Camelina, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

camelina-planta

Camelina (Camelina sativa) este o planta oleaginoasa ce face parte din familia Brassicaceae, cultivata in Europa de peste 3000 de ani. Uleiul extras din semintele de camelina se poate folosi in industria alimentara sau in fabricarea biocombustibililor. In urma numeroaselor studii realizate, camelina a fost aleasa cea mai buna materie prima regenerabila care poate fi produsa in timp util si in cantitati suficiente. Turtele rezultate in urma extractiei uleiului se pot folosi in furajarea animalelor, fiind o sursa importanta de elemente nutritive.

Cerintele fata de clima si sol

Aceasta specie are cerinte reduse fata de clima si sol. Valorifica bine toate terenurile agricole, inclusiv pe cele marginale. Suporta bine toate tipurile de sol, inclusiv pe cele nisipoase sau cele argiloase. Suporta solurile acide, cat si pe cele alcaline. Temperatura minima de germinare este de 1º C, fiind mult mai rezistenta la temperaturile scazute decat alte plante oleaginoase. De asemenea, camelina rezista bine si la conditiile de seceta.

Tehnologia de cultura a camelinei

Asolamentul

Se recomanda ca aceasta cultura se revina pe acelasi teren dupa minimum 3 ani. Introducerea in asolament a acestei culturi determina o utilizare rationala a solului, evitandu-se epuizarea solului si reducerea rezervei de boli si daunatori din sol. Camelina valorifica bine terenurile care au fost cultivate cu leguminoase pentru boabe, dar aceasta specie nu este pretentioasa fata de planta premergatoare. Nu se recomanda cultivarea camelinei pe terenurile care au fost cultivate cu plante din familia Brassiceae, pentru a evita riscul aparitiei bolilor si daunatorilor comuni.

Fertilizare

fertilizare-camelina

Se recomanda ca fertilizarea sa realizeze in functie starea de aprovizionare a solului cu elemente nutritive. Fertilizarea cu azot determina o crestere semnificativa a productiei de seminte, dar determina o scadere a continutului de ulei. Pentru a evita acest inconvenient se recomanda aplicarea ingrasamintelor pe baza de fosfor. Din acesta cauza camelina reactioneaza bine la fertilizarea cu ingrasamintele complexe. De asemenea, pentru a completa reteta de fertilizare si pentru a regla carentele aparute in fazele avansate de vegetatie, se pot aplica 1-2 fertilizari foliare. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrarile solului

lucrarile-solului-camelina

Dupa eliberea terenului de planta premergatoare se efectueaza lucrarea de dezmiristit, printr-o trecere cu grapa cu discuri. Urmatoarea etapa este reprezentata de aratura la 20 cm. Se recomanda ca lucrarea de arat sa se realizeze la umiditatea optima a solului. Dupa aratura se face o trecere cu grapa cu discuri. Pregatirea patului germinativ se face primavara, inainte de semanat cu ajutorul combinatorului. Se urmareste realizeaza unui pat germinativ bine maruntit si fara resturi vegetale la suprafata solului.

Samanta si semanatul

semanat-camelina

Pentru o cultura reusita se recomanda ca samanta se fie achizitionata din surse sigure si sa prezinte certificarile prevazute de cadrul legal din Romania. Adancimea de semanat este cuprinsa intre 0.5 si 2 cm. Aceasta variaza in functie de calitatea patului germinativ si de umiditatea din sol. Pentru un hectar este necesara o cantitate de samanta cuprinsa intre 3 si 14 kg. Cantitatea de samanta variaza in functie de caracterisitice fizice ale semintei si tehnologia de cultura. Epoca optima de semanat pentru vestul tarii este sfarsitul lunii martie – inceput de iunie, iar pentru restul zonelor, semanatul incepe din luna aprilie. Nu se recomanda semanatul mai devreme, deoarece cultura poate fi stanjenita de aparitia buruienilor. In cazul in care umiditatea din sol nu are valori corepunzatoare, iar patul germinativ nu este bine pregatit, dupa semanat se realizeaza o tavalugire pentru a pune mai bine in contact semintele cu solul.

Combaterea bolilor si daunatorilor

Principalele boli care pot aparea la cultura de camelina sunt: putregaiul alb, mana, fainarea, hernia radacinilor. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: gandacul lucios, gandacul rosu al rapitei, viespea rapitei, puricele cruciferelor.

Combaterea buruienilor

Camelina este o planta relativ rezistenta la buruieni. Acesta are capacitatea de a sufoca buruienile din cultura astfel incat costurile de intretinere sunt reduse. O pregatire corecta a patului germinativ asigura o pornire in vegetatie fara probleme si distruge buruienile ce pot afecta camelina in primele faze de vegetatie.

Recoltarea

recoltat-camelina

Se realizeaza cand seminele au ajuns la umiditatea de 11-12 %. Putem determina acest moment cand semintele se misca liber in interiorul silicvelor, producand un sunet caracteristic. Combinele trebuie sa fie reglate corespunzator pentru a se reduce pierderile. In functie de tehnologia de cultura si de conditiile climatice, productiile sunt cuprinse intre 800 si 3000 de kg/ ha. Productiile rentabile din punct de vedere economic trebuie sa depaseasca pragul de 2000 kg/ha.  Umiditatea de pastrare este cuprinsa in intervalul 9-10 %. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile