acestea vestejinduse sau uscanduse), problema este ca pe frunzele tinere le afecteaza cel mai rau, sa vad niste basici din care curge un lichid transparent.
  As dorii sa stiu daca exista un tratament natural pentru asa ceva, daca nu il voi face pe cel chimic recomandat.
  Multumesc!

 • Gety spune:

  Buna seara.Am auzit ca Atonik-ul este fr.bun pentru inradacinare.Am cateva orhidee care au probleme de imunitate din cauza acelor gaze mici albe din substrat,le-am stropit cu Mospilan.
  Ma gandeam sa le ud o data cu Atonik ca sa le dea radacini,deoarece multe se vad putrede in substrat si sa le maresca rezistenta la daunatorii.
  Este bine sa incerc?
  Va multumesc.

 • Mihaela spune:

  Orhideea mea are o pata maro pe o frunza, iar radacinile i se usuca si frunzele sunt moi. Ce ar putea avea si cum as putea-o face sa isi revina si sa infloreasca iar?

 • lazar cornelia spune:

  Am o planta care face frunzulite pe fiecare tija in total 5 frunzulite, pe trei tije, cam la o palma de frunzele mari de la baza plantei; mai are 2 flori; ce sa fac sa infloreasca?

 • Orhidee spune:

  Buna ziua. La orhideea mea am pus ingrasamant lichid fara sa-l mai dizolv cu apa si am uscat radacinile si toata floarea, frunzele au ingalbenit si florile au cazut.Se mai poate repara greseala ?Mai este vreo sansa de salvare ?Multumesc.

 • mihaela spune:

  Buna ziua,
  azi am cumparat o orhidee. nu am observat ca pe doua dintre flori sunt niste puncte de culoare inchisa, destul de multe la numar. se aseamana cu cele din poza de pe site-ul dumneavostra de pe floarea de orhidee alba. am vazut ca boala aceasta se numeste putregaiul cenusiu. se trateaza? este vreun pericol pentru celelalte orhidee pe care le mai am? sa duc planta inapoi sa o schimb cu alta sanatoasa?
  multumesc

 • Tytulets spune:

  Pai va contraziceți. In unele comentarii se scrie ca petele lipicioase de pe frunze, flori si tije nu arată ca floarea ar avea vreo problema, si in alte comentarii se scrie ca e vorba despre Păduchii verzi. Care e adevarul? Va multumesc!

  • Orhideea poate da face niste picaturi lipicioase la varful frunzei, iar in rest sa fie sanatoasa si sa nu aiba nici un fel de problema. Daca in schimb toata frunza (de la baza la varf), tijele si florile sunt lipicioase si apar niste puncte mici verzi sau albe atunci este infestata cu afide si are nevoie de un insecticid.

 • Consuela spune:

  Am o rugaminte: stie cineva de ce pamantul, achizitionat de la mai multe firme, pentru mai multe tipuri de flori (inclusiv orhidee) are un el ceva alb? Este buna chestia aia alba sau trebuie aleasa? Ce este? Ca pamantul din padure nu-i asa!

 • NATALIA spune:

  buna ziua.la orhideea mea frunzele sunt zbircite,dar este plina in floare si are boboci neinfloriti.ce sa -i fac?

 • bianca spune:

  Orhideea mea are niste punctulete verzi pe flori.Este bolnava? Daca da,cum se trateaza?

 • Alexandra spune:

  buna ziua. am primit de curand o orhidee superba si as vrea sa incep a colectiona acest timp de plante,din cauza ca nu am avut nicioadata una am inlocuit micul ghiveci in care a venit cu unul putin mai mare si am completat cu pamant normal de flori si am udat-o foarte putin nu in exces…atat cat sa se taseze pamantul…oricum nu o udasem de vreo7-8 zile…florile sunt deja pleostite am impresia k or sa cada ,ce ar trebuii sa fac. Multumesc

 • simona spune:

  Am o orhidee iar pe tija, in loc de crenguta cu boboci(flori).a crescut o frunza. Ce pot sa fac?
  Am cumparat-o in iarna (era inforita), o ud la 7-8 zile si ii pun ingrasamant lichid pentru orhidee o data pe saptamana.

 • Bella spune:

  Am un pervaz intreg de orhidee pe care le ador, dar a aparut o problema, la una din ele are paduchi cenusii si a inceput sa le transmita si la celelelte pline de flori. Va rog ajutati-ma sa le salvez . cum sa procedez ?
  Astept cu nerabdare sfatul d-voastra

 • Cristea spune:

  Buna ziua vreau sa va intreb daca se poate folosi la orhidee si ingrasamant si fertilizator la diferenta de o saptamana intre ele?Vreau sa stiu daca le face rau si una si alta?Va multumesc!

 • Ileana spune:

  Buna ziua!
  Am cumparat de curand cateva ghivece de orhidee , nu am stiut la ce sa ma uit si am constatat ca are paduchele lanos chiar si pe floare .De ce la dendrobium a doua zi dupa ce le-am udat a inceput sa i se ingalbeneasca frunzele
  Imi spuneti si mie ce solutii i-mi trebuie pentru ingrjirea lor ?Multumesc!

 • Daniela spune:

  Buna ziua,
  Am primit acum ceva timp, de ziua mea, 2 orhidee.
  Au fost foarte frumoase atata timp cat au avut flori. Dupa aceea a venit iarna si a trebuit sa le asez pe pervazul geamului, intr-un colt, dar din pacate dedebubt era caloriferul. Asa ca „le-am copt”. Apoi le-am taiat tijele, aproape de la baza plantei si nu s-a mai intamplat nimic cu ele (adica n-au mai aparut alte tije, in locul celor taiate). La momentul acesta, am impresia ca au „radacini aeriene” (deoarece au inceput sa creasca in sus), au frunze viguroase si vreau sa va intreb daca exista vreo sansa sa mai infloreasca si ce ar trebui sa le fac in aceasta situatie.
  Va multumesc.

 • alexandra spune:

  Buna ziua!
  Am o orhidee, nu stiu exact ce specie, seamana cu cea Skywalker, si la nivelul frunzelor prezinta puncte negre, multiple, de dimensiuni mici, 1-2mm ( asa am cumparat-o; m-a fermecat floarea si nu am observat problemele frunzelor), dar da frunze noi, fara puncte negre. Oare ar trebui sa-mi fac griji in privinta frunzelor? CAuza sa fie o boala sau doar modul de expunere din magazinul de unde am cumparat-o?
  VA multumesc frumos.

 • Anca spune:

  Hello. mama tocmai a primit o orhidee , ghiveciul e transparent dar e mai mereu transpirat pe dinauntru. o tin pe balcon si doar dimineata bate soarele exact pe ea. acum ca e vara e destul de cald, e bine daca o ud prin pulverizare o data la 4 zile? radacinile sunt asa mai spre alb. asa trebuie sa fie? si inca ceva, a aparut o pata alba pe o frunza.. ce sa fac? se poate trata sau trebuie sa tai frunza? daca o tai am auzit ca trebuie sa pun praf de scortisoara pe rana. trebuie taiata de unde creste? vreau mai multe detalii te rog.. mi’ar parea rau sa moara, nici nu sunt 2 saptamani de cand o avem 🙁 multumesc

 • Laura spune:

  Buna ziua .Am si eu o dilema…locuiesc la mansarda , unde temperatura uneori ajunge si la 31 grade ziua…iubesc orhideile tocmai de aceea le asez la o fereastra unde primesc razele soarelui doar dimineata 7-8 jumate, le ud o data pe saptamana prin scufundare si odata la 2 saptamani le administrez ingrasamant.cu toate acestea mi-au murit 2 din 7. Ziua le las geamul rabatat pentru a avea aer curat .Vreau sa stiu daca gresesc cu ceva…La 3 din ele tocmai le-am schimbat ghiveciul in care am pus pamant special pt orhidee +scoarta de copac la mijloc si deasupra ghiveciului.Va multumesc!

 • Andreea spune:

  Buna ziua,
  Am niste orhidee care au in substrat niste musculite, purici (foarte mici), nu stiu exact ce sunt, de culoare alba. Acum au inceput sa se ofileasca si sa le cada bobocii (frunzele incep sa se stafideasca si capata o culoare galbuie). Una dintre ele cred ca deja o sa moara pentru ca are radacinile moi si unele putrede (I-am schimbat substratul si am udat-o putin). Imi puteti spune ce as putea sa fac? Este posibil sa fie de la aceste ganganii? Sau de la prea multa apa? Nu as vrea sa le pierd si pe celelalte 🙁

 • Florin spune:

  Buna ziua,
  la orhidee pentru paduchele lanos, mospilanul la ce cantitate de apa se dizolva?
  Multumeasc

  • Un plic de 1.5 gr se dizolva in 3 l apa, iar tratamentele se aplica la 7 zile distanta intre ele. Solutia gata pregatita ramane activa 24-48 ore, dupa aceste zile exista riscul sa nu mai actioneze cum trebuie, de aceea se aplica in ziua in care se pregateste.

 • ElenaB spune:

  Buna ziua!
  Am o orhidee care a inceput sa aibe frunzele dar si florile lipicioase;bineinteles a afectat-o putin si pe cea de langa ea!Ce tratament sa ii aplic?
  Multumesc anticipat!

 • Veronica spune:

  Am o orhidee care acum nu mai are flori.Va intreb daca, acum vara, pot sa scot in curte intr-un loc luminos si pe care nu bate soarele direct.
  Va multumesc.

 • lidia spune:

  Va rog sa mi spuneti cum folosesc ingrasamatul lichid pt orhidee, eu ud floare prin submersie intr un vas cu apa si o las 20 min, in acest caz cum folosesc ingrasamantul? Si pot folosii ingrasamant daca are boboci? Va multumesc

 • mihai spune:

  Buna ziua, am cateva orhidee din familia Miltonia. La unele din ele frunzele sunt incretite. Infloreste si ii cresc frunze noi, dar si acestea sunt incretite. Imi puteti recomanda ceva? Multumesc

 • elena spune:

  buna ziua ..am o orhidee ii inflorita are si un puiut dar a inceput sa i se innegresca pe margine frunzele de fapt ii un maro spre negru ,ce are ?si ce sa-i fac ? .

 • grecescu elena spune:

  Buna ziua am si eu o orhidee care a facut un pui,iar acum au inceput sa i se paleasca roate frunzele in afara de cele care au crescut anul acesta.ce trebuie sa fac?

 • Iulia spune:

  Buna, am si eu o orhidee care a dezvoltat pe petale,mai ales la baza lor, niste organisme care mie imi seamana cu paduchele lanos( din informatiile de pe google): albi, forma ovala, diametru 2-3 mm, cu multe picioare, scarbosi de-a dreptul. Mai mult mi se pare ca se dezvolta in grosimea petalei. Poate mi se pare,ei fiind albi la fel ca si orhideea. La nivelul radacinii nu am observat nimic. Intradevar are o depunere lucioasa pe frunze ( acum stiu ca nici aia nu e binevenita).Puteti sa imi spuneti din ce cauza au aparut insectele acelea si cu ce pot sa le combat? Multumesc

 • claudia spune:

  Buna ziua. Am o orhidee dendrobium nobile la care i se ingalbenesc frunzele de la varfuri inspre tulpina florii. Orhideea are flori pe o tulpina, cealalta tulpina nu are flori si mai are inca 2 tulpini mai batrane fara frunze. Mi s-a recomandat champ 77wg si topsin 70 wdg. Au zis sa dau toate plantele cu aceste solutii. Precizez ca mai am inca 4 orhidee phalenopsis dintre care una inflorita, 2 cale una inflorita. Nu afecteaza florile? Multumesc anticipat

 • neliv. spune:

  buna ziua, imi plac orhideele si am citeva, cred ca s-au imbolnavit, le-am sters cu alcool pe frunze dar nimic, ce boala ar putea fi si cum le-as putea trata. boala se manifesta cam asa, frunza incepe sa se innegreasca pe margine si pe toata frunza este un praf fin, mai degraba firicele mici ca si nisipul de culoare maro, am schimbat pamintul.s-au imbolnavit toate , dar cu toate astea tot mai fac tije si flori dar frunzele sint atacate rau. recunosc eu sint de vina , am primit una si a fost bolnava, am crezut ca nu e ceva grav si am lasat-o linga celalalte neavind loc prea mult pt ele.cred ca o sa le scot din pamint, scoarta le spal bine,le curat si le sterg cu alcool. va trece??? sau trebuie un tratament special. va multumesc.

 • Adela spune:

  Buna ziua. Am si eu o orchidee phalaenopsis, a fost inflorita aprox 4 luni, dupa care brusc i-au cazut toate florile, tija s-a ingalbenit si s-a uscat, iar frunzele sunt moi si parca incep sa se ingalbeneasca. Radacinile in ghiveci se vad verzi si sanatoase. Ma puteti ajuta cu un raspuns? Multumesc! Mentionez ca inainte de acest incident i-am presarat pe substratul din ghivechi un ingrasamant solid(praf) cumparat din supermarket, insa acelasi lucru am facut si cu cealalta orchidee si ei ii merge foarte bine. Multumesc!

  • Este normal ca dupa 4 luni florile sa se ofileasca, la fel ca si tija. Dupa o perioada de 2-3 luni de repaus o sa inceapa sa creasca o noua tija florala. Cel mai bine ingrasamintele se administreaza dizolvate in apa pentru a nu crea un exces si a arde planta. Singurele ingrasaminte care se administreaza ca atare sunt batoanele, care se dizolva in timp, pe masura ce le udati.

 • Gety spune:

  BUNA SEARA.AM PUS O INTREBARE DESPRE DENDROBIUM ,LA SECTIUNEA SFATURI DE STIUT- ORHIDEE.
  VA MULTUMESC.

 • dorina spune:

  Am citeva orchidee care se incapatineaza sa nu infloreasca,le cresc frunze ,radacini ,nu si flori,le am pus ingrasamint special,una are la un nod pe tija florala inca verde ceva micut ce vrea sa creasca dar a ramas la dimensiunea de 2 -3 milimetri,de 2 luni e la fel ,in schimb ai cresc radacini si o noua frunza,le ud cu apa de ploaie,arata bine frunzele sunt tari,frumoase de un verde intens,le tin langa geam ,dar nu la soare,ce sa le fac sa infloreasca?Multumesc

  • Perioada de repaus pana la inflorire poate fi si de 5-6 luni, in functie de specie. Daca emite radacini si frunze noi inseamna ca o sa inceapa sa emita si o noua tija. Incercati sa o mutati intr-un ghiveci mai mare si sa-i puneti tot pamant de orhidee, iar ingrasamantul sa fie aplicat saptamanal.

 • Gety spune:

  Buna seara.
  Prima mea orhidee,a inflorit si dupa 2 saptamanii au inceput sa i se ofileasca frunzele si florile.
  AM observat ca pamantul avea ca un mucegai iar pe radacinile plantei 4 la numar,sunt niste puncte mici albe,(ca o ciuperca)si fr dese.
  Radcinile au putrezit pana aproape sus,sunt cam de 3 cm acum.
  Ce sa-i fac? Nu vreau sa o pierd.
  Va multumesc.

 • Gety spune:

  BUNA SEARA.
  AM UN DENDROBIUM NOBILE ALB,FR FRUMOS DAR,NU INFLORESTE DE 2 ANI.FACE KEIKI CONTINUU.
  A AJUNS UN BAT CU KEIKISORI,NU MAI DA TIJE CU FRUNZE DIN EL.
  UNEORI MI-E TEAMA SA-I MAI PUN INGRASAMANT.
  L-AM MUTAT INTRU-UN GHIVECEL MAI MIC ,SA NU-I PUTREZEASCA RADACINILE DE LA PREA MULTA UMIDITATE,DACA ESTE DOAR UN BAT CU FRUNZE.

 • ali89 spune:

  buna! am descoperit un fel de purici la toate orhideele. Am schimbat pamantul, ghivecele si am aplicat tratament cu mospilan. Dupa cateva saptamani au aparut si in noul pamant. Inainte erau doar pe scoarta acum se vad ouale( albe, f.mici si multe) si pe radacini. Frunze si radacini cresc in continuare, dar fara tije florale. Ultimele tije au fost taiate in februarie.

 • Gety spune:

  BUNA SEARA.
  AM PRIMIT 5 ORHIDEE,CARE AU FOST TINUTE IN SOARE,PLOAIE ,TOATE CONDITIILE METEOROLOGICE LE-AU SUPORTAT,AU PURICEI MICI IN SUBSTRAT SI PE FRUNZE.NU POT SA VA EXPLIC CAT DE JALNIC ARATA 2 DINTRE ELE.FRUNZE ARSE,ZGARIATE, DAR CU RADACINII SANATOASE.
  SA LE SCHIMB SUBSTATUL?
  SA LE PULVERIZEZ CU MOPSILAN SI PE RADACINII?
  MI-E TEAMA SA LE DUC LANGA CELE SANATOASE ALE MELE , CHIAR SI DUPA CE LE SCHIMB SUBSTATUL SI LE TRATEZ DUPA INDICATII.
  CUM SA PROCEDEZ?
  DACA SUNT TRATATE MAI EXISTA PERICOL DE CONTAMINARE?VA MULTUMESC.

 • roxana spune:

  Buna seara. Am niste orhidee superbe la care le merge foarte bine dar vreau sa stiu daca o sa le afecteze cu ceva daca le-am taiat radacinile care au iesit din ghiveci. Este corect daca o data pe sapt le bag sub dus si le spal.Cum sa procedez daca la doua dintre ele am cate doua plante, pe langa planta mama a mai iesit una, cum sa le separ si cand. Va multumesc. O seara buna.

  • Nu este nici o problema in felul cum le udati sau ca le mai taiati din radacini. In momentul in care apare o noua planta alaturi de planta mana este bine sa asteptati sa se dezvolte suficient, sa emita radacini noi si apoi sa o mutati intr-un ghiveci separat.

 • roxana spune:

  Buna Ziua, am o orhidee si cred k s a imbolnavit, frunzele au inceput sa se ingalbeneasca…ce e de facut / indepartez frunza bolnava/sau o tratez cu ceva/ si inca o intrebare ce facem cu tijele dupa inflorire, le taiem chiar dk acestea sunt verzi/ multumesc

  • Daca este o singura frunza de la baza care se usuca, iar restul frunzelor sunt sanatoase, nu este nici o problema, planta nu este afectata. Tijele se pot taia de la al treilea nod, numarat de jos in sus sau chiar se pot taia de tot pentru a stimula aparitia unei noi tije si pe care apar flori mai mari.

 • mari spune:

  Plicul Actara(1.5gr) trebuie dizolvat in 15L de apa sau se poate dizolva si intr-o cantitate mai mica, de exemplu 5L? Ar fi prea puternica?

 • Cristina spune:

  Buna ziua. Orhideele mele au paduchi testosi. Am cumpărat nuprid 200 sc si tilt 250 ec, dar nu stiu cum sa fac concentratia pentru a le stropi. Va rog sa ma ajutati. Multumesc.

 • Gety spune:

  BUNA SEARA.
  1.ESTE ADEVARAT DACA PLANTAM,O FERIGA IN GHIVECIUL CU ORHIDEE O FERESTE DE DAUNATORI?
  2.SPRAY-URILE DIN MAGAZINE PENTRU LUCIUL FRUNZELOR, PLANTELOR DE INTERIOR SUNT BUNE SI PENTRU ORHIDEE?
  LA CE INTERVAL DE TIMP TREBUIE FOLOSIT SPRAY-UL?
  3.LA DOUA ORHIDEE DIN CELE PRIMITE, CARE NU AU DAUNATORI, SI SUBSTRATUL ESTE CURAT,DAR LI-SE USUCA FRUNZELE.
  CE SA LE FAC?RADACINILE SUNT SANATOASE.
  VA MULTUMESC.

  • Nu stiu ca feriga sa feresca orhideele de daunatori, mai ales cu cat si feriga are daunatorii ei, iar daca este plantata in acelasi ghiveci este posibil sa sufoce orhideea si sa o omoare. In ce priveste luciul de frunze, nu are cu ce sa-i dauneze orhideei daca este aplicat cu masura (odata pe luna), insa in comert exista si luciu special pentru frunzele de orhidee.
   Frunzele de orhidee se pot usca din mai multe motive, lipsa de lumina, umiditate sau soare prea puternic. De asemenea daca are multe frunze si se usuca una sau doua bazale este perfect normal.

 • Marinela spune:

  Buna ziua,

  Orhideea mea prezinta niste pete maro pe dedesubtul frunzelor, doar la varfuri. Pe partea duperioara a frunzei nu se vede nimic, doar ca se inmoaie frunza si se usuca la varfuri, nu se ingalbeneste.
  Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat.

  Multumesc mult!

 • Marinela spune:

  M-am uitat acum mai bine si se vad petele si pe partea superioara a frunzei. Pe una dintre frunze, la „granita” dintre partea afectata si partea neafectata, se vede ceva alb..

 • Gety spune:

  Din pacate cele doua orhidee,au murit.S-au uscat toate frunzele,nu mai au decat radacinile frumoase in ghiveci.ciudat…………..

 • Vika spune:

  Buna, am si eu kiteva orhidei, si de la inceputul verii frunzele sunt parka ofilite, sunt moi, au avut si flori toate dar akum au inceput pe rind sa le kada florile si ma gindesk k as putea kumva sa le skot din situatia data, va rog sa ma ajutati k nu as vrea sa le pierd?

 • Patricia spune:

  Buna ziua,

  Orhideei mele au inceput sa-i creasca anumite excrescente pe frunze. ..si nu stiu ce sa-i fac.Am cautat sa vad daca s-a mai confruntat cineva cu aceeasi problema dar nu am gasit nimic…Aveti idee din ce cauza au aparut si cum le pot trata?

 • Butunoi spune:

  Buna ziua,

  As avea nevoie de un sfat: am 4 orhidee carora le-am taiat tijele dupa ce s-au uscat florile iar acum nu mai cresc tije florale. Stagneaza de aproximativ 6 luni si nu stiu cum le-as putea ajuta …..De ce unii boboci se ofilesc si cat? Este adevarat ca daca ii atingi, cad?

  Multumesc.

 • svetlana spune:

  am un puiet pe tulpina orhideei, recent i-am schimbat ghiveciul dar n-a inflorit. ce sa fac cu puiul sa-l tai sau mai bine sa nu deranjez planta mama?

  ms

 • svetlana spune:

  puiul are deja 3 frunulite…

  ms

 • Anca spune:

  Buna ziua! Am o orhidee Cymbidium pe care am primit-o foarte frumos inflorita in luna noiembrie anul trecut. Inca de la inceput am schimbat-o intr-un ghiveci transparent deoarece am primit-o intr-unul opac, iar dupa vreo 2 luni i-am schimbat si pamantul si i-am curatat si spalat radacinile, deoarece cel vechi incepuse sa faca un strat subtire de mucegai la suprafata si nici nu arata prea sanatos inca de la inceput. Am udat-o prin imersie in lunile de toamna – primavara, iar vara am udat-o normal cu apa din abundenta, pe care am lasat-o sa se scurga. Mentionez ca apa este de la chiuveta si am lasat-o la decantat cateva zile mereu , de cand am floarea. De asemenea la fiecare 3 luni i-am pus bastonase fertilizatoare dupa cum urmeaza: toamna si iarna cate un bastonas, iar primavara si vara cate doua, deoarece asa scria pe instructiuni. Din noiembrie pana in iunie am tinut-o pe un pervaz foarte insorit si am luat-o de acolo de cate ori ardea soarele puternic, iar pe perioada verii am mers acasa in vacanta si am tinut-o pe un pervaz umbrit, iar geamul a stat mai tot timpul deschis. Pana sa o mut au tot iesit manunchiuri de frunzulite in toata perioada de cand o am, iar de cand am mutat-o nu au mai iesit, iar la o parte dintre frunze, la cele care erau expuse la curentii de aer mai exact, li s-au inegrit si ingalbenit putin varfurile si pe alocuri, pe mijlocul uneia sau a doua frunze sunt mici taieturi, iar frunza e uscata acolo. In general floarea arata bine, dar nu da semne de inflorire. Imi puteti spune daca e ok cum o ingrijesc, daca atunci cand ii pun bastonasele fertilizatoare trebuie sa o ud normal sau prin imersie, ce pot sa fac pentru a-i declansa o noua inflorire, deoarece are 10 luni de cand i s-au uscat florile si tijele si nu am observat decat frunzulite noi, dar nu si tije florale si care este cauza inegririi varfurilor la acele cateva frunze si daca trebuie sa fac ceva pentru a le trata, adica daca inegrirea este cauzata de o boala sau de curentii de aer si de lipsa soarelui in perioada de vara in care am tinut-o pe pervazul umbrit si racoros? De asemenea as vrea sa stiu daca trebuie sa iau floarea de pe pervaz ori de cate ori deshid geamul ca sa nu o expun la curentii de aer. Am uitat sa mentionez ca florile au rezistat 2 luni, dupa care au inceput sa se usuce si sa cada si ca in acea perioada, in ianuarie mai exact, am fost plecata, iar floarea nu a fost udata timp de 2 saptamani jumatate, iar in acest timp i-au cazut toate florile, iar tijele sau uscat si le-am taiat scurt. Va multumesc anticipat!

  • Este foarte bine cum ingrijiti orhideea si va rog sa continuati in acest fel. Petele si dungile de pe frunze pot aparea atunci cand planta este expusa intr-o zona cu lumina si soare puternic sau intr-o zona in care este foarte mult curent, de aceea este indicat sa o asezati definitiv la un geam in care lumina si soarele bat doar dimineata.

 • Vika spune:

  Buna ziua, am si eu citeva orhidei si de citeva luni incoace au frunzele ofilite, frunzele stau in jos. Au avut toate floare, adica parca sunt sanatoase, la radacini nu vad schimbari si nu inteleg care ar fi motivul pt care sunt asa moi frunzele… ajutatima va rog caci nu as vrea sa le pierd… Multumesc.

 • cosmin spune:

  Buna dimineata. Am verificat fel de fel de siteuri pentru a afla un raspuns la problema pe care o am, dar nu am gasit mai nimic. Raspunsurile de pe acest site sunt foarte prompte asa ca m-am gandit sa aflu daca se poate cu ce fel de problema ma confrunt.
  Am 2 orhidei primite cadou inca din decembrie, anul trecut. Ambele erau deja inflorite si au tinut asa pana pe la sfarsitul lunii ianuarie. Apoi au mai avut o inflorire o luna mai tarziu si din nou florile au tinut cam 2 luni. Problema incepe insa aici. Imediat dupa uscarea florilor, prin aprilie, tijele ambelor orhidei au inceput sa se usuce de jos, de sub frunze. Va dati seama ca le-am taiat in speranta ca vor creste altele dar singurele lucruri care tot cresc sunt frunzele si radacinile ( acelea aeriene ). Fiecare orhidee are cam 10-12 frunze acum si cam 3-4 radacini aeriene dar nici pomeneala sa ii dea vreo tija.
  De ingrijit nu se pune problema, procedez ca toata lumea. Le ud odata la 5-7 zile, le tin la lumina, la temperatura peste 12-20 grade, dar nu mai mare de 25, o data la 15 zile folosesc un fertilizator lichid ( dizolvat in apa )…dar nimic, frunzele cresc in prostie ( sunt foarte verzi, deci sanatoase, dar cresc foarte mari ) acelasi lucru si cu radacinile acelea aeriene, cresc foarte mult si sunt numeroase.
  Ghiveciul este transparent, iar radacinile sunt verzi deci un alt semn ca planta este sanatoasa. Dar de ce cresc doar frunze si radacini? Iar tijele taiate acum 6 luni nu dau niciun semn ca ar vrea sa creasca?
  Multumesc anticipat.

  • Modul de ingrijire este foarte corect, la fel si zone in care le aveti ampasate. Trebuie sa tineti cont ca si ele, ca toate alte plante, au o perioada de repaus de pana la 3-5 luni, apoi incep sa emita tije noi. Pentru a grabi procesul de emitere a tijelor incercati sa administrati ingrasamant mai des, la fiecare udare.

 • cosmin spune:

  o mica rectificare, temperatura este de minim 18-20 grade, nu 12-20 grade.

 • svetlana spune:

  dle Tom, puietul e pe tulpina si nu are radacini, daca-l tai si-l schimb intr-un alt ghiveci va porni singur radacini sau cum?
  si planta mama nu va fi afectata daca i-l voi taia?

  ms mult

 • koka spune:

  de unde apar acei paduchi lanosi mi-a inbolnavit toate orhiideele cu toate ca le am in camere diferite

 • oana spune:

  buna seara! am o orhidee careia i-au cazut toate frunzele din cauza paduchilor lanosi. ce sa-i fac? isi mai revine?

 • sanyi spune:

  buna . Am cumparat orhidea de la supermarchet si avea flori albastre dupa ce au cazut si auinflorit din nou florile sunt albe…. dupa asta toata planta este foarte lipicioasa …..care este prima cauza si cel de a doua. Mi de multumiri.

 • Patricia spune:

  Buna ziua! Am cumparat o orhidee alba cu pete mov acum doi ani si era sanatoasa atunci, avea frunzele verzi si groase si radacinile verzi, totul era ok. Din vara au inceput sa apara niste pete mov inchis si galbene pe la margini si pe alocuri erau niste gropite la nivelul petelor. Cand am udat-o din greseala i-am rupt frunza din varf, iar de atunci toate frunzele s-au uscat si au cazut. Nu mai aveam nicio speranta ca planta isi va reveni, dar i-au aparut doua frunze proaspete, numai ca au o culoare maronie si nu sunt tari, dar in rest par sa creasca. Mai sunt niste radacini verzi, dar majoritatea s-au facut maronii. Ce as putea face sa salvez planta asta care se chinuie sa supravietuiasca? multumesc

 • Cristea spune:

  Buna ziua.Una dintre orhideele mele are ceva albicios pe ea pare ceva ca mucegaiul dar cand am incercat sa o sterg am vazut ceva ca un paduche.Cu ce sa dau pe ea?Le molipseste si pe celelalte?

 • Noemi spune:

  Bună ziua! Îmi place articolul dumneavoastră și astfel am îndrăznit să vă transmit și eu căteva nelămuriri privind orhideele. Am mai multe orhidee, iar una dontre ele nu îmi place cum arată. Au apărut ceva puncte negre pe tulpină, chiar în mijlocul tulpinei și arată de parcă ar începe să putrezească. În jurul punctelor negre sau formai pete puțin roșiatice, are o scurgere albă din apropierea punctelor negre și parcă se extindf aceste puncte. Aș dori să salvez viața acestei planta dacă ezistă vre-o soluție!
  Mai am o întrebare dacă e posibil ca orhideele să facă puiuț, am una la care în loc de floare a ieșit un puiuț și are și frunze acum? Aștept răspunsul dumneavoastră!

 • claudia schneider spune:

  am observat pe tijele orhideelor mele o substanta lipicioasa iar sub bobocii care se dezvolta niste insecte negre lunguiete. ce pot sa fac pentru ca am cateva si nu vreau sa le pierd? multumesc anticipat

 • Raluca spune:

  Bună ziua,sunt la al doilea rând de orhidei,primele le-am pierdut pt că nu m-am documentat.Ce vreau să vă întreb,fertilizanti se pune doar în intervalul martie-octombrie,acum nu le mai pot pune dacă au tije în creștere?Pe două din ele le-am mutat în ghiv mai mari,neștiind că se transplanteza doar în februarie si august si iarăsi n-am stiut ca se spală si se curată de rădăcinile moarte,sper să nu le dăuneze.

 • Cristea spune:

  buna seara.am o orhidee care i,au aparut pe frunze pete negre.este vreo boala? cu ce sa.i dau?se i.a si la celelalte? multumesc mult.mai am o intrebare.cu ce solutie sa sterg frunzele orhideelor?

 • ioana spune:

  Am pierdut deja o orhidee, care ani la randul a inflorit. Toate tijele florale, 4 la numar au fost afectate de niste pete lipicioase, pe care le stergeam, dar aparea iarasi.Dupa ce tijele florale s-au topit a murit si planta. Mentionez ca pe funze nu am observat nici un fel de insecta si nici pe pamantul din ghiveci(sau poate nu am vederea buna).Acum se pare ca istoria incepe sa se repete cu una dintre cele 5 cu tije florale.
  Mai am o intrebare e normal ca funzele sa inceapa sa se ofileasca de la varf, frunza in rest e verde sanatoasa fara alte pete.
  As dori sa stiu daca o pot trata pe cea cu pete lipicioase cu KarateZeon in combinatie cu Milbeknock EC.Si cum il aplic, pentru ca stiu nu trebuie sa ajunga apa la mijlocul funzelor in parte superioara.
  Sper sa ajung sa cumpar produsele pe care le recomandati dvs pentru orhidee.
  Va multumesc

 • Raluca spune:

  Deasemenea în acest sezon rece le tin la temperaturi cuprinse între 13-18 grade sper să nu înceapa să le meargă rau.Ce mai vreau să vă întreb de ce unele rădăcini(albe)încep să se stafideasca ?

  • Perioada optima la care se tin orhideele este de 18-25 grade, in functie de specie, insa o temperatura mai scazuta poate provoca stagnarea si cresterea tijelor florale si a frunzelor. Radacinile incep sa se stafideasca daca nu au umiditate, de aceea este indicat sa udati plantele odata pe saptamana in aceasta perioada prin submersie in apa timp de 15-20 min.

 • roxana spune:

  buna ziua!am de curand o orhidee si din pacate a fost udata in exces anterior.ma intreb daca as putea s-o salvez.radacinile nu par putrezite dar frunzele au pete galbene si maro pe ele.vreau s-o mut in alt ghiveci si sa-i schimb scoarta.ce altceva as mai putea face?multumesc

 • Ioana spune:

  Buna,
  Am mai multe orhidee si am observat pe frunze si pe tije niște picaturi transparente si foarte lipicioasae, cum as putea sa scap de el sI care este motivul aparitiei lor?
  Încă o problema mai am cu ele, încep sa imi infloreasca dar bobocii se usca si pica înainte sa infloreasca, care este motivul?
  Multumesc.

 • Anamaria spune:

  Buna ziua,

  Ma numesc Anamaria si am nevoie de un sfat….orhideea mea are niste gandaci mici negri si viermisori albi,dar numai la boboci, (si eu cred ca de aceea bobocii se usuca) si pe frunze are niste pete albe si in mijloc maro, in rest este a doua oara cand ii cresc noi ramnificatii si a dat o gramada de boboci,dar degeaba, ingrasamant ii dau o data la 2 saptamni. Va sunt tare recunoscatoare daca ma puteti ajuta.

  O zi frumoasa va doresc

 • Andreea spune:

  Buna ziua! Am si eu nevoie de cateva informatii. Am doua orhidee, una are 1 an de zile, iar cealalta abia am cumparat-o, ambele sunt orhidee Phalaenopsys. Din cate am citit in articol si comentarii imi dau seama ca am ingrijit-o nu tocmai bine. Adica i-am pus apa in tavita si o lasam asa sa isi traga singura, iar cand se termina (la 3-4 zile) ii puneam din nou… Din cauza asta a facut muschi in interiorul ghivechiului?

  Tin sa precizez ca in ciuda acestui aspect nu am avut nici un fel de problema cu ea, sa se ususce sau sa nu mai dea alte tije florale, sa nu infloreasca, ba dimpotriva, a crescut foarte frumos. Am vazut ca se schimba ghiveciul in februarie sau august. Vreau si eu sa-l schimb dar cum o scot din ghivechiu vechi, mi-e teama sa nu se rupa radacinile, in special cum reusesc sa le scot pe cele care au crescut prin fundul ghivechiului??

  O alta intrebare ar fii daca o pot inmulti? Daca da, cum?

  Va multumesc!

  • Muschiul pe interiorul ghiveciului se formeaza de la umezeala mai multa, dar este inofensiv. Schimbarea ghiveciului se recomanda sa se faca in perioada de repaus a plantei (atunci cand nu are flori). Chiar daca atunci cand schimbati ghiveciul se mai rup din radacini nu trebuie sa va faceti griji pentru ca o sa-i creasca altele la loc. Din pacate orhideele se inmultesc destul de greu, atunci cand pe tijele florale apare in loc de floare o frunzulita.
   Tija respectiva trebuie lasata pana cand plantuta are 2-3 frunze si 4-5 radacini.

 • ciptuning spune:

  Buna ziua! In ghiveciul orhideei mele a crescut, lipit de peretele interior, muschi verde. As dori sa stiu daca este daunator si in alt mod decat acela ca nu mai primesc radacinile lumina, in cazul inmultirii lui excesive.
  De asemenea, am sesizat in ghiveci si niste gandacei albiciosi, foarte mici, cam cat un varf de ac. Cu ce substanta imi recomandati sa fac un tratament daca este cazul? (posibil sa fi exagerat putin si cu udatul si au aparut din acest motiv) Multumesc!

 • Stoica Beatris spune:

  Buna ziua am si eu 2 orhidee care sunt pline de flori si s-au umplut se un puf alb lipicios dar si pe frunze. Cum sa le tratez? Astept urgent raspuns? Va multumesc?

 • Gety spune:

  BUNA SEARA.
  O ORHIDEE CARE AVEA TIJA FLORALA IN CRESTERE, A INCEPUT SA I SE STAFIDEASCA TIJA,FARA CA ACEASTA SA INFLOREASCA.
  AVEA 8 BOBOCEI.

  IAR ,LA O ALTA ORHIDEE, I SE USUCA BOBOCEII SI CAD. (DE PE AMBELE TIJE)
  NU AM LASAT-O IN CURENTII DE AER,SAU TEMPERATURI PREA SCAZUTE, PREA MARI.ERA PRIMA DATA CAND INFLOREA LA MINE SI ERA PLINA DE BOBOCII.MAI ARE 1 BOBOCEL,SPER CA MACAR EL SA REZISTE.
  MULTUMESC.

 • Ana spune:

  Am 6 Phalaenopsis.. Tijele au inceput sa faca un fel de picaturi lipicioase asemenea cleiului. 2 din ele au frunzele vestejite. Le tin in pervaz (spre sud). Le ud cu un fel de pulverizator, deci nu au apa in exces. Bobocii se usuca si cad. Ce ar putea sa aiba?
  Va multumesc anticipat!

 • Nico spune:

  Buna ziua, am o orhidee care are 2 pui pe 2 tije langa puiul mai mare a dat o alta tija ce are boboci. Cei 2 pui nu au radacini tijele mama se usuca ce pot sa fac? Va multumesc anticipat!

 • Anca spune:

  Buna ziua,
  Va cer ajutorul in legatura cu o orhidee Cambria, pe care am achizitionat-o din floraria Iris cu mai multe probleme.
  Pe spatele frunzelor, sunt mici pete negre, ca niste puncte, unele mai mici, unele mai mari, acumulate cel mai mult pe varfurile frunzelor. Frunzele care incep sa se usuce arata foarte rau, cu pete mari diforme, galbene si maro.
  De la un magazin de specialitate mi s-a recomandat Aliette (fungicid), pe care l-am folosit fara success, pulverizand frunzele de doua ori, la interval de 7 zile.
  In plus, pe frunze observ niste taieturi albe, care se inmultesc in timp. Sunt vizibile si pe o parte a frunzei si pe alta. Din loc in loc aceste urme albe nu iau forma de taieturi, ci au o forma neregulata. De la acelasi magazin de specialitate mi s-a recomandat Actara, pe care inca nu l-am folosit.
  Ma puteti ajuta cu un sfat, sa identific cauzele si sa rezolv ambele problema?
  Trimit acum si cateva poze pe adresa vanzari@pce.ro.
  Multumesc anticipat.

 • elena spune:

  Buna ziua ! Orhideele mele au f multi boboci in acesta perioada (ianuarie 2015),dar au frunzele moi, care ar putea fi cauza ?le tin pe pervaz, nu au caldura excesiva ,le administrez ingrasemant cam o data pe saptamana ,adica singura udare. M am gandit initial ca nu este suficienta apa ptr cate frunze si flori au si le am udat mai mult,totusi frunzele sunt MOI! Astept un raspuns ,un sfat , va multumesc mult!

  • Frunzele moi pot fi cauzate de temperaturile mai scazute de 15 grade, pentru ca pot degera. De asemenea lipsa apei poate duce la acest fenomen. O udare corecta este prin submersie a plantei intr-un vas cu apa timp de 20-30 min, apa sa fie la temperatura camerei si nu foarte rece. Dupa acesta perioada se scurge excesul de apa, iar planta se aseaza intr-un loc cu lumina, iar temperatura optime in aceasta perioada este de 21-25 grade, in functie de specia de orhidee.

 • adriana spune:

  Buna dimineata am si eu trei orhidee prima nu mai are nici o tije si nici nu se vede a da vreuna, cea de-a doua a dat a treia tije si are bobocei frumosi pe cand cele doua tije s-au uscat…pot sa le tai? iar cea de-a treia orhidee are doua tije si incepe sa ii de-a bobocei dar nu au puterea de-a se dezvolta pentru ca se usuca si cad…..ce pot sa fac…?
  va rog sa imi raspundeti la mesaj…..Va multumesc

 • Raluca spune:

  Ok asa am si făcut,au deja câte două tije fiecare ,iar pe cele pe care le-am transplantat în ghiv mai mari (transparente,bineînțeles)le-am făcut mai multe găuri laterale ca să fie ventilate.M-am chinuit un pic cu ele acum iarna pt că ziua le tineam la lumină ,dar unde erau 14-18 grade,iar noaptea nu le mai puteam lasa în aceeași încapere ,era prea frig 5-8grade,le aduceam în casă la 20-24 grade(unde nu le pot pune la geam pt a le tine mereu).Mulțumesc ca mi-ati raspuns,scuze dacă v-am plictisit.

 • Nicoleta spune:

  Buna ziua.Felicitari si multumiri pentru sfaturile pe care le oferiti.Am si eu o mica colectie de orhidee Phalaenopsis; urmaresc rubrica d-vs pentru ca ma confrunt cu aceleasi probleme ca si celelalte persoane carora le-ati raspuns.Intrebarea pe care as vrea sa o pun este- daca este indicat a se pulveriza pe frunzele orhideei lustrant pentru plante-(spray perfect plant folosit uneori la celelalte plante de apartament? Va multumesc.

 • Nicoleta spune:

  Va multumesc pentru promtitudinea cu care mi-ati raspuns.Va mai deranjez odata: am cumparat pentru paduchi linosi un plic ACTARA 25wg/ 1,5 g .Instructiunile de utilizare se refera la legume/ pomi. Nu are recomandari ptr.flori / orhidee. In citi litri de apa se dizolva? Poate fi alt insecticid Actara? Am cumparat ceva gresit?Multumesc si scuze pentru deranj.

  • Paduchele lanos afecteaza si plantele de interior, dar si pomii fructiferi si legumele. In mod normal un plic se dizolva in 10 l apa, insa se poate face si un pic mai concentrat in 8 l. Daca este o cantitate mare de apa, puteti sa impartiti plicul in jumate sau in sfert. Solutia odata dizolvata in apa se poate folosi timp de 24-48 ore, dupa aceasta perioada isi pierde din proprietati.

 • Patricia spune:

  Buna seara,

  Am cumparat o orhidee phalaenopsis acum cateva luni si era inflorita. Au trecut florile si a ramas tija goala si verde. A fost verde cateva luni dar de cateva zile, tija a inceput sa se ingalbeneasca , de la varf in jos. Este normal? Trebuie sa o tai?

  Multumesc

 • Mara spune:

  Buna ziua. Am 3 ordihei si am observat pe radacini si pe scoarta mici insecte. Ce sfat imi puteti oferi ca sa scap de ele? Multumesc anticipat.

 • Ancuta spune:

  Bua ziua, am primit de curand o orhidee si este destul de mare si inflorita. Necesita mutarea intr-un alt vas, vasul fiind destul de mic. Unde o pot pune altundeva inafara de pervaz, pentru ca sub pervas am un calorifer, iar acesta emana caldura. Nu va dauna caldura excesiva orhideei?

  • Mutarea plantelor in ghivece mai mari se recomanda sa se faca atunci cand nu mai au flori, de aceea este indicat sa asteptati sa-i treaca florile si apoi sa o mutati intr-un ghiveci mai maresi transparent.
   Orhideele au nevoie de temperatura intre 21-25 grade, in functie de specie, insa ea trebuie amplasata intr-o zona cu lumina, de aceea cel mai indicat este un pervaz.

 • fazakas andreea spune:

  am o orhideea care are ceva insecte foarte mici si albe in pamant dar radacinile ii sunt sanatoase este inflorita nu pare sa aiba probleme trebuie sa ii fac vreun tratament ?

 • Cora spune:

  Salut!Am si eu o intrebare.Ce e de facut cu planta ce are f.multe radacini verzi , f.mari care atirna pe linga ghiveci.Trebuie rupte sau se introduc in pamint?Sau se rup?

 • maria spune:

  buna ziua, am mai multe orhidee si au inceput sa le apara ceva lipicios si albicios pe tije si pe flori. Nu stiu daca este vreo boala dar cum as putea sa le scap? le am spalat de lipiciul de pe flori si tije dar apoi apare din nou. multumesc

 • Delia spune:

  Buna ziua am descoperit pe frunzele florile si tijele orhideelor mele ce a ca un praf rosu care daca il stergi se ia dar dupa cateva zile apare iar si din cauza lui orhideele morcu ce as putea sa le ajut? Multumesc

 • roxana spune:

  Bună. .Am 3 orhidee când le-am adus erau dar în frunze..acum în aceasta iarna au făcut tija pentru flori,chiar și boboci,am observat ca la una din ele sa deschis floarea dar pare așa necajita are parcă ceva pete pe ea albui, restul bobocilor se usucă și cad jos,tija e lipicioasa și una din frunze are pata neagra pe ea plus ca și pe tija și la cea cu floare și la restul au niște pete albe dar așa șterse și nu fac boboci. ..și încă ceva am observat pe frunza cu pata niște porii duri în ea..Nu știu ce sa fac cu ele..Și mie mila sa le arunc…oare sunt prea mature? aștept răspuns.Mulțumesc !

 • Bogdan spune:

  Un articol foarte bun. Va multumesc pentru informatii.

 • roxana spune:

  Ok…Am sa încerc. ..îngrășământ le pun..acum rămâne sa văd. .Mulțumesc frumos

 • toamna crizantema spune:

  m-am bucurat de explicatiile date ,deoarece m-am inspirat si eu in unele situatii cu care ma confrunt,si anume petele maronii de pe frunze.va multumesc ,foarte mult!!

 • toamna crizantema spune:

  daca imi permiteti ,v-asi intreba din care motiv nu se dezvolta toti bobocii de pe tija orhideii,si cad inainte de a se deschide ,cam 3-4 ?cu multumiri !

 • Isabela spune:

  Buna ziua,
  Am si eu mai multe orhidee, care de mai multe luni sunt pline de paduci lanosi. Acestia apar pe frunze si pe flori. Am un spray tratament total, insa acesta nu se poate pulveriza pe florile deschise.
  Ce pot face sa scap de ei? De la o orhidee s-au umplut toate.

  Multumesc

 • larisa spune:

  Buna ziua,am observat la rădăcinile florii un gadacel mic,probabil sunt mai multi,cum trebuie sa procedez?ideea e ca eu nu locuiesc in romania.mulțumesc anticipat

 • roxana spune:

  Bună. ..Am cumpărat insecticid Actara și mospilan dar nu știu ce doza sa fac pentru orhidee…Va rog sa îmi spuneți. ..multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   In cazul insecticidului Mospilan, se dilueaza 1,5g la 3l de apa, iar 1.5g de Actara se dilueaza in 5l de apa. Mentionam ca este necesar sa asteptati o perioada de 5-7 zile intre cele 2 tratamente.

 • Cristea spune:

  Buna ziua!Am si eu o problema cu 2 orhidee si nu stiu care este cauza.Le.a cazut frunzele si se usuca si tija.Cu ce ma sfatuiti sa le ud?

 • Daniela spune:

  Buna ziua! Imi puteti spune si mie daca orhideea pe care o am are probleme? Am fost plecata o perioada iar mama mea cred ca nu a ingrijit-o corespunzator. Cred asta pentru ca florile au cazut la nici doua saptamani de la inflorire iar varfurile radacinilor sunt uscate. Astept raspuns. Multumesc !

 • Daniela spune:

  Ok, multumesc din suflet pentru raspuns! O sa tin cont de sfatul dumneavoastra.

 • valentina spune:

  Buna seara,

  Am cumparat acum o sapatamana o orhidee la care au inceput sa i se topeasca frunzele. Radacinile sunt verzi ,dar floriele au inceput sa se ofileasca. De cand este la mine nu am udat-o. De asemenea am observat mici pete albe circulare in frunza. Va pot trimite poze pentru clarifcare. Ce pot face ca sa o salvez?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Este necesar sa udati planta o data la 7-10 zile. De asemenea, orhideea trebuie ferita de temperaturile sub 18 grade. Pentru a verifica cu exactitate, ne puteti expedia pozele pe adresa vanzari@pce.ro

 • Laura spune:

  buna ziua,
  orhideea mea a stat o zi in fereastra si si a fost batuta de soare direct, varful unei frunze uscandu-se din cauza acestuia. Am luat-o din fereastra cu pricina, doar ca acum, pe o parte tulpina a inceput sa i se innegreasca si urca spre frunze. Am stropit-o cu topsin.Am dizolvat g la 1 l de apa. Este bun procentajul? Care ar fi cauza innegririi? Isi va renevi?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Exista posibilitatea ca acele pete sa fi aparut tocmai din cauza arsurilor solare sau din cauza udarii excesive. Va i necesar sa mutati planta intr-o zona cu lumina dar ferita de razele directe ale soarelui si sa o udati o data la 7-10 zile. Preventiv, puteti repeta tratamentul cu Topsin dupa o perioada de 5-7 zile.

 • RAFAELA spune:

  Buna!! Am o problema cu una dintre orhidee. Frunzele sunt moi deshidratate, dar inca verzi. Planta are doua flori pe tija si pare ca dintr-unul dintre noduri iese din nou floare. Acum putin timp ultimele doua frunze s-au ingalbenit si au murit, ceea ce mi-a dat un semnal de alarma. M-am uitat cu atentie si am vazut ca pamantul a dezvoltat mici particule albe, asa ca am scos-o din pamant si dintre radacinile dinlauntru nu mai are niciuna sanatoasa. Mai sunt doua aeriene care arata foarte bine. Am pus-o in apa in asa fel incat radacinile aeriene sa se hidrateze bine. Am comandat ATONIK si sper sa o ajut pentru a dezvolta radacini noi. O pun la loc in substrat? De cate ori trebuie sa o ud cu apa si solutie pentru a-i merge bine? ….Pot sa o replentez in acelasi substrat? Astept raspunsul! Multumesc frumos!

 • Leaha Codruta spune:

  Buna Ziua ,
  De curand am observat ca pe radacinile orhideelor si in ghivece niste paduchi mici albi . Nu stiu ce sa fac sa nu le pierd pentru ca sunt pline de bobocei . Va rog ma puteti ajuta cu un sfat ?
  Va multumesc !

 • Ciprian Badeanu spune:

  Buna ziua,

  Am o orhidee mini luata de la o persoana care n-a avut grija de ea. In momentul in care am luat-o, muschiul din ghiveci era foarte uscat, radacinile putrezite si singurele doua – trei frunze pe cale sa se usuce. Am scos compozitia din ghiveci, i-am curatat radacinile moarte si am repozitionat-o din nou. Timp de 3 luni i-au aparut 3 radacini, vreo doua frunze dar …. cam atat. Acum, a ramas iar fara radacini dar se incapataneaza sa mai faca o frunzulita. Ce pot face sa o revigorez (daca se mai poate) ?

  Va multumesc

 • olteanu nicoleta madalina spune:

  buna seara am si eu doua probleme si anume pe doua ghivece de la orhidee au aparut pe interior muschi de culoare vede ce trebuie sa fac in cazul asta?
  iar cea dea doua ao o orhidee care i sa strans frunzele din ce cauza?

 • Corovanca Iulia spune:

  Pe orhidee a aparut o substanta incolora, lipicioasa, care in timp devine ca zaharul.Cu ce as putea sa o tratez?

 • Ionela spune:

  Am o orhidee careia i-a putrezit mijlocul frunzelor. Au dat doi puiuti carora le-au crescut 3 frunze si acum le-a murit si acestora varful. Radacinile sunt sanatoase! Imi puteti spune care este problema? Va multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Aceasta reactie a plantei intervine in momentul in care este udata excesiv. Orhideea este o planta tropicala, deci trebuie udata o data pe saptamana. Daca umezeleala este crescuta, se pot dezvolta mai usor bacteriile si bolile. De aceea, puteti efectua si un tratament preventiv cu un fungicid cum ar fi Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html?tva=1).

 • valentina spune:

  seara buna!am luat cateva orhidee din dedeman ,de acolo unde le pregatesc pt aruncat cu 7 lei bucata ,frunzele si radacinile aratau cat de cat bineinsa dupa un timpfrunzele au inceput sa se inegresca sa aiba unele pete albe,ca mai apoi sa descopar ca au si paduchii aia lanosam facut greseala sa le pun langa alte cateva orhidee sanatoase si au inceput si ele sa arate rau si cu paduchii.spuneti-mi ce ar trebui sa fac sa le salvez pe toate.multumesc

 • Daniela Dumitru spune:

  Si eu sunt iubitoare de orhidee, doar ca una care este inflorita are frunzele moi si stafidite, iar celelalte care acum le dau tija florala de jos au lipici pe frunze. Iar un alt aspect, in vasul in care sunt acoperite cu pamant(substrat) au niste mici vietati ce misuna pe acolo(insecte , musculite)? Daca le stropesc cu insecticid tb sa dau si pe pamant sau doar pe planta?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Exista posibilitatea ca orhideea sa aiba umiditatea crescuta. Este necesar sa o udati o data la 7 zile. Pentru combaterea insectelor, puteti utiliza un insecticid cum ar fi Mospilan (http://www.botanistii.ro/nipponsoda-mospilan-20-sg.html?tva=1), 1.5g diluate in 6 l de apa.

   • Daniela Dumitru spune:

    Multumesc pentru sfat, chiar am mospilan in casa. Le pulverizez doar pe frunze sau si un pic pe pamant in ghiveci?

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Puteti stropi si planta si pamantul din ghiveci.

     • Daniela Dumitru spune:

      Multumesc foarte mult. Mai am o intrebare… Cum se coloreaza orhideele sa devina albastre, sau cu ce? pentru ca in comert sunt foarte scumpe si am citit ca sunt colorate artificial tin doar un an culoarea florilor apoi devin iar albe.

     • Orhideele albastre se coloreaza artificial cu o cerneala speciala, care nu afecteaza plantele. Acesta cerneala se injecteaza in tija in crestere, iar pe masura ce se uda planta apa impreuna cu cerneala coloreaza florile albe ale orhideei.

 • ovidiu spune:

  Am cateva orhidee si pe radacinile din exteriorul ghiveciurilor apar pete maro ca si cum ar fi uscate ar tre sa le ud mai des ? si unele le-am pus cu tot cu ghiveciul transparent in alte ghivece de portelan cum ar fi indicat ? Multumesc .

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Vasul trebuie sa fie transparent sau incolor pentru ca radacinile au nevoie de lumina pentru a produce fotosinteza. Este indicat ca orhideea sa fie udata 1 data la 7 zile.

 • anamaria spune:

  Am stropit frunzele orhideelor prin pulverizare cu apa de ploaie dar am observat a doua zi ca sau ofilit florile , si ar tre indreptate cu florile catre lumina sau nu conteaza ?

 • paula spune:

  buna ziua am si eu o intrebare…am 8 orhidee iar toate au un lipici pe frunza si pe floare… si niste *bubite* mici maroni repet si bubitele se gasesc atat pe frunza cat si pe floare ce poate fii?si cu ce se pot trata?multumesc

 • anamaria spune:

  da planta se afla in directia razelor solare cand am pulverizat apa pe frunze dar florile nu erau indreptate catre soare

 • paula spune:

  si pulverizam si pe frunza si pe floare?topsinul la cat timp dupa mospilan se da?si in ce cantitate?multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Puteti amesteca substantele: In 6 l de apa diluati un plic de Mospilan de 1.5 g si un plic de Topsin de 10 g. Se pulverizeaza pe toate partile plantei.

  • anamaria spune:

   astept si eu un raspuns la intrebari, Multumesc .

 • valiucha88 spune:

  sotul meu cind eram plecata a mutat floarea in alt ghiveci cu torf, acum la revenire am scos floarea din ghivenisi radacinele sunt foarte afectate, sfatuitimi va rog de urgenta ce sa fac cu ea?
  multumim anticipat

 • valiucha88 spune:

  radacinile is toate afectate le tai sau le las, mai sper sa-si revina deoarece virful se dispika diakum

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Nu este indicat sa le taiati. Pentru revigorare este necesar sa utilizati ingrasamintele mentionate.

 • Gety spune:

  BUNA SEARA.
  AM 5 GHIVECE CU ORHIDEI DENDROBIUM SI PENTRU CA LOCUIESC LA CURTE,LE-AM AGATAT PE SUB VITA DE VIE LA SEMI-UMBRA.
  LE MERGE FR.BINE,INSA FURNICILE DE PE SCOARA VITEI DE VIE AU INTRAT SI IN SUBSTATUL ORHIDUTELOR.
  SUBSTRATUL ESTE ABIA SCHIMBAT DE 3 SAPTAMANII.
  CUM POT SA SCAP DE FURNICILE DIN SUBSTRAT?
  POT FOLOSI SPRAY DE MUSTE DIN COMERT?NU ATACA PLANTA?
  SI NU PATRUNDE IN TOT SUBSTRATUL PE UNDE SE PLIMBA FURNICILE.
  VA MULTUMESC.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Pentru combaterea furnicilor, va putem recomanda un insecticid cum ar fi Max Force Ant Killer (http://www.pestcontrol-expert.ro/max-force-ln-ant-killer.html), granulele de momeala au la baza zaharul, iar furnicile se vor hrani din ele si, in acelasi timp, il vor cara in musuroi, pentru hrana intregii populatii a coloniei. Astfel, furnicile vor muri si in musuroaiele lor. Aceste granule le puteti aplica la radacina orhideelor.

 • Maria spune:

  Buna ziua,
  In primul rand felicitari pentru ravdarea si pasiunea de care dati dovada. Nu e usor sa raspunzi atat de informat atatir intrebari.
  Am cumparat saptamana trecuta o mini orhidee in muschi, am luat-o cu boboci si deja a inflorit, insa imi e teama sa nu o pierd din cauza umezelii. E plantata in muschi si inca este imbibata in apa, chiar daca eu nu am idat-o deloc, cand am luat-o cred ca abia fusese udata. Problema este ca miroase putin a mucegai, radacinile sunt verzi, insa mirosul exista.. Daca imi recomandati substrat ar fi minunay daca mi-ati da si numele firmei, pt ca sunt atat de multe..
  Va multumesc.

 • ana spune:

  Dupa ce au cazut florile daca tijele nu sunt uscate trebuie taiate si daca da de unde anume ?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Dupa ce florile au trecut, tija florala se taie de la subtioara unei frunze, la scurt timp orhideea incepe sa emita alta tija florala.

 • galan camelia spune:

  buna seara am 12 orhidee.Una este puiut abea plantata cu 2 frunzulite mici cealalta orhidee este cymbidium care numai are flori.Iar celelalte sunt phalaenopsis si sunt inflorite toate.Ma intereseaza ce ingrasamant sa le pun cum sa le pun ,ce ingrasamant imi recomandati ,de cate ori pe saptamana este indicat.Va multumesc frumos.

 • Gety spune:

  BUNA SEARA.
  AM 6 GHIVECE CU CYMBRIDIUM IN CARE ASTAZI AM VAZUT PE SUBSTRAT NISTE PURICEII,MINUSCULI SI CEVA CARE SEAMANA CU FURNICILE MARI,DAR CARE MERG FR.REPEDE.
  PLANTELE SUNT AFARA IN AER LIBER.
  CUM POT SA SCAP FLORICELE DE ACESTI DAUNATORI?
  MAI ALES CA ABIA LE-AM SCHIMBAT SUBSTRATUL.
  ACUM LE UD O DATA LA 2 ZILE CAND ESTE FR.CALD.
  MULTUMESC.

 • amalia spune:

  Buna seara!
  Am o orhidee phalaenopsis care din pacate nu o duce prea bine. Nu stiu daca pamantul a fost de vina dar de curand am observat niste paduchi foarte mici si de culoare galben deschis. Din cate fotografii am vazut eu cu paduchii lanosi deduc ca nu sunt aceia. Insa sunt foarte numerosi si destul de.. rapizi. Tot misuna prin ghiveci. As vrea tare mult s-o salvez, daca mi-ati putea da vreo sugestie ar fi minunat. Multumesc anticipat!

 • Serafincianu Liana spune:

  Buna ziua,
  La orhideele mele frunzele au inceput sa paleasca si se rasucesc ce as putea sa fac .
  va multumesc .

 • galan camelia spune:

  buna ziua la un plic de mospilan de 3 gr cata apa pun.va multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Un plic de 1.5 g se dilueaza in 6 l de apa. Daca detineti un plic de 3g se va dilua in 12 l de apa.

 • galan camelia spune:

  Buna ziua azi am observat ca la una din orhidee are o frunzulita de jos care incepe sa se ingalbeneasca si are cateva pete negre mici iar cealalta are o frunza cam stafidita.ce trebuie sa le fac?precizez ca am scris ieri ca am mospilan sa le dau pt ca au puricei albi.e ok mospilanul si pt aceasta problema sau trebuie sa iau altceva si ce anume sa iau si cum se prepara.Va multumesc si scuze pentru atatea intrebari

 • Aida spune:

  In sfarsit am fasit raspunsul la problema care o aveam cu Orhideele mele…Va multumesc din suflet.
  Eu am in living pe un pervaz lat cam 8 Orhidee mari si frumoase…Nu stiu din ce cauza una din ele a facut oaduchii astia albi si incetul cu incetul au mai facut inca 3 -4….Le-am spalat, le-am curatat, le stropesc cu Mist anume pt Orhidee dar tot nu le-a trecut….Acum sa ma duc si sa fac rost de Tratamentul asta care am vz aici in articolul asta…Poate le salvez…ca si pe pervaz se duc paduchii catevunul si mereu spal si sterg cu Spray…Multumesc tare mult.!

 • Aida spune:

  Va rog sa-mi explice cineva cum sa scap de Paduchii Orhideelor..pana cumpar insecticidul???? Trebuie sa schimb pamantul la toate si sa le spal radacinile??? Eu locuiesc in Irlanda si am intrebat la shop dar nu mi-au dat nimic, doar un Mist pt Orhidee….care Nu are insecticid in el…..Si totusi de ce se fac????? Ca sa pot preveni in viitor sa nu mai faca. VA ROG SA-MI RASPUNDA CINEVA. VA MULTUMESC ANTICIPAT

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Daca spalati planta si radacinile sunt sanse crescute sa reapara. Pentru a combate paduchii trebuie sa utilizati insecticide.

 • Aida spune:

  Bine si de unde cumparam insecticidul?? O pot trimite pe Mama sa-mi cumpere si sa mi-l trimita aici in Irlanda. Sunf foarte necajita ca de la una…toate 8 sau molipsit, trebuia sa le separ dar mi-am dat seama tarziu..Va multumesc din suflet.Totusi din ce cauza se fac Paduchii astia albi???

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Aveti posibilitatea de a plasa comanda pe site iar in cursul zilei urmatoare va ajunge la dumneavoastra printr-o firma de curierat sau de a ridica produsul de la sediul din Bucuresti, sector 1, Strada Costache Marinescu nr. 1 de luni-vineri intre orele 09-18 sau sambata intre orele 09-13.

 • Adina spune:

  Buna ziua,
  va rog sa ma sfatuiti cum sa ingrijesc o orhidee Phalaenopsis, la care la a doua inflorire (are doua tije bogate in flori) au aparut niste pete lipicioase pe spatele frunzelor si au un aspect ofilit. Mentionez ca radacinile arata bine, florile sunt inflorite de cateva luni, iar daunatori nu am observat.
  Va multumesc!

 • galan camelia spune:

  Buna ziua acum o saptamana am dat pe cele 12 orhidee cu mospilan pt puriceii albi din scoarta.am dat pe frunze si s-a stropit putin si pe scoarta.luni am fost la dvs la magazin si una dintre doamnele de acolo mi-a spus sa ocolesc scoarta .azi am facut o combinatie de topsin cu mospilan si am acoperit cu o punga scoarta ca atunci cand pulverizez sa nu cada pe scoarta.dupa ce am terminat si le-am aranjat la locul lor cand m-am uitat scoarta tot are acei puricei albi.eu chiar nu stiu ce sa mai fac.va rog frumos daca ma puteti ajuta.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Pentru combaterea acelor puricei este necesar doar sa urmati doi pasi: sa stropiti planta cu insecticid (in cazul dumneavoastra puteti repeta tratamentul cu Mospilan) si sa o udati mai rar.

 • cristina spune:

  Buna ziua. 1.Spunetemi va rog de ce se ingalbenesc frunzele la orhidee. Pervazul unde sta are numai dimineata putin soare si peste zi este umbra. Acum am stropito cu apa si am pusa in camera pe masa dar unde este multa lumina, este corect?
  2. O prietena de a mea are o orhidee si dupa inforire ia taiat tija acum un an dar numai da alta tija, da numai in frunze. De ce?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Va rugam sa ne comunicati daca ati aplicat ingrasamant orhideei, si la cat timp o udati.

 • Gety spune:

  BUNA SEARA.
  AVETI INSECTICIDUL PT.FURNICI MAX KILER GRANULE? LA CE PRET?
  VA MULTUMESC.

 • cristina spune:

  O ud de doua ori in saptamina, dar ingraseminte nu iam aplicat niciodata.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   O udati putin mai mult decat este indicat. Este necesar ca orhideea sa se ude o data pe saptamana. Puteti rari udarea plantei, iar mai departe puteti observa daca isi revine.

 • paula spune:

  SALUT.
  Scuze de deranj, insa am si eu o intrebare daca poti sa ma ajuti.
  Am primit recent la nunta o multime de orhidei si iata ca sunt in luna a 2 de ingrijire si incep a face mofturi si nu stiu din ce cauza. Stiu ca e ceva normal sa le cada repede floricelele, insa unele au pe mijlocul tijei inca citeva flori neofilite restu cazind de ceva timp, dar virful tijei incepe deja sa se usuce cu acele citeva floricele inca ramase la mijloc pe ea.
  O alta floricica de rasa pitica, care o am deja din ianuarie, a ajuns o luna in urma sa dea noi tije si noi floricele, Chiar m-am bucurat mult crezind ca deja stiu cum sa ingrijesc de ele, dar de 2 saptamini vad ca frunzele parca sunt palide, de o culoare maronie, o tija sa uscat cu totul, iar o alta plina cu flori iarasi incepe din virful tijei sa se usuce. Care este cauza daca imi puteti spune?
  O perioada pina la nunta cit am avut doar 2 orhidei le udam pe rind, si le tineam in vasul cu apa doar 15 minute.
  Dupa nunta mi-a recomandat cineva sa le tin in apa pe noapte in cada de la baie ca ea asa face de vrio 3 ani si are succes la orhidei, insa eu am cabina de dus si nu am suficient loc pentru toate orhideele, asa ca le puneam pe rind cite 6 intrun lighean cu apa statuta si le lasam vrio 1,5 – 3 ore.
  Le ud mereu la o saptamina, sau o saptamina si citeva zile, mai mult ma uit dupa stropii de la condensatie care se observa pe vas. Am vazut intr-un video pe youtube, ca cel mai bine sa ne conducem dupa stropii de la condensatie de pe ghiveciul orhideei, daca nu mai sunt stropi inseamna ca trebuie udata ca nu mai are apa. Plus la asta in timpul saptaminii le mai pulverizez de vrio 2-3 ori si le mai sterg cu un disc de vata umed frunzele.
  Cer ajutorul vostru, caci nu vreau sa pierd atitea flori, sunt cadouri de suflet pentru mine.
  Multumesc anticipat

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   In acest caz puteti utiliza un ingrasamant pentru orhidee sub forma de batoane ( http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-bare-orhidee.html) o data la 3 luni, sau lichid ( http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-lichid-orhidee.html ) o data la 2 saptamani.

   • paula spune:

    Multumesc pentru ajutor. Insa asa si nu am inteles care este cauza problemelor mele ca sa siu sa ma feresc de ele pe viitor?

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Din specificatiile dumneavoastra am observat ca ingrijiti aceste plante corect si le oferiti conditiile optime.Ideea este ca orhideele sunt destul de pretentioase. Exista posibilitatea ca pentru o perioada scurta de timp sa fie expuse mai mult la soare, sau pentru o perioada scurta de timp sa fie umezeala mai crescuta sau o variatie de temeperatura care nu le convine. La aceste plante se observa imediat cea mai mica eroare. Din cele mentionate nu am putut observa prezenta unei boli sau daunator sau greseli legate de ingrijire, in acest caz, inseamna ca plantele isi vor reveni, iar dumneavoastra le puteti ajuta cu ingrasamant.

 • Cristin spune:

  Buna ziua, am mare nevoie de ajutor, de mai bine de doua luni ma confrunt cu paianjenul auriu. Am 23 de orhidee si toate au aceeasi boala desi le stropesc cu mospilan am impresia ca nu mai scap de el. Frunzele orhideelor au inceput sa se inmoaie, parazitul asta se afla atat pe frunze, tije, flori si cred ca si pe radacina. Va rog ajutati-ma sa imi salvez florile! Ce sfat imi puteti oferii?
  Va multumesc!

 • Ioana spune:

  Buna ziua! Am mai multe orhidee si florile acestora sunt bolnave, frunzele nu par afectate. Florile au initial pete transparente apoi devin lipicioase, se acumuleaza lichid in interiorul petalelor, pe unele se formeaza si mici bobite albe, apoi devin transparente sau cele care au apa se fac verzi si cad de pe tija. Ce ar putea fi?
  Va mltumesc mult!

 • Ancuta spune:

  Buna ziua. Am o orhidee, iar frunzele incep a se innegri. Am citit ca ar trebui sa folosesc Topsin, insa la descrierea produsului, apare ca se foloseste la legume.
  Ma puteti ajuta, spunandu-mi ce anume sa folosesc pentru vindecare frunzelor?
  Va multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Puteti folosi Topsin, acesta fiind un fungicid cu spectru larg, multe persoane recomandand acest produs pentru combaterea bolilor la orhidee. De asemenea, pentru a evita imbolnavirea pe viitor, va trebui sa ii oferiti conditiile optime.

 • Andrea spune:

  Buna seara. Imi cer scuze de deranj. Am cateva intrebari. La orhideele mele le cresc de ceva vreme (de 2 ani) frunze noi doar ca raman micute nu cresc ca frunzele ce leam vazut in poze. La fel si florile, cand le-am cumparat aveau flori mari insa cand s-au uscat si au iesit altele care nu cresc la fel de mari.La celelalte orhidei am doar 2 3 frunze si si acelea nu sunt carnoase dar nu sunt nici ingalbenite si nu dau semne sa aiba ceva. Mentionez ca le ud o data pe saptamana, scufund vasul 10 min in apa dupa care o scot si ii pun si ingrasaminte. Sunt pe pervaz la geam si bate putin soarele pe ele dar doar dimineata. Mai demult au avut ceva purici in substrat si mi s-a dat de la magazin ceva insecticid care lea distrus toate florile insa am reusit sa salvez orhideele, leam schimbat substratul rapid leam curatat si leam facut dus. Acuma incep sa isi mai revina dar nu le cresc ca inainte nici frunzele nici florile. Iar multi dintre boboci cad inainte de-a se deschide.Nu stiu ce sa le mai fac, va rog sa ma ajutati.

 • Ami spune:

  Bună ziua,orhideea mea este bolnava!!a avut o tija plina cu flori,dintr.o data s.a vestejit.toată ca și când ar fi fost arsa.mi.a dat a doua tija, câte stagnează și s.a schimbat culoarea la ea, din inima ei s.a dat o noua frunza, dar și aceasta nu este în regula,e ca și cum ar avea niște bubițe.

 • maria spune:

  Am cumparat azi o orhidee si pana am ajuns acasa s-au ofilit florile din cauza caldurii prea mari..ce sa fac cu ea?

 • alexandra spune:

  am primit o orhidee superba,dar acum dupa 2 luni de cand am primito i-au cazut pe rand florile iar frunzele au inceput sa se pateze de la galben la maro,nu par sa aiba paraziti,de udat o ud o data pe saptamana 5-15 minute scufundata in apa,radacinile uscate de la suprafata le-am taiat,iar in interior se vad altele verzi sanatoase,cu ce gresesc de se pateaza frunzele,care ar fi cauza? lumina are destula,intr-o camera cu 2 pereti cu ferestre,caldura suficienta.

 • Silvia Maria spune:

  Buna ziua. Anul trecut, in toamna am primit o orhidee cadou. Florile care le avea pe tija si plus bobocii care ii mai avea mi-au inflorit si florile au tinut 4 luni. Acum in primavara i-au dat alti boboci si inca doua tije pe cea principala, dar frunzele au inceput sa se ingalbeneasca si bobocii care mi-au inflori au tinut cam o saptamana si ceilalti care sunt putin mai mici se oflilesc si cad. Din ce cauza se ofilesc si ce as putea face ca sa nu o pierd?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   De cate ori udati floarea pe saptamana? Unde este pozitionata planta? I-ati administrat ingrasaminte pana acum?

   • Silvia Maria spune:

    O ud o singura data pe saptamana cu apa de ploae curata si o tin pe pervazul unei ferestre nordice. I-am administrat un ingrasamant pentru plantele de apartament cu flori.

 • emilia spune:

  Buna ziua!am o orhidee care I-au cazut frunzele ,iar radacinile miros a mucegai.Se mai poate face ceva?multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Mirosul respectiv este emis in momentul in care putrezesc radacinile. Motivul pentru care putrezesc radacinile este udarea excesiva respectiv umiditate crescuta la radacina pentru o perioada indelungata de timp. Va fi necesar sa asteptati pentru a afla daca isi mai revine planta. Puteti opta pentru aplicarea unui ingrasamant lichid (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-lichid-orhidee.html).

 • AlexA spune:

  Am vazut limaxi la o orhidee, ce-i de facut? cu ce insecticid sa o stropesc?

 • AlexA spune:

  Pentru bolole orhideelor ce imi recomandati? in afara de topsin ca am.

 • Gabriela Chelu spune:

  Buna ziua! Am so eu o problema cu orhideele : una dintre ele cred ca s-a parlit de la soare, am indepartat-o din lumina puternica dar vad ca i se tot ingalbenesc frunzele si pare sa afecteze toata planta. Ea inca are radacini, e vioaie dar nu stiu daca am vreo sansa sa o salvez . Exista vreo posibilitate?

 • Karina spune:

  Am primit azi o orhidee, prima din viata mea. Imi doream goarte mult o planta de genul acesta. Trebuie schimbat ghiveciul? In legatura cu udarea.. Am o prietena care a pus-o in doua ghivece transparente al ei si unul mai mare si punea apa in cel mare ca planta sa isi ia singura apa, e ok?

 • victoria spune:

  am o orhidee cumparata de vreo luna. Pina acuma am udata la cam 7 zile. era bine. Acu vreo 2 zile am observant ca are frunzele lasate si mai moi, azi am vazut ca si florile sunt vii dar parca pleostite. Nu sta in soare direct. Am pulverizat putina apa doar pe frunze, ca e cald si ma gindeam ca ii fac bine, acuma vreo 3 zile. Radacinile sunt verzi si sanatoase. nu are daunatori.Ce are? ce sa ii fac?

 • victoria spune:

  am citit undeva ca e bine de pulverizat pe dosul frunzelor cu :apa cu fertilizator pentru Frunze. de ce e nevoie? in cazul orhideii mele e necesar?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Depinde de fiecare orhidee in parte. Ingrasamantul se aplica pentru o buna vegetatie a plantei, pentru aparitia de noi tije florale etc. De exemplu, unii cultivatori sunt de parere ca daca se aplica ingrasaminte pe perioada de repaus, se vor mari sansele de aparitie a keiki (pui de orhidee).

 • Antonia spune:

  Buna!
  Am si eu 5 orhidee. Le iubesc mult. Dupa ce au ramas fara flori si le-am taiat tijele uscate au inceput sa faca frunze (multe). Au deja cate 4 perechi de frunze. Arata foarte bine, dar nu fac tije florale. Ce pot sa fac? Mentionez ca am folosit ingrasamant lichid odata pe saptamana. Acum am zis sa fac pauza, dar tot nimic. Au trecut 6-12 luni de cand le-am taiat tijele.

 • Anca spune:

  Buna ziua,

  Am o orhidee careia pe tija ii cresc frunze in loc de flori, ati mai intalnit acest fenomen si daca da, care ar fi cauza si ce pot face?
  Precizez ca i-am pus ingrasamant o data la 2 saptamani.

  Multumesc,

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Exista posibilitatea ca acele frunze sa fie un ”keiki” adica pui de orhidee, care apare destul de rar. Va rugam sa ne expediati cateva imagini pe adresa suport@pce.ro pentru a verifica.

 • cristina avram spune:

  Bună ziua,
  La una din orhidee s-au îngălbenit frunzele si începe si tulpina…o ud o dată la 7-10 zile si pun în apă îngrăşămant lichid vitaflora soluţie nutritiva pentru orhidee…5 ml la 3 l apă…se mai poate salva? Deja am îndepărtat 4 frunze.va pot trimite si poze! Cu multumiri !

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Daca este udata la 7-10 zile este perioada optima insa totusi substratul pare destul de umed. Este necesar ca in momentul in care scufundati vasul sa verificati cu atentie astfel incat tulpina plantei sa ia cat mai putin contact cu apa. Tocmai de aceea nu emite o noua tija florala pentru ca baza tulpinii are umezeala foarte mare. Se poate aplica si un fungicid cum ar fi Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) pentru a preveni aparitia bolilor. De asemenea, vasul nu trebuie scufundat pentru o perioada mai mare de 10-15 minute. Daca pe viitor se va uda doar substratul planta isi va reveni si va emite o noua tija. Va trebui schimbat si substratul.

 • Galan camelia spune:

  Buna seara.am si eu o intrebare.vreau sa mut orhideele in alte ghivece si nu sunt multumita de substratul pentru orhidee de la Compo sana.Parerea mea este ca are multa turba siprea putina scoarta.anterior la orhidee am folosit numai scoarta.nu ramane apa asa multa.intrebarea mea este daca pot sa iau bucati de scoarta sa pun la orhidee .scoarta este de carpen,stejar si fag.si daca trebuie sa fac ceva la scoarta inainte de a planta orhideea.multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Multe orhidee prefera ca substrat un amestec de scoarta de copac (feriga, turba, carbune etc.). Puteti folosi scoarta deja pregatita sau numai scoarta simpla de copac. Ideea e ca cea preparata de dumneavoastra va trebuie dezinfectata mai intai.

 • Paun Adelina spune:

  buna ziua,

  ma puteti ajuta va rog cu un sfat la orhidee carora li se usuca frunzele. inainte se pateaza si apoi se usuca, maipot face ceva sa le salvez?
  va rog sa imi dati un sfat

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Simptomele sunt foarte diferite fata de cele vazute pana acum, puteti incerca sa aplicati si un fungicid, in cazul in care s-a dezvoltat vreo ciuperca pe frunze. La orhidee se aplica fungicide cum ar fi Topsin 70 WGD (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html),sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html). De asemenea, puteti incerca varianta de a le uda putin mai des acum pe timp de vara: de exemplu, o data la 5 zile. In principiu, trebuiesc urmarite simptomele incepand de acum, avand in vedere ca ati schimbat substratul. Va rugam sa ne tineti la curent cu aceste detalii.

 • Stefania Popescu spune:

  Bună ziua! Am o orhidee albă. Este într-un vas micuț transparent, dar am observat că s-a lăsat într-o parte. Este din cauza faptului că este grea și îi trebuie schimbat vasul in care se afla? Sau este din cauză că nu are sufiecientă lumină? Este pusă pe pervaz, nu îi bat direct razele solare.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Puteti opta pentru schimbarea vasului si a substratului (www.botanistii.ro/substrat-pentru-orhidee-5-litri-1.html). Eventual, o puteti indrepta cu tije speciale care se gasesc in magazinele de plante.

 • allets spune:

  Buna ziua!Am primit cadou o orhidee si de la un timp au inceput sa i se usuce radacinile aeriene.Ce sa fac acum?Nu vreau sa o pierd…

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Daca intra-adevar se usuca radacinile aeriene inseamna ca umiditatea aerului in zona unde este pozitionata este scazuta. Aceasta se simte bine la un nivel de 55-75% de apa in aer. Puteti aseza o farfuriuta cu apa separata pentru a nu tine radacinile in apa insa departe de frunze sau flori.

 • Raluca spune:

  Buna ziua

  am si eu o problema cu orhideea mea , s-au vestejit frunzele si florile si mai are ceva bobocei pe tija dar nu cred ca vor mai inflori, am schimbat ghiveciul si pamantul , am curatat-o de radacinile uscate , oare isi va reveni?

 • Andreea spune:

  Buna ziua! Cum se foloseste Actara, Decis sau Mospilan in cazul orhideelor? Care sunt concentractiile corecte, pe pliculete sunt diferite prezentate diferite concentratii, dar nici una nu se refera la flori/orhidee? Se aplica prin udare sau prin pulverizare? Multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Un plic de Actara de 1,5 g sau un plic Mospilan de 1,5 g se va dilua in 6 l de apa. O fiola de Decis de 3 ml se va dilua in 8-10 l de apa. Solutiile se aplica prin pulverizare pe partile aeriene ale plantei.

 • Eile spune:

  Si eu am acasa o orhidee prostiol cine nare o ohidee acasa nebunilor

 • ioana olteanu spune:

  Buna ziua, am si eu acum 4 orhidee care nu mai au nici o frunza, radacinile mai sunt verzi ,as vrea sa stiu daca mai dau frunzele si ce trebuie sa fac, acum doar le ud o data pe saptamana

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Dar pana acum la ce perioada le udati? De cat timp le aveti? Ati administrat ingrasaminte pana acum?

 • mariana spune:

  De curand am primit o orhidee cadou, stiu ca este foarte pretentioasa, am asezat-o pe pervaz in asa fel incat sa aibe lumina dar soarele sa nu o afecteze, o ud o data la 5-7 zile. Dar am primit-o cu radacinile aeriene cam ofilite si acum au inceput sa mi se ofileaca si 2 frunze, oare ce se intampla cu ea?Ce imi recomandati?

 • mariana spune:

  Am uitat sa precizez, are flori plant. Sa -i administrez tratament fara sa-i schimb substratul?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Atunci nu se va mai schimba substratul si se va aplica fungicidul impreuna cu ingrasamantul.

 • mariana spune:

  cum se aplica topsin 70?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Fungicidul Topsin la orhidee se va aplica intr-o concentratie de 10 g diluate in 8-10 litri de apa.

 • Catalina spune:

  Buna ziua, am mai multe orhidee phalaenopsis ( peste 15) si de aproximativ 2 luni am cumparat alte 4. In prezent toate orhideele mele s-au imbolnavit si sunt disperata pentru ca nu stiu cum sa le tratez. (una dintre cele 4 a murit ). Simptome: le-au picat toate florile, frunzele mai vechi au inceput sa se ingalbeneasca de la baza, tijele de flori se usuca, radacinile devin moi, goale in interior si in unele cazuri se inchid la culoare. Cred ca au afide (niste purici mici albi) in substrat, dar s-ar putea sa aiba si alt daunator. Vreau sa le schimb substratul si sa le stropesc de urgenta cu un insecticid, dar nu stiu ce produs sa aleg ca sa fie eficient si sa nu le afecteze. Multumesc anticipat!

 • Nicoleta spune:

  Stimati prieteni, buna ziua. Iarna trecuta la orhideele mele m-am confruntat cu problema daunatorilor (pentru care v-am cerut sfatul -paduchi lanosi…).Sintem in perioada de repaus.Desi par sanatoase , am observat la unele ghivece ca frunzele care incep sa rasara sint ciupite-crestate , ca si cind ar fi mincate de ceva.Nu se vede nimic, nici cu lupa.Ce credeti ca ar putea fi? si ce trebuie sa fac?Am sa incerc sa va trimit o fotografie , poate va fi edificatoare.

 • Iolanda spune:

  Buna seara! Recent am cumparat o orhidee si dupa un timp o frunza a inceput sa se ingalbeneasca usor, usor! Am indepartat frunza cu pricina si am constatat ca printre frunze misuna o ganganie maronie spre negru! Ce pot sa-i fac?
  Multumesc!

 • Elena spune:

  Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cu ce insecticid sa-mi pot da plantele de apartament pt a scapa de un daunator care se afla in pamantul florilor. Sunt mici si albiciosi…uneori ii vad chiar umbland pe pervaz, pe langa ghivece. Mentionez ca nu le-am udat excesiv pana sa apara acesti daunatori. Le-am udat cu mospilan perioade destul de lungi si degeaba. Le-am schimbat si pamantul…degeaba…tot reapar. Le mananca radacina si se ofilesc. Va rog sa ma ajutati cu un insecticid mai puternic. Toate florile imi sunt afectate..orhidee, muscate, cyclamen. Va rog mult sa ma ajutati!!! Multumesc anticipat!

 • Maria spune:

  Buna ziua ! La exteriorul substratului de la orhidee, s-au format (cateva) mici panze de paianjen. Nu se observa nici un fel de daunator ,dar acum ceva timp am observat ceva foarte mic, si rosu, abia observabil. Cum as putea sa o ajut? Planta este inflorita si se afla in stare buna.

 • marius ovidiu spune:

  Buna ziua! Am si eu o problema cu 3 orhidee si as dori sfatul dumneavoastra. Astfel, in perioada verii cand au fost acele calduri infernale desi udate, florile au inceput sa se usuce de la exterior spre interiorul ei dupa care toate orhideele au ramas fara flori..deci prima problema : de ce se usuca florile de la exterior spre interior…si ce a de a doua problema : am pus ingrasamant sub forma de batoane o data la 2 saptamani( in perioada cat au avut flori) iar acum pun odata la luna, dar problema este ca fac frunze noi si se usuca aproape instant sau daca fac frunze noi acestea sunt deformate din toate punctele de vedereadica acestea cresc dar sunt ca si uscate deci nu sunt verzi. ce imi recomandati ? sa tai acest frunze chiar daca sunt noi sau sa le las sa se dezvolte asa? credeti ca exista posibilitatea unui parazit/ ciuperca ?

 • Radu spune:

  Am o orhidee de un an si jumatate. Prima tija florala am taiat-o langa primul nod, pentru ca, dupa caderea ultimei flori, a-nceput sa sa se usuce incepand din varf. Au crescut apoi 3 frunze din ce in ce mai mari iar urmatoarea tija florala a aparut abia dupa 5-6 luni, cu numai 4 flori. Acum, la inceputul lui octombrie, dupa caderea ultimei flori am adus-o in casa si nu m-am mai grabit: tija florala fiind verde, i-am facut un cilindru din polietilena, cu capac, pe care-l pulverizez pe interior pentru a-i crea si mentine o umiditate mai ridicata – mi-ar placea sa faca un „pui” … . Intr-o luna i-au aparut mult mai multe si mai viguroase radacini decat de obicei (in acelasi interval de timp), o tija florala noua (aprox 6cm in 3 saptamani) si 2 mugurasi pe tija florala veche (unul in varf si al doilea doua noduri mai jos). Trebuie spus ca la doua udari am adaugat regulat ingrasamant pentru orhidee (in doza recomandata).
  As vrea sa stiu ce fel de mugurasi sunt cei 2 de pe tija florala veche, eventual cateva indrumari pentru a-i putea sustine cresterea si dezvoltarea.

  Multumesc anticipat

  • Orhideele se inmultesc foarte greu in conditiile de apartament, dar nu este imposibil. Daca pe tija florala incep sa apara frunze nu trebuie sa le indepartati si sa le lasati sa creasca pana apar di 2-3 radacini noi.
   Cand sunt suficient de lungi radacinile (10-15 cm) si apar 3-4 frunze atunci indepartati plantuta de tija si o plantati intr-un ghiveci nou transparent. In aceasta perioada se administreaza ingrasamant odata la 30 zile, iar din primavara se administreaza mai des, chiar la 14 zile.

 • Ana spune:

  Buna seara! Am cumparat pentru orhideele mele ,nissorun 10wp (acaricid) pt panjele de painajen aparute pe frunze si sol. Cum se administreaza concret? Este vreo problema daca ajunge solutia pe frunze/radacini? Se aplica doar pe sol? Si c-am cate pulverizari? Multumesc anticipat!

 • Galan spune:

  Buna ziua la 2 din orhideele mele le-a cazut toate frunzele .mai are decat radacinile sanatoase,verzi si tulpina aproape de sol.credeti ca mai pot fii salvate?ce trebuie sa le fac?si mai am 2 violete de parma care in mijloc au foarte multe frunzulite si sunt putin galbui iar bobocii de dedesubt nu pot iesii ca sunt prea multe si foarte tari ce trebuie sa-i fac? Multumesc

 • Elena spune:

  Bună ziua. Am și eu o mica problema cu o orhidee. O avem de o săptămână și o ținem pe pervazul geamului. Doar ca boboci se cam ofilesc. Oare care ar putea fi problema?

 • Marina spune:

  Buna ziua. Am de cateva luni o orhidee Phalaenopsis si dupa ce s-au uscat florile, rand pe rand s-au ingalbenit si i-au cazut toate frunzele. N am remarcat nici un parazit. Radacinile sunt verzi si arata bine dar afara a ramas doar trunchiul uscat. Mai exista sanse sa isi revina? As putea sa o salvez cumva? Multumesc

 • Ciprian spune:

  Buna ziua,

  La sfarsitul verii, am cumparat o orhidee pentru ca, pe tija florala, observasem o mica umflatura ( credeam ca va urma sa apara o floare ). Insa, cu timpul, s-a dovedit a fi un keiki. Acesta s-a dezvoltat frumos, are 3-4 frunze destul de maricele dar nu apar radacinile. In schimb, i-a aparut o tija florala care, acum, are aproximativ 4 cm. Este posibil ca, acest keiki, sa faca deja flori ? Cum ma sfatuiti sa procedez, pe viitor, cu acest pui ? Nu as vrea sa-l pierd.

  Va multumesc.

 • Maria spune:

  Buna ziua, sunt Maria si am mai multe orhidee pe care le ud regulat prin scufundare, am folosit actara cand au fost invadate cu paduche lanos, acum am alta problema. Plantele au foarte multe musculite negre mici care mi au invadat toata casa nu doar pervazul. Am folosit tot actara pe care o am in bidon amestecata de asta vara. Oare o sa si mai faca efectul la fel de bine? Multumesc.

 • Dana spune:

  Am si eu o orhidee căreia au inceput sa i se ingalbeneasca frunzele. Ea are 6 frunze, 4 dintre ele au inceput sa se ingalbeneasca de la baza, iar florile s-au ofilit. Ce sa fac? Din ce am citit pe site-ul dvs am dedus ca din cauza umerii excesive se ingalbenesc frunzele. E posibil ca eu sa fi exagerat cu udatul. Ce pot sa fac sa o salvez? Si încă ceva: eu am tinut un timp orhideele pe pervazul geamului, insa le-am mutat deoarece la geam am calorifer, si in plus le agatam cu perdeaua darmandu-le. Acum le-am pus pe noptiere, nu sunt direct la lumina, insa camera e foarte luminoasa. Este in regula?

 • Adelina Chirieci spune:

  Ajutor! Trei dintre orhideele mele inlorite pe doua tije din luna decembrie au inceput sa se ofileasca. Nu au paduchi, nici mucegai, nimic. In ultima perioada le-am udat mai rar – o data pe saptamana, desi am expunere sudica la fereastra pe a carui pervaz stau. Acum o saptamana jumatate am observat ca frunzele au devenit ridate, le-am mutat la o alta fereastra cu mai putina lumina si le-am udat la 3 zile, iar acum vad ca le-au cazut si cateva flori si bobocii. Mentionez ca din luna octombrie le ud cu ingrasamant vita flora – 1 capac la 4 l apa. Le iubesc foarte mult! Ce sa fac sa le salvez?

 • Oana spune:

  Buna ziua
  O parte din orhideele mele au niste picaturi lipicioase pe tije si boboci. Credeti ca este necesar un tratament impotriva daunatorilor? Pot aplica acelasi tratament si la cele neafectate?
  Ghiveciul in care stau orhideele trebuie neaparat sa fie transparent? Eu le am puse in vase ceramice mate.
  Va multumesc

 • Renata spune:

  Bună ziua. Am primit și eu o orhidee acum vreo 2 luni. Când am primit-o am observat ca avea niște pete negre la tulpină și unele rădăcini îi erau ori uscate, ori moi, gelatinoase ( pe care le-am tăiat la scurt timp) . De la magazin ni s-a transmis sa nu o udăm doar după aproximativ 10 zile. După 10 zile am observat că pământul încă e plin de apă și abia atunci m-am gândit că s-ar putea să aibă prea multă apă în ghiveciul decorativ. Am golit apa iar de atunci o ud întocmai cum scrie și aici… Dar petele negre nu dispar ci din contră au început sa îi cadă și din frunze. 🙁 Pata neagră e chiar la baza tulpinii. Ce aș putea face să o salvez,dacă se mai poate? Pot sa va trimit eventual și o poză.

 • Ionela spune:

  Buna seara!Am 20 de orhidee, cea mai veche de 4 ani,Imi infloresc incepand cu luna decembrie, in fiecare an si stau asa pana in iulie, apoi urmeaza perioada de stagnare.Anul acesta ceva s-a intamplat, la majoritatea s-au format bobocii, au crescut si s-au uscat.Le ud doar sambata ca de fiecare data, nu au musculite si nu le-a atacat nimic, doar aceasta este singura problema:uscarea bobocilor.Care ar fi cauzele si ce ingrasamant le pot pune?Multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Uscarea bobocilor apare din cauza temperaturii neprielnice. Acestea trebuiesc pozitionate unde exista perioade cu variatii de temperatura, unde temperaturile nu scad sub 18 grade.

 • anca spune:

  buna ziua, am 2 orhidee care au avut cate 2 tije cu boboc fiecare i, iar de vreo 2 saptamani bobocii se usuca si cad. Care ar putea fi cauza?

 • Andreea spune:

  buna ziua. Am primit o orhidee phalaenopsis,frumoasa cu flori si plina cu boboci. Problema e ca au inceput bobocii sa se ingalbeneasca si parca se usuca. Am tinut-o in living si acolo temperatura a scazut pana la 15 grade,dupa 2 zile cand am descoperit ca incep sa ii se ingalbeneasca boboci ,am adus-o in camera la caldura, o tin pe pervaz la geam si e caloriferul sub geam…dar tot la fel continua sa ii se ingalbeneasca si ceilalti boboci. Care ar fi cauza,? Diferenta de temperatura? Sau , am mai descoperit azi panza ca de paianjen tesuta pe tije,pe flori si pe frunze si la baza frunzelor.sa o afecteze vreun parazit ?! Ce sa fac?,mai pot salva bobocii care mai sunt verzi? Va multumesc frumos.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Bobocii au cazut din cauza ca planta a fost expusa la o temperatura scazuta sub medie pentru o perioada destul de mare. Nu este indicat nici sa stea foarte aproape de calorifer. Cel mai bine ar fi ca planta sa stea intr-o incapere unde temperaura se afla intre 18-22 grade.

 • andreea spune:

  am o orhidee care are un pui si doua radacinii groase si lungi. Cand as putea s-o transfer intr-un ghiveci separat cu pamantul special pentru orhidee.? Va multumesc.

 • Mindrila Iulian spune:

  Buna seara. Am o orhidee care in spatele florii imi face un puf.Nu stiu cu ce sa o dau,ca acum s=a molipsit alta

 • Mindrila iulian spune:

  Buna seara,o orhidee are paduchi lanosi.Ce tratament sa fac

 • Liliana spune:

  Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema la orhidee. Am cateva orhidee si nu stiu din ce cauza au frunzele patate, se ingalbenesc si cad. O orhidee are inclusiv tulpina neagra iar frunzele sunt „zbarcite” si patate iar alta are pe spatele frunzelor pete maroni, vegre si sunt uscate. Nu stiu ce sa le fac ca nu vreau sa le pierd…dar deja am mai pierdut. Sunt pe pervaz, la lumina, le ud la 7-9 zile, fertilizator la 2 saptamani. Va rog frumos ma puteti ajuta?

 • liubovi cebanu spune:

  Buna. Va rog sa-mi raspundeti, de ce pe petalele florilor de orhidee au aparut pete intunecate ?

 • Elly spune:

  Buna ziua. Una dintre orhideele mele cred ca este bolnava deoarece pe tijele noi a aparut un ser lipicios care a impiedicat mugurasii sa se dezvolte si s-au ofilit.
  De asemenea am observat ca planta nu s-a mai dezvoltat. Am sters planta dar tot reapare cleiul acela.
  Ce tratament imi recomandati?
  Multumesc!

 • Elly spune:

  Da, am verificat dar frunzele sunt curate si la fel si tulpina. Doar tija este lipicioasa, iar noua frunza aparuta este cam deteriorata.
  Merci!

 • Maria spune:

  Buna ziua,
  Orhideea mea este infectata cu o ciuperca alba si de curand am vazut si un fel de musculite prin ghiveci .Frunzele ei par perfect sanatoase numai ca radacinile au inceput sa se usuce una cate una si din flori au mai ramas doua ofilite cu niste pete maro pe ele.Va rog mult sa imi spuneti cu ce as putea sa o tratez.
  Multumesc

 • Andreea D spune:

  Buna ziua,
  Am si eu mai multe orhidee de multi ani si una dintre ele are niste mici puricei albi pe scoarta si au inceput sa ii cada frunzele.
  Va rog dati-mi un sfat cum sa o tratez.
  Multumesc.

 • mihaela maciornea spune:

  buna seara,am o ohidee care pe una dintre frunze are 2 cercuri albe ,celelalte sunt netede si frumoase ,tija sa ridicat frumos si a inceput sa imboboceasca ,din pacate am vrut sa o indrept si bobocul sa rupt ,nu l-am aruncat si l-am pus in pamantul de langa frunze , a sa inceput din nou sa se ridice o noua tija si a inbobocit din nou ,bobocul din pamant e verde si parca vrea sa infloreasca ,ce ma ingrijoreaza acea frunza care cercurile au ramas ,in rest toate frunzele sunt netede ,va multumesc pentru atentia acordata .

 • Anca spune:

  Buna,
  Acum 3 luni radacinile Orhideei mela au inceput sa putrezeasca si le-am luat jos pe cele putrede. Pe parcurs au putrezit toate fara ca Orhideea sa mai faca radacini noi. Orhideea nu era foarte mare avea doar o frunza mare si doua mai mici. Cea mai mare a ingalbenit si s-a uscat la fel si cea mica. Acum mai are o singura frunza dar nu face radacini. Am transplantat-o cand nu avea flori in alt ghiveci de plastic transparent cu sol special pentru orhidee. Dupa ce a pierdut toate radacinile am pus-o intr-un pahar transparent cu apa si bucatele de scoarta de copac. Acum i-am pus putina apa si substrat pentru orhidee si i-am facut o minisera.Oare as putea sa fac ceva ca sa inceapa sa ii creasca din nou radacinile?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Daca radacinile plantei au putrezit si nu mai emite altele noi inseamna ca orhideea a fost udata excesiv. Daca acum nu mai are deloc radacini, sunt sanse slabe de revenire. Puteti doar sa incercati sa ii administrati un ingrasamant special pentru orhideele slabite ca Vitality Komplex (http://www.botanistii.ro/vitality-komplex-orhidee-500-ml.html), o data la 14 zile, si sa nu mai fie udata in aceste 14 zile.

 • Tapaszto Aletta spune:

  Buna ziua.am si eu o orhidee care de ceva timp face pe tulpina si pe muguri ceva puf alb.am obsevat in zilele trecute ca a inceput sa faca si celalalt de langa el. Va rog dati-mi un sfat cum sa o tratez.

 • Gety spune:

  Buna ziua.
  Am mai multe ghivece cu dendrobium,unul din ele nu stiu ce a patit ca i se usucat frunzele.Intr-o luna ,a ajuns niste tije goale.Le-am stropit cu faster,pt puricei mici albi.Dar,uscarea frunzelor a trecut la un alt dendrobium.

  V a rog frumos sa-mi spuneti cu ce sa-i stropesc ca sa nu li-se mai usuce frunzele.I-am udat o data la 2 saptamani/ iarna.Nu stau la caldura, sau deasupra vreunei surse de caldura.
  Va multumesc,

 • Gety spune:

  Buna seara.
  Puriceii albi atacasera un cercelusi,iar eu le-am administrat tuturor plantelor din incapere acelasi tratament.Erau pozitionati pe frunze si sub frunze.Inca mai sunt pe cercelusi,dupa tratament.I-am vazut zburand in aer.

  Nu stiu sa trimit poze pe forum.Va trimit pr mail,cateva poze.
  Va multumesc.

 • ioana spune:

  buna ziua as avea si eu o intrebare ,pot sai chimb pamantul la orhiidee daca e infloria, are musculite si viermisori si ias schimba pamanul,am stropit cu decis va multumesc.

 • Gety spune:

  Buna seara.
  Am in camera mai multe orhidee phalaenopsis,aseara am vazut pe frunza unei orhideei un punct lucios, care la atingere este lipicios.Cu ce pot sa o stropesc?
  Trebuie sa le stropesc, pe toate,aflate in camera?

  Va multumesc.

 • laura spune:

  buna ziua.am o orhidee la care frunzele sunt aprope rosii si zbarcite si cateva din radacini sunt cu ceva alb pe langa ele,cred ca au putrezit (nu toate ),are tija cu boboci care arata bine,da sa infloreasca.si deasupra pe scoarta am vazut ceva alb pe ici pe colo,ce trebuie sa fac ca sa-si revina? de udat -pulverizez apa ,dar nu se uda tare si nu sta apa,multumesc

 • Stoica Beatris spune:

  Buna ziua, am si eu o problema cu doua orhidee, s au inmuiat frunzele si au picat florile. Ce pot sa fac? Multumesc

 • Andreea Elena spune:

  Buna ziua,am o problema la o orhidee,incep a i se ingalbeni frunzele si sa cada iar florile i-au cazut totate,avea o multime de boboci,acum ii cad si ei,am primit-o acum de 8 martie,oare e piscata de frig,exista vreun remediu,multumesc!

 • Ionut Vlad spune:

  De cand am cumparat o Orhidee cu flori cu culoare violet peste 4 saptamani sau uscat florile a ramas tulpina cu ramuri si cu frunze ce trebuie sa fac

 • Andreea D spune:

  Bună ziua! Am mai multe orhidee și aproape toate au început sa se îmbolnăvească. Frunzele se îngălbenesc sau le apar niște pete albicioase care se usucă și mai apoi se innegresc, frunzele devenind „scortoase”. Le mai pot salva? Cu ce ar trebui sa le tratez și cum anume? Mulțumesc!

 • Claudia spune:

  Buna ziua. Am si eu multe orhidee. De 3 saptamani a inceput sa apara pe ele ceva albicios, atat pe frunze cat si pe flori. De cateva zile frunzele au inceput sa se ingalbeneasca. Am dat pe ele cu cu nutrienti Floria, dar se pare ca este mai rau. Inforesc si florile devin lipicioase…se acopera cu ceva alb si se ofilesc. Oare trebuie sa le mut in vase mai mari? Va rog sa ma ajutati. Multumesc!!

 • Maria spune:

  Buna ziua. Am o problema la una din orhidee 🙁 , are ghiveciul plin cu paduchi mici si albi. Nu sunt pe planta. Cu ce as putea stropi scoarta sa dispara. Multumesc.

 • Maria spune:

  Va multumesc. Orhideea este inflorita. O voi schimba imediat ce nu va mai avea floricele.

 • Vera spune:

  Bună ziua!
  Problema mea cu orhideea e următoarea : tulpina a început sa se innegreasca iar frunzele verzi și sănătoase se îngălbenesc….cu toate acestea frunzulițe noi încă apar dar nu as vrea sa cada și acestea 🙁

  Mulțumesc mult!

 • ANA MARIA spune:

  buna ziua as dori sa cumpar si eu Mospilan dar nu stiu de unde? am nevoie de 10

 • Andreea spune:

  Buna,ma ajuta si pe mine cineva va rog frumos?Am o orhidee phalaenopsis ,o vreme a dus-o bine dar a inceput sa i se usuce radacinile apoi frunzele sa se inmoaie.Am citit pe net de tratamentul cu atonic,l-am incercat si eu o vreme ,frunzele s-au intarit,radacini nu au crescut,dar s-au facut numeroase floricele ,acum planta a pierdut 3 frunze din cauza ca s-au ingalbenit,am si renuntat la atonic,acum inca ii mai cresc flori,precum si o frunza dar frunza creste greu.Ce as putea face in acest sens?nu vreau sa pierd floarea ,ce tratament sa-i fac pt cresterea de radacini?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Ati incercat sa ii schimbati ghiveciul? De fel, frunzele se inmoaie, se incretesc si se culca pe ghiveci atunci cand nu mai exista suficient spatiu in ghiveci pentru dezvoltarea radacinilor.

 • Daniela spune:

  Buna ziua, Am o problema cu 2 dintre orhideele mele… de cateva luni le-au aparut pe frunze nste gaurele mic, asemanatoare unor intepaturi de ac. Plantele nu par foarte afectate deocamdata, sunt inflorite si le cresc radacaini dar frunzele nu arata deloc bine. Puteti sa-mi recomndati un tratament va rog? Multumesc!

 • Ionela spune:

  Bună seara! Vă rog să mă ajutati deoarece am mai multe orhideei iar pe una dintre acestea,mai exact pe una de culoare albă a aparut o ciupercă care creste (2-3cm). Ciuperca are culoare alba si miroase urat. E proeminenta in zona radacinilor . Ce sa fac? Nu stiu daca ar trebui sa-i schimb ghiveciul? Orhideea e aparent sanatoasa,are o tija florala si una care acum e in dezvoltare 12-15 cm). Multumesc anticipat!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Ciuperca a crescut pe frunze sau in substrat?

   • Ionela spune:

    In substrat.

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Orhideea este o planta parazit in natura, iar la radacinile acesteia sa gasesc anumite ciuperci care o ajuta la asimilare. In conditii optime, acele ciuperci se pot dezvolta mai mult, putand fi vizibile cu ochiul liber.

 • Olea Raluca spune:

  Buna ziua, am si eu o intrebare. Am o orhidee si recent au dat 2 tije florale. Din pacate a rupt bunica varful unei tije. Cealalta a crescut, dar cea cu varful rupt a stagnat. Nu s’a ingalbenit, este la fel cum era pana sa se rupa. O sa mai creasca acea tija?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Tija rupta nu va mai creste. Insa, dupa o anumita perioada, se poata taia tija respectiva, iar apoi planta va emite o noua tija florala.

 • Cristina` spune:

  Buna ziua! Am cateva orhidee carora se pare ca le merge bine. Una dintre ele am observat dupa ce am cumparat-o, acum aprox 1 an, ca are baza bulbului mucegaita. Am presarat scortisoara si dupa cateva luni a inflorit din nou fara sa usuce tija pe care avea flori cand am cumparat-o, in momentul de fata i s-au uscat florile dar are inca boboci pe o ramnificatie a tijei. Problema este ca fiind harnicuta a facut si 2 pui din bulbul original….presupun ca acum am 3 orhidee, una cu boboci(planta mama), alta care are tija de aprox 20 cm si una fara tija, in acelasi vas. Sotul meu a recomandat sa taiem frunzele plantei mama, dupa ce termina cu inflorirea si sa lasam un pui in vasul original si pe celalalt sa-l transplantam. Nu am umblat la bulb dar mi se par prinsi destul de bine puii-fiecare pui are 2-3 frunze si radacini, iar unul din ei dupa cum spuneam si o tija de vreo 20cm. Imi puteti da, va rog, cateva sfaturi despre cum ar trebui sa procedez cu transplantarea puilor, evident dupa ce trece perioada de inflorire?

 • ionela spune:

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare , am o orhidee la care I-am rupt din greseala tija cu flori , si am observat dar nu stiu daca are vreo legatura cu tija rupta ca frunzele se inegresc putin in varf, si au o culoare putin rosiatica pe spate, desi nu a fost tinuta in soare direct. Ma poate ajuta cineva cu un sfat?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Chiar daca a fost rupta tija florala, la scurt timp planta va emite una noua daca este ingrijita corespunzator. Schimbarea culorii frunzelor apare datorita unui factor extern, cum ar fi temperatura, curentii de aer, umiditatea aerului etc.

 • ionvlas spune:

  Salut! După ce sau ofilit florile la orhidee, am puso in alt ghiveci si iam taiat tijele care sunt două după al 4-lea nod. acuma vad ca pina la al 2-lea nod tija e verde cu trecere in cafeniu deschis, iar pina la al 4-lea e cafenie. asa impresie ca se usuca de ce??
  Si mai am o problema la florile mele de cameră am vazut ca zboră niste musculite mici, din ce cauza au apărut si cum sa scap.
  PLZ help!! mersi

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Daca florile au trecut, este normal ca tija florala sa se usuce, iar dupa o perioada planta va emite o noua tija. Referitor la acele musculite albe, daca marea majoritate se gasesc in solul plantelor, acestea s-au dezvoltat datorita umezelii. Va fi necesar sa rariti udarea plantelor, iar acele insecte vor disparea.

 • ionvlas spune:

  Salutare. după ce florile de pe orhidee au cazut am mutat orhideea in alt vazon mai mare. la shimbare am observat ca mai bine de jumate din radacini sunt moarte. am lasat doar cele sanatoase. schimbarea am facuto conform instructiunilor. acuma pisica mi-a dat floarea jos si am fost nevoit sa verific de este in vazon. am vazut ca deja toate radacinile au murit. Ce sa fac? inseamna ca daca nu au ramas radacini ca floarea este moartă? ce sa fac?

  <