Sorg, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

sorg

Sorg (Sorghum bicolor) este o planta care face parte din familia Poaceae, fiind una din cele mai cultivate specii la nivel mondial. Aceasta planta este rezistenta la seceta, iar numeroase studii recente au demonstrat ca poate fi un inlocuitor al porumbului in cadrul retetelor furajere. S-au obtinut rezultate pozitive in furajarea pasarilor, bovinelor de lapte si a taurasilor. Cultivarea acestei specii este justificabila datorita rezistentei la seceta. Din acest motiv, sorgul asigura productii multumitoare si in conditii vitrege. Pe langa sorgul cultivat pentru boabe, in cultura putem intalni sorgul tehnic, sorgul zaharat si sorgul furajer. Sorgul tehnic este utilizat pentru fabricarea maturilor. Sorgul zaharat contine in tulpina cantitati de zaharuri de aproximativ 20 %, iar in urma procesul de extractie se obtine un sirop folosit in industra alimentara. Pe langa aceste specii exista mai multe soiuri si hibrizi care sunt cultivati pentru siloz.

Cerintele fata de clima si sol

Fiind foarte asemanatoare cu porumbul, acesta specie este o mare iubitoare de caldura. Temperatura minima de germinatie este de 10-12° C si necesita in timpul vegetatiei temperaturi cuprinse intre 25 si 35° C. Dintre plantele cultivate la noi in tara, sorgul este cea mai rezistenta la seceta. Sorgul are un sistem radicular foarte dezvoltat, iar in caz de seceta prelungita, acesta isi micsoreaza talia. De asemenea, coeficientul de evapotranspiratie este redus. Aceasta specie nu este pretentioasa fata de sol si poate valorifica terenurile slab fertile, nisipoase sau erodate. Poate suporta un pH al solului cuprins intre 4.5 si 8.5. Este planta iubitoare de lumina, iar in conditii de umbrire, rezistenta plantelor la seceta, boli si daunatori scade.

Tehnologia de cultura a sorgului

Rotatia

Sorgul nu este pretentios fata de planta de cultura, suportand monocultura timp de 3-5 ani. Este foarte sensibil la imburuienare din cauza ritmului de crestere lent in primele faze de vegetatie. Astfel, se vor evita solele infestate cu monocotiledonate perene, cu resturi vegetale neincorporate in sol sau cele bolovanoase. Bune premegatoare sunt: floarea-soarelui, porumb, cereale paioase, in, orez sau mei. Sorgul este o buna planta premergatoare pentru: mazare, porumb, floarea-soarelui si leguminoase pentru boabe.

Fertilizare

fertilizare-sorg

Acesta specie valorifica foarte bine fertilizarea cu ingrasaminte minerale. Foloseste 70 % din doza de azot, 60 % din cea de fosfor si 80 % din cea de potasiu. Fertilizarea cu azot se face diferentiat in functie de reactia solului (pH). De asemenea, se poate aplica o fertilizare organica cu gunoi de grajd bine fermentat in doze de 15-20 t/ha inainte de arat. Sorgul reactioneaza bine la aplicarea ingrasamintelor foliare.

Lucrarile solului

Constau in lucrarea de dezmiristit, urmata de aratura. Adancimea de arat este cuprinsa intre 20 si 30 cm, fiind influentata de textura solului. Urmeaza trecerea cu grapa cu discuri, iar in primavara se urmareste pregatirea patului germinativ.

Samanta si semanatul

semanat-sorg

Semanatul se face primavara, atunci cand in sol, la adancimea de semanat, se realizeaza temperaturi de 10-12° C. Distanta intre randuri este cuprinsa intre 50 si 70 de cm, iar distanta intre plante pe rand este de cuprinsa intre 3 si 16 cm. Samanta de sorg trebuie sa provina dintr-o sursa sigura, certificata si sa fie libera de boli si daunatori. Cantitatea medie de samanta necesara pentru un hectar este de aproximativ 8 kg.

Combaterea buruienilor

Se poate realiza prin aplicarea prasilor mecanice sau manuale, dar cea mai eficienta metoda de combatere este cea chimica.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Combaterea bolilor si daunatorilor

Cele mai importante boli care pot sa apara in cultura de sorg sunt: mozaicul sorgului, arsura bacteriana, taciunele sorgului, helmintosporioza. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: viermele vestic al radacinilor de porumb, gandacul negru al porumbului, ratisoara porumbului, viermii sarma, sfredelitorul porumbului.

Recoltarea

recoltare-sorg

Se realizeaza cu ajutorul combinelor pentru cereale paioase. Operatiunea incepe cand umiditatea boabelor de sorg a scazut sub 14 %. Astfel boabele nu se scutura si nu se sparg. Recoltarea se face diferentiat. La prima trecere a combinelor, se recolteaza inflorescentele (acestea contin boabe), iar la a doua trecere se recolteaza tulpinile.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile