Kiwi, informatii despre tratamente, boli si daunatori

kiwi-tratament-boli-daunatori

Kiwi (Actinia deliciosa) este o planta ce face parte din familia Actinidiaceae, fiind originara din Asia. Se prezinta sub forma de liana, cu o lungime cuprinsa intre 5 si 7 metri. Frunzele sunt mari, de culoare verde inchis, lucioase. Este originara din Asia, dar in prezent se cultivata in Franta, Grecia, Chile, Spania, Australia, Italia, SUA etc. Temperatura este un factor limitativ pentru cultura de kiwi in tara noastra, fiind o specie foarte sensibila la ger si plantandu-se in zonele unde riscul de inghet este redus. Kiwi are o perioada lunga de vegetatie si prefera toamnele lungi si primaverile calduroase. Este cultivat pentru fructele sale, dar poate avea si rol decorativ. Fructele contin vitamina A, vitamina C, vitamina E, calciu, acid folic, fosfor, potasiu si carbohidrati.

Principalele boli ce ataca plantele de kiwi

Patarea bacteriana (genul Pseudomonas)

patarea-bacteriana

Boala ataca toate organele aeriene ale plantei. Primele simptome sunt reprezentate de aparitia unor pete mici cu aspect umed, bine delimitate. Tesuturile atacate se usuca si se desprind. Fructele afectate prezinta pete mici si brune, marginite de o zona de culoare verde. Bacteria ierneaza pe resturile vegetale de la suprafata solului. In timpul vegetatie boala se transmite prin exudatul bacterian, care este transportat de diferiti vectori (apa, vant).

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea plantelor atacate din cultura;
  • In Romania nu exista fungicide omologate pentru kiwi.

Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens)

cancer-bacterian-kiwi

Pe radacini si pe tulpini se dezvolta tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 °C si umiditate atmosferica de 80 %.

Masuri de prevenire si combatere:

  • dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la o planta la alta;
  • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant.
mana-kiwi

Mana (genul Phytophthora)

Boala isi face aparitia prin ofilirea si brunificarea frunzelor. Plantele au cresterea incetinita si se usuca prematur. In zona bazala a tulpinii apar leziuni asemanatoare cu cele produse de cancerul bacterian. Pe vreme umeda, leziunile se acopera cu un lichid lipicios. Acesta boala isi face aparitia in conditii de umiditate excesiva la nivelul solului.

Masuri de prevenire si combatere:

  • irigare rationala;
  • evitarea terenurilor cu exces de umiditate;
  • nu exista niciun tratament recomadat pentru tratarea acestei boli;

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

putregaiul-cenusiu

Aparitia acestei boli este favorizata de umditatea atmosferica ridicata. Ciuperca isi face aparitia pe frunzele bazale, iar daca umiditatea isi mentine valoarea ridicata, poate trece pe fructe si inflorescente. Organele atacate se acopera cu un mucegai cenusiu si putrezesc. Boala se dezvolta rapid si poate distruge fructele plantei sau se poate extinde si la plantele vecine.

Principalii daunatori la kiwi 

nematozi-kiwi

Nematozi

Acestia ierneaza ca adulti in interiorul plantelor afectate si in sol. Migreaza cu ajutorul apei din sol. Traiesc in interiorul plantelor afectate si se hraneste cu sucul celular. In urma atacului are loc deformarea radacinilor, reducerea cresterii frunzelor tinere. Florile atacate raman nedezvoltate sau chiar se deformeaza.

Metode de combatere:

  • utilizarea materialului saditor sanatos;
  • dezinfectarea solului.

Paduchi testosi

paduchi-testosi

Sunt specii polifage ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca plantele. Acestea stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Afidele

afide-kiwi

Sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele se hranesc cu sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina moartea plantei.

Cicada melifera (Metcalfa pruinosa)

cicada-melifera-kiwi

Este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arborii si arbustii ornamentali si pomi/ arbustii fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate, impiedicand cresterea plantelor si raspandind numeroase viroze. Combaterea acestei specii este foarte dificila datorita stratului de ceara ce acopera corpul insectelor. Din acest motiv, poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Eriosoma lanigerum).

acarieni-kiwi

Acarieni

Sunt insecte care se observa foarte greu cu ochiul liber. Sunt specii polifage, care ataca foarte multe plante si pomi fructiferi, atat specii cultivate cat si specii spontane. Acestia se hranesc cu sucul celular. In urma atacului, frunzele au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar planta stagneaza din crestere.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile