Garoafe, informatii si sfaturi de ingrijire

garoafe-informatii-sfaturi-ingrijire

Garoafe (Dianthus caryophyllus) – sunt plante erbacee, florifere, ce fac parte din genul Dianthus. Majoritatea speciilor sunt plante erbacee, unele fiind anuale sau bienale. Garoafele sunt originare din Bazinul Marii Mediterane si sunt cultivate de aproximativ 2000 de ani. Denumirea genului provine din greaca veche, de la cuvintele ‘dios’=divin si ‘anthos’=floare. Florile de garoafe sunt printre cele mai cautate flori: ele au atat valoare comerciala cat si ornamentala. Garoafele sunt potrivite ca plante de bordura, in straturi, in gradini cu rocarie si chiar in ghivece. Se gasesc intr-o varietate de culori cum ar fi rosu, caramiziu, portocaliu, violet, galben, roz, alb, crem, etc. Au frunzele subtiri, dispuse de-o parte si de alta a tulpinii. In functie de specie, infloreste primavara, vara sau toamna. Florile apar in buchete, in varful tulpinilor. Au 5 petale, cu marginile zimtate la majoritatea speciilor. 

Garoafe – Specii si varietati

Cea mai cunoscuta specie de garoafe este Dianthus caryophyllus. Alte specii cultivate sunt: Dianthus chinensis (garoafa chinezeasca), Dianthus barbatus (garoafa turceasca), Dianthus alpinus, Dianthus japonicus, Dianthus superbus (garoafa de munte). 

Conditii de mediu

Lumina. Pentru garoafe, lumina este un factor foarte important. Pentru o crestere optima si o inflorire abundenta, acestea au nevoie de minim 6 ore de soare pe zi. 

Sol. Garoafele suporta solurile nisipoase si calcaroase, cu un pH usor alcalin. Prefera un pamant reavan, nu umed, de aceea udarea trebuie facuta moderat. Solul trebuie sa dreneze bine apa, deoarece umiditatea excesiva duce la putrezirea radacinilor si uscarea plantelor. 

Fertilizarea. Se recomanda administrarea ingrasamintelor specifice pentru plante cu flori, in stare lichida sau granule. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Garoafe – Ingrijire

Inmultire. Garoafele pot fi inmultite prin seminte, divizarea tufei sau butasire. 

  • Divizarea tufei se face, de regula, toamna si se foloseste numai la plantele mai mari de 3-4 ani. 
  • Butasirea consta in prelevarea de butasi din partea superioara a lastarilor noi. Se efectueaza in luna august.

Semanat. Semintele se seamana primavara, in spatii protejate (sere, solarii). Dupa semanare, solul se mentine permanent reavan, pana ce garoafele incep sa creasca. Apoi, plantutele de garoafe se raresc, pastrand o distanta de 25-30 cm intre ele. Este posibil ca plantele sa nu infloreasca in acelasi an. 

Boli si daunatori

Bolile care pot aparea la garoafe sunt: fuzarioz, alternarioza si putregaiul cenusiu. Daunatorii care pot afecta garoafele sunt: afide, acarieni, tripsi, musca plantutelor. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Frunzele si tijele florale uscate se elimina, pentru a favoriza inflorirea. 
  • Mentinerea unei distante suficiente intre plante, permite aerisirea, cecea ce previne instalarea bolilor fungice.
  • Nu se recomanda mulcirea garoafelor. 
  • Udarea la garoafe se face numai la baza plantelor, fara a ajunge apa pe frunze.
  • Ingalbenirea frunzelor poate fi cauzata de umiditatea ridicata din sol.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile