Afin, informatii despre tratamente, boli si daunatori

tratamente-boli-afin

Afinul (Vaccinium myrtillus) este un arbust fructifer raspandit, in general, in zonele de munte din Romania. Plantele de afin se prezinta sub forma de tufa, cu inaltimea de 30-60 cm. Frunzele sale sunt scurt-petiolate, mici si ovale iar florile au forma de clopotel, de culoare variata. Fructul este o baca de culoare albastru inchis, rotunda, zemoasa si cu un gust dulce acrisor. Cel mai importanta factor in cultura de afin il reprezinta solul, ce trebuie sa aiba pH-ul cuprins intre 4,2 si 4,8 si sa fie bine drenat si bogat in humus. Pe langa proprietatile alimentare ale fructelor, acestea, alaturi de frunze, au si scop medicinal.

Principalele boli la cultura de afin

viroza-afin

Virusul „siretul afinului” ( Blueberry Shoestring Virus)

Denumirea acestui virus vine de la simptomele pe care le provoaca. Frunzele arbustilor infectati capata culoarea rosie si se curbeaza puternic spre partea inferioara, capatand aspectul unui siret. Florile devin rosiatice, iar fructele nu mai ajung la culoarea albastra, specifica. Simptomul caracteristic este reprezentat de dungile roscate de pe tulpinile tinere sau de 1 an. Virusul este transmis de catre afide.

Masuri de prevenire si combatere:

  • utilizarea materialului saditor certificat sau a soiurilor rezistente;
  • eliminarea si distrugerea plantelor afectate din cultura, imediat ce sunt observate;
  • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

Mumifierea fructelor (Monilinia vaccinii-corymbosi)

mumifierea-fructelor-afin

Ciuperca ataca ramurile si florile de afin, patrunde prin ovarul florilor si se dezvolta odata cu fructele. Dupa maturare, fructele se zbarcesc, se ingalbenesc si cad. Ciuperca se raspandeste prin spori si poate fi transmisa si de insectele polenizatoare, care transporta polenul infectat.

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea si arderea fructelor mumifiate;
  • tratamente chimice la dezmugurit cu fungicide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

botritis-putregaiul-cenusiu-afin

Aceasta boala poate ataca toate organele aeriene ale plantei, dar atacul cel mai frecvent se manifesta pe inflorescente. Acestea se ofilesc, se brunifica si avorteaza, iar pe suprafata lor apar fructificatiile ciupercii. Tulpinile si frunzele tinere se ofilesc brusc, se decoloreaza si se acopera cu fructificatiile ciupercii iar fructele se decoloreaza si putrezesc. Aparitia acestei boli este favorizata de umiditatea atmosferica ridicata si poate produce pagube semnificative chiar si dupa recoltare.

Masuri de prevenire si combatere:

  • irigare rationala, de preferat cu sisteme prin picurare;
  • fertilizare echilibrata;
  • eliminarea si arderea organelor afectate;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fainarea (Erysiphe vaccinii)

fainare-frunzele-afinului

Boala se manifesta pe frunze, lastarii tineri si pe fructe. Pe frunze apar pete de culoare alba, cu aspect micelian. Boala evolueaza, petele se unesc si acopera intreaga frunza, miceliul devine prafos, iar tesuturile atacate se usuca. Pe fructe pot sa apara pete asemanatoare cu cele aparute pe frunze iar in urma atacului, fructele se sparg si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

  • tratamente chimice in vegetatie cu fungicide specifice;
cancer-tulpini

Cancerul tulpinii (Botryosphaeria corticis, Fusicoccum putrefaciens)

Aceste ciuperci produc simptome asemanatoare. Pe tulpinile de un an apar ridicaturi conice de culoare rosiatica, ce crapa in anul urmator formarii. Zona atacata capata culoarea cenusie si putrezeste.

Masuri de prevenire si combatere:

  • eliminarea lastarilor afectati;

Arsura ramurilor (genul Phomopsis)

arsura-ramurilor

Aceasta boala este mai rar intalnita in cultura, dar isi poate face aparitia in plantatiile neintretinute. Primele simptome apar pe ramuri, sub forma unor pete mari, rosiatice iar pe masura ce boala evolueaza, cuprinde intreaga coroana. In urma atacului, frunzele se ofilesc si capata o culoare bruna. Efectuarea corespunzatoare a lucrarilor de intretinere diminueaza frecventa atacului.

Masuri de prevenire si combatere:

  • ramurile afectate se elimina si se ard;
septorioza-afinului

Septorioza (Septoria albopunctata)

Simptomele acestei boli apar, in principal, pe frunze, sub forma a numeroase pete mici, de culoare bruna, inconjurate de un halou violaceu. Pe masura ce boala evolueaza, centrul petelor devine albicios. In final, frunzele atacate se desprind si cad prematur.

Masuri de prevenire si combatere:

  • strangerea si arderea frunzelor atacate;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice;

Inrosirea frunzelor (Exobasidium vaccinii)

inrosire-afin

Aceasta boala poate ataca toate organele aeriene ale plantei. La inceputul verii, pe frunze pot sa apara pete de culoare alba, in dreptul carora tesutul este scufundat. De cele mai multe ori atacul acestei ciuperci este izolat. Fructele atacate prezinta zone albe, care nu se matureaza, scazandu-le valoarea comerciala.

Masuri de prevenire si combatere:

  • cultivarea soiurilor rezistente;
rugina-afin

Rugina (Pucciniastrum myrtilli)

Primele simptome ale acestei boli sunt reprezentate de aparitia unor pete clorotice pe partea superioara a frunzelor. Boala evolueaza iar pe partea inferioara apar pustule de culoare portocalie iar in timp, pustulele isi schimba culoarea si devin negre. Frunzele cele mai afectate sunt cele de la baza arbustului.

Masuri de prevenire si combatere:

  • tratamente chimice cu fungicide specifice;

Antracnoza (Colletotrichum gloeosporioides)

antracnoza-afin

Aceasta ciuperca ataca toate organele aeriene ale arbustului. Pe lastarii tineri apar leziuni brune, la suprafata carora se dezvolta fructificatiile ciupercii, sub forma unor inele concentrice, specifice. Pe frunze se dezvolta pete asemanatoare cu cele de pe lastari, iar florile avorteaza in urma atacului. Pe fructe, simptomele apar doar in faza de coacere, de unde vine si denumirea „de putregai copt”. In urma atacului, pe fructe apar pete brune. Boala evolueaza si la suprafata petelor apar fructificatiile ciupercii sub forma unor formatiuni circulare de culoare portocalie.

Masuri de prevenire si combatere:

  • tratamente chimice cu fungicide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Principalii daunatori ai culturii de afin

Afide

afide-afin

Afidele sunt specii polifage, ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Plantele atacate stagneaza, se ingalbenesc si devin sensibile la atacul ciupercilor. Hranirea afidelor cu sucul celular al plantelor este urmata de acoperirea frunzelor cu excrementele dulci ale acestora, formand asa-numita “roua de miere”, ce permite instalarea ciupercilor saprofite si formarea fumaginei.

Metode de combatere:

  • tratamente cu insecticide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus)

gargarita-muguri-afine

Este o specie periculoasa, ce ataca in special mugurii si bobocii floriferi ai plantelor de afin. Dezvolta o generatie la doi ani si ierneaza ca adult, in stratul superficial al solului. Primavara, apar adultii ce se hranesc pe muguri si pe bobocii florali. Larvele nu sunt daunatoare pentru afin, acestea se hranesc cu radacinile plantelor erbacee spontane.

Metode de combatere:

  • mobilizarea solului din livada, in toamna.

Paduchele testos (Sphaerolecanium prunastri)

paduche-testos-afin

Este o sepecie polifaga, ce ataca mai multi pomi fructiferi, arbusti, vita de vie etc. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva, pe scoarta ramurilor atacate. Adultii si larvele colonizea ramurile si frunzele, producand necrozarea tesuturilor. De asemenea, acestia pot ataca si frunzele, producand deformarea si caderea acestora. Plantele atacate sunt acoperite cu dejectiile dulci ale acestor daunatori, ce favorizeaza aparitia unor ciuperci fitopatogene.

Metode de combatere:

  • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Cicada gheboasa (Cerasa bubalus)

cicada-gheboasa-afin

Este o specie ce produce daune in mod indirect pomilor fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou, in crapaturile de pe scoarta pomilor. Aceasta cicada se hraneste cu sucul celular al plantelor ierboase (trifoi, lucerna etc). Femelele depun ponta pe ramurile pomilor, intr-o incizie facuta cu ovipozitorul, iar scoarta crapa in zona afectata si ciculatia sevei este oprita. Ramurile atacate nu mai fructifica normal, iar la atacuri puternice, acestea se usuca. De asemenea, ranile produse reprezinta porti de intrare pentru alti agenti patogeni. Pagubele cele mai mari se inregistreaza in cazul plantelor tinere, care in urma atacului se usuca.

Metode de combatere la cultura afin:

Combaterea acestei insecte este dificila si presupune aplicarea unor metode de prevenire.

  • controlul atent al materialului saditor;
  • taierea si arderea ramurilor afectate;
  • distrugerea plantelor ierboase din livada;
  • tratamente cu uleiuri horticole in perioada de repaus vegetativ.
gargarita-fructelor-afine

Gargarita fructelor de afin (Conotrachelus nenuphar)

Acesta insecta ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Larvele primelor generatii se hranesc cu pulpa fructelor tinere, iar larvele generatiei a doua se hranesc cu frunzele arbustului.

Metode de combatere:

  • Tratamente cu insecticide specifice.

Acarieni

acarieni-afin

Sunt insecte polifage, ce se observa foarte greu cu ochiul liber. Acestia se hranesc cu sucul celular al frunzelor iar in urma atacului, acestea au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar pomul stagneaza din crestere.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu acaricide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
gargarita-florilor-afin

Gargarita florilor de afin (Anthonomus musculus)

Este o insecta de mici dimensiuni, de culoare rosiatica, ce ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Primavara iese din adapost si depune ouale la baza mugurilor. Larvele consuma organele florale, iar florile nu se mai deschid, se ofilesc si cad.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice la dezmugurit cu produse specifice.

Tripsi

tripsi-afin

Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura sau pomi fructiferi. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si stagnarea din crestere a plantelor.

Metode de combatere:

  • tratamente chimice;
  • utilizarea capcanelor atractante;
paduchi-testos-afin

Paduchele din San Jose (Quadraspidiorus perniciosus)

Este o specie polifaga, ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava, pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca arbustii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Metode de combatere:

  • aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
  • tratamente chimice cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gandacul japonez (Popillia japonica)

gandacul-japonez-afin

Dezvolta o generatie la 1-2 ani si ierneaza ca larva, in stratul superficial al solului. Este o specie polifaga, ce ataca peste 300 de specii de plante. Adultii ataca frunzele si florile arbustilor, scheletuind frunzele si consumand organele plantelor. In caz de atac sever, influenteaza negativ productia.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile