Sfredelitorul ramurilor (Zeuzera pyrina) – identificare si combatere

Sfredelitorul ramurilor este o specie semnalata in Romania pe foioase, dar si in livezile de pomi fructiferi. Este intalnit atat in zona de campie, cat si in zona de munte.

Fluturii masoara in jur de 25 mm, corpul lor este acoperit cu perisori albi, pe pronos prezinta 6 pete albastre dispuse pe doua linii longitudinale, iar abdomenul prezinta dungi transversale albastre. Ouale sunt ovoide, in jur de 1 mm lungime, de culoare brun-galbuie.

Larva tanara este de culoare roz, apoi devine galbena patata. Poate avea pana la 60 mm lungime, iar capul si placa toracica sunt negre.

Biologie si ecologie

In regiunile noastre are un ciclu de 2 ani, iar larva ierneaza de doua ori. Adultii zboara din luna iunie pana la inceputul lunii august, traiesc 8-10 zile si se imperecheaza in cursul noptii. Femela depune pana la 1000 oua, in crapaturile scoartei, in apropierea mugurilor, pe scoarta lujerilor tineri, pe petiolul frunzelor. Incubatia dureaza intre 1-3 saptamani. Larvele tinere ataca intai organele arborilor tineri. Larvele neonate tes la inceput cate un cuib matasos, in care raman la inceput grupate, apoi rod galeriile in muguri, in petiolul frunzelor si in jurul lastarilor tineri.

Dupa a doua iernare, omizile rod in ramurile mai groase, apoi in tulpina, galerii care ating 50-60 cm lungime. Larvele elimina din galerii rumegusul si excrementele, care sunt de culoare portocalii sau roscate. Omizile hiberneaza in interiorul galeriilor inchise, apoi ulterior isi reiau activitatea in primavara. In primavara celui de-al treilea an, larvele se hranesc cateva saptamani, dupa care rod un orificiu la exterior, unde isi formeaza un cocon matasos, care se transforma in pupa, din care apar adultii.

Plante atacate si daune

Daunatorul ataca diferite specii forestiere si ornamentale, dar si pomii fructiferi din livezi. Omizile din primele varste rod petiolul frunzelor si lastarii tineri, iar larvele mature sapa galerii in lemn, in ramurile mai subtiri din zona centrala. Din galerii sunt eliminate la suprafata ramurii atacate rumegus, excremente si un lichid vascos, iar in dreptul orificiului se aduna rumegus. Pomii atacati au simptome de debilitare, iar ramurile sfredelite se rup.



Combatere

Daca atacul si pagubele sunt descoperite din vreme, partea vegetala atinsa se taie si se arde. Daca atacul este foarte avansat nicio combatere chimica nu este recomandata.

Pentru a combate sfredelitorul ramurilor se pot efectua tratamente cu insecticide specifice in perioada de zbor a fluturilor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile