Capsuni

Principalele boli ale capsunului sunt:

1.Pătarea (marmorarea) frunzelor produsa de virusul Strawberry mottle virus. Se manifestă prin decolorarea nervurilor frunzei şi răsucirea frunzelor; frunzele tinere se decolorează, iar uneori apar pete cu contur neregulat, dispuse de-a lungul nervurilor.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti
-combaterea afidelor si insectelor care duc la raspandirea virusului

Patarea rosie

Patarea rosie

2.Încreţirea frunzelor prosusa de virusul Strawberry crinkel virus. Frunzele se deformează prin distorsiune, apar pete clorotice pe frunze. creşterile foliolelor sunt inegale, apare îngălbenirea nervurilor principale şi secundare.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti
-combaterea afidelor si insectelor care suc la raspandirea virusului

Incretirea

Incretirea

3.Arsura frunzelor produsa de bacteria Xanthomonas fragariae. Pe faţa inferioară a frunzelor de căpşun şi de-a lungul nervurilor principale şi secundare apar pete neregulate, translucide, de un verde deschis.

In stadiul evoluat, simptomele apar şi pe faţa superioară a frunzelor, respectiv pete galbene care devin apoi roşiatice sau brune. La umiditate, se formează o scurgere lichidă, caracteristică, de exudat bacterian. În ultimele stadii de dezvoltare, ţesuturile necrozate se distrug şi apar perforaţii pe frunză.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de plante sanatoase
-tratamente chimice cu Teldor 500 SC (16 ml/ 10 l apa), Dithane M 45.

Arsura

Arsura

4.Mana căpşunului produsă de ciuperca Phytophtora fragariae.La plantele de căpşun atacate simptomele apar primăvara târziu sau vara devreme. Plantele atacate nu se mai dezvoltă şi nu mai produc stoloni sau produc foarte puţini.

Frunzele tinere sunt de o culoare verde-albăstrui, iar cele bătrâne sunt roşiatice, galbene sau portocalii. Plantele atacate puternic produc puţine fructe sau nu mai produc deloc şi adeseori, se veştejesc şi mor în lunile de vară.

Masuri de prevenire si combatere:
-irigarea prin picurare
-eliminarea plantelor bolnave
-Aliette 80 WG ( 2 kg/ha).

Mana

Mana

5.Putregaiul cenusiu produs de ciuperca Botrytis cinerea. Primele semne de atac apar, în general în perioada înfloritului; apar pete brune care se dezvoltă destul de rapid pe organele atacate.

În condiţii umede, apare un înveliş cenuşiu format din conidioforii şi conidiile ciupercii. Fructele atacate putrezesc rapid şi nu sunt comestibile.

Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente chimice cu Bravo, Folpan, Rovral.

Putregaiul cenusiu

Putregaiul cenusiu

6.Pătarea albă produsă de Mycospheraella fragariae. Pătările se manifestă prin apariţia unor pete circulare pe limbul frunzelor şi uneori pe peţiol şi pedunculi..
Uneori, la un atac puternic, petele se unesc şi acoperă o bună parte din limbul frunzei, care se usucă.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M 45.

Patarea alba

Patarea alba

7.Pătarea roşie(purpurie) produsă de Diplocarpon earliana. Pe frunze apar pete circulare, de 1-3 mm diametru, izolate sau confluente, de culoare roşie-violacee; cu timpul centrul petelor se necrozează şi devine cenuşiu-albicioase, fiind delimitat de o zonă violacee sau brun-deschis.
În condiţii de umiditate mai abundentă, pe faţa superioară a petelor apare o pulbere fină, de culoare cenuşie-albicioasă,

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M 45.

Patarea rosie

Patarea rosie

8.Pătarea brună produsă de Dendrophoma obscurans. Atacul se manifestă din primăvară până toamna, pe toate organele aeriene, fiind observat însă mai frecvent pe frunze sub forma unor pete brune – purpurii, cu contur neregulat, de 1 – 7 mm diametru. Petele sunt dispuse pe întreaga suprafaţă a foliolelor, izolate sau confluente.

În dreptul petelor, pe faţa superioară a limbului se observă punctişoare mici, brune, lagărele de conidiofori şi conidii. Pe peţioli, pedunculi florali şi bractee petele sunt mai alungite.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M45

Patarea bruna

9.Făinareaprodusă de ciuperca Sphaerotheca macularis f.c. Oidium fragariae. Boala se recunoaşte uşor, prin pâsla albicioasă care apare vara pe frunze, care se deformează.

Când atacul este sever, timpuriu, poate apărea şi pe fructe, care nu se mai dezvoltă. În toamnă apar, pe faţa inferioară, pete mici negre, periteciile, ca formă de rezistenţă.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de stoloni sanatosi si hibrizi rezistenti
-tratamente chimice cu Topas, Bravo.

Fainarea

Fainarea

10.Veştejirea plantelor produsă de Verticillium dahliae. Incepe cu o ofilire a frunzelor mai bătrâne, la periferia plantei. Treptat ofilirea se extinde şi la frunzele din centrul plantei.

În dreptul petelor, pe faţa superioară a limbului se observă punctişoare mici, brune, lagărele de conidiofori şi conidii. Pe peţioli, pedunculi florali şi bractee petele sunt mai alungite.

Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente chimice cu Topsin (10 g/ 10 l apa)

Vestejirea

Vestejirea

Daunatorii capsunului sunt:

1.Gargarita neagra-tratamente cu Actara, Fastac, Karate Zeon.

Gargarita neagra

Gargarita neagra

101 Comentarii

 • cozma ioan

  bun ,dar incomplet la partea privind daunatorii :acarienii

 • Andreea Dumitrascu

  as dori un tratament pentru capsuni ii mananca greierii, furnicile si paianjeni atat fructul cat si stolonii.am luat de la fitofarmacie granule care se pun la radacina dar nu au nici un efect. multumesc

  • Botanistii.ro

   Va pot recomanda un acaricid pentru combaterea paianjenilor (Nissorun- 5 g in 10 l apa pentru 100 mp), iar pentru furnici si greieri puteti sa puneti AntKiller-granule cu atractant care atrac furnicile, le manaca si mor.

 • DINU TITIRIGA

  prea putine informatii. Mi-ati putea spune de ce am obtinut o recolta acceptabila dar fructele nu au luciu specific – sunt mate si nu sunt zemoase? Au fost udate la timp si nu le-am tratat cu nimic

  • Botanistii.ro

   Pe aceasta pagina gasiti informatii despre combaterea bolilor si daunatorilor la capsuni, precum descrierea lor si anumite solutii care combat aceste probleme aparute. Pentru o recolta mai buna este bine sa puneti ingrasamant primavara pentru ca plantele sa aiba suficienta hrana, pentru a putea da o recolta mare si bogata. Udarea lor sa fie facuta la 2 – 3 zile, iar in zilele secetoase chiar in fiecare zi (de obicei udarea se face seara tarziu atunci cand temperatura mai scade putin pentru a nu crea soc termin capsunilor daca sunt stropite cu apa rece).

  • Iulia

   Pentruca nu sunt modificati genetic!!!! Luciul a fost obtinut prin inginerie genetica, pentru a fi usor vandabile!! Daca sunt pentru uz propriu ,trebuie sa fiti fericit, aveti capsuni naturali, soi vschi, probabil gustos si aromat. Daca ii aveti pentru vanzare, schimbati soiul ,cu altul, cu luciu, rezistent la transport si depozitare, dar fara gust si aroma! Cumparatorul roman este usor de pacalit, lui ii place doar ce se vede din exterior !

 • Iacoban Corneliu

  Bună, am o recoltă de căpşuni şi recent am constatat unele neregularităţi ale tufelor de căpşuni.
  Unele frunze s-au uscat iar altele se încreţesc şi apoi se ofilesc. Aş dori dacă se poate să primesc un răspuns şi să-mi specificaţi ce fel de tratament trebuie să le aplic.

  • Botanistii.ro

   ncretirea frunzelor la capsun poate fi produsa de un virus, iar ca si prevenire si combatere se pot cultiva soiuri rezistente sau puteti combate afidele si insectele care ajuta la raspandirea virulului cu diferite insecticide (actara, decis, calypso). Uscarea frunzelor ar putea avea ca si cauze diferite boli care sunt produse de ciuperci patogene. Ca si tratament puteti sa combateti cu fungicide specifice (Dithane, Teldor etc).

 • jipescu george

  foarte tare

 • sandel

  pe frunzele capsunului au aparut pete de rugina.este boala asta? …cu ce pot trata?

  • Botanistii.ro

   Avem nevoie de mai multe informatii pentru identificare problemei. Va rugam sa cititi si sa vizualizati imaginile de mai sus poate reusiti sa identificati boala, cat si niste produse pentru a o trata.

 • VITALICA

  Salut!Cresc capsuna remontanta si am mai observat ca si omizi negre sunt in apropiere de toamna,dar in primavara o sumedenie de furnici ca nu poti scapa de ele nicidecum.Capsunele sunt pe mulci si unii ma sfatue sa ung pelicula inprejurul tufei cu ulei de FLOAREA SOARELUI. Mai am o intrebare pe aceasta tema;In ce repriza se uda capsunele pe mulci si daca de la multa udeala se pot ingalbeni si apoi se stopeaza cresterea si ajung la perire?Se scot si se arunca,ori imi propuneti vreun preparat?

 • Vitalie

  Cresc capsuna pe mulci si incepaind cu primavara eu nu pot scapa de furnici,apoi frunzulitele tinere se rasucesc si virfurile lor se usuca,apoi in toamna si omizi negre sunt.A doua intrebare este ca de la multa umezeala se pot ingalbeni si stopeaza crestera??A treiea intrebare!Dece majoritatea stolonilor au o ingustare in forma de picorus negru care se fomeaza deseori ca la rasadul de rosii e.t.c?Va rog sa ma ajutati.

 • vitalie

  imi place

 • Mihu petre

  Ce tratament trebuie sa folosesc inpotriva melcisorilor fara cocilie ,acestia devoreaza fructul?

  • Botanistii.ro

   Pentru melcii fara cochilie (limacsi) puteti sa folositi Mesurol (http://www.botanistii.ro/bayer-mesurol-2rb-60gr.html), care se imprastie pe suprafata solului si pe masura ce se dizolva in apa, atunci cand udati, acestia mor. Mesurol se poate presara pe pamant dupa ce s-a plantat rasadul sau se poate pune in groapa, atunci cand se planteaza.

 • Gongu Viorel

  am citit cu interes şi plăcere . Sper că îmi va ajuta articolul. Aş vrea să ştiu dacămai există un alt fel de muscă albă Vara trecută , în solar, nu am putut scăpa de ea chiar dacă am folosit mospilan şi confidor.

  • Botanistii.ro

   Este o singura specie de musculita alba de sera. Tratamentul cu insecticide in sera si camp se face pe cat posibil pe partea inferioara a frunzei, de obicei ea pe acolo isi depune si oualele. Pentru Mospilan solutia sa fie un pic mai concentrata, iar la Confidor Energy doza este cea recomandata, cu rugamintea de a fi pulverizat si pamantul.

 • aida felicia

  buna ziua.
  am cautat pe mai multe site-uri despre bolile capsunilor, dar pe niciunul nu am gasit ceea ce m-ar interesa. este vorba despre ofilirea plantei , insa primele semne sunt palirea frunzelor mici, verzi mai apoi toata planta se usuca.La ruperea coroanei de radacina se observa o culoare rosie- bruna exact ca atunci cand o planta este rupta de foarte mult timp. problema este ca dintr.o sera cu 120.000 plante , 10,000 nu mai ajung in stadiul de cules…. si nimeni nu poate sa imi spuna ce au…

  tripsurile sunt si in culturile de capsuni… mananca florile, si prin urmare o cultura saraca.
  ati putea va rog sa imi dati mai multe detalii cu privire la aceste trips-uri? sunt asemanatoare cu cele ale ovazului si secarei?

  va rog sa ma ajutati.
  va multumesc anticipat !

 • miuta giorgian

  buna ziua.Ce tratament as putea sa folosesc impotriva viermilor albi(larvele carabusilor de mai)?capsunile sunt deja plantate si am descoperit pe parcurs cand acestia au inceput sa le atace radacinile.

 • miuta giorgian

  cu cate zile pana in recoltare se da cu substantele amintite de dumneavoastra?

  • Botanistii.ro

   De la ultimul tratament pana la recoltare trebuie sa treaca 7 zile la Decis, 14 zile la Fastac si 7 zile la Karate Zeon. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 • andrei

  Buna ziua. As dorii si eu un sfat :pt combaterea afidelor la capsuni in solarii ce insecticid sa folosesc?eu am folosit Karate Zeon .dar pt tripsi si musculita
  multumesc

  • Botanistii.ro

   Buna ziua
   Pentru combaterea musculitetor albe si tripsului ca cultura de capsun va recomandam sa folositi Confidor Energy (http://www.botanistii.ro/bayer-confidor-energy.html). Tratamentul se aplica de preferinta pe partea inferioara a frunzelor, acolo fiind locul unde stau si isi depun oualele musculitele , dar si tripsul. Tratamentul se repeta dupa 7 zile. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 • Ovidiu Muresan

  Am un flacon de 100ml de Fusilade Forte. Vreau sa dau pe o suprafata cu capsuni. In cati litri de apa diluez solutia si cam la ce suprafata ajunge?

 • Nicolae

  si cu ce preparate sa fac profilactica ca sa nam probleme pe tot sezonul ,multumesc.

 • eddy

  Frunzele tinere sunt verzi deschis cu un contur mai inchis. As vrea sa ma ajutati sa inteleg ce se intampla. Multumesc

 • szoke szilamer

  am 4000 buc de capsuni si am observat ca am strawberry crinkle virus la capsuni in minimum 100 buc cu ce tip de fungicide pot sa stopesc? multumesc

 • Dan

  Buna ziua, as dori un sfat, în ce perioada se aplica tratamentul contra daunatorilor la capsuni, (gargarita neagra) ?

 • Martin

  Bună ziua, Vă rog să-mi spuneţi, dacă pentru pulverizarea fungicidelor, este recomandat atomizorul cu motor pe benzină ?
  De ce întreb. În unele cercuri am auzit faptul că acest aparat pulverizând foarte fin substanţa în cauză, aceasta s-ar deprecia. Care-i părerea dvs ? Mulţumesc anticipat pentru răspuns.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Pulverizarea facuta de atomizoare se apropie foarte mult de pulverizarea cu pompa de joasa presiune (de spate). Acest fapt din punctul de vedere al dimensiunii particulelor.

   Exista pulverizatoare ULV (ultra low volume) care “sparg” lichidul in particule de dimensiuni foarte mici de ordinul a 5 – 30 microni dar nu e cazul atomizoarelor.
   Recomandarea noastra ar fi sa utilizati pulverizatoarele motorizate. Aplicarea lichidelor se face omogen si mult mai bine. Atentie la reglarea debitului de solutie ca sa nu mariti consumul de pesticide.

 • simona elena

  Buna ziua. Interesant articol, dar as vrea sa ma lamuresc cu un anumit aspect. Am niste capsune plantate in ghiveci, le fertilizez saptamanal cu un ingrasamant bio lichid, sunt frumoase, pline de flori dar azi la o inspectie mai amanuntita am descoperit pe coletul plantei niste insecte mici verzi, foarte greu de observat. Dupa ce am rascolit netul sa vad despre ce este vorba cred ca ar semana cu ‘Macrolophus-N-System’, asta este denumirea pe care am gasit-o. Nu reusesc sa inteleg daca este daunator sau doar pradator pt musculita alba. Oricum ma sperie cand le vad, dupa mine nu e normal, cum au aparut.. Sper sa ma ajutati si pe mine, incepatoarea si va multumesc !

 • florian adrian

  buna seara.am plantat in 1200 metri patrati de capsuni in solar si am o problema mi-au aparut niste pete de culoare violet si daca imi puteti da un sfat si un tratament pentru acesta.va multumesc

 • florian adrian

  foarte buni in sfaturi si in recomandare de substante nutritive si funcide

 • mugurel

  Buna ziua. Am o cultura de capsuni tanara si de aprox o luna unele plante se usuca. Am scos din pamant planta ofilita si am gasit intre 3-5 rame printre radacina. Cum pot sa scap de aceste rame din sol? Va multumesc

 • ototoc costi

  kristanol galben
  la ce soiuri de capsuni se foloseste, si cand se administreaza ? multiumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Kristalon este un ingrasamant sub forma de pudra care se dizolva in apa si se poate administra la toate soiurile de capsun, odata la 7 zile.

 • Naussica

  Buna … Am citit articolul dumneavoastra despre capsuni si inclusiv toate comentariile ,frumos articol si foarte bine explicat totul … dar despre paduchi care pana acum apareau doar la ciresi sau trandafiri iar de anul acesta si la capsuni nu am vazut sa se scrie nimic … Cand am vazut frunzele stolonilor rasucite credeam ca este vorba despre acarieni … dar discutand cu mai multi cultivatori de capsuni si cercetand mai bine cultura ne-am dat seama ca e vorba de acei paduchi ce pana acum ii gaseam pe frunzele ciresilor sau ii vedeam la trandafiri ,in popor se mai spune “reghe”… As dori sa-mi spuneti ce tratament se poate aplica , tinand cont de faptul ca deja exista fructe verzi ? Va multumesc !

 • Ciort

  Buna Ziua
  Am plantat in aceasta primavara de aproximativ 3 saptamamni 3000 de stoloni capsuni, iar pe unele frunze au aparut niste pete de culoare bruna. Va rog sa imi spuneti care este tratamentul cel mai adecvat, doza in care se dizolva, precum si durata tratamentului. Trebuie stropite doar plantele afectate sau si cele sanatoase preventiv? Faptul ca a plouat foarte mult le/a influentat? Va multumesc mult

 • Popa MirelaPopa

  Buna seara

  Am o cultura micuta de capsuni, pusa din toamna. Am observat, acum, ca frunzele de la unele plante imi sunt taiate chiar sub folia frunzei si nu stiu de ce, Nu am observat nici o ganganie … Imi puteti da un sfat? Va multumesc

 • Nicu

  Buna ziua,va rog sa ma ajutati intr-o problema pe care nu am mai vazut ca sa se discute pe forumurile de specialitate in legatura cu capsuniii.
  Saptamana trecuta am observat cateva plante(in jur de 50)pur si simplu retezate la nivelul tulpinei.In prima instanta am crezut ca este vorba de furnici,greieri dar,am observat ca in locul unde tulpina cade apare o pata de culoare neagra.
  Cand am venit acasa in week-end am vazut foarte multe frunze patate(pete negre) si nu le merge bine,plus ca alte tulpini erau retezate de aceste puncte.Vre-au sa specific ca plantatia am infiintat-o de vre-o 6-7 saptamani aprox.5000 de stoloni.
  Daca cineva poate sa-mi dea un raspuns in legatura cu aceasta problema si un tratament eficient.

 • vlad tudora

  buna ziua as dori si eu o informatie am o plantatie capsuni ce erbicid pot sa dau dupa ce termin de recoltat capsunile
  nu stiu ce erbicid sa folosesc

 • cristina

  Buna ziua, am si eu un rand de capsuni puse in curte, in special pentru copii si atunci cand incep sa se coace le gasesc mancate. Nu in intregime, pe jumatate si in special in partea de jos, cea mai aproape de pamant. Nu stiu ce le mananca/roade dar as vrea sa stiu cum le pot proteja ca sa ajung sa le pot culege/manca. Multumesc!

 • Gabriel

  Buna ziua ,am citit articoloul este foarte interesant ,am o problema cu capsunile si anume ca le gasesc ciugulite sau muscate nu prea pot sa imi dau seama ,unele sint mancate cu totul pana la cotor acesta raman pe planta ,aveti idee ce le poate manca?vreo pasare ,vreun sobolan? astept raspuns oricare ar fi el ,multumesc frumos.

 • Gane Alexandru

  Pentru dezvoltarea rapita a vrejului de capsuni, ce ingrasamant sa folosesc? Azotat de potasiu MULTI-K, Mono Amoniu Fosfat (MAP) 12-61-0, Mono Potasiu Fosfat (MKP) 0-52-34. Mai exista si alte ingrasaminte , care sunt cele mai bune??Vreau vigoare si vrej puternic, pentru a dezvolta fructul lamuriti-ma va rog!

 • Veres calin

  Este ierbicit pt buruieni la capsuni? Va multumesc.

 • sebi

  Am o mica cultura de capsuni(cateva cuiburi) pentru uz personal. Pana la venirea ploilor culegeam capsuni sanatoase; insa de cateva zile desi capsuniile sunt mari si frumoase au pe ele “santuri”, ca si cum o insecta ar fi ros caspuna de jur imprejur. La unele dintre ele chiar lipsesc bucati din ele.
  Imi puteti da un sfat? Multumesc

 • nestor ionut

  am si eu o problema cu o parte din capsuni. sunt unele fructe care sunt pufoase, zici ca sunt umflate cu pompa, sunt gustoase, se coc dar raman foarte mici. am dat doar cu topsin in perioada infloritului. ar putea sa afecteze in freun fel aces lucru. cum se numeste acesta boala la capsuni si de cine e provocata. va multumesc anticipat.

 • ovidiu

  Am o problema cu capsuni sau rosit frunzele in partea de jos si se usca dupa aia .cand scot planta are radacina mancata.Ce pot face?Imi puteti da un sfat?Multumesc

 • laurentiu

  buna seara,

  am o cultura de capsun , si din cauza ploilor se inrosesc frunzele (unele se pateaza maroniu iar altele se inrosesc) , si unele fructe cred ca sunt afectate de putregai. Ce pot sa folosesc pentru aceste boli si care este perioada dupa care pot recolta fructe comestibile? Si dupa cat timp trebuie sa repet tratamentul daca este nevoie sau obligatoriu?
  Plantatia este foliara si tinand cont ca am tratat solul cu ierbicid inainte de montarea foliei , tot mai apar buruieni. Pot sa folosesc vreun ierbicid dat prin instalatia de irigare , care sa nu`mi afecteze plantele de capsun?
  Astept un raspuns. Va multumesc.

 • andrei

  gargarita neagra cu ce se trateaza

 • laura

  Am si eu o problema cu capsunile magic,le-am cosit dupa ce s-a terminat campania de cules si o parte mare din ele nu au mai dat au disparut de tot.care este cauza?si cu ce le pot stropi? Astept un raspuns. Multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Este posibil ca atunci cand le-ati cosit sa le fi distrus mugurele din mijloc, care practic emite noi frunze si tije florare. Cel mai bine este sa incercati sa replantati stoloni din acelasi soi pe locurile goale, urmand ca anul viitor sa le cositi superficial, doar frunzele mari laterale, nu si mugurele.

 • ilie sergiu

  Buna ziua,

  as dori si eu niste informatii despre cultura mea de capsuni, deoarece chiar din floare cand sunt capsunile inca verzi si mici, cresc cu niste pete maronii spre negru, si frunzele sunt patate cu puncte maro , dupa care se faineaza.

  Problema este ca ,am administrat tot ce este posibil pentru ele incepand cu shavit, bravo ,teldor , topsin ,rovral , dupa fiecare cules.Dar se pare ca substantele nu au nici un efect. Astfel plantele continua sa produca capsuni patate chiar daca au fost stropite.

  Am pierdut aprox 80% din cultura , nu stim daca mai putem face ceva sa salvam urmatoarea recolta. Va rugam dati-ne un sfat

  Multumesc.

  PS: As putea sa va trimit cateva fotografii

 • Mihaela

  Buna ziua,
  Am o plantatie de capsuni, si de vreo doua saptamani am observat ca din plante mari cu fructe si frunze, au inceput sa se usuce.Tijele cu flori s-au uscat de asemenea.Am curatat si au ramas plantute mici cam de 10-15cm inaltime.Am efectuat mai toate tratamentele preventive: Teldor, Score, Topsin, Milbeknock, Bravo,Nurelle,etc. insa nu-mi dau seama ce le-a atacat.Ideea e ca si la plantele care sunt mari am observat ca florile incep sa se usuce, si au mijlocul negru-deja uscat.
  Daca ma puteti ajuta, nu mai stiu ce tratament sa le fac, mi-este teama ca va fi afectata toata plantatia.
  La plantele care inca nu sunt afectate am observat pe fructe niste pete maronii uscate.
  Multumesc

 • Naussica

  Buna ziua ! De aproximativ 4 saptamani am infiintat o plantatie de capsuni pe o suprafata de un hectar . La 2sapt dupa plantare am gasit viermele sarma si am aplicat un tratament cu Pyrinex dar nu pare sa aiba un efect maxim … Acum au mai aparut si patarea ruginie-maro … Am crezut ca este specific anotimpului dar se pare ca e o boala … Spuneti-mi va rog daca exista un insecticid care sa combata viermele sarma (mentionez faptul ca sun plantati pe biloane si ca doar prin irigare as putea face tratamentul ) si ce tratament este pentru patare ? Si va rog sa-mi mai spuneti daca dupa plantare se poate aplica vreo solutie,vre-un ingrasamant (hrana )pentru ca planta sa porneasca ,,sa prinda viata “pentru ca mi se pare ca foarte greu da vrunze noi ,verzi .., nu avanseaza… Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra !

 • Loredana

  Buna seara.am si eu o întrebare eu chiar azi am reușit sa bilonez câmpul adică 5000mp ptr plantatie de căpșune remontate as dori sa știu ce părere aveți ? Nu este cam târziu sa plantez?mai reunește planta sa se dezvolte? Si daca pot sa dau BOR prin picurare pt inradacinare mai ajuta la ceva? Sau Spuneți-mi va rog o lista mica cu ce ar trebui sa stropesc sau sa dau prin fertilitățiie .va multumesc mult

 • Loredana

  Si încă ceva am si o plantatie noua din luna Aprilie din acest an a produs bineînțeles puțin acuma dar am o problema cu plantele sau cam uscat din ele iar altele sunt foarte ruginii si parca se strâng ghem adică frunzele plantei sunt mici la inima si verde rugini .cu ce ar trebui stropite? Va rog mult sa m-a Ajutați-l cu aceste detalii .va multumesc

 • Ilie Sergiu

  Buna seara,

  vreau sa infiintez o plantatie de capsuni si vreau sa folosesc ingrasamant natural.Vreau va rog sa imi spuneti care este diferenta intre ingrasamantul de oaie si de capra. pana in rezent am folosit ingrasamant de oaie dar acum as vrea sa stiu daca si ingrasamantul de capra are aceleasi proprietati ?

  Multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Ingrasamantul natural provenit de la oaie este asemanator cu cel provenit de la capra, au aceleasi proprietati, insa trebuie sa tineti cont ca acest tip de ingrasamant este mai uscat si are nevoie de o umiditate mai mare sau sa se amestece cu un alt balegar mai moale.

 • doru cormos

  buna seara
  as dori sa stiu daca tratamentele folosite in legumicultura dau reyultate si la capsuni gen ORTIVA daca are acelea+si proprietrati ca la tratamentul legumelor ?

 • alin b

  Bună ziua!vreau sa în ființei o plantație de capsuni în vase de cultura(jardiniere)puteți sa îmi dau câteva informații despre fertilizare??ce fertilizanți sa folosesc și la cât timptrebuie folosiți? Mulțumesc frumos!!

 • Ghita

  Buna ziua.V-as ruga sa imi spune-ti si mie daca pot sa aplic un erbicid ptr o plantatie de capsuni din toamna anului 2014 deoarece pe folia perforata unde sunt capsunii mi-au iesit si buruieni si nu vreau sa-mi slabeasca planta din cauza lor.As vrea sa stiu ce erbicid sa folosesc si daca nu imi afecteaza cultura.Multumesc

 • Ana

  Buna ziua!As dori sa infiintez o cultura de capsun si nu stiu cu ce sa dezinfectez solul inainte de a le planta.Daca se poate sa imi spuneti.Multumesc!

 • George

  Buna ziua. Cum incepem sezonul de capsuni..cu ce stropuri si cum le ingrijim pentru a avea o productie frumoasa. Va multumesc

 • Dorina

  Buna seara,
  Cu ce pot trata urmatorul daunator, habar n-am ce e…ceva ce seamana cu o omida ori un fel de vierme verde deschis de culoarea frunzei, ca abia ii disting, la inceput sunt mici apoi cresc in dimensiune, stau pe dosul frunzei care se rasuceste, apoi o mananca pe toata….si asa toate frunzele, de nu mai raman decat tulpinile.

 • Ionut

  Buna ziua! Imi spuneti va rog ce inlocuitor as putea gasi pentru Vertimec 1,8% EC?

Tu ce parere ai ?

Adresa de email nu va fi publicata