Citrice, informatii despre boli, daunatori si tratamente

Genul Citrus cuprinde mai multe specii de plante precum lamai, portocal, grapefruit, pomelo, mandarin, denumite de noi plante citrice. Acestea fac parte din familie Rutaceae si sunt originare din Asia si Europa.

Conditiile tarii noastre nu sunt favorabile pentru cultivarea citricilor in gradina insa aceste plante frumoase isi fac loc in oaza noastra verde ca plante de interior, cultivate in ghiveci.

Citrice – Principalele boli

Patarea frunzelor si fructelor determinata de ciuperca Mycosphaerella citri

Citrice-patari

Boala se manifesta prin prezenta pe partea superioara a frunzelor a unor pete galbene iar pe partea inferioara, apar pete proeminente, de culoare portocalie-bruna. Petele devin ulterior inchise la culoare si au aspect umed.

Pentru combatere se recomanda efectuarea de tratamente cu fungicide omologate pentru combaterea patarilor:

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fumagina determinata de ciuperci din genul Capnodium

Aceasta ciuperca se dezvolta pe excrementele dulci (“roua de miere”) produse de afide, musculita alba de sera sau paduchi. Prin dezvoltarea acestei ciuperci pe suprafata frunzelor sunt inhibate procesele de fotosinteza, transpiratie si respiratie, ca urmare, planta creste cu dificultate sau stagneaza. Pentru eliminarea acestei ciuperci este nevoie sa fie combatuti daunatorii. Fumagina se poate ulterior indeparta de pe frunze cu ajutorul unui material moale, umezit.

Antracnoza determinata de ciuperca Colletotrichum gloeosporioides

Antracnoza-citrice

Pe frunze apar pete deschise la culoare, inconjurate de un inel purpuriu. Pe fructe apar pete inchise la culoare. Aceasta ciuperca se dezolta in general pe portiuni atacate de insecte, arsuri solare sau leziuni mecanice.

La aparitia simptomelor se recomanda efectuarea de tratamente cu fungicide specifice:

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Citrice – Principalii daunatori

Cel mai frecvent, citricii sunt atacati de musculita alba, afide, paduchi testosi sau lanosi si acarieni. Prezenta acestor daunatori poate fi usor observata cu ochiul liber.

Musculita alba de sera

Musculita alba de sera

Apare frecvent la plantele de interior si determina stagnarea si debilitarea acestora. Prezenta musculitei albe de sera este insotita de “roua de miere”.

Combaterea acestuia daunator nu este tocmai usoara deoarece dezvolta mai multe generatii intr-un timp scurt. Se recomanda alternarea insecticidelor pentru a evita dezvoltarea rezistentei la substantele active.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Afide-citrice

Afide

Acestea se localizeaza, de regula, pe varfurile de crestere, determinand rasucirea frunzelor si aparitia unei secretii aderente pe frunze. Se pot aplica tratamente utilizand insecticide precum:

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paduchi testosi sau lanosi

Acesti daunatori se asaza atat pe tulpina cat si pe frunze si se hranesc cu seva plantei. Prezinta un scut protector iar pentru combatere se recomanda aplicarea insecticidelor sistemice, la care se adauga un adjuvant pentru o mai buna patrundere a solutiei prin acest scut.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Acarieni

Acarieni

Aceste insecte mici isi semnaleaza prezenta prin panza fina de pe partea inferioara a frunzelor si simptomele caracteristice. In caz de atac puternic, panza se poate observa si intre lastari sau la baza frunzelor. Frunzele se ingalbenesc si in final cad. Avand in vedere ca si acest daunator dezvolta mai multe generatii intr-un timp scurt, in vederea combaterii este nevoie de aplicarea a 2-3 tratamente consecutive, alternand produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Alte probleme ce pot sa apara

Deseori ne confruntam cu probleme aparute din cauze abiotice cum ar fi factori de mediu nepotriviti sau nutritie necorespunzatoare. Aceste simptome sunt confundate cu boli insa de cele mai multe ori avem de-a face cu disfunctii ale proceselor fiziologice din planta.

Caderea frunzelor

Aceasta problema poate fi determinata de diversi factori cum ar fi:

  • insuficienta sau excesul apei;
  • schimbarea brusca a temperaturii sau a intensitatii luminoase prin mutarea plantei;
  • nutritie necorespunzatoare;
  • prezenta unei boli sau a unui daunator insa in acest caz se observa simptome specifice.
Cadere-frunze-citrice

In timpul iernii, citricii tind sa-si piarda o parte din frunze, ca urmare a umiditatii scazute a aerului sau a necorelarii factorilor de mediu (temperatura, lumina si apa administrata). Nu este de preferat ca aceasta reactie a plantei sa apara insa planta nu moare si se va regenera in primavara. Se face de multe ori greseala de a uda sau fertiliza plantele in exces la primele semne de cadere a frunzelor, procedura ce este gresita si care poate duce in final la moartea plantei.

La aparitia acestei probleme este necesara depistarea cauzei ce a determinat caderea frunzelor.

Caderea fructelor

Poate fi determinata de carenta oricarui element, de schimbarea brusca a temperaturii sau variatii mari ale umiditatii substratului (umiditatea prea mare sau prea mica).

Arsuri-solare-citrice

Arsuri solare

Acestea apar de regula cand planta se muta intr-un loc insorit fara a fi aclimatizata. In acest caz apar pete de culoare deschisa, specifice. Tesutul ce prezinta arsuri nu se va regenera si este recomandata indepartarea frunzelor ce prezinta aceste simptome.

Frunze ingalbenite

O nutritie corespunzatoare joaca un rol important in buna crestere si dezvoltare a plantelor. Atunci cand unul din elemente este in deficit, se produce un dezechilibru ce determina aparitia diverselor probleme.

Carenta de fier

Carenta de fier este frecvent intalnita in cazul citricilor si se manifesta prin ingalbenirea limbului foliar intre nervuri iar zona din imediata apropiere a nervurilor ramane verde. Simptomele incep sa apara de la varful lastarilor. In caz de carenta severa, se ingalbenesc si frunzele de la baza.

Carenta de azot se manifesta prin ingalbenirea totala a frunzelor, inclusiv decolorarea nervurilor si incepe de la frunzele bazale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Frunze lucioase 

Plantele citrice prezinta frunze lucioase in mod natural, daca sunt bine ingrijite si hranite. Sunt insa momente in care se poate observa pe frunze un lichid aderent, numit “roua de miere” si este asociat cu prezenta afidelor, a musculitei albe sau a paduchilor testosi si lanosi. Pentru eliminarea acestui inconvenient se combat insectele iar lichidul de pe frunze se sterge cu ajutorul unei lavete umezite.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile