capsuni-wallpaper

Capsunul (Fragaria x ananassa) este o specie ce face parte din categoria arbustilor fructiferi, fiind foarte apreciata datorita fructelor sale. Capsunul are o plasticitate ecologica ridicata, fiind cultivat cu succes in toate zonele geografice din Romania. Capsunului este o specie precoce (rodeste in anul urmator plantarii)  si rentabila. Principalele probleme sunt reprezentate de perisabilitatea ridicata a fructelor si costurile mari de recoltare. Fructele au o valoare alimentara ridicata, fiind recomadate in cazul afectiunilor hepatice, hipertensiune arteriala, anemie, astenie, convalescenta si in curele de detoxifiere. Acestea contin: sodiu, potasiu, proteine, magneziu, fier, calciu si vitaminte (A, D, C, B6, B-12).

Principalele boli ale capsunului sunt:

 

VIROZE:

patarea-inelaraPatarea inelara Strawberry latent ringspot virus. Acest virus ataca mai multe specii de plante lemnoase si erbacee. Plantele atacate prezinta o stagnare din crestere si prezinta pete de culoare galbena pe frunze. Acest virus este usor de recunoscut deoarece virusul apare in vetre. Boala este transmisa prin nematozi si prin materiarul saditor infectat.

Masuri de prevenire si combatere:

 • utilizarea materialului saditor infectat;
 • dezinfectarea solului daca s-a semnalat prezenta nematozilor. Exemple de produse: Basamid, Nemasol;

marmorarea-virusMarmorarea frunzelor produsa de Strawberry mottle virus. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete de decolorare dispune de-a lungul nervurilor. De asemenea, nervurile se decoloreaza, iar frunzele se rasucesc. Acest virus este transmis de catre afide.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

 

 

MICOPLASMOZE:

micoplasmaVirescenta capsunilor (Strawberry mycoplasma). Acesta boala se manifesta prin inverzirea petalelor, elementelor florale se transforma in formatiuni asemanatoare frunzelor. Frunzele tinere au aspect clorotic, sunt slab dezvoltate si rasucite spre partea superioara. De asemena, fructele se pot transforma in organe vegetative. Plantele ataca se usuca prematur. Aceasta boala traieste pe buruieni (volbura, cuscuta) si este transmisa de cateva specii de cicade.

Masuri de prevenire si combatere:

 • verificarea materialului saditor inainte de plantare;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de insecte;

 

BACTERIOZE:

arsuraArsura bacteriana produsa de Xantomonas fragariae. Pe frunze apar pete unghiulare, brun-negricioase, deliminate de nervuri. Petele cresc si se pot unii, distrugand intreaga suprafata a frunzelor. Pe vreme umeda, la suprafata petelor se formeaza un strat vascos, ce reprezinta exudatul bacterian. Tesuturile atacate sunt distruse, se desprind de planta, iar frunzele capata un aspect ciuruit. Bacterioza rezista pe resturile vegetale de la suprafata solului si este transmisa prin exudatul bacterian.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si arderea resturilor vegetale de suprafata solului;
 • tratamente chimice cu: Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Copernico Hi-Bio, Zeama Bordeleza;

MICOZE:

patarea-albaPatarea alba a frunzelor produsa de Mycosphaerella fragariae. Pe frunze apar pete mici, de culoare alb-cenusiu, marginite de o bordura purpurie. La suprafata petelor apare un puf albcios ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Tesuturile atacate se necrozeaza, iar frunzele se deformeaza. Boala apare frecvent in plantatiile neingrijite.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • eliminarea frunzelor batrane si bolnave;
 • tratamente chimice cu: Score 250 EC, Cidely Top, Ortiva Top, Bravo 500 SC, Antracol 70 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Captan 80 WDG;

fainare-2Fainarea produsa de Sphaerotheca alchemillae. Aceasta ciuperca ataca toate organele aeriene ale plantei. Pe organele atacate se dezvolta o pasla alba ce devine prafoasa dupa aparitia fructificatiilor ciupercii. Frunzele si fructele atacate raman mici si se deformeaza. Astfel, fructele isi pierd aspectul comercial, iar planta este slabita.

Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • eliminarea frunzelor si fructelor atacate din cultura;
 • tratamente chimice cu: Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Ortiva 250 SC, Topas 100 EC, Karathane M 33 CE;

putregaiul-cenusiuPutregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea. Ciuperca isi face aparitia pe fruzele de la baza plantei, iar daca umiditatea isi mentine valoarea ridicata, poate trece pe fructe si inflorescente. Organele atacate se acopera cu un mucegai cenusiu si putrezesc. Boala se dezvolta rapida si poate distruge fructele plantei, dar se poate extinde si la plantele vecine.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminare plantelor atacate din cultura;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Ortiva 250 SC, Rovral 500 SC, Teldor 500 SC, Switch 62.5 WG;

manaMana coletului si a fructelor produsa de Phytophthora cactorum. Aceasta ciuperca ataca toate organele plantei, dar simptomele evidente se manifesta pe organele aeriene. Astfel, fructele verzi se intaresc, iar cele ajunse la maturitate capata o culoare roz si au un gust amar. In conditii de umiditate ridicata, temperaturi ridicate si lipsa ventilatiei. Pe suprafata fructelor apare un puf albicios, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Daca efectuam o sectiune in colet observa tesuturile conducatoare si maduva au aspect spongios si o culoare brun-rosiatica.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor afectate din cultura;
 • tratamente chimice cu: Topsin, Ridomil, Merpan, Previcur, Aliette;

patarea-purpuriePatarea purpurie produsa de Diplocarpon earliana. Pe frunze apar pete circulare, mici, izolate sau unite, de culoare rosie-violacee. Boala evolueaza iar tesuturile atacate se necrozeaza si devin cenusii. In urma atacului capacitatea de fotosinteza este redusa, iar productiile sunt slabe. Aceasta boala se poate confunda cu patarea alba.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • eliminarea frunzelor batrane si bolnave;
 • tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Antracol 70 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Captan 80 WDG;

putregai-aposPutregaiul apos produs de Rhizopus stolonifer. Aceasta boala poate ataca fructele dupa recoltare, in timpul transportului sau depozitarii. La suprafata fructelor apare un mucegai insotit de formatiuni circulare de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Aceasta boala se raspandeste rapid si poate distruge cantitati insemnate de fructe.

Masuri de prevenire si combatere:

 • se vor folosi ambalaje curate, dezinfectate;
 • se va asigura ventilatia aerului in depozite;
 • pe timpul transportului si depozitatii temperatura se va mentine la valori scazute;

 

patarea-brunaPatarea bruna produsa de Dentrophoma obscurans (marssonina fragariae). Atacul se manifesta din primavara pana toamna pe toate organele aeriene, simptomele fiind mai frecvente pe frunze. Boala se manifesta sub forma unor pete brune-purpurii, cu o forma neregulata. Cu timpul petele se maresc si devin brune. In urma atacului, frunzele se usuca si cad inainte de vreme.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi;
 • evitarea irigarii excesive;
 • arderea frunzelor afectate;
 • tratamente chimice cu Bravo 500 SC, Antracol 70 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Captan 80 WDG;

verticiliozaVestejirea plantelor produsa de Verticillium dahliae. Primele simptome sunt reprezentate de ofilirea frunzelor bazale. Treptat ofilirea se extinde si cuprinde intreaga planta. Daca efectuam o sectiune prin colet vom observa distrugerea sistemului radicular.

Masuri de prevenire si combatere:

 • tratamente chimice aplicate la sol cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

carenta-azotPe langa simptomele produse de boli, plantele de capsun pot prezenta simptome ce tradeaza lipsa unor elemente nutritive. Aceste dereglari sunt greu de identificat, dar influenteaza puternic productia. In acest sens, se recomanda aplicarea fertilizantilor in fazele in care plantele au nevoie de substante nutritive. Datorita proceselor ce se desfasoara in sol (levigare, retrogradare, fixare, etc) se recomanda utilizarea diferitelor metode de fertilizare (prin aplicare la sol, foliar, etc). De asemenea, fertilizarea trebuie sa asigure un echilibru intre organele plantei. Astfel, se vor aplica ingrasaminte complexe de tip NPK sau NPK + microelemente.

In cazul in care infiintati o plantatie de capsun, inainte de aplicarea lucrarilor agrotehnice (arat, etc) se recomanda aplicarea de 40 t/ha gunoi de grajd bine fermentat sau 400-500 kg ingrasamant complex de tip NPK. De asemenea, dupa plantare se poate aplica foliar un stimulator de inradacinare. Exemple de produse: Atonik, Razormin, Raykat Enraizador.

Daca plantatia este deja infiintata, in toamna, se recomada aplicarea ingrasamintelor de timp NPK, pentru a ajunta plantele sa se refaca dupa perioada de fructificare. Astfel, la sfarsitul lunii august se aplica 70 kg de ingrasamant complex NPK, iar la mijlocul lunii septembrie se mai aplica 50 kg ingrasamant complex NPK.

carenta-borPrimavara, plantele vor avea nevoie de un aport de elemente nutritive pentru a porni rapid in vegetatie. Fertilizarea la pornirea in vegetatie ajuta planta sa fie rezistenta la boli si daunatori si ajuta la formarea unui numai mai mare de flori. Se recomanda aplicarea de 150 kg/ ha ingrasamant complex NPK si un ingrasamant foliar cu microelemente. Exemple de produse: Amalgerol, Cropmax, Florone, Reykat Engorde;

Odata cu aparitia primelor flori, plantele de capsun consuma cea mai mare cantitate de microelemente din timpul perioadei de vegetatie. Din acest motiv, in perioada cuprinsa intre inflorit si coacerea fructelor se pot realiza 3-4 fertilizari foliare, la intervale de aproximativ 10 zile. La aparitia primelor flori se recomada aplicarea produsului Microcat B. Borul este un element care circula greu prin planta. Acesta ajuta la transportul zaharurilor in planta si participa in procesul de germinare a polenului, determinand formarea unui numar mai mare de fructe.

Aparitia primelor fructe este o faza in care planta are nevoie de Calciu. In acest moment se poate aplica produsul Microcat Ca. Calciul are rol structural in peretii celulari. Acesta reduce fenomenul fiziologic de cadere a fructelor, iar acestea sunt mai rezistente la manipulare si depozitare.

Intrarea fructelor in faza de parga este un moment important de care trebuie sa tinem cont cand stabilim tehnologia de fertilizare. In aceasta faza plantele au nevoie de Magneziu. Acesta este elementul principal al clorofilei. Participa in metabolismul plantelor si determina acumularea de zaharuri, carbohidrati, proteine si vitamine. Astfel, fructele vor fi mai mari, mai rezistente si mai gustoase. In aceasta faza se recomanda aplicarea produsului Microcat Mg.

Faza de coacere a fructelor incheie perioada de fructificare a plantelor de capsun. In aceasta faza se recomanda aplicarea ingrasamintelor foliare pe baza de Potasiu. Acest element asigura cresterea greutatii recoltei, coacerea uniforma a fructelor si imbunatateste aroma fructelor. In aceasta faza se recomanda aplicarea produsului Microcat K.

Principalii daunatorii capsunului sunt:

 

nematoziNematodul capsunului (Aphelenchoides fragariae). Are 6-8 generatii pe an si ierneaza adult in interiorul plantelor afectate si in sol. Migreaza prin picaturile de apa si ajunge in plante. Traieste in interiorul plantelor afectate si se hraneste cu sucul celular. In urma atacului are loc ingrosarea si ramificarea lastarilor floriferi si reducerea cresterii frunzelor tinere. Florile si fructele atacate raman nedezvoltate sau chiar se deformeaza.

Metode de combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • utilizarea materialului saditor sanatos;
 • dezinfectarea solului cu Basamid;

acarieniAcarianul capsunului (Tarsonemus fragariae). Are 5-8 generatii pe an si ierneaza ca femela la baza rozetei de frunze. Primavara, femelele se hranesc pe frunzele tinere iar apoi depun ponta pe frunze. Dupa eclozare larvele colonizeaza organele plantei. In urma atacului plantele sunt slabite si se pot usca in decursul a 1-2 ani.

 

Metode de combatere:

 

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • utilizarea materialului saditor sanatos;
 • tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

gargarita-neagraGargarita neagra a capsunului (Anthonomus rubi). Are o generatie pe an si ierneaza sub frunze sau in stratul superficial al solului. Primavara adultii se hranesc cu mugurii vegetivi si floriferi, apoi cu frunzele tinere si bobocii florali. Femelele depun ponta in bobocii florali iar larvele consuma interiorul acestora. Adultii dorminzi produc cele mai mari pagube.

Metode de combatere:

 • strangerea frunzelor uscate din plantatie;
 • tratamente chimice cu: Decis Mega, Karate Zeon, Actara, Fastac, Reldan;

tripsTripsi. Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura sau pomi fructiferi. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si stagnarea din crestere a pomilor.

 

Metode de combatere:

 

 • tratamente cu Actara 25 WG, Mavrik 2 F, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW;
 • utilizarea capcanelor atractante;

afideAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC , Confidor Energy , Mospilan 20 SG, Actara 25 WG;

scuipatul-cuculuiScuipatul cucului (Philaenus spumarius). Insectele colonizeaza plantele si se hranesc cu sucul celular. Nimfele secreta o substanta cu aspectul unei spune, care protejeaza larvele in timpul dezvoltarii. In urma atacului frunzele raman mici, iar planta nu se mai dezvolta normal.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan, Confidor Energy, Decis Mega, Actara, Karate Zeon;

Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) este o specie polifaga ce ataca numeroase specii de flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in perioadele umede. Acesta perforeaza frunzele, distrugand aparatul foliar al plantei.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Optimol sau Agrosan;

240 Comentarii:

Adauga un comentariu

*