Capsuni

Principalele boli ale capsunului sunt:

1.Pătarea (marmorarea) frunzelor produsa de virusul Strawberry mottle virus. Se manifestă prin decolorarea nervurilor frunzei şi răsucirea frunzelor; frunzele tinere se decolorează, iar uneori apar pete cu contur neregulat, dispuse de-a lungul nervurilor.
Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti
-combaterea afidelor si insectelor care duc la raspandirea virusului

Patarea rosie

Patarea rosie

2.Încreţirea frunzelor prosusa de virusul Strawberry crinkel virus. Frunzele se deformează prin distorsiune, apar pete clorotice pe frunze. creşterile foliolelor sunt inegale, apare îngălbenirea nervurilor principale şi secundare.

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti
-combaterea afidelor si insectelor care suc la raspandirea virusului

Incretirea

Incretirea

3.Arsura frunzelor produsa de bacteria Xanthomonas fragariae. Pe faţa inferioară a frunzelor de căpşun şi de-a lungul nervurilor principale şi secundare apar pete neregulate, translucide, de un verde deschis.In stadiul evoluat, simptomele apar şi pe faţa superioară a frunzelor, respectiv pete galbene care devin apoi roşiatice sau brune. La umiditate, se formează o scurgere lichidă, caracteristică, de exudat bacterian. În ultimele stadii de dezvoltare, ţesuturile necrozate se distrug şi apar perforaţii pe frunză.

 

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de plante sanatoase
-tratamente chimice cu Teldor 500 SC (16 ml/ 10 l apa), Dithane M 45.

Arsura

Arsura

4.Mana căpşunului produsă de ciuperca Phytophtora fragariae.La plantele de căpşun atacate simptomele apar primăvara târziu sau vara devreme. Plantele atacate nu se mai dezvoltă şi nu mai produc stoloni sau produc foarte puţini.Frunzele tinere sunt de o culoare verde-albăstrui, iar cele bătrâne sunt roşiatice, galbene sau portocalii. Plantele atacate puternic produc puţine fructe sau nu mai produc deloc şi adeseori, se veştejesc şi mor în lunile de vară.

 

Masuri de prevenire si combatere:
-irigarea prin picurare
-eliminarea plantelor bolnave
-Aliette 80 WG ( 2 kg/ha).

Mana

Mana

5.Putregaiul cenusiu produs de ciuperca Botrytis cinerea. Primele semne de atac apar, în general în perioada înfloritului; apar pete brune care se dezvoltă destul de rapid pe organele atacate.În condiţii umede, apare un înveliş cenuşiu format din conidioforii şi conidiile ciupercii. Fructele atacate putrezesc rapid şi nu sunt comestibile.

 

Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente chimice cu Bravo, Folpan, Rovral.

Putregaiul cenusiu

Putregaiul cenusiu

6.Pătarea albă produsă de Mycospheraella fragariae. Pătările se manifestă prin apariţia unor pete circulare pe limbul frunzelor şi uneori pe peţiol şi pedunculi..
Uneori, la un atac puternic, petele se unesc şi acoperă o bună parte din limbul frunzei, care se usucă.
Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M 45.

Patarea alba

Patarea alba

7.Pătarea roşie(purpurie) produsă de Diplocarpon earliana. Pe frunze apar pete circulare, de 1-3 mm diametru, izolate sau confluente, de culoare roşie-violacee; cu timpul centrul petelor se necrozează şi devine cenuşiu-albicioase, fiind delimitat de o zonă violacee sau brun-deschis.
În condiţii de umiditate mai abundentă, pe faţa superioară a petelor apare o pulbere fină, de culoare cenuşie-albicioasă,
Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M 45.

Patarea rosie

Patarea rosie

8.Pătarea brună produsă de Dendrophoma obscurans. Atacul se manifestă din primăvară până toamna, pe toate organele aeriene, fiind observat însă mai frecvent pe frunze sub forma unor pete brune – purpurii, cu contur neregulat, de 1 – 7 mm diametru. Petele sunt dispuse pe întreaga suprafaţă a foliolelor, izolate sau confluente.

În dreptul petelor, pe faţa superioară a limbului se observă punctişoare mici, brune, lagărele de conidiofori şi conidii. Pe peţioli, pedunculi florali şi bractee petele sunt mai alungite.

 

Masuri de prevenire si combatere:
-cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi
-tratamente cu Dithane M45

Patarea bruna

9.Făinareaprodusă de ciuperca Sphaerotheca macularis f.c. Oidium fragariae. Boala se recunoaşte uşor, prin pâsla albicioasă care apare vara pe frunze, care se deformează.

Când atacul este sever, timpuriu, poate apărea şi pe fructe, care nu se mai dezvoltă. În toamnă apar, pe faţa inferioară, pete mici negre, periteciile, ca formă de rezistenţă.

 

Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de stoloni sanatosi si hibrizi rezistenti
-tratamente chimice cu Topas, Bravo.

Fainarea

Fainarea

10.Veştejirea plantelor produsă de Verticillium dahliae. Incepe cu o ofilire a frunzelor mai bătrâne, la periferia plantei. Treptat ofilirea se extinde şi la frunzele din centrul plantei.

În dreptul petelor, pe faţa superioară a limbului se observă punctişoare mici, brune, lagărele de conidiofori şi conidii. Pe peţioli, pedunculi florali şi bractee petele sunt mai alungite.

Masuri de prevenire si combatere:
-tratamente chimice cu Topsin (10 g/ 10 l apa)

Vestejirea

Vestejirea

Daunatorii capsunului sunt:

1.Gargarita neagra-tratamente cu Actara, Fastac, Karate Zeon.

Gargarita neagra

Gargarita neagra

208 Comentarii:

Adauga un comentariu

*