Totul despre motocultor, ajutorul tau in activitatile agricole

bine-de-stiut-motocultor-utilizare

Activitatile de ingrijire a culturilor agricole debuteaza odata cu venirea primaverii si dureaza pana toamna tarziu. Daca in trecut munca manuala era unica solutie a oricarui gospodar, tehnologia a avansat in zilele noastre in asa fel incat toate aceste activitati se pot realiza intr-un ritm cat mai alert, cu menajare de forte. Motocultorul este un echipament special proiectat pentru a imbunatati munca agricola prin minimizarea efortului depus de utilizator si accelerarea ritmului de lucru.

Ce este un motocultor?

bine-de-stiut-motocultor

Practic, motocultorul este un tractor monoax de mici dimensiuni, folosit pentru operatiunile de lucrare si intretinere a solului. Permite atasarea de accesorii prin priza de putere, in asa maniera incat gama de activitati ce se pot realiza cu ajutorul lui sa se diversifice.

Aceasta motounealta este utila pentru crearea canalelor pentru semninte si acoperirea lor. Mai mult decat atat, poate doza si planta. Este ideala pentru lucrarea unor suprafete mari de teren. Marunteste optim pamantul la adancimi mari, indiferent de textura sa.

Se utilizeaza cu accesorii precum: sapa pentru cartofi, freze de pamant, pluguri simple sau reversibile, bari de cosit, perii rotativa, greble de fan, prese de balotat, semanatori, tocatoare de crengi sau chiar turbine de zapada. Accesorizat corespunzator, un motocultor isi poate dovedi utilitatea pe toata perioada anului.

Cum deosebim motosapa de motocultor

O greseala comuna in randul celor interesati de motounelte agricole este confuzia pe care o fac intre motosapa si motocultor. Cea dintai este o masina cu transmisie melcata, utilizata pentru lucrarea si intretinerea solului, care nu dispune insa de priza de putere care sa permita atasarea de accesorii numeroase. Prezinta performante mai mici decat motocultorul, motiv pentru care este ideala pentru utilizarea in gradini, solarii si sere.

Motocultorul este folosit cu acelasi scop, insa gama de intrebuintari se diversifica odata cu accesorizarea utilajului. Latimile frezelor de taiere, viteza de inaintare si adancimea atinsa sunt mai mari. Din acest motiv, motocultorul este ideal pentru utilizarea profesionala, pe suprafete intinse de teren. Astfel, ambele motounelte prezinta performatele lor, deosebindu-se prin prisma utilizarii.

Cum alegem motocultorul potrivit

Inainte de a face o achizitie, este necesar sa analizati atent modelele existente pe piata, in asa maniera incat sa alegeti cel mai bun motocultor pentru dumneavoastra. Exista o serie de caracteristici pe care trebuie sa le aveti in vedere.

In functie de sistemul de transmisie, aceste motounelte se impart in 3 categorii: pentru utilizare hobby, semiprofesionala si profesionala. Cu cat nivelul de utilizare este mai pretentios, cu atat va fi necesara o unealta mai puternica.

Un alt criteriu in functie de care se alege motocultorul potrivit este reprezentat de puterea pe care motorul o genereaza si desigur, consumul de combustibil. Motorul ne ofera informatii referitoare la costurile de intretinere, costurile combustibilului, randamentului si puterii de lucru. Pe piata exista o gama variata de motocultoare echipate fie cu motor electric, fie diesel.

Latimea frezei reprezinta latimea de lucru pe care motocultorul o lucreaza la o singura trecere. Aceasta este foarte importanta intrucat cu cat este mai mare, cu atat mai repede va lucra suprafete intinse de teren. Exista freze aliniate pe ax si freze hexagonale. Latimea motocultoarelor cu utilizare hobby atinge un maxim de 80 cm, cele semiprofesionale au latimi de pana la 100 cm, iar modelele de motocultoare profesionale au freze cu latimi ce ajung pana la 140 cm.

Adancimea maxima este si ea importanta, la fel ca si suprafetele maxime de lucru. Motocultoarele de tip hobby dispun de freze ce ating adancimi de 20 cm si lucreaza suprafete de pana la 5000 mp. Modelele semiprofesionale ajung pana la 22 cm si lucreaza pana la 10000 mp, in vreme ce modelele profesionale lucreaza suprafete mai mari, atingand pana la 25 cm adancime.

Ingrijirea motocultorului

bine-de-stiut-motocultor-ingrijire

Pentru a va asigura ca motounealta dumneavoastra functioneaza in conditii optime, este important sa verificati periodic filtrul de aer si ambreiajul. De asemenea, nu schimbati tipul de ulei pe care il folositi dupa bunul plac. Folositi uleiul recomandat de producator in manualul de utilizare. Din cand in cand, puteti regla ambreiajul pentru a oferi un cuplu maxim.

Sfaturi de siguranta

Desigur, sub nicio forma nu trebuie ignorate sfaturile de siguranta pe care producatorul vi le aduce la cunostinta in manualul de utilizare. Nu folositi motocultorul in preajma copiilor sau a animalelor si nu grabiti ritmul de lucru. Acordati o atetie sporita intoarcerilor in panta si pastrati constant o distranta optima intre picioare si motounealta. Sub nicio forma nu utilizati motocultorul noaptea, cand vizibilitatea este scazuta.

Achizitia unui motocultor este o idee buna daca aveti nevoie sa lucrati constant suprafete mari de teren. Versatilitatea acestuia va determina costurile de achizitie sa se amortizeze intr-un timp scurt, transformandu-se in investitii.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile