Capsuni

Principalele boli ale capsunului sunt:

1.Pătarea (marmorarea) frunzelorprodusa de virusul Strawberry mottle virus. Se manifestă prin decolorarea nervurilor frunzei şi răsucirea frunzelor; frunzele tinere se decolorează, iar uneori apar pete cu contur neregulat, dispuse de-a lungul nervurilor.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti
-combaterea afidelor si insectelor care duc la raspandirea virusului

Patarea rosie

Patarea rosie

2.Încreţirea frunzelor prosusa de virusul Strawberry crinkel virus. Frunzele se deformează prin distorsiune, apar pete clorotice pe frunze. creşterile foliolelor sunt inegale, apare îngălbenirea nervurilor principale şi secundare.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti
-combaterea afidelor si insectelor care suc la raspandirea virusului

Incretirea

Incretirea

3.Arsura frunzelor produsa de bacteria Xanthomonas fragariae. Pe faţa inferioară a frunzelor de căpşun şi de-a lungul nervurilor principale şi secundare apar pete neregulate, translucide, de un verde deschis.

In stadiul evoluat, simptomele apar şi pe faţa superioară a frunzelor, respectiv pete galbene care devin apoi roşiatice sau brune. La umiditate, se formează o scurgere lichidă, caracteristică, de exudat bacterian. În ultimele stadii de dezvoltare, ţesuturile necrozate se distrug şi apar perforaţii pe frunză.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de plante sanatoase
-tratamente chimice cu Teldor 500 SC (16 ml/ 10 l apa), Dithane M 45.

Arsura

Arsura

4.Mana căpşunului produsă de ciuperca Phytophtora fragariae.La plantele de căpşun atacate simptomele apar primăvara târziu sau vara devreme. Plantele atacate nu se mai dezvoltă şi nu mai produc stoloni sau produc foarte puţini.

Frunzele tinere sunt de o culoare verde-albăstrui, iar cele bătrâne sunt roşiatice, galbene sau portocalii. Plantele atacate puternic produc puţine fructe sau nu mai produc deloc şi adeseori, se veştejesc şi mor în lunile de vară.

Masuri de prevenire si combatere:
-irigarea prin picurare
-eliminarea plantelor bolnave
-Aliette 80 WG ( 2 kg/ha).

Mana

Mana

5.Putregaiul cenusiu produs de ciuperca Botrytis cinerea. Primele semne de atac apar, în general în perioada înfloritului; apar pete brune care se dezvoltă destul de rapid pe organele atacate.

În condiţii umede, apare un înveliş cenuşiu format din conidioforii şi conidiile ciupercii. Fructele atacate putrezesc rapid şi nu sunt comestibile.

Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente chimice cu Bravo, Folpan, Rovral.

Putregaiul cenusiu

Putregaiul cenusiu

6.Pătarea albă produsă de Mycospheraella fragariae. Pătările se manifestă prin apariţia unor pete circulare pe limbul frunzelor şi uneori pe peţiol şi pedunculi..
Uneori, la un atac puternic, petele se unesc şi acoperă o bună parte din limbul frunzei, care se usucă.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M 45.

Patarea alba

Patarea alba

7.Pătarea roşie(purpurie) produsă de Diplocarpon earliana. Pe frunze apar pete circulare, de 1-3 mm diametru, izolate sau confluente, de culoare roşie-violacee; cu timpul centrul petelor se necrozează şi devine cenuşiu-albicioase, fiind delimitat de o zonă violacee sau brun-deschis.
În condiţii de umiditate mai abundentă, pe faţa superioară a petelor apare o pulbere fină, de culoare cenuşie-albicioasă,

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M 45.

Patarea rosie

Patarea rosie

8.Pătarea brună produsă de Dendrophoma obscurans. Atacul se manifestă din primăvară până toamna, pe toate organele aeriene, fiind observat însă mai frecvent pe frunze sub forma unor pete brune – purpurii, cu contur neregulat, de 1 – 7 mm diametru. Petele sunt dispuse pe întreaga suprafaţă a foliolelor, izolate sau confluente.

În dreptul petelor, pe faţa superioară a limbului se observă punctişoare mici, brune, lagărele de conidiofori şi conidii. Pe peţioli, pedunculi florali şi bractee petele sunt mai alungite.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M45

Patarea bruna

9.Făinareaprodusă de ciuperca Sphaerotheca macularis f.c. Oidium fragariae. Boala se recunoaşte uşor, prin pâsla albicioasă care apare vara pe frunze, care se deformează.

Când atacul este sever, timpuriu, poate apărea şi pe fructe, care nu se mai dezvoltă. În toamnă apar, pe faţa inferioară, pete mici negre, periteciile, ca formă de rezistenţă.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de stoloni sanatosi si hibrizi rezistenti
-tratamente chimice cu Topas, Bravo.

Fainarea

Fainarea

10.Veştejirea plantelor produsă de Verticillium dahliae. Incepe cu o ofilire a frunzelor mai bătrâne, la periferia plantei. Treptat ofilirea se extinde şi la frunzele din centrul plantei.

În dreptul petelor, pe faţa superioară a limbului se observă punctişoare mici, brune, lagărele de conidiofori şi conidii. Pe peţioli, pedunculi florali şi bractee petele sunt mai alungite.

Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente chimice cu Topsin (10 g/ 10 l apa)

Vestejirea

Vestejirea

Daunatorii capsunului sunt:

1.Gargarita neagra-tratamente cu Actara, Fastac, Karate Zeon.

Gargarita neagra

Gargarita neagra

34 Comentarii

 • cozma ioan

  bun ,dar incomplet la partea privind daunatorii :acarienii

 • Andreea Dumitrascu

  as dori un tratament pentru capsuni ii mananca greierii, furnicile si paianjeni atat fructul cat si stolonii.am luat de la fitofarmacie granule care se pun la radacina dar nu au nici un efect. multumesc

  • Botanistii.ro

   Va pot recomanda un acaricid pentru combaterea paianjenilor (Nissorun- 5 g in 10 l apa pentru 100 mp), iar pentru furnici si greieri puteti sa puneti AntKiller-granule cu atractant care atrac furnicile, le manaca si mor.

 • DINU TITIRIGA

  prea putine informatii. Mi-ati putea spune de ce am obtinut o recolta acceptabila dar fructele nu au luciu specific – sunt mate si nu sunt zemoase? Au fost udate la timp si nu le-am tratat cu nimic

  • Botanistii.ro

   Pe aceasta pagina gasiti informatii despre combaterea bolilor si daunatorilor la capsuni, precum descrierea lor si anumite solutii care combat aceste probleme aparute. Pentru o recolta mai buna este bine sa puneti ingrasamant primavara pentru ca plantele sa aiba suficienta hrana, pentru a putea da o recolta mare si bogata. Udarea lor sa fie facuta la 2 – 3 zile, iar in zilele secetoase chiar in fiecare zi (de obicei udarea se face seara tarziu atunci cand temperatura mai scade putin pentru a nu crea soc termin capsunilor daca sunt stropite cu apa rece).

 • Iacoban Corneliu

  Bună, am o recoltă de căpşuni şi recent am constatat unele neregularităţi ale tufelor de căpşuni.
  Unele frunze s-au uscat iar altele se încreţesc şi apoi se ofilesc. Aş dori dacă se poate să primesc un răspuns şi să-mi specificaţi ce fel de tratament trebuie să le aplic.

  • Botanistii.ro

   ncretirea frunzelor la capsun poate fi produsa de un virus, iar ca si prevenire si combatere se pot cultiva soiuri rezistente sau puteti combate afidele si insectele care ajuta la raspandirea virulului cu diferite insecticide (actara, decis, calypso). Uscarea frunzelor ar putea avea ca si cauze diferite boli care sunt produse de ciuperci patogene. Ca si tratament puteti sa combateti cu fungicide specifice (Dithane, Teldor etc).

 • jipescu george

  foarte tare

 • sandel

  pe frunzele capsunului au aparut pete de rugina.este boala asta? …cu ce pot trata?

  • Botanistii.ro

   Avem nevoie de mai multe informatii pentru identificare problemei. Va rugam sa cititi si sa vizualizati imaginile de mai sus poate reusiti sa identificati boala, cat si niste produse pentru a o trata.

 • VITALICA

  Salut!Cresc capsuna remontanta si am mai observat ca si omizi negre sunt in apropiere de toamna,dar in primavara o sumedenie de furnici ca nu poti scapa de ele nicidecum.Capsunele sunt pe mulci si unii ma sfatue sa ung pelicula inprejurul tufei cu ulei de FLOAREA SOARELUI. Mai am o intrebare pe aceasta tema;In ce repriza se uda capsunele pe mulci si daca de la multa udeala se pot ingalbeni si apoi se stopeaza cresterea si ajung la perire?Se scot si se arunca,ori imi propuneti vreun preparat?

 • Vitalie

  Cresc capsuna pe mulci si incepaind cu primavara eu nu pot scapa de furnici,apoi frunzulitele tinere se rasucesc si virfurile lor se usuca,apoi in toamna si omizi negre sunt.A doua intrebare este ca de la multa umezeala se pot ingalbeni si stopeaza crestera??A treiea intrebare!Dece majoritatea stolonilor au o ingustare in forma de picorus negru care se fomeaza deseori ca la rasadul de rosii e.t.c?Va rog sa ma ajutati.

 • vitalie

  imi place

 • Mihu petre

  Ce tratament trebuie sa folosesc inpotriva melcisorilor fara cocilie ,acestia devoreaza fructul?

  • Botanistii.ro

   Pentru melcii fara cochilie (limacsi) puteti sa folositi Mesurol (http://www.botanistii.ro/bayer-mesurol-2rb-60gr.html), care se imprastie pe suprafata solului si pe masura ce se dizolva in apa, atunci cand udati, acestia mor. Mesurol se poate presara pe pamant dupa ce s-a plantat rasadul sau se poate pune in groapa, atunci cand se planteaza.

 • Gongu Viorel

  am citit cu interes şi plăcere . Sper că îmi va ajuta articolul. Aş vrea să ştiu dacămai există un alt fel de muscă albă Vara trecută , în solar, nu am putut scăpa de ea chiar dacă am folosit mospilan şi confidor.

  • Botanistii.ro

   Este o singura specie de musculita alba de sera. Tratamentul cu insecticide in sera si camp se face pe cat posibil pe partea inferioara a frunzei, de obicei ea pe acolo isi depune si oualele. Pentru Mospilan solutia sa fie un pic mai concentrata, iar la Confidor Energy doza este cea recomandata, cu rugamintea de a fi pulverizat si pamantul.

 • aida felicia

  buna ziua.
  am cautat pe mai multe site-uri despre bolile capsunilor, dar pe niciunul nu am gasit ceea ce m-ar interesa. este vorba despre ofilirea plantei , insa primele semne sunt palirea frunzelor mici, verzi mai apoi toata planta se usuca.La ruperea coroanei de radacina se observa o culoare rosie- bruna exact ca atunci cand o planta este rupta de foarte mult timp. problema este ca dintr.o sera cu 120.000 plante , 10,000 nu mai ajung in stadiul de cules…. si nimeni nu poate sa imi spuna ce au…

  tripsurile sunt si in culturile de capsuni… mananca florile, si prin urmare o cultura saraca.
  ati putea va rog sa imi dati mai multe detalii cu privire la aceste trips-uri? sunt asemanatoare cu cele ale ovazului si secarei?

  va rog sa ma ajutati.
  va multumesc anticipat !

 • miuta giorgian

  buna ziua.Ce tratament as putea sa folosesc impotriva viermilor albi(larvele carabusilor de mai)?capsunile sunt deja plantate si am descoperit pe parcurs cand acestia au inceput sa le atace radacinile.

 • miuta giorgian

  cu cate zile pana in recoltare se da cu substantele amintite de dumneavoastra?

  • Botanistii.ro

   De la ultimul tratament pana la recoltare trebuie sa treaca 7 zile la Decis, 14 zile la Fastac si 7 zile la Karate Zeon. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 • andrei

  Buna ziua. As dorii si eu un sfat :pt combaterea afidelor la capsuni in solarii ce insecticid sa folosesc?eu am folosit Karate Zeon .dar pt tripsi si musculita
  multumesc

  • Botanistii.ro

   Buna ziua
   Pentru combaterea musculitetor albe si tripsului ca cultura de capsun va recomandam sa folositi Confidor Energy (http://www.botanistii.ro/bayer-confidor-energy.html). Tratamentul se aplica de preferinta pe partea inferioara a frunzelor, acolo fiind locul unde stau si isi depun oualele musculitele , dar si tripsul. Tratamentul se repeta dupa 7 zile. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 • Ovidiu Muresan

  Am un flacon de 100ml de Fusilade Forte. Vreau sa dau pe o suprafata cu capsuni. In cati litri de apa diluez solutia si cam la ce suprafata ajunge?

 • Nicolae

  si cu ce preparate sa fac profilactica ca sa nam probleme pe tot sezonul ,multumesc.

 • eddy

  Frunzele tinere sunt verzi deschis cu un contur mai inchis. As vrea sa ma ajutati sa inteleg ce se intampla. Multumesc

 • szoke szilamer

  am 4000 buc de capsuni si am observat ca am strawberry crinkle virus la capsuni in minimum 100 buc cu ce tip de fungicide pot sa stopesc? multumesc

 • Dan

  Buna ziua, as dori un sfat, în ce perioada se aplica tratamentul contra daunatorilor la capsuni, (gargarita neagra) ?

 • Martin

  Bună ziua, Vă rog să-mi spuneţi, dacă pentru pulverizarea fungicidelor, este recomandat atomizorul cu motor pe benzină ?
  De ce întreb. În unele cercuri am auzit faptul că acest aparat pulverizând foarte fin substanţa în cauză, aceasta s-ar deprecia. Care-i părerea dvs ? Mulţumesc anticipat pentru răspuns.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Pulverizarea facuta de atomizoare se apropie foarte mult de pulverizarea cu pompa de joasa presiune (de spate). Acest fapt din punctul de vedere al dimensiunii particulelor.

   Exista pulverizatoare ULV (ultra low volume) care “sparg” lichidul in particule de dimensiuni foarte mici de ordinul a 5 – 30 microni dar nu e cazul atomizoarelor.
   Recomandarea noastra ar fi sa utilizati pulverizatoarele motorizate. Aplicarea lichidelor se face omogen si mult mai bine. Atentie la reglarea debitului de solutie ca sa nu mariti consumul de pesticide.

Tu ce parere ai ?