Capsuni

Principalele boli ale capsunului sunt:

1.Pătarea (marmorarea) frunzelor produsa de virusul Strawberry mottle virus. Se manifestă prin decolorarea nervurilor frunzei şi răsucirea frunzelor; frunzele tinere se decolorează, iar uneori apar pete cu contur neregulat, dispuse de-a lungul nervurilor.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti
-combaterea afidelor si insectelor care duc la raspandirea virusului

Patarea rosie

Patarea rosie

2.Încreţirea frunzelor prosusa de virusul Strawberry crinkel virus. Frunzele se deformează prin distorsiune, apar pete clorotice pe frunze. creşterile foliolelor sunt inegale, apare îngălbenirea nervurilor principale şi secundare.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti
-combaterea afidelor si insectelor care suc la raspandirea virusului

Incretirea

Incretirea

3.Arsura frunzelor produsa de bacteria Xanthomonas fragariae. Pe faţa inferioară a frunzelor de căpşun şi de-a lungul nervurilor principale şi secundare apar pete neregulate, translucide, de un verde deschis.

In stadiul evoluat, simptomele apar şi pe faţa superioară a frunzelor, respectiv pete galbene care devin apoi roşiatice sau brune. La umiditate, se formează o scurgere lichidă, caracteristică, de exudat bacterian. În ultimele stadii de dezvoltare, ţesuturile necrozate se distrug şi apar perforaţii pe frunză.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de plante sanatoase
-tratamente chimice cu Teldor 500 SC (16 ml/ 10 l apa), Dithane M 45.

Arsura

Arsura

4.Mana căpşunului produsă de ciuperca Phytophtora fragariae.La plantele de căpşun atacate simptomele apar primăvara târziu sau vara devreme. Plantele atacate nu se mai dezvoltă şi nu mai produc stoloni sau produc foarte puţini.

Frunzele tinere sunt de o culoare verde-albăstrui, iar cele bătrâne sunt roşiatice, galbene sau portocalii. Plantele atacate puternic produc puţine fructe sau nu mai produc deloc şi adeseori, se veştejesc şi mor în lunile de vară.

Masuri de prevenire si combatere:
-irigarea prin picurare
-eliminarea plantelor bolnave
-Aliette 80 WG ( 2 kg/ha).

Mana

Mana

5.Putregaiul cenusiu produs de ciuperca Botrytis cinerea. Primele semne de atac apar, în general în perioada înfloritului; apar pete brune care se dezvoltă destul de rapid pe organele atacate.

În condiţii umede, apare un înveliş cenuşiu format din conidioforii şi conidiile ciupercii. Fructele atacate putrezesc rapid şi nu sunt comestibile.

Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente chimice cu Bravo, Folpan, Rovral.

Putregaiul cenusiu

Putregaiul cenusiu

6.Pătarea albă produsă de Mycospheraella fragariae. Pătările se manifestă prin apariţia unor pete circulare pe limbul frunzelor şi uneori pe peţiol şi pedunculi..
Uneori, la un atac puternic, petele se unesc şi acoperă o bună parte din limbul frunzei, care se usucă.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M 45.

Patarea alba

Patarea alba

7.Pătarea roşie(purpurie) produsă de Diplocarpon earliana. Pe frunze apar pete circulare, de 1-3 mm diametru, izolate sau confluente, de culoare roşie-violacee; cu timpul centrul petelor se necrozează şi devine cenuşiu-albicioase, fiind delimitat de o zonă violacee sau brun-deschis.
În condiţii de umiditate mai abundentă, pe faţa superioară a petelor apare o pulbere fină, de culoare cenuşie-albicioasă,

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M 45.

Patarea rosie

Patarea rosie

8.Pătarea brună produsă de Dendrophoma obscurans. Atacul se manifestă din primăvară până toamna, pe toate organele aeriene, fiind observat însă mai frecvent pe frunze sub forma unor pete brune – purpurii, cu contur neregulat, de 1 – 7 mm diametru. Petele sunt dispuse pe întreaga suprafaţă a foliolelor, izolate sau confluente.

În dreptul petelor, pe faţa superioară a limbului se observă punctişoare mici, brune, lagărele de conidiofori şi conidii. Pe peţioli, pedunculi florali şi bractee petele sunt mai alungite.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M45

Patarea bruna

9.Făinareaprodusă de ciuperca Sphaerotheca macularis f.c. Oidium fragariae. Boala se recunoaşte uşor, prin pâsla albicioasă care apare vara pe frunze, care se deformează.

Când atacul este sever, timpuriu, poate apărea şi pe fructe, care nu se mai dezvoltă. În toamnă apar, pe faţa inferioară, pete mici negre, periteciile, ca formă de rezistenţă.

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de stoloni sanatosi si hibrizi rezistenti
-tratamente chimice cu Topas, Bravo.

Fainarea

Fainarea

10.Veştejirea plantelor produsă de Verticillium dahliae. Incepe cu o ofilire a frunzelor mai bătrâne, la periferia plantei. Treptat ofilirea se extinde şi la frunzele din centrul plantei.

În dreptul petelor, pe faţa superioară a limbului se observă punctişoare mici, brune, lagărele de conidiofori şi conidii. Pe peţioli, pedunculi florali şi bractee petele sunt mai alungite.

Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente chimice cu Topsin (10 g/ 10 l apa)

Vestejirea

Vestejirea

Daunatorii capsunului sunt:

1.Gargarita neagra-tratamente cu Actara, Fastac, Karate Zeon.

Gargarita neagra

Gargarita neagra

174 Comentarii

 • cozma ioan

  bun ,dar incomplet la partea privind daunatorii :acarienii

 • Andreea Dumitrascu

  as dori un tratament pentru capsuni ii mananca greierii, furnicile si paianjeni atat fructul cat si stolonii.am luat de la fitofarmacie granule care se pun la radacina dar nu au nici un efect. multumesc

  • Botanistii.ro

   Va pot recomanda un acaricid pentru combaterea paianjenilor (Nissorun- 5 g in 10 l apa pentru 100 mp), iar pentru furnici si greieri puteti sa puneti AntKiller-granule cu atractant care atrac furnicile, le manaca si mor.

 • DINU TITIRIGA

  prea putine informatii. Mi-ati putea spune de ce am obtinut o recolta acceptabila dar fructele nu au luciu specific – sunt mate si nu sunt zemoase? Au fost udate la timp si nu le-am tratat cu nimic

  • Botanistii.ro

   Pe aceasta pagina gasiti informatii despre combaterea bolilor si daunatorilor la capsuni, precum descrierea lor si anumite solutii care combat aceste probleme aparute. Pentru o recolta mai buna este bine sa puneti ingrasamant primavara pentru ca plantele sa aiba suficienta hrana, pentru a putea da o recolta mare si bogata. Udarea lor sa fie facuta la 2 – 3 zile, iar in zilele secetoase chiar in fiecare zi (de obicei udarea se face seara tarziu atunci cand temperatura mai scade putin pentru a nu crea soc termin capsunilor daca sunt stropite cu apa rece).

  • Iulia

   Pentruca nu sunt modificati genetic!!!! Luciul a fost obtinut prin inginerie genetica, pentru a fi usor vandabile!! Daca sunt pentru uz propriu ,trebuie sa fiti fericit, aveti capsuni naturali, soi vschi, probabil gustos si aromat. Daca ii aveti pentru vanzare, schimbati soiul ,cu altul, cu luciu, rezistent la transport si depozitare, dar fara gust si aroma! Cumparatorul roman este usor de pacalit, lui ii place doar ce se vede din exterior !

 • Iacoban Corneliu

  Bună, am o recoltă de căpşuni şi recent am constatat unele neregularităţi ale tufelor de căpşuni.
  Unele frunze s-au uscat iar altele se încreţesc şi apoi se ofilesc. Aş dori dacă se poate să primesc un răspuns şi să-mi specificaţi ce fel de tratament trebuie să le aplic.

  • Botanistii.ro

   ncretirea frunzelor la capsun poate fi produsa de un virus, iar ca si prevenire si combatere se pot cultiva soiuri rezistente sau puteti combate afidele si insectele care ajuta la raspandirea virulului cu diferite insecticide (actara, decis, calypso). Uscarea frunzelor ar putea avea ca si cauze diferite boli care sunt produse de ciuperci patogene. Ca si tratament puteti sa combateti cu fungicide specifice (Dithane, Teldor etc).

 • jipescu george

  foarte tare

  • nicu

   Am o cultura de capsuni si fructele nu ajung la maturitate se crapa isi pierd luciul si se fac de culoare maro .Raman mici si vestejit.Va rog spuneti- mi cu ce le- as putea stropii sau ce tratament sa le fac pentru a le salva? Multumesc!!

   • Tom Botanistul, ajutor in gradina

    Va rugam sa ne expediati cateva poze cu plantatia pe adresa suport@pce.ro.

 • sandel

  pe frunzele capsunului au aparut pete de rugina.este boala asta? …cu ce pot trata?

  • Botanistii.ro

   Avem nevoie de mai multe informatii pentru identificare problemei. Va rugam sa cititi si sa vizualizati imaginile de mai sus poate reusiti sa identificati boala, cat si niste produse pentru a o trata.

 • VITALICA

  Salut!Cresc capsuna remontanta si am mai observat ca si omizi negre sunt in apropiere de toamna,dar in primavara o sumedenie de furnici ca nu poti scapa de ele nicidecum.Capsunele sunt pe mulci si unii ma sfatue sa ung pelicula inprejurul tufei cu ulei de FLOAREA SOARELUI. Mai am o intrebare pe aceasta tema;In ce repriza se uda capsunele pe mulci si daca de la multa udeala se pot ingalbeni si apoi se stopeaza cresterea si ajung la perire?Se scot si se arunca,ori imi propuneti vreun preparat?

 • Vitalie

  Cresc capsuna pe mulci si incepaind cu primavara eu nu pot scapa de furnici,apoi frunzulitele tinere se rasucesc si virfurile lor se usuca,apoi in toamna si omizi negre sunt.A doua intrebare este ca de la multa umezeala se pot ingalbeni si stopeaza crestera??A treiea intrebare!Dece majoritatea stolonilor au o ingustare in forma de picorus negru care se fomeaza deseori ca la rasadul de rosii e.t.c?Va rog sa ma ajutati.

 • vitalie

  imi place

 • Mihu petre

  Ce tratament trebuie sa folosesc inpotriva melcisorilor fara cocilie ,acestia devoreaza fructul?

  • Botanistii.ro

   Pentru melcii fara cochilie (limacsi) puteti sa folositi Mesurol (http://www.botanistii.ro/bayer-mesurol-2rb-60gr.html), care se imprastie pe suprafata solului si pe masura ce se dizolva in apa, atunci cand udati, acestia mor. Mesurol se poate presara pe pamant dupa ce s-a plantat rasadul sau se poate pune in groapa, atunci cand se planteaza.

 • Gongu Viorel

  am citit cu interes şi plăcere . Sper că îmi va ajuta articolul. Aş vrea să ştiu dacămai există un alt fel de muscă albă Vara trecută , în solar, nu am putut scăpa de ea chiar dacă am folosit mospilan şi confidor.

  • Botanistii.ro

   Este o singura specie de musculita alba de sera. Tratamentul cu insecticide in sera si camp se face pe cat posibil pe partea inferioara a frunzei, de obicei ea pe acolo isi depune si oualele. Pentru Mospilan solutia sa fie un pic mai concentrata, iar la Confidor Energy doza este cea recomandata, cu rugamintea de a fi pulverizat si pamantul.

 • aida felicia

  buna ziua.
  am cautat pe mai multe site-uri despre bolile capsunilor, dar pe niciunul nu am gasit ceea ce m-ar interesa. este vorba despre ofilirea plantei , insa primele semne sunt palirea frunzelor mici, verzi mai apoi toata planta se usuca.La ruperea coroanei de radacina se observa o culoare rosie- bruna exact ca atunci cand o planta este rupta de foarte mult timp. problema este ca dintr.o sera cu 120.000 plante , 10,000 nu mai ajung in stadiul de cules…. si nimeni nu poate sa imi spuna ce au…

  tripsurile sunt si in culturile de capsuni… mananca florile, si prin urmare o cultura saraca.
  ati putea va rog sa imi dati mai multe detalii cu privire la aceste trips-uri? sunt asemanatoare cu cele ale ovazului si secarei?

  va rog sa ma ajutati.
  va multumesc anticipat !

 • miuta giorgian

  buna ziua.Ce tratament as putea sa folosesc impotriva viermilor albi(larvele carabusilor de mai)?capsunile sunt deja plantate si am descoperit pe parcurs cand acestia au inceput sa le atace radacinile.

 • miuta giorgian

  cu cate zile pana in recoltare se da cu substantele amintite de dumneavoastra?

 • andrei

  Buna ziua. As dorii si eu un sfat :pt combaterea afidelor la capsuni in solarii ce insecticid sa folosesc?eu am folosit Karate Zeon .dar pt tripsi si musculita
  multumesc

  • Botanistii.ro

   Buna ziua
   Pentru combaterea musculitetor albe si tripsului ca cultura de capsun va recomandam sa folositi Confidor Energy (http://www.botanistii.ro/bayer-confidor-energy.html). Tratamentul se aplica de preferinta pe partea inferioara a frunzelor, acolo fiind locul unde stau si isi depun oualele musculitele , dar si tripsul. Tratamentul se repeta dupa 7 zile. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 • Ovidiu Muresan

  Am un flacon de 100ml de Fusilade Forte. Vreau sa dau pe o suprafata cu capsuni. In cati litri de apa diluez solutia si cam la ce suprafata ajunge?

 • Nicolae

  si cu ce preparate sa fac profilactica ca sa nam probleme pe tot sezonul ,multumesc.

 • eddy

  Frunzele tinere sunt verzi deschis cu un contur mai inchis. As vrea sa ma ajutati sa inteleg ce se intampla. Multumesc

  • anda

   aceeasi problema o am si eu :( unele cuiburi sunt verde deschis si nu inteleg de ce?

   • Tom Botanistul, ajutor in gradina

    Va rugam sa ne expediati cateva poze cu plantele respective pe adresa vanzari@pce.ro.

 • szoke szilamer

  am 4000 buc de capsuni si am observat ca am strawberry crinkle virus la capsuni in minimum 100 buc cu ce tip de fungicide pot sa stopesc? multumesc

 • Dan

  Buna ziua, as dori un sfat, în ce perioada se aplica tratamentul contra daunatorilor la capsuni, (gargarita neagra) ?

 • Martin

  Bună ziua, Vă rog să-mi spuneţi, dacă pentru pulverizarea fungicidelor, este recomandat atomizorul cu motor pe benzină ?
  De ce întreb. În unele cercuri am auzit faptul că acest aparat pulverizând foarte fin substanţa în cauză, aceasta s-ar deprecia. Care-i părerea dvs ? Mulţumesc anticipat pentru răspuns.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Pulverizarea facuta de atomizoare se apropie foarte mult de pulverizarea cu pompa de joasa presiune (de spate). Acest fapt din punctul de vedere al dimensiunii particulelor.

   Exista pulverizatoare ULV (ultra low volume) care “sparg” lichidul in particule de dimensiuni foarte mici de ordinul a 5 – 30 microni dar nu e cazul atomizoarelor.
   Recomandarea noastra ar fi sa utilizati pulverizatoarele motorizate. Aplicarea lichidelor se face omogen si mult mai bine. Atentie la reglarea debitului de solutie ca sa nu mariti consumul de pesticide.

 • simona elena

  Buna ziua. Interesant articol, dar as vrea sa ma lamuresc cu un anumit aspect. Am niste capsune plantate in ghiveci, le fertilizez saptamanal cu un ingrasamant bio lichid, sunt frumoase, pline de flori dar azi la o inspectie mai amanuntita am descoperit pe coletul plantei niste insecte mici verzi, foarte greu de observat. Dupa ce am rascolit netul sa vad despre ce este vorba cred ca ar semana cu ‘Macrolophus-N-System’, asta este denumirea pe care am gasit-o. Nu reusesc sa inteleg daca este daunator sau doar pradator pt musculita alba. Oricum ma sperie cand le vad, dupa mine nu e normal, cum au aparut.. Sper sa ma ajutati si pe mine, incepatoarea si va multumesc !

 • florian adrian

  buna seara.am plantat in 1200 metri patrati de capsuni in solar si am o problema mi-au aparut niste pete de culoare violet si daca imi puteti da un sfat si un tratament pentru acesta.va multumesc

 • florian adrian

  foarte buni in sfaturi si in recomandare de substante nutritive si funcide

 • mugurel

  Buna ziua. Am o cultura de capsuni tanara si de aprox o luna unele plante se usuca. Am scos din pamant planta ofilita si am gasit intre 3-5 rame printre radacina. Cum pot sa scap de aceste rame din sol? Va multumesc

 • ototoc costi

  kristanol galben
  la ce soiuri de capsuni se foloseste, si cand se administreaza ? multiumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Kristalon este un ingrasamant sub forma de pudra care se dizolva in apa si se poate administra la toate soiurile de capsun, odata la 7 zile.

 • Naussica

  Buna … Am citit articolul dumneavoastra despre capsuni si inclusiv toate comentariile ,frumos articol si foarte bine explicat totul … dar despre paduchi care pana acum apareau doar la ciresi sau trandafiri iar de anul acesta si la capsuni nu am vazut sa se scrie nimic … Cand am vazut frunzele stolonilor rasucite credeam ca este vorba despre acarieni … dar discutand cu mai multi cultivatori de capsuni si cercetand mai bine cultura ne-am dat seama ca e vorba de acei paduchi ce pana acum ii gaseam pe frunzele ciresilor sau ii vedeam la trandafiri ,in popor se mai spune “reghe”… As dori sa-mi spuneti ce tratament se poate aplica , tinand cont de faptul ca deja exista fructe verzi ? Va multumesc !

 • Ciort

  Buna Ziua
  Am plantat in aceasta primavara de aproximativ 3 saptamamni 3000 de stoloni capsuni, iar pe unele frunze au aparut niste pete de culoare bruna. Va rog sa imi spuneti care este tratamentul cel mai adecvat, doza in care se dizolva, precum si durata tratamentului. Trebuie stropite doar plantele afectate sau si cele sanatoase preventiv? Faptul ca a plouat foarte mult le/a influentat? Va multumesc mult

 • Popa MirelaPopa

  Buna seara

  Am o cultura micuta de capsuni, pusa din toamna. Am observat, acum, ca frunzele de la unele plante imi sunt taiate chiar sub folia frunzei si nu stiu de ce, Nu am observat nici o ganganie … Imi puteti da un sfat? Va multumesc

 • Nicu

  Buna ziua,va rog sa ma ajutati intr-o problema pe care nu am mai vazut ca sa se discute pe forumurile de specialitate in legatura cu capsuniii.
  Saptamana trecuta am observat cateva plante(in jur de 50)pur si simplu retezate la nivelul tulpinei.In prima instanta am crezut ca este vorba de furnici,greieri dar,am observat ca in locul unde tulpina cade apare o pata de culoare neagra.
  Cand am venit acasa in week-end am vazut foarte multe frunze patate(pete negre) si nu le merge bine,plus ca alte tulpini erau retezate de aceste puncte.Vre-au sa specific ca plantatia am infiintat-o de vre-o 6-7 saptamani aprox.5000 de stoloni.
  Daca cineva poate sa-mi dea un raspuns in legatura cu aceasta problema si un tratament eficient.

 • vlad tudora

  buna ziua as dori si eu o informatie am o plantatie capsuni ce erbicid pot sa dau dupa ce termin de recoltat capsunile
  nu stiu ce erbicid sa folosesc

 • cristina

  Buna ziua, am si eu un rand de capsuni puse in curte, in special pentru copii si atunci cand incep sa se coace le gasesc mancate. Nu in intregime, pe jumatate si in special in partea de jos, cea mai aproape de pamant. Nu stiu ce le mananca/roade dar as vrea sa stiu cum le pot proteja ca sa ajung sa le pot culege/manca. Multumesc!

 • Gabriel

  Buna ziua ,am citit articoloul este foarte interesant ,am o problema cu capsunile si anume ca le gasesc ciugulite sau muscate nu prea pot sa imi dau seama ,unele sint mancate cu totul pana la cotor acesta raman pe planta ,aveti idee ce le poate manca?vreo pasare ,vreun sobolan? astept raspuns oricare ar fi el ,multumesc frumos.

 • Gane Alexandru

  Pentru dezvoltarea rapita a vrejului de capsuni, ce ingrasamant sa folosesc? Azotat de potasiu MULTI-K, Mono Amoniu Fosfat (MAP) 12-61-0, Mono Potasiu Fosfat (MKP) 0-52-34. Mai exista si alte ingrasaminte , care sunt cele mai bune??Vreau vigoare si vrej puternic, pentru a dezvolta fructul lamuriti-ma va rog!

 • Veres calin

  Este ierbicit pt buruieni la capsuni? Va multumesc.

 • sebi

  Am o mica cultura de capsuni(cateva cuiburi) pentru uz personal. Pana la venirea ploilor culegeam capsuni sanatoase; insa de cateva zile desi capsuniile sunt mari si frumoase au pe ele “santuri”, ca si cum o insecta ar fi ros caspuna de jur imprejur. La unele dintre ele chiar lipsesc bucati din ele.
  Imi puteti da un sfat? Multumesc

 • nestor ionut

  am si eu o problema cu o parte din capsuni. sunt unele fructe care sunt pufoase, zici ca sunt umflate cu pompa, sunt gustoase, se coc dar raman foarte mici. am dat doar cu topsin in perioada infloritului. ar putea sa afecteze in freun fel aces lucru. cum se numeste acesta boala la capsuni si de cine e provocata. va multumesc anticipat.

 • ovidiu

  Am o problema cu capsuni sau rosit frunzele in partea de jos si se usca dupa aia .cand scot planta are radacina mancata.Ce pot face?Imi puteti da un sfat?Multumesc

 • laurentiu

  buna seara,

  am o cultura de capsun , si din cauza ploilor se inrosesc frunzele (unele se pateaza maroniu iar altele se inrosesc) , si unele fructe cred ca sunt afectate de putregai. Ce pot sa folosesc pentru aceste boli si care este perioada dupa care pot recolta fructe comestibile? Si dupa cat timp trebuie sa repet tratamentul daca este nevoie sau obligatoriu?
  Plantatia este foliara si tinand cont ca am tratat solul cu ierbicid inainte de montarea foliei , tot mai apar buruieni. Pot sa folosesc vreun ierbicid dat prin instalatia de irigare , care sa nu`mi afecteze plantele de capsun?
  Astept un raspuns. Va multumesc.

 • andrei

  gargarita neagra cu ce se trateaza

 • laura

  Am si eu o problema cu capsunile magic,le-am cosit dupa ce s-a terminat campania de cules si o parte mare din ele nu au mai dat au disparut de tot.care este cauza?si cu ce le pot stropi? Astept un raspuns. Multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Este posibil ca atunci cand le-ati cosit sa le fi distrus mugurele din mijloc, care practic emite noi frunze si tije florare. Cel mai bine este sa incercati sa replantati stoloni din acelasi soi pe locurile goale, urmand ca anul viitor sa le cositi superficial, doar frunzele mari laterale, nu si mugurele.

 • ilie sergiu

  Buna ziua,

  as dori si eu niste informatii despre cultura mea de capsuni, deoarece chiar din floare cand sunt capsunile inca verzi si mici, cresc cu niste pete maronii spre negru, si frunzele sunt patate cu puncte maro , dupa care se faineaza.

  Problema este ca ,am administrat tot ce este posibil pentru ele incepand cu shavit, bravo ,teldor , topsin ,rovral , dupa fiecare cules.Dar se pare ca substantele nu au nici un efect. Astfel plantele continua sa produca capsuni patate chiar daca au fost stropite.

  Am pierdut aprox 80% din cultura , nu stim daca mai putem face ceva sa salvam urmatoarea recolta. Va rugam dati-ne un sfat

  Multumesc.

  PS: As putea sa va trimit cateva fotografii

 • Mihaela

  Buna ziua,
  Am o plantatie de capsuni, si de vreo doua saptamani am observat ca din plante mari cu fructe si frunze, au inceput sa se usuce.Tijele cu flori s-au uscat de asemenea.Am curatat si au ramas plantute mici cam de 10-15cm inaltime.Am efectuat mai toate tratamentele preventive: Teldor, Score, Topsin, Milbeknock, Bravo,Nurelle,etc. insa nu-mi dau seama ce le-a atacat.Ideea e ca si la plantele care sunt mari am observat ca florile incep sa se usuce, si au mijlocul negru-deja uscat.
  Daca ma puteti ajuta, nu mai stiu ce tratament sa le fac, mi-este teama ca va fi afectata toata plantatia.
  La plantele care inca nu sunt afectate am observat pe fructe niste pete maronii uscate.
  Multumesc

 • Naussica

  Buna ziua ! De aproximativ 4 saptamani am infiintat o plantatie de capsuni pe o suprafata de un hectar . La 2sapt dupa plantare am gasit viermele sarma si am aplicat un tratament cu Pyrinex dar nu pare sa aiba un efect maxim … Acum au mai aparut si patarea ruginie-maro … Am crezut ca este specific anotimpului dar se pare ca e o boala … Spuneti-mi va rog daca exista un insecticid care sa combata viermele sarma (mentionez faptul ca sun plantati pe biloane si ca doar prin irigare as putea face tratamentul ) si ce tratament este pentru patare ? Si va rog sa-mi mai spuneti daca dupa plantare se poate aplica vreo solutie,vre-un ingrasamant (hrana )pentru ca planta sa porneasca ,,sa prinda viata “pentru ca mi se pare ca foarte greu da vrunze noi ,verzi .., nu avanseaza… Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra !

 • Loredana

  Buna seara.am si eu o întrebare eu chiar azi am reușit sa bilonez câmpul adică 5000mp ptr plantatie de căpșune remontate as dori sa știu ce părere aveți ? Nu este cam târziu sa plantez?mai reunește planta sa se dezvolte? Si daca pot sa dau BOR prin picurare pt inradacinare mai ajuta la ceva? Sau Spuneți-mi va rog o lista mica cu ce ar trebui sa stropesc sau sa dau prin fertilitățiie .va multumesc mult

 • Loredana

  Si încă ceva am si o plantatie noua din luna Aprilie din acest an a produs bineînțeles puțin acuma dar am o problema cu plantele sau cam uscat din ele iar altele sunt foarte ruginii si parca se strâng ghem adică frunzele plantei sunt mici la inima si verde rugini .cu ce ar trebui stropite? Va rog mult sa m-a Ajutați-l cu aceste detalii .va multumesc

 • Ilie Sergiu

  Buna seara,

  vreau sa infiintez o plantatie de capsuni si vreau sa folosesc ingrasamant natural.Vreau va rog sa imi spuneti care este diferenta intre ingrasamantul de oaie si de capra. pana in rezent am folosit ingrasamant de oaie dar acum as vrea sa stiu daca si ingrasamantul de capra are aceleasi proprietati ?

  Multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Ingrasamantul natural provenit de la oaie este asemanator cu cel provenit de la capra, au aceleasi proprietati, insa trebuie sa tineti cont ca acest tip de ingrasamant este mai uscat si are nevoie de o umiditate mai mare sau sa se amestece cu un alt balegar mai moale.

 • doru cormos

  buna seara
  as dori sa stiu daca tratamentele folosite in legumicultura dau reyultate si la capsuni gen ORTIVA daca are acelea+si proprietrati ca la tratamentul legumelor ?

 • alin b

  Bună ziua!vreau sa în ființei o plantație de capsuni în vase de cultura(jardiniere)puteți sa îmi dau câteva informații despre fertilizare??ce fertilizanți sa folosesc și la cât timptrebuie folosiți? Mulțumesc frumos!!

 • Ghita

  Buna ziua.V-as ruga sa imi spune-ti si mie daca pot sa aplic un erbicid ptr o plantatie de capsuni din toamna anului 2014 deoarece pe folia perforata unde sunt capsunii mi-au iesit si buruieni si nu vreau sa-mi slabeasca planta din cauza lor.As vrea sa stiu ce erbicid sa folosesc si daca nu imi afecteaza cultura.Multumesc

 • Ana

  Buna ziua!As dori sa infiintez o cultura de capsun si nu stiu cu ce sa dezinfectez solul inainte de a le planta.Daca se poate sa imi spuneti.Multumesc!

 • George

  Buna ziua. Cum incepem sezonul de capsuni..cu ce stropuri si cum le ingrijim pentru a avea o productie frumoasa. Va multumesc

 • Dorina

  Buna seara,
  Cu ce pot trata urmatorul daunator, habar n-am ce e…ceva ce seamana cu o omida ori un fel de vierme verde deschis de culoarea frunzei, ca abia ii disting, la inceput sunt mici apoi cresc in dimensiune, stau pe dosul frunzei care se rasuceste, apoi o mananca pe toata….si asa toate frunzele, de nu mai raman decat tulpinile.

 • Ionut

  Buna ziua! Imi spuneti va rog ce inlocuitor as putea gasi pentru Vertimec 1,8% EC?

 • Ionut

  Va multumesc foarte mult!

 • ilie

  buna ziua ,am o plantatie de 5000 de plante de capsun care produc fructe pina da frigul.Anul trecut sa imbolnavit intreaga plantatie ,au avut toate bolile posibile ,asa ca am pierdut intreaga recolta pe perioada verii,in afara ca am muncit foarte mult pentru a elimina frunze si fructe bolnave. As dori sa ma puteti sfatui cum sa fac ,si cum sa tratez plantele in toata perioada anului ,pentru a nu mai avea surprize de genul acesata.Vreau sa spun ca am avut si cateva plante cu mana coletului ,pe care le-am eliminat Va multumesc foarte, foarte mult .

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Din cauza anului ploios anul trecut capsunile au fost atacate de mai multe boli, printre care si putregaiul cenusiu. De aceea se recomanda sa faceti tratamente preventiv incepanad din primavara devreme cu fungicide si insecticide sistemice, care protejeaza plantele chiar daca ploua.
   Aici (http://www.botanistii.ro/blog/calendarul-tratamentelor-capsun/) gasiti un tabel cu perioadele, dar si solutiile recomanadate impotriva bolilor si daunatorilor.

 • Ovidiu

  Am plantat recent 200 de stoloni de capsuni si as vrea sa stiu cu ce tratamente preventive impotriva bolilor pot sa le stropesc si ce ingrasamant pot folosi incepand cu ce perioada de la plantarea lor.

 • geo

  Buna acett preparate care le recomandati se gasesc in Republica Moldova sau numai in Rominiia

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Depinde de produsul pe care dumneavoastra il doriti. Nu cunoastem cu exactitate ce produse sunt pe piata in Republica Moldova. Pentru a putea sa va transmitem timpul in care vor fi livrate la Dumneavoastra produsele va rog sa ne confirmati produsele pe care doriti sa le achizitionati precum si adresa la care doriti sa fie livrate urmand ca noi sa va transmitem valoarea totala a produselor si a transportului precum si modalitatea de plata.

 • alin b

  Bună ziua!!! Cum pot scăpa de furnicile care mănâncă florile capsunilor!!! Sant mici și roșii

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Puteti utiliza un insecticid cum ar fi Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-calypso-480-sc.html?tva=1), 10 ml diluati in 50 l de apa. Acesta are o eficacitate foarte buna si un spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa si sug sucul celular cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei.

 • petre

  Am o infestare cu paiajen in căpșuni! Pot folosi MILBEKNOCK pentru tratament? Daca da se poată combina cu switch si cropmax ? . căpșunile sunt înflorite si cu 8 zile înainte am dat cu vertimec! Va mulțumesc pentru ajutor ! Care este timpul de pauza înainte de cules la căpșuni ?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Produsele mentionate se pot combina, insa daca plantele sunt inflorite, va fi necesar sa stropiti dupa ce cad petalele florilor.

   • Petre

    De ce dupa ce cad petalele ? Afecteaza in vre un fel floarea ?

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina

     Nu afecteaza floarea dar afecteaza albinele. Daca afecteaza albinele nu se va mai produce polenizarea corect.

     • petre

      Ok, va mulțumesc ! Aștept sa treacă floarea!

 • daniel

  as dori sa stiu ce tratamente preventive se fac la capsuni incepind cu primavara cind apar primele flori (sau mai inainte) si pana la recoltarea unui fruct bun si zemos.
  Ma puteti ajuta cu bune practici pentru a avea capsuni bune?

 • Florin

  buna ziua,
  am nevoie de un sfat…!!! In cultura de capsuni, pe sol se gasesc f multe furnici… Cu ce le pot inlatura.? Vreau sa scap de furnici.
  Multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Pentru combaterea va putem recomanda un insecticid pe baza de granule cum ar fi Max Force Ant Killer (http://www.pestcontrol-expert.ro/max-force-ln-ant-killer.html). Granulele de momeala au la baza zaharul, iar furnicile se vor hrani din ele si, in acelasi timp, il vor cara in musuroi, pentru hrana intregii populatii a coloniei. Astfel, furnicile vor muri si in musuroaiele lor. Va fi necesar sa evitati plasarea granulelor in zonele unde poate ajunge ploaia sau apa din abundenta.

 • Anatol

  Sunt din Moldova,am o rugaminte:,,O descriere mai detailata a virusilor de capsun”,daca e posibil vre-un http unde este descrierea si foto a virusilor de capsun.multumesc anticipat.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   In principal, virozele care apar la capsuni sunt datorita insectelor. Daca o insecta inteapa o buruiana sau o planta bolnava iar apoi inteapa capsunul se va infecta si acesta. Gama completa de insecticide pentru capsuni la puteti gasi accesand http://www.botanistii.ro/blog/calendarul-tratamentelor-capsun/ .

 • oana botezatu

  Am plantat capsunile in sera in septembrie 2014, dar nu s-au prins puternic de pamant. Cand scot planta din sol, se vede ca nu are radacina prinsa de pamant (e putreda, de culoare maronie). Planta se usuca cu totul. Am stropit cu Dithane, Topsin, Bravo si degeaba.
  Multumesc pentru sfaturi.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Exista posibilitatea ca radacina sa mai putrezeascaa si din cauza umezelii crescute. Eventual, repetati tratamentul dupa o perioada de 7 zile.

  • eugen butaru

   Alliete…75 ml la 100 litri de apa…in pamant in jurul fiecarei plante…cca 50 ml pe planta…150 ml la 100 litri apa stropit pe frunze….Intre cele 2 tratamente lasati un interval de 10 zile.

   • Ion

    Am pierdut o plantatie de capsuni,de cca, 2000 plante, desi am facut toate tratamentele, teldor, topsin, dithane, alcupral, bravo, fastac, calypso…Toate in afara de Aliette, pentru ca nu stiam de el. am plantat-o anul trecut in aprilie, am savurat din plin capsuni anul trecut, insa prin septembrie, unele tufe se ingelbeneau si apoi se uscau, altele asa verzi, cu flori cu capsuni, in 2 zile se uscau cu totul. faceam aceste tratamente, crezind ca o sa fie cu folos. primavara a venit, capsunile abia galbene, unde si unde cite una, sau mentinut aproximativ o luna, au facut flori si capsuni cit cireasa, ft tari si tufele ft galbene si exagerat de mici. pina ce sau uscat cu totul. absolut toate plantele sau uscat. La fel, la ruperea radacinii, am observat ca radacina era putreda, . in aceasta primavara am dat si cu aliette, dar cred ca au fost prea bolnave ca sa le pot salva. Intrebarea mea este; pot infiinta o alta plantatie pe acelasi loc? daca da, este necesar dezinfectia solului, sau ce trebuie facut in acest caz? Ajutati-ma va rog, cine poate!

 • ioana moca

  Avem in gradina capsuni care au frunzele mari frumoase, flori deasemenea dar fructul nu se dezvolta. Ramane la dimensiunea florii, verde, tare.

  Multumesc pentru sfat/diagnostic

 • luminita

  buna , cresc si eu capsuni si am observat ca in toamna au inceput sa aiba frunzele gaurite ,acelasi lucru vad ca se intampla si acuma primavara…am observat ceva viermi de culoare verde care le -au invadat …sunt si 5 viermi pe o frunza ,va rog ajutati-ma cu ce sa le stropesc . multumesc

 • Simona

  Bună ziua!
  În primăvara am plantat 1000 de stoloni căpșuni (2 rânduri pe folie si 1 fără folie, cu picuratoare). Am facut un tratament cu Score. Am rupt florile dar am mai lăsat și cu floare pe rândul fara folie, au facut căpșuni frumoase, de dimineață erau aproape coapte( rozalii spre roșu) la amiază nu mai erau, mai rămăsese 2 mușcate de jumătate. Lângă planta mai erau 2 musuroaie mici.
  Ce poate sa fie? Ce ar trebui să fac?
  Va mulțumesc anticipat!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Exista posibilitatea ca plantele dumneavoastra sa fie atacate de melci sau limacsi, in acest caz puteti folosi Optimol (http://www.botanistii.ro/optimol-moluscocid.html?tva=1), pe care il puteti aplica prin depunerea granulelor direct in brazde.

 • Vasy

  Buna ziua! Am o plantatie de capsuni si am observat ca tot se usuca cate o planta. le.am scos si radacina ii mancata si am gasit vierme sarma. ar putea fi acesta cauza? Am facut toate tratamentele preventive. M-am gandit sa fac un tratament cu Force pentru viermele sarma. Ce sfaturi imi dati?

 • valy777

  buna ziua! am vazut pe net cultivarea capsunilor in pet-uri din plastic suspendate. vroiam sa va intreb: credeti ca vor da rezultate? si ce fel de ingrasamant sa folosesc? pet-urile sa le gauresc sau nu in partea de jos? multumesc!

 • Stan gabriel

  La cultura de casuni ce erbicid pot folosi pentru burienile cu frunza lata ( palamida susai bolbura )

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Din pacate, palamida, susaiul si volbura sunt buruieni cu frunza lata. Capsunul este de de asemenea o planta cu frunza lata. In acest caz, daca aplicati un erbicid pentru buruienile mentionate va arde si capsunii. Va fi necesar sa le inlaturati mecanic.

 • Stan gabriel

  Buna ziua dar pentru buruienile cu frunza ascutita pot folosi erbicid de exmplu pantera si in ce concentratie

 • alin b

  Bună seara…..am un solar cu capsuni,iar de ceva timp fructele chiar și cele verzi se stafidesc ușor și nu se mai înroșesc,….. Am stropit cu ridomil gold acum o săptămână și o sa repet tratamentul peste o zi dar nu știu dacă va avea efect……

 • daniela.s

  Buna ziua, am si eu nevoie de un sfat va rog frumos am pus cateva raduri de capsuni toate au inflorit si le-a mers minunat pana cand au inceput sa se coaca dar pe masura ce devin rosii si mari sunt mancate de niste viermisori mici de culoare maro deschis si asta numai pe partea de jos .Am uitat sa va spun ca pe pamant am pus niste paie extra pentru a nu creste capsunile direct pe pamant … si acum am aceasta problema si nu stiu cum o pot rezolva…???

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Va fi necesar sa efectuati un tratament cu un insecticid pentru daunatorii din sol cum ar fi Nemathorin (http://www.botanistii.ro/syngenta-nemathorin-10-g.html?tva=1). Acesta actioneaza prin contact si ingestie, blocand activitatea nematozilor si apoi moartea acestora; efectul maxim se realizeaza dupa 9-17 zile de la aplicarea produsului.

 • ovidiu

  Buna ziua.va rog frumos sa mă ajutati si pe mn cu următoarea problema.in primavara asta am plantat capsuni iar acum au început sa rodeasca dar unele fructe au o culoare maronie si sunt moi.ma interesează sa îmi spuneti si mie cu ce le tratez si ce boala au.mulțumesc frumos

 • bogendorfer melinda

  buna ziua am si eu o plantatie de capsuni pe agrotextil cand au aparut florile erau verzi si frumoase cand au aparut fructele au inceput sa se ofileasca si sau lasat in jos le am dus la analize si miau spus ca sa putrezit radacina oare ce poate fi puteti sa ma ajutati poate fi de la agrotextil multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Din specificatiile dumneavoastra intelegem ca exista posibilitatea ca plantatia sa fie afectata de Vestejirea plantelor produsa de Verticillium dahliae sau se poate ca radacinile sa fi putrezit din cauza umezelii crescute. Cand umezeala este crescuta la radacina favorizeaza si aparitia bolilor. Puteti efectua tratamente cu fungicide cum ar fi Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html?tva=1), de asemenea, este necesar sa evitati umezeala crescuta de lunga durata. Puteti efectua si o dezinfectie a solului. Detaliile complete legate de aceasta procedura le puteti gasi accesand http://www.botanistii.ro/blog/lucrarile-agricole-pentru-dezinfectia-solului/ .

 • maria

  Buna dimineata,
  Va rog sa ma ajutati sa salvez cultura de capsuni. Anul acesta am plantat 3000
  de stoloni. Au inflorit frumos, dar am rupt primele flori pentru ca planta sa se
  intareasca. Acum, la a doua inflorire, frunzele de LA baza se usca si o parte din
  fructe se stafidesc. Mi-e teama ca se va usca toata planta deoarece pe unele frunze
  am vazut pete maronii.
  Pot sa va trimit si cateva fotografii daca imi trimiteti o adresa de mail.
  Va multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Ne puteti expedia pozele pe adresa suport@pce.ro .

 • aurica alina

  buna ziua..am plantat acum 2 luni cam in jur de jumate de hectar de capsuni..dupa cateva atacuri cu acarieni pe care i am cambatut acum ne confruntam cu alta problema..unele plante se usuca iar alte plante sunt bagate f adanc in pamant abia mai ramane o frunzulita afara iar cand am tras de planta am constatat ca nu mai are radacina..e posibil sa avem vreun animal pe sub pamant care trage de planta si ii mananca radacina?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Exista posibilitatea ca plantele dumneavoastra sa fie afectate de coropisnite. Din pacate noi nu mai avem pe stoc nici un produs pentru combaterea acestora.

 • Ovidiu

  am nevoie de un tratament pentru putregaiul cenusiu, capsunile se stafidesc si nu cresc cum ar trebui , frunzele sunt patate , cu ce pot stropi si la ce interval? Chiar dk am fructe nu se pot manca. Sper ca pana la urmatoarea inforire sa isi revina. Sunt sanse?

 • Cata

  Buna ziua , am nevoie de ajutorul dumneavoastra in a gasi o solutie pentru a salva o mare parte din stolonii plantati anul acesta si care au fost ok pana in urma cu o saptamana . problema lor e ca a inceput sa se ingalbeneasca frunzele si florile sa se ofileasca.aceasta problema este la stolonii din solar chiar daca sunt ridicate toate lateralele ,sunt udate ,sunt tratate la fel ca si cele care sunt plantate afara si care sunt extraordinar de frumoase. Va pot trimite niste imagini pe o adresa sa va dati o parere.
  Va multumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina

   Va rugam se ne expediati cateva imagini pe adresa suport@pce.ro .

 • Daniel

  Buna ziua, am o cultra de capsunii in solar…..plantata de 1 an , iar vecinii mei prea buni in timpul caniculei au dat cu erbicid si nu anuntat…… gazele de la erbicid au intrat in solar si frunzele de la stoloni au inceput sa se ingalbeneasca si sa se usuce pe marginiii ce tratamente as putea face……!!?? Va pot trimite niste imagini pe o adresa sa va dati o parere.?

 • Monica

  Am capsuni plantati in gradina si anul acesta fructele se stafidesc, sunt mici, maronii si lipsite de gust, putrezesc inainte sa le culeg. Va rog sa imi dati un sfat. Multumesc.

 • Lung octavian

  Buna!am o nelamurire,recent am plantat 11000 de stoloni din 3 soiuri,pegasus elsanta si albion!stolonii de elsanta se usuca si sunt lasate frunzele pe folie pe bilon iar pegasus sun verzi frunzele si ridicate!am plantat de o saptamana!care ar fi problema? Le-am irigat a si ploat!

 • Mihai

  Bună ziua! Aș avea și eu o întrebare. Pregatirea căpșunilor pentru iarnă se face prin tăierea frunzelor și arderea acestora din câte am înțeles, este recomandat în schimb aplicat și vreun tratament după această operațiune?

Comentarii: