Vriesea, informatii si sfaturi de ingrijire

vriesea-informatii-sfaturi-ingrijire

Vriesea (Vriesea sp.) este o bromelie originara din America de Sud si Centrala. La noi in tara, se intalneste ca planta de apartament, decorand atat prin frunze, cat si prin inflorescenta. Frunzele sunt lungi si late, cu dungi transversale brune. Inflorescenta este lunga (30-40 cm), dreapta, fiind formata din bractei coriacee, colorate in rosu stralucitor, la baza carora se gasesc florile galbene.

Varietatile de Vriesea cel mai frecvent cultivate in tara noastra ca plante de apartament sunt:

  1. Vriesea splendens – spicul este subtire, sub forma de lance; prezinta bractei oranj sau rosii si flori galbene sau albe. Este cel mai frecvent cultivata.
  2. Vriesea fenestralis – frunzele au aspect zebrat cu nuante de brun, purpuriu sau argintiu; spicul are culoare galben-verzuie. 
  3. Vriesea hieroglyphica – frunzele sunt colorate in verde inchis cu pete brune, formand o rozeta mare; florile sunt galbene. 

Vriesea – Conditii de mediu

Lumina. Vriesea prefera locurile luminoase, dar sa nu fie pozitionata in plin soare.

Temperatura din camera trebuie sa se mentina intre 20-28 ºC in perioada primavara-toamna, iar iarna sa nu scada sub 16 ºC. Plantele de Vriesea sunt sensibile la uscaciunea aerului, astfel umiditatea atmosferica se va mentine la 80-85%.

Substratul. Se recomanda ca substratul sa fie fibros, cu un pH de 5-6, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, sphagnum si nisip, in parti egale.

Ingrijire Vriesea

Udarea. Planta se uda regulat cu o cantitate mica de apa, de preferat cu apa de ploaie sau apa necalcaroasa, astfel incat pamantul sa se mentina usor reavan in permanenta, dar nu ud, umezeala excesiva fiind daunatoare pentru radacinile plantei.

De asemenea, trebuie sa se mentina constanta apa din cornetul plantei, golirea si reumplerea palniei fiind facuta o data la 1-2 luni. Iarna, udarea se face mai rar, la aproximativ  trei zile, iar apa din cornetul frunzelor se goleste. Umiditatea atmosferica se va mentine ridicata prin pulverizari sau prin asezarea plantei pe un strat de pietris umed.

Fertilizarea se poate face lunar cu ingrasaminte lichide, aplicate prin stropirea frunzelor sau turnarea in cornetul acestora, in acest caz concentratia se va reduce.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Vriesea se inmulteste in special prin separarea lastarilor, dar se poate inmulti si prin seminte, in cazuri mai rare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Cele mai frecvente sunt bolile care provoaca putrezirea plantelor de Vriesea in zona coletului in cazul aerisirii si drenarii insuficiente. Acestea sunt cauzate de ciuperci din genul Botrytis, Pythium, Fusarium si Phytophtora. Combaterea se realizeaza cu fungicide specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pot aparea si viroze care duc la decolorarea frunzelor si avortarea florilor. In unele cazuri, planta se ofileste brusc, fara a exista alte simptome.

Poate fi atacata de paduchele lanos. Atacul se manifesta sub forma unui puf albicios, vizibil, in special, pe partea inferioara a frunzei. Pentru combatere se aplica tratamente cu insecticide. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Bromeliile infloresc o singura data, apoi se usuca, insa la baza apar lastari tineri, care vor deveni plante noi, inflorind la randul lor. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile