Cactusi, informatii despre boli, daunatori si tratamente

cactusi-boli-si-daunatori

Cactusi sunt plante suculente, bine adaptate la conditiile de seceta prelungita. Acestia sunt grupati in Familia Cactaceae si majoritatea specilor sunt originare din America. Frunzele acestor plante s-au transformat in spini pentru a reduce evapotranspiratia apei si pentru a se apara de animale. Cactusi desfasoara procesul de fotosinteza prin tulpinile ingrosate, unde inmagazineaza cantitati mari de apa. Toate specile de cactusi produc flori si seminte. Cele mai multe specii infloresc noaptea si sunt polenizate de fluturi sau lilieci.

Datorita diverselor forme si culori, cactusi au devenit printre cele mai indragite plante de apartament. Aceasta preocupare floricola presupune cunoasterea unor masuri culturale legate de planta ornamentala.  Procesele de crestere si dezvoltarea a cactusilor pot fi influentate de mai multi factori. Exemple: temperatura, lumina, umiditate, boli sau daunatori. Cunoasterea acestor factori reprezinta o veriga importanta in procesul de ingrijire al plantelor suculente.

Boli cactusi

VIROZE

virus-cactus

Mozaicul cactaceelor. Aceasta viroza se manifesta prin aparitia unor pete difuze de culoare galbena. Petele alterneaza cu tesuturile sanatoase ale plantei formand un mozaic. Plantele se deformeaza datorita cresterii inegale ale tesuturilor atacate.

Boala evolueaza, petele se unesc si apar portiuni intinse cu aspect mozaicat. In cazuri grave, zonele mozaicate se brunifica, tesuturile mor, iar planta nu mai produce flori. Virusul este transmis de la o planta la alta de afide sau de om prin lucrarile de intretinere. Dezvoltarea bolii este favorizata de umiditate ridicata, temperaturi scazute si luminozitate redusa.

Metode de prevenire si combatere:

  • combaterea afidelor;
  • utilizarea materialului vegetativ sanatos pentru inmultirea (altoire, butasire);
  • dezinfectarea uneltelor cu produse specifice;
  • plantele atacate se vor separa de cele sanatoase, iar daca in cateva zile nu isi revin acestea se vor arde;

BACTERIOZE

bacterioza

Putregaiul umed al cactaceelor produs de bacteriile din genul Erwinia. Pe tulpina apar initial pete de diferite marimi, de culoare bruna. Boala evolueaza si tesuturile brunificate se inmoaie. Daca nu se iau masuri, tesuturile se transforma intr-un lichid vascos urat mirositor.

Metode de prevenire si combatere:

  • cand boala este intr-un stadiu initial, se elimina zonele atacate si se aplica produse pe baza de cupru.
  • daca boala se afla intr-un stadiu avansat, tesuturile atacate se elimina impreuna cu o buna parte din tesutul sanatos pentru a elimina riscul patrunderii bolii in vasele conducatoare. De asemenea, este indicata si aplicarea produselor cuprice, pentru a dezinfecta rana produsa.
  • in caz de atac grav, plantele atacate se ard;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

MICOZE

mana

Mana cactaceelor produsa de ciupercile din genul Phytophthora. Simptomele acestei boli sunt reprezentate de apartia unor pete umede de culoare bruna. In dreptul acestor pete, tesuturile se adancesc si putrezesc. Boala evolueaza rapid, iar daca nu se aplica tratamente intreaga planta putrezeste si se acopera cu un puf albicios. Boala este favorizata de valorile ridicate ale umiditatii si ale temperaturii. Pe langa aceste simptome, ciuperca poate ataca si baza plantei. Astfel, la baza plantei apar pete de culoare bruna. Boala evolueaza rapid si intreaga planta este distrusa.

Metode de prevenire si combatere:

  • evitarea udarii excesive;
  • aerisirea spatiilor in care sunt cultivati cactusii;
  • expunerea plantelor la lumina soarelui;
  • eliminarea tesuturilor atacate si aplicarea fungicidelor specifice combaterii acestui patogen.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
phyllosticta

Boala petelor cenusii-negricioase produsa de ciuperca Phyllosticta opinticola. Simptomele acestei boli sunt caracterizate de aparitia unor pete cenusii de diferite forme. Boala evolueaza, iar petele se inchid la culoare, iar apoi devin negre. In dreptul acestor pete apar punctisoare circulare, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Boala este favorizata de valorile ridicate ale umiditatii si ale temperaturii.

Metode de prevenire si combatere:

  • se distrug plantele puternic afectate;
  • mentinerea unei temperaturi constante;
  • aerisirea spatiilor utilizate pentru cultivarea cactusilor;
phoma-cereicola

Patarea tulpinilor produsa de ciuperca Phoma cereicola. Boala se manifesta prin aparitia unor pete de diferite forme. Petele sunt proeminente, de culoare galben-bruna-negricioase. Acestea pot sa fie dispuse izolat sau sa ocupe portiuni mari ale plantei. Pe suprafata petelor apar formatiuni punctiforme de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca se transmite prin seminte.

Metode de prevenire si combatere:

  • plantele puternic afectate se distrug;
  • semintele se trateaza preventiv;
phomopsis-cacti

Boala petelor galbui-albicioase produsa de ciuperca Phomopsis cacti. Atacul ciupercii se caracterizeaza prin aparitia unor pete de diferite forme pe tulpinile cactusilor. De asemenea, tesuturile atacate sunt scufundate si au o culoare galbuie sau albicioasa. De cele mai multe ori epiderma din zonele afectate este crapata. In dreptul petelor se formeaza formatiuni circulare de culoare brun-negricioase, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca se transmite prin semninte.

Metode de prevenire si combatere:

  • plantele puternic afectate se elimina din cultura;
  • semintele se stropesc preventiv;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
coniothyrium

Patarea tulpinilor produsa de ciuperca Coniothyrium opuntiae. Simptomele acestei micoze sunt reprezentate de aparitia unor pete mari, circulare, de culoare galbuie. In dreptul petelor se formeaza fructificatiile ciupercii sub forma unor formatiuni punctiforme dispuse in cercuri concentrice. Infectia se instaleaza pe plantele slabite de diferiti factori.

diplodia

Boala petelor brun-cenusii produsa de ciuperca Diplodia opuntiae. Atacul se manifesta prin aparitia unor pete circulare sau ovale de culoare bruna-cenusie. Boala evolueaza, iar petele se unesc si acopera portiuni mari din tulpina. Tesuturile atacate se usuca si se albesc. Epiderma din zonele afectate se zbarceste si se exfoliaza. Pe suprafata zonelor atacate apar formatiuni circulare, mici, de culoare neagra ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

Metode de prevenire si combatere:

  • plantele punternic atacate se distrug;
antracnoza cactusi

Antracnoza cactaceelor produsa de ciupercile din genul Gloeosporium. Pe tulpinile cactusilor apar pete negricioase, circulare sau neregulate. Boala evolueaza petele se maresc si se unesc, iar la suprafata acestora apar prominente mici, de culoare nearga ce reprezinta fruntificatiile ciupercii. Tesuturile atacate se  usuca, iar plantele nu mai vegeteaza normal. Pe langa daunele produse direct, Antracnoza favorizeaza aparitia ciupercilor din genul Alternaria care accentueaza distrugerea tesuturilor.

Metode de prevenire si combatere:

  • plantele se vor intretine cu grija pentru a evita ranirea acestora;
  • plantele puternic infectate se vor arde;
  • udarea se va realiza cu atentie;
  • daca boala este in faza incipienta, este indicata efectuarea tratamentelor cu fungicide omologate pentru antracnoza.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
fuzarioza cactusi

Fuzarioza cactaceelor produs de ciupercile din genul Fusarium. Atacul acestei boli incepe de la baza plantei si se extinde treptat la toate partiele aeriene. Boala evolueaza, iar planta se devine cenusie, tulpina se zbarceste, iar apoi putrezeste. Boala ataca vasele conducatoare, blocand circulatia sevei in planta. Astfel, aprovizionarea cu apa si elemente minerale este defectuasa, iar plantele sunt slabite.

Metode de prevenire si combatere:

  • utilizarea materialului vegetativ sanatos (butasi);
  • dezinfectarea ghivecelor si a uneltelor;
  • udarea se realizeaza rational;
  • aerisirea spatiilor unde sunt pastrate plantele;

Cactusii pot prezenta simptome asemanatoare cu cele produse de agentii patogeni, dar acestea sunt provocate in principal de factorii fizici. Aceastia influenteaza decisiv cresterea si dezvoltarea cactaceelor.

Efectele temperaturilor scazute

temperaturi scazute cactusi

Cactusii sunt plante iubitoare de caldura si din acest motiv nu pot suporta temperaturile scazute. Unele specii de cactusi pot rezista la ingheturi usoare, dar cu conditia ca temperaturile sa scada treptat. Astfel plantele isi adapteaza metabolismul, si pot rezista la temperaturi negative. In urma inghetului, intreaga planta se poate transforma intr-o masa vascoasa.

Arsuri solare

arsura-solara cactusi

Plantele din familia Cactaceae sunt rezistente la insolatiile puternice si sunt afectate de arsurile solare doar daca au fost tinute un timp idelungat in locuri umbrite. Din acest motiv, plantele care au fost tinute in spatii umbrite se vor expune treptat la soare. Plantele isi pot reveni dupa arsuri solare slabe daca sunt mutate imediat in spatii umbrite. In cazul in care cactusii au fost afectat grav de arsurile solare, epiterma este distrusa. Pentru a salva aceste exemplare se recomanda taierea portiuni afectate.

carenta cactusi

Carentele in substante nutritive

Fertilizarea echilibrata este o veriga importanta in cultivarea si ingrijirea cactusilor. In acest sens ingrasamintele aplicate cactusilor trebuie sa contina atat marcroelemente cat si microelemente. De exmplu: daca se aplica doar ingrasaminte pe baza de azot, masa vegetativa se va dezvolta luxuriant, dar rezistenta la boli si daunatori scade.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Udarea excesiva

exces-apa

In zonele de origine cactusii reusesc sa supravietuiasca fara precipitatii perioade lungi de timp. Udarea excesiva poate produce inmuierea si putrezirea plantelor. Acest fenomen se mai numeste si putrezire fiziologica. Pe de alta parte, stropirea plantelor cand acestea au rani deschise este interzisa. Dupa ce s-au inlaturat portiuni din plante, ranile rezultate au nevoie de timp pentru a se cicatriza. Daca in acel moment se aplica apa pe rani, acestea se cicatrizeaza greu sau pot chiar sa putrezeasca.

Daunatori cactusi

nematod

Nematodul cactaceelor (Heterodera Cacti). Ierneaza ca ou in stratul superficial al solului. Primavara ouale eclozeaza si larvele se deplanseaza prin sol si se fixeaza de radacinile cactusilor. Larvele se hranesc prin intepare pe radacinile cactusilor provocand tulburari ale proceselor fiziologice. De asemenea prin ranile produse de aceste insecte pot patrude in plante ciuperci fitopatoge.

Metode de combatere:

  • se vor planta doar plante de cactusi sanatoase;
acarieni

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae). Acesta ierneaza in stadiul de femela fecundata in crapaturile scoartei, sub resturile de la suprafata solului, dar in spatiile incalzite isi desfasora cicliul biologic neintrerupt. Femelele formeaza o panza specifica ce inconjoara tulpina si apoi incep sa depuna ouale. Larvele si adultii inteapa si sug sucul celular al plantelor atacate. In urma atacului dezvoltarea plantei este incetinita. De asemenea, acesta insecta poate transmite o serie de boli.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu produse specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum). Adultii au corpul acoperit cu o substanta ceroasa de culoare alba si cu aspect prafos. Acest daunator produce daune semnificative in spatiile protejate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor producand dereglarea proceselor fiziologice ale plantei. In caz de atac sever plantele se pot usca complet.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu insecticide specifice; 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
paduchi-testosi

Paduchele testos al cactaceelor (Diaspis echinocacti). Este principalul daunator ce ataca plantele cultivate atat in aer liber cat si cele cultivate in spatii protejate. Adultii si larvele colonizeaza partile aeriene ale plantei. Acestia se hranesc cu sucul celular, iar in urma atacului cactusi nu se mai dezvolta normal si se usuca.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu insecticide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
paduche-lanos

Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum). Dezvolta mai multe generatii pe an si colonizeaza partile aeriene ale cactusilor. Adultii si larvele se hranescu cu sucul celular al plantelor. In urma atacului, tesuturile se atrofiaza si in final se usuca.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu insecticide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile