Speciile genului Thuja sunt utilizate in realizarea amenajarilor peisagistice de catre profesionistii din domeniu dar si de catre persoanele care vor o gradina frumoasa, tot timpul verde in apropierea locuintei. Arborii si arbustii de tuia se pot utiliza in diferite moduri pentru crearea unui mediu placut, ca plante solitare, in grupuri sau pentru obtinerea de garduri vii. De regula, aceste specii suporta bine taierea si tunderea in diferite forme.

Cele mai intalnite specii in gradinile noastre sunt Thuja orientalis, Thuja occidentalis, Thuja plicata, acestea avand diferite cultivaruri cu talie mai mica ce sunt incadrate ca arbusti.

Thuja orientalis este un arbore de talia III cu coroana piramidala si frunze solzoase, mici. Este o specie sensibila la ger dar suporta semiumbra.

Thuja occidentalis este insa rezistent la ger, suporta semiumbra si rezista mai bine la taieri.

Ambele se pot inumulti prin seminte si butasi. Varietatile acestor specii se inmultesc prin butasi.

Aparent foarte rezistente, speciile de tuia pot fi atacate de diverse boli si daunatori ce conduc la moartea plantelor.

Pentru a ne bucura de longevitatea arborilor si arbustilor coniferi este nevoie sa tinem cont ca anumite lucrari sa fie efectuate corect si la momentul potrivit.

Plantarea corecta si in locul potrivit, ingrijirea de dupa plantare,  fertilizarea si protejarea in sezonul rece reprezinta cateva verigi importante din lantul ce conduce catre obtinerea unor plante sanatoase.

Plantarea

Aceasta etapa este foarte importanta pentru ca planta sa beneficieze de o buna prindere.

Momentul optim este toamna, dupa caderea frunzelor arbustilor cu frunze cazatoare sau primavara devreme, inainte de pornirea in vegetatie.

Plantele crescute la ghiveci se pot planta pe tot parcursul anului atata timp cat solul nu este inghetat, avand in vedere ca radacinile acestora sunt foarte putin deranjate la transplantare. Totusi, daca se planteaza vara, cand intensitatea luminoasa este mare, exista riscul ca planta sa sufere arsuri in urma schimbarii mediului.

Groapa de plantare ar trebui sa fie de 2-3 ori mai mare decat volumul radacinilor. Este mai important ca groapa sa fie mai mare in latime si nu in adancime. De regula, adancimea gropii se face de marimea volumului radacinilor pentru ca arbustul sa nu fie plantat prea adanc. Plantarea se face la acelasi nivel la care planta a fost in pepiniera sau in ghiveci.

Daca se utilizeaza plante la balot, inainte de plantare se indeparteaza materialul care sustine pamantul si radacinile.

Inainte de plantare se verifica radacinile si se indeparteaza cele moarte, ranite sau bolnave.

Dupa plantare se taseaza solul dar nu in exces. Tasarea prea ferma conduce la compactarea solului. Se uda din abundenta pentru ca solul sa adere pe radacini si sa se elimine aerul. Se lasa apa sa intre in sol dupa care se completeaza la suprafata cu solul ramas.

Se poate aplica un strat de mulci dar se lasa o portiune libera in apropierea coletului plantei.

Fertilizare

Principalul factor care afecteaza sanatatea arbustilor de tuia este amplasarea intr-o locatie nepotrivita. Aceste conifere tolereaza o usoara umbrire dar cel mai bine cresc in locuri insorite. Tuia prefera solurile bine drenate, reavene, bogate in elemente nutritive. La plantare nu se recomanda fertilizarea. Aceasta lucrare se face abia dupa ce radacinile incep sa creasca, adica arbustul “s-a prins”. Aplicarea ingrasamintelor la plantare ar putea conduce la arderea radacinilor. La plantare, pamantul scos din groapa  se poate amesteca cu mranita.

Tuia raspunde bine la fertilizare, cele mai potrivite ingrasaminte fiind cele cu cantitate mai mare de azot. Acestea se aplica anual, primavara si se prefera ingrasamintele cu eliberare lenta.

Udarea

Cantitatea de apa administrata plantelor si frecventa udarilor variaza mult in functie de specie si conditiile de mediu. Nu se poate stabili un program fix de udare avand in vedere conditiile climatice variate.

In primul an dupa plantare este nevoie ca o data pe saptamana plantele sa fie aprovizionate cu o cantitate mai mare de apa. Daca temperaturile ridicate si curentii de aer favorizeaza pierderea rapida a apei din sol, se aplica 2 udari pe saptamana. In niciun caz nu se uda zilnic. Tuia prefera solul reavan, care sa permita patrunderea oxigenului la nivelul radacinilor. Ideal este ca solul sa se usuce la suprafata intre doua udari.

Udarea plantelor se realizeaza dimineata sau seara astfel incat sa fie evitate variatiile mari de temperatura. Administrarea apei nu se face in exces.

Nu este recomandata udarea prin intermediul aspersoarelor deoarece umiditatea ridicata la nivelul foliajului favorizeaza aparitia bolilor.

 

Boli la plantele de tuia

Deseori observam simptome de uscare in coroana arborilor sau arbustilor de tuia. Acestea se pot manifesta fie incepand din exteriorul coroanei spre interior, din interior spre exterior sau pe frunze individuale.

Cauzele acestor uscari sunt prezenta unor patogeni de natura fungica si in functie de patogenul prezent, se pot intalni urmatoarele tipuri de simptome:

 

Uscarea ramurilor incepand din exteriorul coroanelor

1. Brunificarea frunzelor determinata de fungi precum Phyllosticta thujae si Pestalotiopsis

Phyllosticta thujae 

Acest patogen ataca specii de Thuja dar si specii precum Cupressocyparis x leylandii, Chamaecyparis spp, Juniperus spp.

Plantele afectate prezinta frunzele ingalbenite, cu varfurile necrozate. De regula, infectia apare la varful ramurilor si avanseaza spre interior. In conditii de umiditate, pe portiunile afectate apar fructificatiile ciupercii sub forma de puncte negre. Speciile de Thuja sunt predispuse atacului avand coroanele dese, in special exemplarele tunse. Infectiile se instaleaza primavara, cand umiditatea este ridicata si noile frunze nu sunt complet dezvoltate.

Boala se instaleaza usor in cazul arborilor afectati de ger in timpul iernii sau cei carora s-ai aplicat lucrari de taiere.

Pestalotiopsis

Este un patogen comun arborilor si arbustilor coniferi ce determina uscarea noilor cresteri si a ramurilor. Ataca specii de Thuja, Chamaecyparis, Cryptomeria, Juniperus.

Ciuperca patrunde in planta prin varful noilor cresteri sau prin ranile provocate prin taieri.

Sunt mai predispuse atacului plantele ce sufera din cauza secetei, atacate de insecte sau care prezinta rani.

In perioade cu umiditate ridicata are loc raspandirea sporilor pe portiuni de planta sanatoase.

Prevenire si combatere

– aplicarea de tratamente preventive inainte de pornirea in vegetatie, in perioada cresterii (aprilie-mai) si toamna (septembrie, se repeta in octombrie sau noiembrie);

– la aparitia simptomelor, se taie toate portiunile afectate, se indeparteaza si se distrug prin ardere;

– taierea portiunilor afectate se face in conditii de vreme uscata iar foarfecele se dezinfecteaza inainte si dupa efectuarea taierilor;

– aplicarea de tratamente curative cu fungicide precum: Funguran, Champ, Bravo.

 

2. Necrozarea ramurilor determinata de ciuperca Seimatosporium Berckmansii

Initierea atacului are loc pe ramurile tinere si continua catre ramurile batrane. Zonele atacate isi schimba culoarea din verde in brun-roscat. Uscarea are loc incepand din exteriorul coroanei si provoaca uscarea severa a ramurilor, in final rezultand moartea plantei.

Sporii se formeaza in luna septembrie si pot fi raspanditi prin intermediul apei din precipitatii, determinand noi infectii. Sporii pot fi raspanditi si prin intermediul vantului sau al insectelor. Pe portiunile afectate, frunzele cad, determinand defolierea continua a plantei si in final uscarea completa.

Thuja orientalis este specia cea mai sensibila la aceasta boala insa pot fi atacate si plante de Chamaecyparis si Juniperus.

Prevenire si combatere

– aplicarea de tratamente preventive inainte de pornirea in vegetatie, in perioada cresterii (aprilie-mai) si toamna (septembrie, se repeta in octombrie sau noiembrie);

– la aparitia simptomelor, se taie toate portiunile afectate, se indeparteaza si se distrug prin ardere;

– taierea portiunilor afectate se face in conditii de vreme uscata iar foarfecele se dezinfecteaza inainte si dupa efectuarea taierilor;

– aplicarea de tratamente curative cu fungicide precum: Champ, Zeama Bordeleza, Dithane, Drago, Topsin.

 

3. Uscarea varfurilor ramurilor

Uscarea varfurilor ramurilor poate fi determinata de prezenta unor ciuperci precum Phomopsis juniperovora, Kabatina juniperi sau Sclerophoma pythiophila.

Prezenta bolilor determinate de aceste ciuperci pot duce la uscarea totala a plantelor tinere sau la afectarea coroanei in cazul arbustilor si arborilor mai mari de 5 ani. Pot fi afectate specii de Juniperus, Thuja, Cupressocyparis, Pinus.

Primele simptome apar pe noile cresteri situate in partea de jos a coroanei si determina uscarea acestora. Uscarea continua catre portiunile mai mature si conduce la moartea plantei.

Simptomele pot fi confundate cu cele produse de ingheturile din timpul iernii, urina cainilor sau cele rezultate in urma transplantarii. In cazul prezentei fungilor, se pot observa fructificatiile pe frunzele si lastarii uscati in urma atacului.

Patogenul ierneaza in portiunile afectate, indiferent daca acestea raman in coroana sau cad pe sol. Primavara, in conditii de umiditate ridicata apar fructificatiile ciupercii ce produc spori, asigurand raspandirea ciupercii.

Kabatina juniperi se instaleaza pe planta toamna iar simptomele apar primavara devreme, manifestate prin ingalbenire si apoi brunificare.

Phomopsis juniperovora cauzeaza uscarea doar a cresterilor din anul curent.

Prevenire si combatere

– aplicarea de tratamente preventive inainte de pornirea in vegetatie, in perioada cresterii (aprilie-mai) si toamna (septembrie, se repeta in octombrie sau noiembrie);

– la aparitia simptomelor, se taie toate portiunile afectate, se indeparteaza si se distrug prin ardere;

– taierea portiunilor afectate se face in conditii de vreme uscata iar foarfecele se dezinfecteaza inainte si dupa efectuarea taierilor;

– aplicarea de tratamente curative cu fungicide precum: Acrobat MZ, Funguran, Dithane, Topsin.

 

 

Uscarea ramurilor incepand din interiorul coroanelor

4. Uscarea ramurilor – Cercospora sequoia

Acest patogen determina uscarea ramurilor incepand din interiorul coroanei spre exterior. Initial sunt afectate ramurile batrane dupa care uscarea se extinde spre ramurile tinere, incepand din partea de jos a coroanei. In cazul infectiilor puternice, sunt afectate toate portiunile in afara de cele crescute in anul curent.

De regula simptomele apar in perioada verii iar boala poate duce la uscarea completa a arbustilor.

Patogenul ierneaza in portiunile afectate. Primavara sau toamna, in conditii de umiditate ridicata, sporii sunt raspanditi prin intermediul vantului si a apei din precipitatii, determinand imbolnavirea plantelor sanatoase.

Boala se poate confunda cu uscarea ramurilor din interior cauzata de lipsa luminii in interiorul coroanei.

La aparitia simptomelor de boala se taie portiunile afectate, se indeparteaza din zona arbustilor si se distrug. Coroana se scutura bine astfel incat toate portiunile uscate din interior sa fie indepartate.

Pentru prevenire si combatere se pot aplica tratamente incepand din primavara si pana toamna, in octombrie. La efectuarea tratamentelor se are in vedere ca solutia sa ajunga pe toate ramurile, in special pe portiunile din interiorul coroanei.

Se pot efectua tratamente cu fungicide precum: Topsin, Zeama Bordeleza, Champ, Funguran, Dithane, Acrobat MZ, Drago.

 

Uscarea individuala a frunzelor

5. Uscarea provocata de ciuperca Didymascella Thujina

Boala apare in perioada primavara-vara si se manifesta prin aparitia de pete pe frunzele solzoase. In urma atacului, frunzele atacate se pot observa printre cele sanatoase. Acestea se ingalbenesc dupa care se brunifica iar pe fiecare frunza se dezvolta fructificatiile ciupercii.  Frunzele moarte pot sa persiste pe planta in perioada de vegetatie si iarna.

Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente cu fungicide precum: Topsin, Zeama Bordeleza, Champ, Funguran, Dithane, Acrobat MZ, Drago.

 

Daunatori

 

In conditiile tarii noastre, plantele de tuia pot fi atacate cel mai frecvent de acarieni, paduchi lanosi si paduchi testosi.

Acarienii

Pentru combaterea acarienilor se efectueaza tratamente cu acaricide precum: Vertimec, Envidor, Nissorun, Milbecknok, Novadim Progress, Canelys.

 

 

Paduchi testosi

Pentru combaterea paduchilor se efectueaza tratamente cu: Actara, Mospilan, Calypso, Movento.

 

Alte probleme ce pot sa apara

Arsuri ale coroanei aparute primavara

Primavara devreme se pot observa portiuni uscate in coroanele arbustilor de tuia. De multe ori dam vina pe prezenta unei boli dar sunt multe alte motive pentru care pot sa apara portiuni uscate.

Arsurile de iarna apar din cauza deshidratarii aparatului foliar in timpul iernii. Fiind plante verzi tot timpul, plantele pierd apa prin procesul de transpiratie si nu reusesc sa se aprovizioneze la timp fie din cauza solului inghetat, fie din cauza lipsei de apa din sol. Astfel, apar portiuni uscate de culoare brun-rosietica. Sunt afectate partile coroanei care sunt expuse mai mult la soare si in special plantele expuse vanturilor.

Pentru prevenirea aparitiei acestor probleme se recomanda protejarea coroanelor in timpul iernii cu ajutorul unor panze de iuta sau a foliilor de tip agril ce se pot gasi usor in comert. Astfel, arbustii sunt protejati de actiunea vanturilor si este redusa cantitatea de apa pierduta prin transpiratie.

Solul se poate acoperi cu un strat de mulci pentru a fi pastrata umiditatea din sol. Se poate utiliza scoarta, ace de pin, frunze etc. In cazul exemplarelor tinere, stratul de mulci nu se pune pana aproape de trunchi ci se lasa o portiune libera.

Pentru asigurarea unei cantitati suficiente de apa in sol, inainte de venirea ingheturilor, daca solul este uscat se face o udare de aprovizionare.

Se evita fertilizarile si taierile spre sfarsitul verii pentru a nu fi stimulate noi cresteri.

In cazul aparitiei acestor arsuri, acestea se indeparteaza dupa pornirea in vegetatie a plantei si se aplica un tratament anti-fungic.

 

Fluctuatiile de temperatura pot sa produca daune plantelor. Acestea pot fi afectate in momentul caderii temperaturilor sub 0°C dupa o toamna mai calduroasa. De asemenea, perioadele cu temperaturi ridicate din timpul iernii pot conduce la decalirea plantelor, acestea devenind astfel sensibile cand temperaturile scad din nou.

In cazul arborilor, se poate recurge la varuirea trunchiului pentru a preveni incalzirea acestuia si decalirea.

 

Zapada, asezata in cantitati mari peste coroana unor arbusti, poate duce la deformarea acestora sau chiar la ruperea ramurilor. Se indeparteaza cu atentie zapada inainte ca aceasta sa inghete pe ramuri.

 

Plantarea arborilor si arbustilor pe gazon si excesul de apa

Simptomele excesului de apa sunt tot mai des intalnite in gradinile locuintelor si de cele mai multe ori acestea apar cand se asociaza specii cu necesar mai mare de apa, administrata des, cu specii ce au nevoie de administrarea mai rara a apei.

Este important de stiut faptul ca gazonul necesita administrarea constanta, aproape zilnica a apei. Pentru majoritatea arborilor si arbustilor plantati pe gazon, cantitatea de apa este prea mare si poate conduce la putrezirea radacinilor, implicit uscarea. Arborii si arbustii tineri sunt in special sensibili la plantarea pe gazon, de aceea este recomandat ca o portiune din suprafata solului din jurul plantei sa fie lasata libera. Totusi, aceasta procedura nu rezolva problema excesului de apa.

Simptomele ce apar de regula in cazul excesului de apa sunt reprezentate de arsuri pe marginile si varful  frunzelor, caderea prematura a acestora si uscarea plantei. Adesea, aceste simptome sunt confundate cu prezenta unei boli.

 

Portiuni innegrite la baza plantelor

Prezenta acestor simptome a fost asociata cu prezenta unuia sau mai multor factori de stres si nu cu prezenta unei boli. Aceste innegriri pot sa apara din cauza unor dereglari la nivelul radacinilor, a stresului cauzat de excesul sau insuficienta apei si de regula nu se raspandesc. De asemenea, plantarea in perioada nepotrivita (vara, de exemplu) poate conduce la aparitia unor portiuni innegrite.

In cazul aparitiei, se poate astepta pana se observa ca acele portiuni sunt moarte dupa care se indeparteaza si se efectueaza un tratament cu un fungicid. Taierile se realizeaza intotdeauna cand foliajul este uscat.

416 Comentarii:

 • Maxim Ionel spune:

  Cum se aplica sarea amara lichida la tuia (de aprox. 1 m inatime), prin stropire foliara sau turnare la radacina si care este dozajul la 10 litri de apa pentru 1mp.

  • Botanistii spune:

   Ingrasamantul se foloseste prin stropire (pulverizare) direct pe frunze sau prin udare la radacina coniferului. Flaconul cu concentratul inainte de diluare cu apa trebuie bine agitat. In cazuri extreme poate avea efecte negative asupra pomilor. Din aceste motive este recomandat ca la o umiditate scazuta a mediului inconjurator sau la o temperatura ridicata a mediului este necesar a se folosi o concentratie mai redusa, care in schimb se va aplica mai des. Pulverizarea solutiei pe frunze nu se va efectua in perioada intensa a stralucirii razelor de soare. Doza recomandata pentru 10 l apa este de 500-750 ml ingrasamant.

 • cristea spune:

  doresc sa-mi recomandati un fungicid pentru uscarea coniferelor in speta tuia. Ramurile se inegresc apoi se usuca. Multumiri!

 • razvan spune:

  m-ar interesa un tratament pentru tuia in aceasta primavara ce-mi recomandati?

 • Moldovan Viorel spune:

  Am plantat, in urma cu doi ani tuia,cu intentia de a obtine gard viu,des,pe doua laturi ale curtii. Din pacate, 6 dintre cei 70 de arbusti s-au uscat complet inca de anul trecut iar la majoritatea celorlalti, ”frunzele” se brunifica, apoi se scutura, dinspre tulpina spre extremitati, ramanand crengile goale. Va adresez rugamintea de a-mi recomanda un remediu. Fungicidul MANCOZEB este potrivit acestui scop?Va multumesc.

 • Dentini Ruxandra spune:

  Am plantat in toamna puieti de Tuja Plicata, si am inteles ca ar trebui stropiti, pentru prevenire si prindere. Ma puteti ajuta cu solutiile de care am nevoie? imi trebuie pt 300 de tuia. Multumesc

 • Rares spune:

  Am plantat acum un an 12 tuia in schimb 8 dintre ei au inceput sa le cada ramurile.prima data se brumifica si apoi cad lucrul acesta desfasurandu-se de la baza spre varf si dinspre exterior spre interior. Ce imi putieti recomanda? Este indicata stropirea si in perioada de vara pentru ca sunt de parere ca le va cadea toata coroana pana in toamna iar ei sint folositit pentru un gard viu. Multumesc

 • iuliana spune:

  am 31 de tuia si la mai mult de jumatate au inceput sa li se usuce din interior spre exterior acele, am luat o punga de ingrasamant pt brazi si iam stropit dar nu stiu cu ce ar mai trebui sa ii dau ca sa isi revina oare sa fie si de la seceta ca nici nu prea iam udat de cand nu a mai plouat….va multumesc

 • Blanca spune:

  Am 30 tuia si in luna august le am taiat varfurile ca sa nu mai creasca in lungime,avand deja 4,50 m.Am facut si taieri de coroana pt a le da o forma mai ordonata.Acum au inceput frunzele sa se usuce in acelasi ritm la toti.Ce se intampla si ce tb sa fac?Multumesc!

 • Magdalena spune:

  Buna ziua . Acum 2 săptămâni am cumpărat 42 de cham. Columnaris si am probleme cu ei adica se îngălbenesc de la exterior spre interior . Am curatat ce este uscat si am stropit cu sare amara . Nu stiu daca am facut bine si daca mai trebuie sa fac ceva . Sau in cat timp pot sa imi dau seama daca este ok ?

 • Alexandru spune:

  Am cumparat in primavara 10 tuia la ghiveci si pana de curand s-au dezvoltat foarte frumos si armonios. Acum o saptamana in urma unei udari prin stropire a coroanei am observat ca toti arbustii incep sa se usuce de la interior catre exterior. Am curatat frunzele uscate dar vad ca fenomenul se extinde. As dori sa imi recomandati de tratament sa le aplic si cum se aplica.
  Multumesc anticipat.

 • Puskas Vasile spune:

  Buna ziua

  Am efectuat tratament la Thuya cu Topsin,Champ si dupa 8 zile am repetat cu Captan.Mentionez ca am gasit arborii cu foarte multe ramuri uscate in interior.
  Am curatat foarte bine si am stropit foarte bine planta si pina la tulpina.
  Intrebarea mea este:
  -mai repet tratamentul ?
  -pot sa-le administrez in aceasta perioada sare amare lichida ?

  multumesc anticipat pentru raspuns

  • Se poate administra sare amara in aceasta perioada, insa numai la nivelul pamantului, nu si pe ramuri pentru ca o sa indepartam fungicidul. Tratamentul se mai poate repeta daca apar din nou frunze uscate. De asemenea din primavara se pot administra 2 tratamente consecutiv la distanta de 5-7 zile cu aceleasi fungicide.

 • SORIN NICK spune:

  Buna ziua ! Am 15 Thuja (cam 1,80m inaltime) plantati la distanta de aprox 2 metri (unul de altul), langa un gard de lemn cu spatii intre scanduri prin care circula aerul. Au soare, apa, pamant destul de bun…Dar cam la 2 ani de la plantare au inceput sa se usuce. De la interior spre exterior . Am citit articolul si mi se pare ca se usuca incet ramurile la interior si la baza un pic. Mai sunt si ramurele care sunt uscate la exterior. 1-3 la un pom. Mi s-a parut ca cei mai afectati sunt cei care sunt in zona aspersoarelor pentru gazon. Am crezut ca au prea multa apa. I-am stropit anul trecut cu ceva fungicid si insecticid dela un magazin. Parca si-au revenit un pic. Acum spre toamna iar incep sa se usuce. Ce ma sfatuiti sa fac ? Cu ce sa stropesc ?

 • cristina spune:

  Buna seara,
  Stiu ca intrebarea mea nu e chiar la locul potrivit, dar va rog sa ma ajutati sa salvez bradul meu argintiu care are 10 ani si la care au inceput sa se ingalbeneasca acele in jumatatea de jos dinspre interior spre exterior.I am aplicat astazi niste ingrasamant pentru conifere si l am stropit cu clorostop, dar dupa 2 ore a plouat.Mentionez ca in primavara am scurtat un pic din varfurile noi, poate fi acesta motivul? Ce pot face?
  Va multumesc si astept respunsul dumneavoastra.

 • Puskas Vasile spune:

  Buna seara

  Am urmat sfatul dumneavoastra si am udat planta cu sare amara doar la baza.Dupa tratamentele aplicate ,am verificat plantele si pina in prezent nu am constatat alte crengute,etc sa se usuce.Sper sa fie OK.
  De cate ori pot sa le adaug sare amara.(periodicitate)
  multumesc
  cu respect

 • Puskas Vasile spune:

  Buna seara

  Ini cer scuze ca revin,am cititi intr-o postare scrisa de dumneavoastra urmatoarele:
  ,,Doza recomandata pentru 10 l apa este de 500-750 ml ingrasamant.”(sare amara)
  Pe recipientul de ingrasamint se specifica ca ,,la 10 l de apa adugati 2- 3 capace de doza-35 -45 gr ?!
  Cum este corect?Eu am aplicat ce a fost scrisa pe doza!
  multumesc

 • Tudor spune:

  Buna ziua, am achizitionat acum 2 saptamani 8 Juniperus blue arrow, 3 Cham columnaris si 2 Thuja smarald de la un magazin. Plantele au fost tinute in ghivece si prezentau semne de uscaciune (unele din ele) fapt pt care erau la pret redus. I-am plantat imediat, iar a 3-a zi le-am administrat un ingrasamant luat de la magazin fitosanitar pt a ajuta. La o privire mai atenta astazi am observat ca la Thuja smaragd erau foarte multe ramuri uscate in interior, iar la Cham. la exterior. Acestea ar fi datele problemei. Intrebarea mea este: pot achizitiona de la d-voastra produse de combatere (in functie de recomandari) si le pot aplica imediat? Sau ar trebui sa astept pana la primavara? Va rog recomandati-mi un produs sau mai multe daca este cazul. Multumesc.

 • Daniel spune:

  Buna ziua,
  Am plantat 30 de Thuja Smaragd de 80 cm acum 2 saptamani. Am observat ca incep sa se usuce de la exterior (varfurile sunt maronii). La plantare am pus in fiecare groapa Dolomita. Avand in vedere ca dupa plantare a urmat o saptamana ploioase nu i-am udat suplimentar.
  Vreau sa intreb daca este indicat sa le aplic vreun tratament? Trebuie administrat ingasamant?
  Multumesc.

 • Liviu spune:

  Cum se prepara sarea amara granule? cate grame la 10 l de apa?
  Multumesc!

  • Sarea amara se presara pe langa arbustii ornamentali in ghivece sau pe pamant, iar pe masura ce udati sau ploua se dizolva treptat. Doza recomandata este de 20-30 gr, pentru plantele pana la 1 m inaltime, si 200-300 gr pentru plantele care depasesc 1.5 m.

 • Alecsandra spune:

  Buna ziua, mi-a propus cineva zilele astea sa imi plantez Tuia pe langa casa, eram curioasa in primul rand daca e potrivita perioada, si daca trebuie pus ceva ingrasamant la plantare? Mentionez ca am de gand sa ii cumpar cam la un metru de mari, nu seminte…

 • Mihail spune:

  Buna ziua.
  Am in jur de 50 de tuia la 2 m plantate de 7 ani.In afara de curatat si sapat nu am dat cu nimic.Acum am mai plantat inca 14 tuia la 1 m.Ce imi recomandati sa fac pentru intretinerea lor ? Ce ingrasamant si metode de aplicare.
  Multumesc.

 • Alina B spune:

  Buna ziua,

  Am un brad in ghiveci (nu a fost tinut in casa, de cand l-am cumparat l-am tinut pe balcon) si incepe sa se usuce. Am inceput sa-l stropesc cu sare amara lichida, dar as vrea sa va intreb cat timp poate dura tratamentul cu sare amara si ce altceva imi puteti recomanda. Va multumesc!

 • calin spune:

  Buna ziua,

  In ce luna sau perioada a primaverii este indicat sa fertilizam cu sare amara la tuia?
  Bineinteles pt ca tratamentul sa aiba efect.

  Multumesc.

 • calin spune:

  Buna ziua,

  Sarea amara se pulverizeaza la nivelul radacinilor,adica pe sol?
  Daca da cat trebuie sa pulverizam?
  Sau se uda tuia cu sarea amara dizolvata in apa?
  La tuia de 2.5-3m cu cata cantitate de solutie trebuie udat solul?

  Multumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Ingrasamantul se foloseste prin stropire (pulverizare) direct pe frunze sau prin udare la radacina coniferului. Flaconul cu concentratul inainte de diluare cu apa trebuie bine agitat. In cazuri extreme poate avea efecte negative asupra pomilor. Din aceste motive este recomandat ca la o umiditate scazuta a mediului inconjurator sau la o temperatura ridicata a mediului este necesar a se folosi o concentratie mai redusa, care in schimb se va aplica mai des. Pulverizarea solutiei pe frunze nu se va efectua in perioada intensa a stralucirii razelor de soare. Doza recomandata pentru 10 l apa este de 500-750 ml ingrasamant.

 • veres zoli spune:

  buna ziua,
  am plantat si eu acum 2 saptamani 5 tuia si 4 glabulari
  este necesar si recomandat un ingrasamant sau un tratament acum dupa plantare?
  multumesc anticipat

 • vio spune:

  Buna ziua am si eu o intrebare …….Am plantat acum vreo4 ani vreo 13 tuia toate bune si frumoase pana vara trecuta cand fara sa-mi dau seama am cladit pe portiunea de teren din fata lor cam la un metru distanta niste lemne ,….cand am luat lemnele spre surprinderea mea am descoperit ca partea de jos a plantelor ara uscata …intrebarea…..oare o sa mai infrunzeasca la loc daca nu au nici o boala?..

 • voicu liviu spune:

  Buna ziua,

  Un sfat va rog frumos, legat de champ 77
  Este ok sa pulverizez pomii fructiferi, acum , cand aceștia au dezvoltat muguri si sunt pe cale sa se deschidă?

  Merci fain

 • Renata spune:

  Buna ziua,
  In toamna aceasta am sadit 10 tuie de 80 cm. Acum in primavara, citeva crengute s-au inegrit, iar alte s-au ingalbenit. Imi puteti da un sfat cum as putea sa le protejez ca sa creasca sanatoase!
  Va multumesc!

 • Mihail spune:

  Buna ziua.
  Sambata am stropit thuia cu zeama bordoleza si am pus ingrasamant lichid la radacina.Ce ar trebui sa mai fac pentru o intretinere corespunzatoare ?
  Multumesc.

 • Mihail spune:

  Multumesc.

 • Eugen spune:

  Am plantat anul trecut un brad cumparat de la o pepiniera. Acelasi lucru il constat si la cativa tuia. Acum, in primavera am constatat ca sunt crengute ce au inceput sa se usuce de la varf catre tulpina. Am cumparat de pe site-ul dumneavoastra champ 77 si Envidor 240. Cum se prepara acestea si care este modul de aplicare? Conteaza marimea bradului la concentratia solutiilor?
  Va multumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Indiferent de marimea bradului solutia preparata va fi aceiasi, insa este necesar sa stropi in intregime pomii. In cazul fungicidului Champ, se va prepara o solutie de 30g produs diluate in 10l de apa. Pentru Envidor 240 SC se va prepara o solutie de 4ml produs diluati in 10l de apa.

 • Eugen spune:

  Va multumesc mult.

 • George spune:

  Buna ziua,

  Am cumparat 2 conifere din specia „Picea glauca”, forma conica au o inaltime de aproximativ 90-100cm .
  Unul din ei a inceput sa-si piarda acele dar si mai grav la fiecare atingere cad acele (frunzele).

  Din ce motiv se intampla acest lucru? Ce tratament trebuie aplicat?
  Mentionez ca le tin in ghivecele in care le-am cumparat, pe o terasa, ferite de lumina directa a soarelui.

  Va multumesc!

 • Adrian D spune:

  buna ziua sm nevoie urgenta de ajutor! Am 11 tuia nu stiu exact ce soecie cert este ca sunt talie mica am inteles de la vanzator knla maturitate pot atinge inatimea maxima de 120-150 cm.

  In momentul de fata au o inatime de aproximativ 80 cm, specifica ca sunt plantati in ghivece destule de mari (45l)

  Ii am de fix 1 an de zile problema este urmatoarea, din cei 11 , 1 este ok superb nu are nici o problema, 3 sunt relativ ok iar restu de 7 Au inceput sa se usuce, de la interior spre exterior, iam curatat complet adica am scuturat toata uscatura ( au ramas aproape goi) acum 1 saptamana insa spre dezamagirea mea ce a ramas verde din ei i cepe sa se usuce :(( este inca verde nu sia schimbat culoarea dar se usuca! Va rog din suflet spunetim dak pot face ceva ce tratament leas putea aplica! Daca se poate ai aveti o adresa de email va pot trimite si cateva poze! Multumesc mult si astept raspuns!!

 • alin spune:

  Bună seara,
  Acum 2 săptămâni am plantat 2 thuya în ghivece cu pamant si bălegar și am observat ca încep sa usuce de la exterior.Ce îmi recomandați pentru a înceta uscarea lor. Menționez ca nu le-am dat cu nici un tratament și i-am udat de vreo 3 ori plus ca a mai plouat.
  În seara asta am mai plantat 5 thuya smaragd in ghivece cu pamant si balegar.Ce tratament ar fi benefic sa îi aplic și la ce perioada sa îi ud.
  Mulțumesc !

 • Maria spune:

  Foarte utile sfaturile. S eu trebuie sa aplic urget sare amara, thuile mele,130 la numar, cred ca sufera din cauza deficitului de magneziu, sunt decolorate, mai ales la extremitatile ramurilor

 • florin spune:

  buna am plantat acum 7 ani tuia cupresusiparis am reusit un gard viu frumos dar anul asta a inceput sa i se usuce virfurile un sfat pentru tratament si ingrasamant nultumesc

 • florin spune:

  am si 100 de tuia cupres…. plantate anul trecut au vreo 50 cm vreau sa stiu ce tratament sa le fac si ce ingrasamant sa folosesc

 • cosmina moldovan spune:

  Buna Ziua,

  poate imi spune si ,mie cineva de ce nu creste tuia ? ce carente poate avea ? ii am de 5 ani si nu au crescut mai mult de 20 cm.

 • Stela spune:

  Buna ziua,

  Am adus din Olanda tuia cu o inaltime de 1.75 – 2 m, i-am plantat in curte acum 2 saptamani , i-am udat dar dupa o saptamana au capatat o culoare galbuie si continua sa se ingalbeneasca insa nu le cad frunzele.
  Spuneti-mi , va rog din ce cauza se ingalbenesc, e posibil sa nu aiba apa destula sau au nevoie de un tratament special imediat dupa plantare?

  Multumesc!

 • ancuta spune:

  Am un brad normandiana de 8 m, i-a crapat coaja pe la inaltimea de 3m si l-am tratat cu Champ facut pasta dar si cu pasta la cutie pt taieri. In plus i se usuca crengile pornind de la baza desi am aplicat in aceasta primavara,succesiv, stropiri cu Champ, la 14 zile Calypso si Topsin si mai recent cu Score. Procesul nu se stopeaza si in plus avanseaza rapid de la interior si pe chamacyparisii aflati la 30 de m distanta .Am aplicat si sare amara la baza lor acum aprox 10 zile. E grav, ce fac?
  Multumesc!

 • vali spune:

  Am caiși si pruni in vasta de patru si trei ani, vara trecuta după ce s au copt fructele, au început sa ” plângă „cu clei, de la orice încheietura, de sub pețiolul frunzei si de sub rămurele. Frunzele sau ramurile nu s au uscat dar tot cred ca este o problema. Peste iarna a pierdut cleiul, acum copacii au frunze au făcut flori, după ce s au scuturat petalele am văzut semne ca începe din nou caisul de patru ani sa scoată clei la punctele de legătură intre frunza si ramura. Copacii au fost stropiți cu champ si un acaricid pana acum. Ce problema poate fi? Mi e frica de focul bacterian la cais!

 • Carmen spune:

  Buna ziua!Am niste tuya plantati in gradina in zona montana si am constatat de toamna anului trecut ca frunzele din interiorul plantei se usuca si o panza mica de paianjan la 2-3 exemplare.Saptamana aceasta ma duc la munte si vreau sa stiu ce sfaturi imi dati,ce solutii sa aplic.Multumesc

 • Cristian spune:

  buna ziua. recent am observat la cativa thuia aparitia unor muguri de culoare inchisa ( maro ) in unele zone . la aceeasi thuia unii muguri sunt verzi deschis ( foarte frumosi ) , iar altii sunt maro. parca cei verzi arata ca si cum ar fii inchisi iar cei maro ca si cum ar fii deschisi. am scuturat thuia dar nu au prea cazut asa ca m-am apucat sa dau jos cu mana acei muguri . practic am curatat cativa thuia de mugurii aceia deschisi si de culoare maro. am facut bine ?
  sau trebuia sa-i las acolo ?
  sau trebuie sa-i stropesc cu ceva ?
  frunze maro am foate putine . am muguri maro si nu am gasit nimic referitor la acesti muguri
  multumesc

 • Anne spune:

  Buna ziua,
  Am 40 de copaci cupressocyparis leylandii inalti de 10 metri plantati ca un gard viu si un brad corean de 3 metri. De o luna de zile la leylandii crengile au inceput sa se usuce din interior la exterior, iar la bradul corean se usuca varfurile crengilor. Am spalat tulpina si crengile copacilor cu jet puternic de apa si am curatat in jurul copacilor. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in continuare. Va multumesc

 • Dana spune:

  Buna ziua!
  Am 28 de thuia smarald si am citit sfaturile dumneavoastră, i-am tratat ci DITHANE si arată superb , însă au păienjeni , pot sa le dau cu Decis, sau cu Mospilan, sau cu Milbeknock ec, nu am gasit pe net un tabel de compatibilitate a fungicidelor cu insecticide. As dori daca îmi puteți unde pot găsi tabelul, daca pot folosi ca insecticid unul din cele de mai sus . Este bine preventiv sa fac ? Tratamente consecutive la thuia. Pana acum am facut in mai la începutul lunii 2 la 7 zile si acum in Iulie tot 2 la 7 zile.ingrasamant am folosit bobițe gri mg+k+p, nu mai stiu cum se numesc, cât de des pot pune îngrășământul? Am si tot felul de pomi fructiferi: mar, par,gutui,cires,vișin,alun,migdal, mosmon,prun,nectarin si arbuști : coacăz, Goji, zmeur,mur,smochin, trandafiri si magnolii. Întrebarea mea este, pot folosi pentru toți funicid DITHANE + insecticid Decis? Îmi cer scuze ca am multe întrebări, dar va citesc mereu răspunsurile si tot ce am aplicat la mine a dat rezultate excelente. Si acum mai am o ultima întrebare, cum scap de trifoiul din gazon? am dat cu ierbicid+ ingrasamant de 2 ori si nu a avut nici un efect.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Puteti repeta tratamentele o data la 7 zile cu Dithane si Decis pe toate plantele mentionate. In principiu, pentru thuia se fac tratamente cu fungicide pe baza de cupru. Insa pentru combaterea acarienilor este necesar un acaricid cum ar fi Milbeknock.
   Legat de gazon, depinde si ce erbicid ati folosit si in ce concentratie. Puteti utiliza un erbicid cum ar fi Dicopur top (http://www.botanistii.ro/dicopur-top.html).

 • Angel spune:

  Am Tuya inalta de 4-5 metri.Anul acesta nu am dat ingrasamant.Pot sa dau acum in iunie?Ce cantitate de sare amara trebuie sa calculez per bucata?
  Multumesc anticipat.

 • marian spune:

  Va salut,
  Am thuja,mai multi si au inceput,nu toti,sa se coloreze spre maro incepand din interior.
  Ce tratament recomandati?
  Se pot atasa imagini?
  Multumesc !

 • ELENA spune:

  am plantat tuia in iunie si deja s-au uscat 4 , se usuca asa verzi, ii ud zilnic am pus ingrasamant de doua ori pana acum cand i-am cumparat aveau putin varfurile uscate i-am cumparat din pepiniera va rog ajutati-ma am pierdut si anul trecut peste 1000 lei cu tuia multumesc

 • Diana spune:

  Va rog sa ma ajutati ! Anul trecut mi s-au uscat trei tuia dupa un an de la plantare. Le-am inlocuit cu alte plante care s-au uscat si ele . Cand am scos plantele uscate am observat intre radacini oua de culoarea alba si galbena si am gasit un vierme albicios de aproximativ 1,5cm. Am citit ca este viermele de radacina. Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face cu plantele care inca nu au fost afectate.

 • Radu spune:

  Bună ziua,

  Am plantat pe la mijlocul lui Mai cativa tuia,dar unul s-a uscat dupa 2 saptamani de la exterior spre interior.Acum e in proportie de 80% uscat.
  Ce solutie aveti?
  Multumesc.

 • valentina spune:

  buna ziua! am un tuja care s a uscat verde fiind ,nu s a patat cu culoarea maro ,nimic de genul asta ,a fost exces de apa sau ce? va multumesc !

 • Tilea Gabriel spune:

  Buna ziua ,

  In ultimele saptamani foarte multe crengute ale tuja se usuca progresiv , se smulg extrem de usor si se poate observa creanga goala pe dinauntru si prezenta unui „purec” negru in interior . Cu ce imi recomandati sa il stropesc ?

 • FANEL spune:

  Salutare dragi Prieteni!

  Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati, as vrea detalii despre Molidul de Colorado cel cu conuri de culoare rosie.M-ar interesa:Plantarea,ingrijirea,udarea,sropirea,ingrasamant etc.Va multumesc si va astept cu raspunsuri Pertinente si Profesionale aici pe E-mail.Chao

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Inainte de plantare se va cufunda balotul intr-un vas cu apa calduta. Pregatiti groapa pentru plantare intr-un loc cu sol de buna calitate, nu prea uscat. Plantati molidul, umpleti groapa cu pamant si presati ferm. Udati imediat dupa plantare. Are nevoie de un amplasament insorit sau partial umbrit. Molidul de Colorado este usor de intretinut. Evitati sa lasati pamantul sa se usuce. Dupa ce se prinde bine va tolera uscaciunea destul de bine. Tunderea nu este necesara pentru ca acest conifer are de la natura o forma frumoasa. Ca si ingrasamant se poate aplica unul special pentru conifere (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html).

 • Chris D spune:

  Buna ziua,

  Am 50 de tuia (1,8 – 2 m) plantati de aprox. un an si in urma cu o luna de zile s-a uscat unul dintre ei (din interior spre exterior, incepand cu varful), dupa cateva saptamani s-a uscat al doilea si pare ca urmeaza un altul. Aproape toti au inceput sa prezinte semne de ingalbenire a crengutelor, acestea se rup foarte usor iar in interior sunt goale. Am aplicat urmatoarele tratamente:
  – Topsin (10 gr.) / 8 l apa turnat la radacina cate 1l / planta
  – Aliette (20 gr.) + Vertimec (10 ml) / 8 l apa prin stropire
  Dupa 8 zile:
  – Rovral (10 ml) + Topsin (10 gr.) + Vertimec (10 ml) / 8 l apa
  Pentru ca tramamentul cu solutiille enumerate nu a dat rezultate, dupa alte 9 zile i-am stropit cu urmatoarele:
  – Novadin (20 ml) + Dithane (20 gr.) + 2 fiole surfactant (pentru ca a plouat chiar in ziua stropirii) / 8 l apa
  – Sare amara granule cate 50 gr. / planta direct la radacina (am folosit mai putin decat este recomandat de teama sa nu le fac mai mult rau)
  Se pare ca nici dupa ultimul tratament nu dau semne de revenire ci apar noi ramuri uscate.
  Va rog mult sa imi spuneti daca este in regula ce am folosit pana acum pentru simptomele descrise si ce alte tratamente ar trebui sa le aplic in continuare, ma cuprinde panica la gandul ca i-as putea pierde pe toti.
  Multumesc anticipat!

 • Stoean Nicusor spune:

  Buna ziua.Am 10 tuia plantați in primăvara iar acum in Septembrie i-am aplicat tratament cu nissorun (o singura data) mai mult preventiv si mentionez ca la unii dintre ei am găsit ramuri uscate in interiorul coroanei.Ar trebui sa repet tratamentul cu nissorun sau cu altceva ?

 • Cristina spune:

  Am plantat in primavara 30 de tuia de inaltime 1 m. De aproximativ 2 saptamani au inceput sa se usuce partial o parte din ei. Cu o luna inainte, cand am observat ca incep sa se ususce au fost stropiti cu Dithane in combinatie cu Revital ( stropiti pe inserate). Insa mi se pare ca continua sa se usuce. Se poate sa le mearga umpic mai rau din cauza caldurii mari, iar toamna – tarziu , iarna sa isi revina? Varfurile nu sunt uscate.

 • george c. spune:

  va salut.acum 5 zile am plantat mai multe tuya smaragd ,dupa care le-am udat la radacina cu sare amara lichida exact cu cea pe care o recomandati dvs. cate o cana de un litru la fiecare tuya inalta de un metru.preventiv le-am stropit cu zeama bordeleza si nisorum amestecate.va rog sa-mi spuneti daca este suficienta cantitatea de sare amara lichida si stropirea preventiva?
  de asemeni am 10 bucati tuya de 1,5 m afectate de boala din interior la exterior le-a facut doua stropiri cu zeama bordeleza si nisorum la interval de 10 zile ,pot sa le dau si ceva ingrasamant si ce fel. cand o sa observ ca le-am salvat?
  va multumesc si va doresc o zi frumoasa.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Sarea amara a fost diluata in apa sau aplicata direct? Pentru cei afectati de necrozarea ramurilor se poate administra tot Sare amara. Remedierea pomilor se va observa in momentul in care uscarea ramurilor incepe sa se reduca.

 • FANEL spune:

  Salutare Dragi Prieteni Botanisti!

  Va rog frumos am si eu nevoie de ajutorul vostru, in toamna trecuta am plantat 36 de Tuia Occidentalis Smaragd si i-a invadat cea mai nenorocita planta de pe pamant adica Pirul,va rog frumos cu ce erbicid pot stropi dar sa nu imi afecteze celelalte plante, pe care le am plantate precum:Tuia,Vita de Vie,Pomi Fructiferi etc.Merci si va astept cu raspunsul aici pe E-mail.Chao

 • Fanel spune:

  Salutare Tom!

  Iti multumesc ptr raspunsul dat,te rog frumos sa imi recomanzi cel mai bun erbicid ptr combaterea si omorarea Pirului, are niste radacini precum coltii porcilor mistreti.Cum se prepara acest erbicid, avand in vedere ca eu am o gradina de numai 400m2.Iti multumesc din suflet si te astept cu recomandarea celui mai bun erbicid pentru combaterea si nimicirea acestui pir nenorocittt.Chao

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Oricare din erbicidele prezentate anterior pot fi folosite. Acestea au aceiasi substanta activa, difera doar producatorul si pretul. Se va prepara o solutie de 100 ml erbicid diluati in 3-4 l de apa, suficienta pentru o suprafata de aprox. 200 mp.

 • Ioana horticultura spune:

  As avea si eu o intrebare pt cei ce cunosc.Am un thuja si pe trunchiu acestuia jos la baza a inceput sa apara un clei negru de parca e smoala.Sfaturi?multumesc

 • Patricia spune:

  Buna ziua!
  Am si eu o intrebare.. As dori sa cumpar tuia, si sa ii pun pe balcon, in ghiveci, ca si decoratiune ( deoarece am o parte din balcon descoperit, din lemn, si s-ar vedea frumos).Revenind cu intrebarea mea, eu locuiesc in Brasov, deci temperaturile sunt scazute considerabil pe timp de iarna, rezista oare tuia ? sau cel mai bine ar fii sa pun din primvara..

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Intrucat tuia fac parte din categoria coniferelor, acesti pomi nu vor ingheta la temperaturile scazute. Insa, daca pomii sunt plantati in ghiveci, acesta va trebui protejat pe timp de iarna intrucat radacinile pot ingheta.

 • Patricia spune:

  Am inteles. Si imi puteti explica mai exact ce inseamna protejat? Imi plac foarte mult cum arata pe balcon si n-as vrea sa ii pierd..

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   In magazinele de bricolaj se gasesc folii speciale care se folosesc la invelirea ghivecelor pentru a le proteja impotriva inghetului.

 • antip viorel spune:

  Buna seara

  Am plantat doi brazi argintii si un molid in curte si au multe frunze maronii, indeosebi in mijlocul copacului spre tulpina. Vine sezonul rece mai am timp sa tratez aceasta boala si daca da cu ce substanta. Va multumesc pentru amabilitate.

 • adi spune:

  Am plantat 10 bucati de ienupar nu stiu denumirea exacta dar au cam 3 m inaltime si sunt teposi am observat ca tepii se usuca la interiorul plantei sa fie vreo boala sau se schimba

 • adi spune:

  Fungicidul topsin este bun pt tratarea bolilor la tuia si pt prevenirea lor?

 • adi spune:

  Am plantat 10 buc de ienupar de 3m inaltime si 3buc tuia globular ceva in genu iam tratat cu fungicid camp iar după 5 zile cu topsin plus un insecticid ceva cu nicosunn ceva in genul nu stiu denumirea exacta la insecticid este bine a plus 4 tuia smaragd cam de 1m ?

 • adi spune:

  Fungicidul topsin este bun la tuia? La ce ajuta mai exact acest fungicid?

 • adi spune:

  O intrebare am la dvs am plantat 4 buc de tuia in ghiveci au cam un m inaltime parca au fost mai verzi cand iam luat din pepiniera acuma parca au o tenta mai galbuie de ce?fiind in ghiveci afara pamantul e tot timpul umed e bine?sa fie pamantul umed ca a plouat de cateva zile iam tratat si cu fungicide tot dar tot au o tenta galbuie

 • Petaedi spune:

  Buna seara,

  Am si eu o problema cu thuia occidentalis , se remarca la unii dintre ei pe o parte a frunzei sunt cu o culoare brun-roscat iar pe cealalta parte un verde crud. I-am stropit imediat cu Zeama bordeleza .Ce ar trebui sa mai fac? Va multumesc anticipat pt.raspuns !

 • Matei Alexandru spune:

  Bina ziua.am un gard viu de 30 m lungime format din leylandii,este infiintat de 3 ani,la plantare arbustii aveau cam 80 cm.Acum au unii 2 metri si unii.2.5 metri.Nu am tuns niciodata pina acum.Cand pot face aceasta operatiune,si in ce fel.Multumesc.

  • Taierile de regenerare si de crestere se efectueaza cel mai bine in luna martie sau aprilie, imediat dupa ce trece perioada inghetului tarziu. Cel mai bun moment de taiere este atunci cand planta inmugureste sau cand lastarii sunt deja formati. Cupressocyparis leylandii creste foarte repede, este putin sensibil la ger si se preteaza sa fir tuns sub forma de figurine geometrice sau chiar la liber, prin tunderea varfului de crestere.

   • Matei Alexandru spune:

    Multumesc Tom,nu prea am intelesc cum sta treaba sa nu tai in lemn tare,dacat in lastari de crestere.Adica daca sant acum 2015 la al treilea an.si la primavara se va face al patrulea an,am ceva restrictii la taiere.Leylandii ai mei anul acesta au avut o crestere mai semnificativa.Multumesc.

 • Eugen spune:

  Buna, am 3 tuia in ghiveci cu h de aprox. 1,6 m , pe balconul neinchis, au fost cumpărați acum 1 luna si nu i-am udat deloc de atunci. Va rog sa îmi dati un sfat cum trebuie sa ii îngrijesc in aceasta perioada de iarna . Multumesc

 • Gheorghe spune:

  Bună, am plantati 10 arbori thuia smaragd, iar la unii dintre ei au inceput să apară frunze negre in exteriorul coroanei ,la baza si jumatatea trunchiului, ce tratament le pot aplica.
  Mentionez că i-am plantat de 2ani si au 1,2m inăltime.
  Va mutumesc anticipat.

 • Mirela spune:

  Buna ziua,
  Intrebarea mea este daca la tuya puverizez solutie sare amara,50-75 ml,cat scrie pe flacon,sau 500-750 ml la 10 l apa,cat spuneti dvs?
  Multumesc frumos!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   50 ml se dilueaza in 10 l de apa in cazul in care ingrasamantul se aplica direct la radacina. Daca se aplica foliar, direct pe ramuri, se va prepara o solutie de 500-750 ml diluati in 10l de apa.

 • daniela nicoleta spune:

  buna ziua.va rog mult sa ma ajutati in legatura cu problema pe care o am cu un bradulet (80 cm) achizitionat din Praktiker,in iarna.L-am folosit pe post de bradut in casa in perioada sarbatorilor.Dupa sarbatori l-am transferat intr-o camera racoroasa .Arata superb.Zilele trecute,cand a fost mai cald,l-am transplantat in gradina.L-am udat fff bine.La 5 zile,a inceput sa se usuce brusc.Ce s-a putut intampla?In 5 zile a fost udat de 2 ori.I-am administrat si Champ.Ce mai pot face ptr a-l salva?mii de multumiri

 • Viorel spune:

  Am plantat 20 tuia columna 20 . 30 cm ce tratament trebui facu acum

 • Viorel spune:

  An ca o antrebare dacă nu deranjez soluția Champ poate fi amestecata cu soluția Nisorun antro singura combinație și apoi stropit Sau trebui stopit cu fiecare an parte VĂ MULTUMESC

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Se pot combina cele doua solutii si se aplica impreuna, respectand doza de dilutie pentru fiecare in parte.

 • Jan H spune:

  Am 32 de thuya(1,70m) iar acum o saptamana le-am pus la radacina un fertilizator numit Florovit (pt.ace maro) .Intrebarea este daca am procedat corect(daca nu e prea devreme calendaristic) si la cat timp trebuie repetata operatiunea.

 • crys spune:

  Buna seara, posed si eu din toamna trecuta 20 de tuia de marime aprox. 1.20m fiecare. Am observant inca de anul trecut cativa dintre ei pareau mai uscati; am pus faptul pe seama caldurii care inca persista.. Acum mi-am dat seama ca m-am inselat si am dedus ca ar fi vorba de anumiti agenti patogeni care provoaca aceste ingalbeniri ale terminatiilor, la baza sau chiar innegrirea unor terminatii la numiti tuia. Din cele citite de mai sus deduc ca ar fi vorba de boli diferite care ataca anumiti tuia. Ce ma sfatuiti sa fac, pot aplica de exemplu 2 tratmente diferite combinate? Multumesc, cu stima.

 • Adi urs spune:

  De ce sau inegrit unele frunze la tuia si ienupar hibernica?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Care este culoarea acestora mai exact? Sunt negre ca si cum ar fi degerat sau sunt maronii?

 • CRISTI spune:

  Buna seara am si eu o problema cu 4 tuia unul din ei mai grav decat ceilalti , au frunzele negre asta e ciudat ca sunt negre nu maro de la exterior spre interior cum sa-i tratez atat acum cat si pe viitor. Va multumesc si astept raspuns va rog.

 • Angela spune:

  Buna ziua! Am si eu o intreebare: cum pot proteja trunchiul unei tui dupa ce catelusa mea l-a decojit pe o portiune destul de mare? cineva mi-a recomandat ceara pentru altoit…se preteaza? Exemplarul este mare si as vrea sa pot face ceva sa nu se usuce. Multumesc

 • Brandusa spune:

  Buna ziua,am citit mai sus trtamentele pt Primavara,dar eu va intreb:Daca ii stropesc cu sare amara pe trunchi(acesta este ingrasamant?)la tulpina mai punem? Si ce?Va multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Sarea Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html) este un ingrasamant special pentru conifere. Acesta se poate aplica ori prin pulverizare pe frunze ori la radacina. Insa cel mai indicat este sa se aplice pe ramuri, deoarece marea majoritate a persoanelor care administreaza la radacina, aplica solutia gresit din punct de vedere al concentratiilor si ard radacinile pomilor.

 • GRADINARUL AMATOR spune:

  Crapaturi longitudinale in partea inferioara a tulpinii de tuja.Cauze;remedii.
  Multumesc!

 • marica spune:

  Buna ziua ,am plantat si eu asta toamna tuia pentru a desparti gradina de ograda dar acum de vreo 10 zile am observat ca se ingalbenesc crengutele de la tulpina, dar vreau sa mentionez ca traim la ses si au udeala prea multa cred dar nu o putem inlatura ce se poate de facut dar unii copaceii se ingalbenesc crengutele de mai sus de la exterior spre interior ce sfaturi ne dati multumim mult

 • Mirela spune:

  Buna ziua,
  Pentru tuya,este mai indicata stropirea cu sare amara pe coroana sau udarea la radacina?Dupa cat timp de la stropirea cu sare amara,pot aplica tratamentul cu fungicide?
  Multumesc frumos!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Se poate aplica Sare Amara si la radacina si foliar. Insa cel mai recomandat este sa se aplice foliar, deoarece multe persoane administreaza la radacina ingrasamant in concentratii extrem de mari si duc la arderea radacinilor. De asemenea, ingrasamantul se poate aplica impreuna cu fungicidul in acelasi timp.

 • Mirela spune:

  Multumesc pt. raspuns!
  Concentratia pt. stropire foliara est de 500-750 ml la 10 l apa?
  O zi buna!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Exact, pentru aplicarea foliara concentratia este de 500-750 ml Sare Amara diluati in 10 l de apa.

 • Mirela spune:

  Mutumesc nespus,pentru sfaturi!
  O zi buna!

 • Viorel spune:

  Am trimis niște poze nustiu dacă au ajuns de tuia smaragd problema la frunza de la ex spre interior jos la baza au ancepusi sa se anegreasca care ar fi cauza și ce trebui sa fac multumesc

 • Mirela spune:

  Buna ziua,
  As dori sa stiu,daca pot fertiliza cu azot, tuia si salcia ,salix caprea pendula? Pe aceasta am plantat-o acum cateva zile.
  Multumesc mult!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Fertilizarea nu azot nu este indicata la tuia. Iar la salcie va fi necesar sa mai asteptati o perioada cu ingrasamintele pentru a nu risca sa ii ardeti radacinile. La tuia sa aplica ingrasaminte pe baza de magneziu ca Sarea Amara (www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).

 • tibuleac neculai spune:

  buna ziua am si eu o problema in legatura cu tuia,i am plantat acum o luna iar de cateva zile frunzele incep sa se ingalbeneasca,ce ar trebui sa fac si cu ce ar trebui sa i stropesc? nu le am facut nici o stropire pana acum,multumesc astept sfaturi

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Ati verificat pomii? S-au prins? Puteti rupe o ramura pentru a observa daca mai circula seva pe ea.

 • Adi urs spune:

  Sau inegrit frunzele la tuia nu stiti de ce?

 • Cx spune:

  Bună seara .
  Am plantat acum vreo lună 20 de pini și constat , pe zi ce trece , la vreo 15 dintre ei că li se îngălbenesc frunzele . Unii au deja mai multe frunze uscate decât verzi . Ce îmi puteți recomanda ?
  În alta ordine de idei , am cumpărat 10 cupressocyparis leylandii astăzi și aș vrea să-i plantez . În trecut am mai avut eșecuri în plantarea thuilor , în sensul că nu mi s-au prins nici 10% din ce-am plantat . E drept , nu pe același teren , dar nu contează . Ce ar trebui să fac la plantare ca să maximizez șansele de reușită a plantării ?
  Mulțumesc .

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Foarte pretentiosi la plantare nu sunt. Se va sapa o groapa dubla decat radacinile, apoi si uda din abundenta si sa taseaza foarte bine pamantul. La plantarea pinilor ati aplicat ceva la radacina? Erau la ghiveci sau doar cu radacini? Ati administrat vreun ingrasamant pana acum?

   • Cx spune:

    În primul rând , mulțumesc pt răspuns .
    Nu , nu am pus nimic la rădăcină . În schimb , am făcut o prostie mare , și până acum nu știam că e greșit să faci asta cu rășinoasele : am făcut o toaletare a rădăcinilor . Culmea este că așa am mai făcut cu încă vreo câteva zeci de pini , brazi , jnepeni și alte rășinoase și mi s-au prins toate . Dar toate , nu exagerez …
    Nu pe actualul teren , ci pe o proprietate pe care am vândut-o .
    Pinii nu erau la ghiveci , mi-i i-a dat cineva care curăța terenul de ochii celor de la APIA ( dacă nu mi-i dădea mie , îi taia – asta înțelege românul prin curățare…) . Tot de acolo îi aveam si pe cei de care spuneam ca s-au prins .Erau , pur și simplu , smulși din pământ .
    Spuneți-mi , se mai poate face ceva , sau pot să-mi iau adio de la ei ?
    Și încă o întrebare : până când se mai pot planta pini sau brazi , că am găsit niște pini frumoși la o pepinieră din apropierea orașului în care locuiesc ?
    Mulțumesc .
    Catalin

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Daca alti pomi asemanatori din acelasi lot au fost plantati si s-au prins, iar pe celalalt teren tot continua sa se usuce, atunci inseamna ca uscarea lor este datorata terenului. Tuia nu rezista in solul argilos sau in solurile care retin apa din abundenta. Plantarea coniferelor se poate efectua pana la maxim sfarsitul lunii aprilie.

 • george c. spune:

  buna ziua.va rog sa-mi spuneti ce se intampla cu tuya ,toate se usuca ,parca ar fi deshidratate.au fost cumparate din dedeman in toamna ,au iesit verzi din iarna,au fost udate sa nu duca lipsa de apa,le-am pus ingrasamant coplex 15-15-15 ,langa radacina si la un interval de o luna cate o lingura sare amara ,dar tot nu-si revin .pana acum am piedut vreo 15 buc. ce pot sa fac sa le salvez pe restul.incep si celalalte sa -si scxhimbe culoarea ,parca ar fi deshidratate ,da r pamntul este umed ,nu duc lipsa de apa si nici exces.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Cum a fost administrata Sarea Amara? O lingura turnata la radacina ?

   • george c. spune:

    da ,,cate o lingura am udat dupa aceea ,dar ele au continuat sa aiba aceeasi stare, frunzele sau uscat, si la atingere cad singure ,pamantul este umed ,dar ele parca sunt deshidratate.ce pot sa fac pentru cele care sunt cat de cat pana in prezent inca vii,se pot stropi cu ceva ,vreun foliar,etc.

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Exista posibilitatea ca Sarea Amara sa fi ars radacinile pomilor daca a fost administrata necorespunzator. Producatorul recomanda o solutie de 50 ml diluati in 10 l de apa pentru aplicarea la radacina. Daca se toarna direct sub forma de concentrat la radacina le va arde.

 • Ana spune:

  Buna ziua, caut un arbust pentru terasa, cu o inaltime de1,50-1.80 m, de preferat un conifer pe care sa il pot lasa si iarna afara. Am fost sfatuita sa incerc cu tuia, si am vazut destule in piata, arata foarte frumos. La mine pe terasa este soare de la 12 pana seara, credeti ca rezista? Daca nu aveti cumva o alta idee? Multumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   De fel, tuia este destul de rezistent la temperaturi extreme. Insa daca este achizitionat la ghiveci, la un moment dat va creste destul de mult si va trebui transplantat.

 • Simona P. spune:

  Buna ziua. Am cca 50 tuia smaragd si la o parte dintre ei, frunzele verzi mai vechi incep sa se maroneasca la varfuri. De asemenea, aleatoriu incepe sa li se usuce cate o crenguta. In interiorul acestora sunt foarte multe frunze uscate. In rest, din exterior si de la departare, pare ca arata bine, insa cand esti langa ei, iti dai seama ca o boala incepe sa ii atace. Fiecare dintre tuia are cca 1.6-1.90 m inaltime. Imi puteti spune cu ce ar trebui sa ii tratez si ce ingrasaminte ar trebui sa le pun? Multumesc frumos.

 • Adi urs spune:

  Am 10 ienupari hibernica inalti de 3 m au inceput sa se ingalbeneasca tepii la ei iam tratat in mai multe randuri cu fungicide ca champ dithane etc plus insecticid si nimic care ar fi problema le am pus si ingrasamant de conifere iam udat ce sa le mai fac.?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Va fi necesar sa repetati tratamentele cu fungicide o data la 7 zile. Eventual, se pot alterna solutiile, de exemplu se poate administra Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) la o perioada de 7 zile de la ultimul tratament. De asemenea, este recomandat ca in momentul aplicarii solutiei, sa se insiste astfel incat fungicidul sa ajunga si in interiorul arbustilor. Ce ingrasamant ati administrat si in ce concentratie? A fost aplicat foliar sau la radacina?

 • Viki spune:

  Buna ziua, am patru pini plantați acum trei ani, aveau 50 cm atunci, au crescut cam 15 cm pe an. De anul trecut li s e înroșesc acele , i am curatat si tratat cu fungicide cuprinde, i am stropit cu sare amara diluată , dar anul acesta pe tulpină le crapă scoarța , se înroșesc acele după care devin negre si cele verzi se incarjoaie. Am stropit cu champ după cu dithane si după două săptămâni cu sare amara, în primăvară devreme am săpat si le am pus granule îngrășământ pt conifere. Au muguri de creștere cam cinci cm . solul este alcalin. Ce se poate face? Vreau sa nu i pierd! Va rog să mă ajutați cu sfaturi, multumes

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Tratamentele si ingrasamintele sunt aplicate corecte, dar ceva impiedica pomii sa se dezvolte. Ce tip de sol este in zona dumneavoastra? La ce perioada ii udati?

 • Adi urs spune:

  Ingrasamant pt conifere granule luat de la dvs si complex

 • Adi urs spune:

  Se poate stropi impreuna zeama bordeleza cu sare amara si insecticid nisorun foliar amestecate in 10 litri de apa?

 • mihai muresan spune:

  Buna ziua,

  Am 3 arbori leylandii, inalti de peste 5m, si anul acesta undeva pe la sfarsitul iernii au aparut crengi intregi pe care frunzele au o culoare bruna ciocolatie. Frunzele insa nu sunt uscate, la atingere au consistenta frunzelor normale. Ce este curios e ca aceasta manifestare apare doar pe anumite crengi in anumite zone distincte ale copacului.

  Mentionez ca am facut stropirile de primavara cu antifungice( e drept ca nu pe baza de cupru) si insecticide si am aplicat la radacina sare amara.

  Langa cei 3 leylandii am si 2 thuja aurii de 5 m care sunt impecabili si le merge foarte bine.

  Daca ati mai intalnit aceasta manifestare si daca este o boala as aprecia o recomandare de tratament.

  Multumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Culoarea este bruna, sau se apropie de negru? Ce fungicide ati aplicat si in ce concentratie? Ii mai udati suplimentar? Daca este bruna si se manifesta doar pe anumite zone specifice, atunci nu par a fi simptome de boala. Se poate repeta aplicarea de Sare Amara, doar ca foliar de aceasta data, in concentratie de 750 ml ingrasamant diluati in 10 l de apa.

 • Iancu Nicoleta spune:

  Buna ziua,
  Am 5 thuja care dau semne de boala de cand au inceput ploile anul acesta. Nu stiu dc are vreo importanta acest lucru sau este o simpla coincidenta. Simptomele sunt:anumite crengute din locuri diferite se innegresc, parca ar fi unse cu ulei negru. Ca smoala. Rar, din cand in cand , apar si crengute uscate. Din exterior, thuja pare verde, destul de ok. Simptomele sus mentionate se gasesc mai mult spre interior.
  Am facut urm tratam:
  1. Champ 2 stropiri la interval de 7 zile
  2. Dupa 2 sapt, am aplicat Captan, 2 stropiri la interval de 7 zile
  3. Sare amara lichida, doar la radacina 1 stropire
  4. Dupa 1 luna, Merpan, 2 stropiri la interval de 7 zile.
  Nu stiu dc am procedat corect. Ce pot face in continuare ptr cei 5 thuia.
  Mii de multumiri . O zi buna sa aveti

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Tratamentele administrate au fost corecte. Au prezentat semne de imbunatatire? Ati tuns si ars ramurile afectate?

   • Iancu Nicoleta spune:

    Parca merg spre bine. Dar tot mai apare cate o crenguta innegrita. Crengutele taiate le-am aruncat . multumesc mult ptr promptitudine

 • ALIN spune:

  Buna,

  Anul trecut in septembrie am plantat 110 tuia plicata atrovirens la distanta de 50 cm unul fata de celalalt pt a forma un gard viu. La 2-3 luni am aplicat un tratament cu un insecticid si un fungicid am observat ca incep sa se ingalbenessca dinspre capeteke drunzelir spre baza. Acum un primavara situatia sa inrautatit si apriape jumatate sau ingalbenit complet(daca ii atingi cad frunzele) par ca sau uscat complet.intrebarea mea este dqca mai pot sa fac ceva sa ii revigirez sau sunt deja morti.

  Multumesc anticipat pentru orice sugestie

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Va trebui sa verificati daca mai sunt verzi. Daca se sectioneaza anumite ramuri, ar trebui sa circule seva pe ele. Daca s-au uscat prea multi, atunci se poate sa fi fost o eroare la plantare. Daca o parte s-au prins, ceilalti pot fi scosi si inlocuiti.

 • Manole spune:

  am plantat anul trecut in toamna 50 de thuja smaragd sau prins toate,totul bine si in regula,acum am fost 2 saptamani in concediu reintorcanduma ieri am vazut ca toate thujile mele sunt de la culoarea verde la maro schimbate.
  m-am uitat sa vad care este cauza si nu am ajuns la o concluzie,in ultimele 2 sapt a fost multa ploaie si s-a facut multa buruiana pe langa ele,mohor,palamida si o chestie cataratoare care a inceput sa se urce pe thuja.
  Se poate a fi cauza din care frunzele devin maro la thuja?
  va rog la un raspuns cat de repede ce as putea sa fac sa isi revina thujile si daca se mai poate face ceva.
  Va multumesc

 • Alecsandru Neacsu spune:

  Buna ziua,

  1. Am plantat acum 3 zile cativa tuia smaragd cu o inaltime de 2.2metri. Inca din pepiniera am observat cateva pete maronii care acu se pare ca se extind pe o suprafata mai mare. La o examinare mai atenta se pare ca necrozeaza atat din exterior spre interior si invers. Ce ar trebui sa aplic in aceasta perioada in care planta inca se aclimatizeaza cu noul sol ?
  2. Am un gazon englezesc care este des, destul de firav, fara forta de crestere desi am aplicat npk 15 15 15, l-am aerat si udat regulat,nu in excess. Mai mult, apar deja zone in care are pete galbene, semn ca se usuca.Ce fungicid ar trebui sa aplic si ce ingrasamant.

  Multumesc in avans pt raspunsuri!

 • Rares Ioanitescu spune:

  Bunã ziua!
  Anul acesta am plantat 25 tuia brabant cu h 180-200 cm, la 50cm distanta unul de altul cu scopul de a forma in gard viu. La plantare arborii aveau extremitatile ramurilor de culoare galbuie, fiind adusi direct din olanda. Cand am intrebat vanzatorul de ce au acea culoare galbuie, mi s-a spus ca asa sunt ei.La scurt timp galbenul a inceput sa dispara insa doi arbori au inceput sa se usuce pe intreg coronamentul de la exterior spre interior. La o saptamana dupa plantare am stropit cu fertitel, acum o saptamana am aplicat tratament cu funguran, insa am observat inca doi arbori ca dau semne ca se usuca. Razlet toti arborii mai prezinta cate o crenguta care se usuca dar pe care le-am indepartat.
  Astazi am aplicat sare amara granule la radacina si apoi am udat.
  Ce ma sfatuiti sa fac de acum incolo pentru a nu-i pierde?
  La primii doi arbori, gradul de uscare s-a extins cca 70% spre interior.
  Va mulţumesc!

 • isabela spune:

  buna ziua
  am plantat in luna martie 10 tuia columnaris in gradina. De udat ii udam cam de 2-3 ori pe saptamana inslusiv pe coroana.
  Avem 2 probleme:
  1) Unul s-a uscat complet in sensul ca a ramas verde doar ca e uscat. Mai poate fi recuperat in vreun fel?
  2) cativa au in partea de jos a coroanei, la interior crenute maronii pe care am incercat sa le inlatur. Ce pot folosi, cat si cum.
  As dori sa stiu daca una din cauze este datorita udarii sau sunt altele motivele.

 • Cristian Andrei spune:

  Va salut.

  Am plantat in urma cu 2 luni tuia pentru infrumusetarea curtii. Mentionez ca in ultima vreme varfurile se inmaronesc. Din ce am citit aici am aplicat Dithane cam 500ml/ planta.(am curatat planta de acele „pete” maro apoi am stropit cu un pulverizator bine bine fiecare ramura in parte am dat pana si pe sol in jurul sau)
  La cat timp se aplica? am facut bine ce am facut? ce ar trebui sa mai fac?

 • carmen spune:

  Buna ziua si iertati-ma ca va deranjez.Am cumparat in luna mai , tuia, de la pepiniera. i-am udat la 4-5 zile cum ne-au zis, i-am udat si pe ei, nu numai la radacina. si din verdele frumos pe care il aveau, a inceput sa paleasca culoarea.Unii din ei au inceput sa se usuce,crengile la baza, spre tulpina,nu varfurile.Un brad tuia s-a uscat cel mai mult,am inceput sa-l tundem la sange cum ne-au sfatuit insa degeaba. Ba mai mult, si brazii din jurul lui au inceput sa se usuce.Parca s-ar lua boala de la unu la altu.Am fost La Fermieru in oras la noi si mi-a dat solutie sa-i stropesc cu rapel la 7 zile si pe urma din 2 in 2 saptamani.Dar parca mai rau se usuca.Le-am facut tratamentul acesta: 1 lingura rasa topsin, 7,5 ml milbecknok , 25 ml bionat, toate astea in 10 l de apa. Mi-au zis sa dau si pe trandafiri ptr ca au purici(dar n-au scapat) si pe pomii fructiferi ptr ca aveau intre frunzulite niste purici mici iar nectarinul avea ca niste umflaturi,bube rosii pe frunze.Am dat absolut tot ce am in curte cu aceasta solutie dar brazilor tuia parca le merge mai rau.Ce as putea sa le fac?Daca ii tund,practic va ramane doar un bat-tulpina groasa , ptr ca toate ramurlele sunt uscate la baza.Va atasez si poze.Si sincera sa fiu, nu stiu cum/cand, la ce interval se uda?Multumesc mult!

 • Ileana spune:

  Buna ziua,
  Va rog din suflet sa ma ajutati sa salvez tuia!!!
  In luna noiembrie anul trecut sotul meu a plantat niste tuia luati dela pepiniera din Stefanesti in disperarea de a putea realiza un gard viu pentru a ne putea desparti de privirile unui vecin foarte curios…Mentionez ca de plantele au pana in 2 m. De la pepinirera ni s-a spus ca soiul respectiv de tuia se preteaza la plantare. Plantele au fost puse aproape una de cealalta astfel ca li se intrepatrund coroanele pentru formarea unui gard viu des.. Cert este ca plantele au iesit bine din iarna dar acum au inceput sa dea semne de uscare.Mentionez ca nu am facut pana acum nici un tratament. Am facut totusi prostia sa le ud si pe coroana si am inteles din comentariile dvs ca este cam rau. Acestea fiind datele va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac cu ce sa le tratam si cum

 • Stefan Anton spune:

  Bună
  Am plantat de 1 săptămână 11 tuia la ghiveci de 125-150 cm și 3 conifere cu coroana rotunda (nu știu exact cum se numesc)
  As dori sa mă ajutați cu un sfat pentru o înrădăcinare sigură și un tratament preventiv pentru anumite boli.
  La cei 3 pomi rotunzi am observat ca lI se usucă frunzele și cad având culoare maro deschis(ce anume tratament sa le fac)
  Este indicat sa fac tratament acum ?
  Va mulțumesc anticipat

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Le puteti administra un ingrasamant direct la radacina ca Sare Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html). Pentru aplicarea direct la radacina, se va prepara o solutie de 35 – 50 ml ingrasamant diluati in 10 l de apa. Nu se va mari concentratia de ingrasamant deoarece poate duce la arderea radacinilor.

  • Stefan Anton spune:

   I-Am tratat pana la urma cu Champ foliar și cu Sare Amara la rădăcină în proporție de 30 ml / 10 litrii.
   Peste 5-7 zile vreau sa repet tratamentul cu Champ iar peste 3 săptămâni tratamentul cu Sare Amără.
   Este ok ce am făcut?

 • Stefan Anton spune:

  Am observat la tuia smaragd după ce i-am tratat preventiv cu Champ 77 ca au apărut crengi uscate.
  Menționez ca am pus un plic de Champ la 10 litrii de apa și am stropit cu pompa foarte foarte bine peste tot ,și prin interior pana la tulpină. Se poate sa-i fii ars dacă am insistat ca sa îi stropesc foarte bine?
  Sau se poate sa apară crenguțele uscate în urma plantarii din ghiveci în pământ, bineînțeles cu tot cu pământul din ghiveci?
  Le-am pus și Sare Amara la rădăcini 30 ml la 10 litrii de apa și am udat cam 3 tuia de 150 cm cu o găleată de 10 litrii.Sa fii pus prea multa apa la rădăcini. Cam la ce interval sa îi ud în perioada asta și cam cati litrii e nevoie pentru 1 tuia de 150 cm.
  Mulțumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Dilutia fungicidului a fost corecta, la fel si aplicarea, deci nu avea cu ce sa afecteze arbustii. La fel si ingrasamantul a fost administrat corespunzator. Se poate ca acele ramuri uscate sa apara din cauza stresului produs pomului in momentul transplantarii. Se pot indeparta partile uscate, apoi se aplica din nou fungicidul pe baza de cupru.
   Legat de udare, nu se poate preciza exact o perioada, deoarece depinde de temperaturi, precipitatii etc. Se uda pomii in asa fel incat solul se fie umed, insa fara sa apa sa balteasca.

 • Stefan Anton spune:

  Vă mulțumesc pentru răspunsul dvs..
  Stimă

 • Șerban Gabriel spune:

  Bună ziua. Am plantat acum 3 luni de zile 50 de tuia smarald. În primele 3 săptămâni au fost udate zilnic și au căpătat o culoare verde de pom sănătos. În urma cu o săptămână am observat cum 2 dintre ele s-au uscat iar celelalte au luat o culoare galben verzui iar ramurile pe alocuri s-au uscat. Acum au ceva puncte maronii peste tot și ma tem sa nu le pierd. Am aplicat un tratament prin pulverizare de sare Amara. Ce ma sfătuiți sa fac mai departe ca sa își revină și sa nu le pierd rand pe rand pe toate. Mulțumesc anticipat

 • Badescu Gheorghe spune:

  Buna ziua,
  Am 20 de tuia plantati in urma cu 5~6 ani. Au ajuns la o inaltime de 3~4m si din motive de reamenajare a gradinii, dorim sa ii mutam in alta locatie.
  Suntem in luna August. Putem sa facem aceasta manevra cu sanse de reusita? Cum?
  Va multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Daca se muta in aceasta perioada, sansele de prindere sunt minime. Este indicat ca transplantarea sa se efectueze incepand cu luna octombrie. Balotul de pamant de la radacini se va pastra cat mai mare, pentru a nu afecta radacinile.

 • Dan spune:

  Buna seara!

  Am 7 Tuia argintii, (de cca.2,5m inaltime), care in aceasta primavara au inceput sa se usuce de la interior spre exterior. Asa cum recomandati in topicurile dvs., am curatat si indepartat ramurile afectate si cele cazute pe sol, am stropit din 7 in 7 zile cu Dithane/Topsin/Zeama bordeleza, precum si cu Nissum. Acum toti sunt in regula, cu exceptia unuia, care a fost foarte afectat si a necesitat o curatare mai incisiva. Acesta se usuca de cca. 3 saptamani, intr-un mod ciudat: jumatate (vertical) este in perfecta stare, jumatate se usuca pe toata inaltimea. Am cateva fotografii pe care le voi posta pe http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/. Mentionez ca toti cei 7 Tuia au beneficiat de acelasi tratament,insa doar acesta se usuca.
  Va rog sa-mi spuneti daca se mai poate face ceva pt. a salva copacul,

  Cu multumiri anticipate,

  Dan

 • Sorin spune:

  Buna seara.Vreau sa plantez 80 buc thuja plicata atrovirens in aceasta toamna.Ma intereseaza ce tratament necesita dupa plantare si daca rezista la iernile din Romania,mentionez ca au inaltimea de 40 cm.Multumesc.

 • Stefan Anton spune:

  Bună ziua
  Din nou va cer sfatul în legătură cu tuia smaragd .Au apărut pete negre pe frunze de la exterior spre interior și pe varfuri.Am îndepărtat frunzele înnegrite apoi ce tratament ar trebui sa urmez
  Mulțumesc mult

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Innegrirea varfurilor se poate datora instalarii unei ciuperci din gama Phytophthora, adica mana. Se dezvolta in momentul in care pomii sunt udati cu apa direct pe ramuri si nu la radacina iar infectia este transmisa prin picaturile de apa. Ca si masuri de combatere: tunderea si arderea ramurilor atacate, udarea doar la radacina si tratamentele cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html).

 • Lorentin Nineaca spune:

  Buna ziua ,
  Locuiesc in Brasov,
  Am 2 tuia cu câte 3-4 tulpini din aceiași rădăcina ,aproximativ 3-5 ani
  Vreau sa le mut din locul unde sunt si sa le înmultesc – din 7 tulpini sa fac 7 plante –
  Înălțimea este de 1,2- 2 m , nu au simptome de boala
  Pot face aceasta operație si in ce perioada ?
  Daca aveți o adresa de email va pot trimite si niste poze
  Multumesc !

 • Valentin spune:

  Buna ziua,

  Am achizitionat tiua cham columnaris la ghiveci la inaltimea de 1-1,2 m pe care vreau sa ii plantez. Cat timp pot sa-i tin in ghiveci, cum sa-i intretin si ce sfaturi imi puteti da pentru plantare ( tratament preventiv, daca si ce ingrasamant sa folosesc). Zona de plantare este de deal.

  Va multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Pot fi pastrati in ghiveci destul de mult timp, doar ca pe timp de iarna va trebui sa ii protejati impotriva inghetului cu anumite folii speciale gasite in magazinele de bricolaj. Ori pot fi plantati in toamna. La plantare, se va sapa o groapa de 2 ori mai mare decat radacinile. Inainte de plantare, se inmoaie radacinile in apa, pentru a nu se deteriora in timpul operatiunii. Daca sunt ingrijiti corect, acesti arbusti nu au nevoie de tratamente. Daca este plantat in toamna, oricum vor intra in repaus. Incepand cu primavara, se poate adminstra un ingrasamant organo-mineral cu eliberare lenta (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html).

 • Vlad spune:

  Ce tratament recomandati in aceasta perioada pentru tuia?
  Sunt plantati anul acesta, in primavara, au aprox 1,5 m.
  Din cate am citit mai sus au simptome de boala. Frunze brunificate si apoi se usuca.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Brunificarea frunzelor in varf se mai poate datora si deficientei de magneziu. Ati aplicat ingrasaminte pana acum?

 • Manea Dan spune:

  Buna ziua,
  Am un tuia mic care s-a uscat.
  I-am rupt ramurile , m-am uitat la radacina – nu pare nici uscata, nici putrezita.
  I-am lasat putina tulpina cat sa iasa din pamant.
  Cum il pot revigora?

  Thx,
  Dan.

 • Miha spune:

  Buna seara!

  Am in ghiveci pe balcon doi arbusti de tuia de aproximativ 70 cm. La varf au inceput sa creasca mai mult decat celelalte ramuri.
  Este oportuna tunderea acum?
  Multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Desigur, pot fi tunsi si acum. Trebuie acordata atentie la tundere, pentru a nu reteza varfurile complet, altfel nu vor mai creste in inaltime.

 • Valentin spune:

  Buna ziua,

  Am un tuia columnaris care a inceput sa se usuce. Cand trec cu mana prin el cad frunzele. Nu prezinta inglabenire sau maronire la frumze.

  Ce pot sa fac?

  Va multumesc

 • Valentin spune:

  Un verde deschis. Mai degraba pare ca s-au uscat ramurile pentru ca este foarte rigid arbustul.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Ati incercat sa tundeti in profunzime o ramura? Mai este verde? Acum cat timp a fost plantat?

 • Valentin spune:

  I-am plantat acum 5 zile. Nu am incercam nimic.

  Multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Daca au fost plantati acum 5 zile, va trebui sa asteptati pentru a observa evolutia. Poate dura o anumita perioada pana se vor observa schimbari. In principiu, la primavara se poate observa daca s-au inradacinat sau nu.

 • Dana spune:

  Buna seara
  Am cumparat Thuja Smaragd la ghiveci si doresc sa-i plantez in pamant.ma puteti ajuta,va rog, cu pasii pe care trebuie sa-i urmez ptr a avea niste pomi plantati si intretinuti corect?
  Va multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Arbustii pot fi plantati in aceasta toamna. La plantare, se va sapa o groapa de 2 ori mai mare decat radacinile. Inainte de plantare, se inmoaie radacinile in apa, pentru a nu se deteriora in timpul operatiunii. Daca sunt ingrijiti corect, acesti arbusti nu au nevoie de tratamente. Daca este plantat in toamna, oricum vor intra in repaus. Incepand cu primavara, se poate adminstra un ingrasamant organo-mineral cu eliberare lenta (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html).

 • Dana spune:

  Va multumesc mult ptr raspuns.cu alte cuvinte,acum la plantare nu voi avea nevoie de nici un ingrasamant?
  Cat despre fertilizarea acestora,ce imi puteti spune?
  Va multumesc!

 • Dana spune:

  Va multumesc!!

 • Viorel spune:

  Bună ziua Am 10 tuia care au anceput sa se usuce crecutele de la interior către exterior de la baza către frf Ian stropit cu champ după 10 zile uam stropire cu zeama bordeeza cred ca așa au zice nu mai știu dar nu da nici un rezultat parcă sar usca mai rău Ce pat sa fac An cerc sa va trimeti poze MULȚUMESC

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Simptomele pot aparea in aceasta perioada, datorita precipitatiilor abundente si umiditatii.
   Pentru inceput, ramurile cu aceste afectiuni se vor inlatura si se vor arde.
   Apoi, se repeta tratamentele cu fungicide pe baza de cupru la interval de 7 zile.

 • Ioan spune:

  Buna, va deranjez,si imi cerscuze,am o problema mai deosebita,dar vazind pe forum ca sunteti f.amabili si raspundeti tuturor va intreb; se poate evalua valoric un gard viu din Thuia de 25 de ani,H-2,5m;l 0,7m?foarte bogat in coroana,dens, Unii hobisti spun ca la nr.de plante. Eu am vazut plante de 3m dar nu sunt dense la ramuri,nu sunt sigur ca se vor prinde.Daca cumpar plante mai mici as cere despagubiri pentru timpul cit astept sa creasca,il ingrijesc etc,asta e motivul intrebarii. Va multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Mai exact, doriti sa evaluati un gard viu plantat deja sau doriti sa achizitionati arbustii pentru formarea gardului?

   • Ioan spune:

    vreau sa evaluez un gard viu,dupa cum v-am spus virsta-25 de ani H-2,5m,l 0,7m dens .La lungimea de 15 ml distrusa erau 54 de plante.

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Din pacate, nu cunoastem astfel de informatii. Va fi necesar sa apelati la un expert in peisagistica.

 • Ilie spune:

  Buna seara!
  Am probleme cu niste pomi tuja. De ceva timp am observat ca incep a se usca, dar pe rand, unul cate unul. Se usuca din interior spre exterior. Cred ca e din cauza vre-unui daunator, ca am observat niste insecte, ca niste purici pe ramuri si tulpina. Va rog daca puteti sa ma ajutati, ca sunt destul de maricei si nu vreau sa ii pierd.

  Ps: Pot sa va trimit ceva poze !!

 • dumival spune:

  Am zece tuia de peste 4m plantati de zece ani.Pana acum au crescut si s-au desvoltat excelent aproape fara nici un tratament. De prin luna augst unul s- a uscat si doua continue sa se usuce vazand cu ohii. Am citit toate comentariile de pe acest site si am aplicat trei stropiri cu Dythan la 7-8 zile dar degeaba.Nu sunt specialist dar parerea mea este ca aceasta uscare dela varf spre baza este o boala care nu este cunoscuta sau descrisa .Nu este ciuperca pentru ca ramurile se usuca uniform fara sa apara pete pe frunze. Este ca si cum prin ramuri nu mai circula seva pentru a alimenta frunzele. Am vazut acelas fenomen si in zone publice.Puteti sa-mi dati vreo solutie?Multumesc.

 • ciprian spune:

  Salut,
  am tuia de 2-3m si as dori sa stiu daca iarna trebuie deszapeziti sau nu. iarna trecuta i-am lasat cateva zile cu zapada in strat de 5-10cm pe ei si erau incovoiati, dar s-au indreptat imediat dupa ce i-am scuturat. motivul pentru care intreb este ca nu stiu ce este mai important: sa ii protejeze zapada de temperaturile de -15 grade care apar dupa ninsori sau sa ii scutur imediat dupa ninsoare pentru a beneficia imediat de lumina soarelui chiar daca sunt -15 grade.
  multumesc.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Tuia rezista de obicei la temperaturi destul de scazute. Daca sunt vigurosi, se pot lasa si cu zapada pe ei. Singurul deficit este ca zapada sa nu ii rupa daca este in cantitate mare.

 • dana spune:

  Buna seara,
  Daca noaptea sunt temperaturi sub zero grade, se mai pot face tratamente cu fungicide la tuia?… Am aplicat un tratament prin septembrie, dar dupa doua saptamini, arbustii aratau destul de rau, cu crengute ingalbenite. Nu am mai avut ragaz sau am nimerit vreme ploioasa si nu am reusit sa ii stropesc inca o data. Nu stiu daca acum nu este prea tarziu. Multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Se mai poate aplica in timpul zilei, atunci cand temperaturile sunt mai crescute. Se aplica atunci cand nu sunt temperaturi mai mici de 5 grade, si nu vor scadea in urmatoarele 4 ore.

 • Dana Netcu spune:

  Bună ziua, pot aplica sarea amara acum la thuia, când pot face sacrificarea și aerarea gazonului, acum sau în ce luna? Pot aplica apoi îngrășămintelor? Dacă după topirea zăpeziîn am pete maro în gazon are o boala?

  • Scarificarea si aerarea gazonului se realizeaza primavara, in martie sau aprilie, cand umiditatea terenului permite. Se realizeaza deasemenea si toamna. Se recomanda ca fertilizarile sa se realizeze dupa ce plantele ies din repausul relativ in care sunt pe timpul iernii, cand functiile acestora se desfasoara cu intensitate normala si are loc absorbtia nutrientilor (de regula, cand plantele prezinta cresteri noi primavara). Fertilizarea gazonului se realizeaza dupa operatiunile de aerare si scarificare (regula se aplica si la gazon, cand pornesc noi cresteri). Aparitia de pete maro in gazon poate avea mai multe cauze: fertilizare in exces, ingheturi, boli. Va rugam sa postati cateva poze cat mai clare cu simptomele prezentate pe forumul nostru: http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/tratamente-recomandate-si-informatii-despre-plante-tehnice/gazon/ . Vom incerca sa venim in sprijinul dumneavoastra.

 • Marcu spune:

  Buna ziua!Am Si EU o intrebare,cand se tunde tuia Brabant?Acuna se poate?Multumesc!

 • albu spune:

  la Tuia Chamaecyparis, azi 01.03.2017 am observat la baza pomului ca frunzele sunt inegrite. acesti pomi i-am plantat in vara anulului 2016. Ce tratatment imi recomandati.

 • andreas spune:

  Salutare,

  Am plantat anul trecut pe 14 noiembrie 30 tuia,mai exact:
  -4 tuia comlumnaris la inaltimea de 2 M;
  -9 tuia columnaris la inaltimea de 1.5 m;
  -7 chiparosi albastri la inaltimea de 0,8-1 M;
  -7 orientalis biota la inaltimea de 1.5 M;
  -2 tuia la 1.5 M ,coronament rar su culoare verde-grizonat(nu imi amintesc denumirea lui). Distanta la care sunt plantati este de 0.5 m fata de gard si intre 0.8 m si 1.2 m intre ei.
  Le-am plantat conform indicatiilor primate de catre cei din pepiniera,si anume: plantat in sacul de iuta fara a administra ingrasamant si nici apa.(au spus ca iuta va putrezi iar apa nu este necesara deoarece ei sunt in repaus vegetative si solul este umed. Plantele s-au pastrat foarte bine ,prezentand culori vi.
  La sfarsitul lunii februarie,deodata, plantele se usuca,la atingere sunt rigide si unele frunze se desprind si cad.
  Am observant ca se ingalbenesc de la exterior ,de la varfuri.
  Cateva dintre ele s-au innegrit la baza. Citind comentariile anterioare,sambata 04.03.2017 am curatat plantele de frunzele brunificate,le-am scuturat,dar nu m-am atins de frunzele ingalbenite/culoare crem,si am aplicat tratament cu DITHANE M45 foliar (20 g la 10 litri de apa) si sare amara la radacina(50 ml la 10 litri de apa,udand aproximativ 2.5 tuia cu 10 litri de solutie).
  intentionez sa reiau tratamentul cu DITHANE M45 sambata urmatoare,la 7 zile distanta de primul tratament.
  Intrebare : pot aplica foliar si sare amara? Avand in vedere ca deja am aplicat-o la radacina?
  Trebuie sa tai si frunzele ingalbenite uscate(culoare crem)? isi mai revin la verdele de dinainte?
  Este ok ca i-am plantat in sacul de iuta?
  S-au inradacinat?Cum pot verifica daca s-au inradacinat?
  Multumesc
  unde va pot atasa ceva poze ?
  multumesc

 • Ramonika spune:

  Buna ziua mi sa uscat 3 tuia si nu știu ce sa fac sa nu-i afecteze si pe ceilalți. Va rog sami recomandați ceva 🙂 A-și mai dori sa va întreb dacă cumpăr 3 tuia la ghiveci si ai înlocuiesc este vreo problema când ai scot pe aia uscați? O zi plăcută ! aștept răspuns

 • costina spune:

  Buna ziua am cumparat 7 tuia si as dori sa i plantez dar nu stiu cum ,sa am sanse mai mari de prindere..! va multumesc

 • Vasile Neagu spune:

  Bună ziua, am plantat pe langă gardul proprietăţii mele, anul trecut, în toamnă, vreo 10 tuia. După ce a trecut iarna am observant că la fiecare promisor s-au înnegrit şi se scutură ramurile de la bază şi avansează în sus pe coronament. E afectat cam 20% din coronamentul fiecăruia. Funguran va stârpi boala? Vă mulţumesc.

 • Mity spune:

  Buna ziua! Vreau sa plantez tuia pentru gard viu pe o lungime de 250 m care sa inlocuiasca un gard de scandura si as dori putin ajutor calificat. Iata intrebarile mele:
  – ce dimensiuni trebuie sa aiba puietii la plantare?
  – la ce distanta se planteaza pentru a obtine un gard viu des? pe un rand sau pe doua?
  – care este tehnica de plantare?
  – ce ingrasamant este recomandat imediat dupa plantare si care ar fi metoda de aplicare a acestuia?
  – cat de des se uda dupa plantare?
  Multumesc de ajutor!

  • Ne scuzati pentru raspunsul intarziar. Se pot alege exemplare de orice inaltime dar avand in vedere ca doriti sa creati o delimitare prin acest gard viu, cred ca ar fi util sa aiba macar 120-130 cm inaltime. In acest caz se pot planta 2 arbusti pe metru liniar. Daca doriti plantare pe doua randuri, tineti cont ca plantarea sa se faca intercalat, astfel incat plantele de pe primul rand sa nu fie umbrite de cel de-al doilea rand sau invers (aici mai depinde si de orientarea randurilor fata de soare). Plantele umbrite cresc mai putin. La plantare se efectueaza gauri de aproximativ 40x40x40 cm, se asaza planta cu balotul de pamant, se rasfira radacinile iar dupa ce pamantul a fost pus inapoi, se taseaza bine. Se uda regulat, cu cantitati mari de apa in primele luni. Ca ingrasamant se poate utiliza Ingrasamant pentru arbusti ornamentali (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-arbusti-ornamentali.html), ce se aplica in doza de 20-40 de grame la metru patrat, prin incorporare in sol.

 • Ionut spune:

  Buna seara! Am stropit tuia cu sare amara, dupa c am facut tratamentul cu dithane. Mai este nevoie sa folosesc si un ingrasamnat?

 • mirica valentin spune:

  buna ziua. am plantat in urma cu 20 zile un gard viu din leylandii. nu ma pricep dar mi se pare ca nu prea le merge bine. aveti ceva sfaturi cu privire la mod de udare, ingrasamant etc. plantele au cam 1.80 h. multumesc.

 • Ionut spune:

  Dupa tratamentul cu dithane, tuia s au albit si a inceput sa le cada crengute mici, este ok? Si dupa i am stropit cu sare amara.

  • Daca arbustul prezenta deja simptome de boala este posibil ca acesta sa fie motivul caderii frunzelor si ramurilor. Ati respectat dozele de aplicare? La cat timp dupa aplicarea tratamentului cu Champ ati aplicat sare amara?

   • Ionut spune:

    Am respectat dota intocmai o lingura rasa la 10 l si sarea amara am dat o la 9 zile dupa tratament. La cat timp mai pot face o stropire cu sare amara?

    • Sarea amara se aplica de 2-3 ori in cursul perioadei de vegetatie (daca ati aplicat recent, nu mai este cazul sa aplicati o perioada). Daca arbustul prezinta portiuni uscate, se recomanda indepartarea acestora si eliminarea lor din zona arbustilor, urmat de aplicarea de tratamente la intervale de 7-10 zile cu fungicide precum Dithane (pe care deja l-ati aplicat) si Funguran (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html). Este posibil ca arbustii sa se usuce din cauza unei boli micotice, de aceea este necesara aplicarea de fungicide (plus indepartarea portiunilor afectate, posibile purtatoare ale ciupercii).

 • Cris Zaharia spune:

  Buna ziua! In urma cu 5 luni am plantat 6 bucati de tuia brabant(1.70cm ) care au avut o evolutie buna pana acum 3 saptamani cand partial ramuri mici cu frunze au inceput sa se ingalbeneasca si sa se usuce.Am descoperit si mici panze de paianjen pe ei , iar culoarea lor este prea ..galbena, ma gandesc ca normal era revina culoarea verde odata cu trecerea perioadei friguroase.In urma cu 2 saptamani le-am administrat 50gr de ingrasamant organo-mineral de la Floria / tuia si ii ud normal.Va rog sa ma ajutati in rezolvarea acestei probleme.Va multumesc anticipat!

 • Anda spune:

  Bună ziua! Pot folosi la tuia captan și sare amara lichida concomitent?

 • Luminita spune:

  Buna ziua- aș vrea să fac un gard viu pe o terasă lată de 1, 80 m pe această suprafață în partea stângă unde sunt lipită de un alt balcon aș vrea să fac un gard verde destul de înalt și nu am nici o imaginație în afară de tuia care n-ar fi rău că rămâne verde tot timpul însă nu știu cum să îi cumpăr în ghiveci sau să fac o cutie mare în așa fel încât să poată să crească cat mai înalți. Terasa este lungă de 5 m pe mine mă interesează să acopăr numai acea parte cu vecinii adică lateralul de 1 m 80.Se poate dezvolta pe un balcon, numai in ghiveci?
  Va multumesc

  • Inainte de efectuarea gardului viu pe acel balcon, ar fi recomandat sa tineti cont de greutatea pamantului si a plantelor si sa va asigurati de faptul ca aceasta nu va afecta rezistenta balconului. De asemenea, daca plantarea se face la ghiveci, acestea trebuie invelite iarna pentru a proteja radacinile. Tuia pot creste si la ghiveci insa daca doriti plante mai mari, este necesar sa le asigurati si un volum de substrat adecvat. Ca specie se poate utiliza tuia (diverse specii) sau Cupressocyparis x leylandii, specie ce prezinta o crestere destul de rapida. De asemenea, specii de chiparos (Chamaecyparis) se pot folosi in acest scop. Forsythia intermedia (Ploaie de aur) ofera o inflorire abundenta primavara si un foliaj frumos vara, suporta bine tunderile si se poate utiliza. O specie foarte frumoasa este Photinia x fraseri, a caror lastari tineri au culoarea rosie. Daca mergeti intr-o pepiniera, cu siguranta va veti putea inspira.

 • Japo spune:

  Buna ziua. Acum trei ani am plantat un gard de tuia. Locul unde i-am plantat sa lasat cu aproape 10cm. Pot taia crengile de la baza pomilor si astupa, nivela pamantul de la baza lor? Va multumesc.

 • Puiu spune:

  Buna ziua,
  Toamna trecuta am plantat 5 tuia.
  Acum in primavara, la cativa dintre ei, cateva ramuri mari au ingalbenit. Exista posibilitatea ca aceste ramuri sa-si revina. Ce ar trebui sa fac? Am si niste poze dar nu stiu unde sa le trimit.

  Multumesc,

 • liliana Bordeianu spune:

  Buna ziua. Am auzit ca la arbustii de tuia se poate turna 2 litri de bere ca ingrasamant. este adevarat?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Nu se poate preciza daca este benefic ori daunator. Aceste teorii au fost eliberate de persoane care au incercat prima oara si apoi a fost impresia ca arbustii arata mai bine. Vegetatia are nevoie de anumite elemente pentru o buna dezvoltare.
   Dar al doilea punct de vedere este ca: berea este fabricata din cereale. In princiu, nu are cu ce sa afecteze arbustii.

 • Cristina spune:

  Buna ziua,
  Am un tuia in gradina, plantat acum 2 ani. In aceasta primavara a inceput sa se usuce o jumatate din el, in plan vertical (acum este uscata toata partea dreapta de la varf la baza). Intentionez sa-i dau azi cu Champ, dupa ce o sa curat partea uscata.
  Va rog sa-mi spuneti daca repet tratamentul peste 5-7 zile tot cu Champ sau schimb fungicidul.
  O alta intrebare este daca pot sa dau azi cu Champ si la alti tuia smaragd, brabant sau brad argintiu Hoopsie care se afla in gradina, in scop preventiv ?
  Va multumesc

  • Ar fi recomandat sa indepartati toate portiunile afectate si sa scuturati bine arbustul de aceste resturi inainte de a aplica tratamentele. Aceste resturi se distrug prin ardere, fiind purtatoare ale ciupercii ce determina uscarea. Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) se poate alterna cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) la intervale de 7 zile. Daca ploua, se aplica tratamentul dupa ploaie, dupa ce frunzisul arbustului s-a zvantat. Se pot aplica 4 tratamente (2 cu Champ si 2 cu Dithane).
   Da, ar fi chiar recomandat ca tratamentele sa se aplice preventiv si la plantele neafectate.

   • Cristina spune:

    Multumesc pentru raspuns.
    Va rog sa-mi mai raspundeti la o intrebare.
    Acum 2 saptamani am stropit trandafirii (aprox 60 bucati) cu Aliette si Topsin, iar ieri i-am stropit cu Topsin, Bravo si Actara pentru ca la unii din ei incepusera sa se „stranga” si sa se usuce cateva varfuri ale ramurilor. Cand ar trebui sa-i stropesc din nou si cu ce anume ? Acum, trandafirii au foarte multi boboci si 2-3 dintre ei au inceput sa infloreasca deja.
    Multumesc inca o data pentru suport.

    • Sa fiti atenta la lastarii a caror varfuri s-au uscat ca nu cumva sa fi fost atacati de larve ale viespii sfredelitoare a trandafirului (Ardis brunniventris). Varful lastarului se usuca si daca desfaceti acel lastar in portiunea afectata se poate observa o larva. In acest caz, este recomandat sa taiati toate varfurile afectate, pana la partea sanatoasa si sa le ardeti.
     Ati aplicat foarte bine tratamentele. Ca tratamente preventive in urmatoarea perioada se pot aplica cele pentru protejarea plantelor impotriva fainarii, cum ar fi Systhane Plus (http://www.botanistii.ro/cig-systhane-plus-24-e.html) in doza de 2 ml la 10 litri apa si acaricide pentru protejarea impotriva acarienilor, precum Nissorun (http://www.botanistii.ro/nipponsoda-nissorun-10-wp.html) in doza de 5 grame la 10 litri apa.
     Tratamentele se aplica si in functie de simptomele prezentate de plante sau in functie de bolile sau daunatorii ce au fost prezenti in anul anterior.
     Pentru fertilizari foliare se poate utiliza Nutri Leaf, un ingrasamant ce contine macro si microelementele necesare (http://www.botanistii.ro/miller-ingrasamant-nutri-leaf-20-20-20-25-g.html).

     • Cristina spune:

      Multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs.
      In legatura cu fertilizarile foliare la trandafiri, acestea se fac „in paralel” cu cele radiculare sau le suplinesc pe acestea din urma ? Practic, daca fertilizez radicular trandafirul (la 14 zile), pot adauga si fertilizare foliara ?
      Toate cele bune !

     • De regula, fertilizarile foliare suplinesc fertilizarile radiculare atat in momente critice (prin aport imediat de macro si microelemente) cat si in restul perioadelor. Sunt perioade cand, din cauza temperaturilor foarte ridicate sau scazute, plantele sa nu-si poata absorbi eficient nutrientii din sol, de aceea fertilizarile foliare ajuta mult in aceste perioade.
      Succes!

 • Cristina spune:

  Multumesc mult !
  Toate cele bune si dvs. !

 • Bogdan spune:

  Buna ziua. Am cativa tuja smaragd la care au inceput sa se usuce varfurile ramurilor. Sunt plantati din toamna trecuta.
  Pot folosi fungicid TOPSIN 70wdg pentru stropire? Daca da, cum il prepar? il pot imprastia pe planta cu ajutorul unei pompite de la detergent de geamuri?
  Multumesc

 • Mity spune:

  Buna ziua!
  Saptamana trecuta am plantat 1200 bucati de tuia de cca 20-25 cm pentru realizarea unui gard viu. M-ar interesa ce tratamente se pot aplica si cand si daca poate fi aplicata foliar sare amara (dozarea am vazut-o , 500-750 ml la 10 l de apa, dar nu stiu ce cantitate de solutie trebuie aplicata pe m2).
  Multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Nu exista un volum fix de solutie. Depinde de marimea arbustilor. Ideal este ca toata partea foliara a arbustilor de fie acoperita cu solutia de ingrasamant. Preventiv se poate aplica si un fungicid cum ar fi Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html).

   • Mity spune:

    Multumesc de ajutor!
    La ce interval de timp dupa aplicarea sari amare se poate aplica si Dithane? Dupa cate zile se poate aplica a doua oara? Doza folosita e cea indicata pentru pomii fructiferi sau cea indicata pentru silvicultura?

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Se poate aplica fungicidul la o perioada de 2 zile. Tratamentul cu fungicid se poate repeta dupa 7 zile.
     Sarea Amara se aplica in doza de 750 ml dizolvati in 10 litri apa.

 • Sergiu spune:

  Stie cineva de unde pot cumpara niste ghivece inalte si conice cum sunt folosite in pepinierele de rasinoase/conifere?

  Multumesc.

 • Ionut spune:

  Buna ziua. Am aplicat sarea amara prin stropire la inceputul lunii aprilie. Cand mai pot aplica avand in vedere ploile care au fost? Si am cumparat si ingrasamantul pt conifere. Acesta cum se utilizeaza si la c intervale. Pe el scrie o lingura la tulpina de 3 ori intr un an dar nu scrie intervalul. Am respectat toate indicatile dv si am obs o inbunatatire.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Sarea amara se poate aplica sub forma de 3-4 tratamente pe sezon. De exemplu, prima oara in luna aprile, apoi in iunie, iulie si august. La fel se poate aplica la radacina si ingrasamantul pentru conifere.

  • Florin spune:

   Buna ziua,
   Am o planta de tuia care a inceput sa se usuce, frnzele stau in totalitate palite, vestede. Ar putea fi ceva la rdacina!

   • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

    Depinde de ingirjire. Mai sunt alti arbusti in apropierea acestuia? De cat timp sunt plantati? S-au administrat ingrasaminte? La ce perioada este udat?

 • Stefan spune:

  Buna ziua,
  Am plantat 50 de tuia acum 3 saptamani. Acum o saptamana am tuns gazonul si iarba rezultata am presarat-o in jurul arborilor de tuia plantati pentru a nu creste si alte buruieni. De asemenea am montat furtun de udare cu picatura pe toata lungimea gardului plantat cu tuia. Am procedat corect? Mai ales in ceea ce priveste iarba? Cat de des trebuie udati arborii ? Cum se face tratamentul cu sare amara si unde se poate gasi produsul ? Mai este nevoie de alt tratament in perioada imediat dupa plantare?
  Multumesc!

  • Materialul rezultat in urma tunderii gazonului se poate imprastia in jurul arbustilor insa nu in cantitate mare (in acest caz, firele putrezesc si creaza mediu propice pentru anumite boli fungice, blocheaza respiratia la nivelul radacinilor etc.). Cel mai bine ar fi ca iarba rezultata sa fie compostata si ulterior administrat compostul ca ingrasamant la orice plante. Avand in vedere ca abia ati plantat arbustii, ati procedat foarte bine prin montarea unui sistem de irigare prin picurare. In primul an de la plantare, pentru a asigura o buna inradacinare, arbustii au nevoie de o cantitate destul de mare de apa. Bineinteles, aceasta cantitate depinde mult de factorii de mediu (temperatura, curenti de aer, precipitatii etc.). Practic, arbustilor trebuie sa le fie asigurat un sol permanent reavan (dar apa sa nu balteasca), cu un bun drenaj. Pentru a favoriza dezvoltarea radacinilor se poate administra un ingrasamant pentru arbori si arbusti (http://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-arbori-si-arbusti-1-litru.html) ce se utilizeaza in doza de 1 capac ingrasamant intr-un litru de apa. Se administreaza 5-10 litri de solutie (apa+ingrasamant) la fiecare arbust, in functie de marimea acestuia. Tratamentul se repeta dupa 6-8 saptamani.
   Sarea amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html) este un ingrasamant destinat combaterii insuficientei de magneziu la arborii si arbustii coniferi. Deocamdata arbustii au nevoie de o perioada de acomodare si de prindere iar aplicarea sarii amare nu este necesara. Mentineti sub supraveghere arbustii iar in cazul aparitiei de ramuri uscate, acestea se indeparteaza si se aplica un tratament cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html).

   • Stefan spune:

    Multumesc pentru sfaturi. Ramuri uscate nu au aparut dar se pare ca din exterior spre interior unii arbusti au inceput sa rugineasca. Sa le aplic un tratament cu Champ? Si cum se aplica tratamentul? la radacina sau pulverizat pe toata suprafata arbustului. Ingrasamantul tocmai l-am comandat si il voi aplica curand. Multumesc!

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Desigur, se poate aplica fungicidul Champ. Un plic de 30 grame se dizolva in 1o litri apa, iar solutia se pulverizeaza pe arbusti, astfel incat solutia sa intre in contact cu fiecate parte a arbustilor.

 • ionut spune:

  buna ziua. am observat ca unul din tuia e plin de niste gandacei care aduce putin cu paienjenii. cum pot scapa de ei? multumesc

 • carmen spune:

  Buna ziua !
  Am sapte Chamaecyparis de 10 ani, foarte inalti. Am observat ca incep sa se usuce din interior, spre exterior. Unul dintre ei este foarte afectat si ca ceilalti il urmeaza.
  Eu locuiesc de aproximativ un an aici, insa vecinul sustine ca anii anteriori nu s-a mai intamplat acest lucru cu ei.
  Va rog sa-mi recomandati o firma care se poate deplasa, in vederea unei diagnoze si a unui eventual tratament. In Popesti-Leordeni, Ilfov sunt coniferele cu problema.
  Va multumesc !

 • Emil spune:

  buna ziua, am aprox 50 tuia de 1,5 m, ce ingrasamant sa folosesc pentru crestere? Multumesc

 • Dana spune:

  Buna ziua,
  Am cca 30 de tuia pe care i-am tratat in aceasta primvara cu Champ, Funguran si Dithane la intervale de 7-14 zile. Am efectuat 4 astfel de tratamente. Este necesar sa mai fac tratamente? Arbustii mai au frunze brunificate. Am pus si ingrasamant la tulpina si am curatat pe cate posibil arbustii. Multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Daca tratamentele s-au efectuat corect, atunci se pot rari tratamentele. Se pot aplica doar preventiv, la interval de o luna. Daca nu s-au mai extins, inseamna ca tratamentul si-a facut efectul.

   • Mihai Cofaru spune:

    Buna seara , am si eu 8 tuia , crecutepeste 5 m inaltime , cu urmatoarele probleme , la baza arbustului se ususca din interior in exterior , iar sus spre varf am vazut niste bobite de culoare alb-verzui in varful frunzelor , nu stiu cum sa pun poza pe forum sa o vedeti

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

     Acele „bobite” reprezinta fructul arbustilor de tuia. La fel cum bradul are ca fruct un con, la fel are si tuia.

 • Mity spune:

  Buna ziua! Imi puteti recomanda un erbicid care sa nu afecteze gardul viu de tuia?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Din pacate nu exista un erbicid omologat si selectiv pentru tuia. Dar in jurul arbustilor doriti sa eliminati toate buruienile? Sau mai este plantat si gazon?

 • liviu spune:

  buna sera,

  Am cumparat un brad acum 5 ani dar la 2 ani dupa plantare s-a uscat. Acum trei ani am cumparat alt brad si l-am plantat in acelasi loc. Doi ani s-a dezvoltat frumos , a crescut dar acum vad ca a inceput sa aiba aceleasi simpome de uscare ca primul brad.

  Adica i se usuca frunzele (acele) incepand cu crengutele dinspre tulpina spre exterior .

  Ce se intampla ? Nu vreu sa se usuce si al doilea brad. Cu ce sa ii dau?

  multumesc, astept urgent raspuns

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Depinde de conditiile oferite. Unde este plantat? La ce perioada este udat si cum? Ati administrat ingrasaminte?

   • liviu spune:

    Este plantat intr-o zona cu pamant normal , la 2 metri de el am 3 tuia la care le merge bine , nu sunt probleme . Zona nu permite sa balteasca apa. Il ud vara de 1-2 ori pe saptamana . i-am administrat si ingrasaminte pentru conifere care l-au ajutat .
    Si-a dezvoltat muguri si crengute noi in fiecare an , dar anul acesta a inceput sa i
    se usuce acele si crengutele si sa-i cada de la interior la exterior. Cu ce sa ii dau?

    multumesc

 • Rares spune:

  Buna ziua,

  pe lateralul gardurilor in interiorul curtii am plantat tuia iar acum sunt plini de buruieni.
  Exista un erbicit pentru a erbicida si a distruge aceasta „iarba” fara a afecta tuia?

  Multumesc anticipat

 • Mihaela spune:

  Buna ziua, Ce copaci se pot planta printre tuia astfel incat sa nu ii afecteze ? Vreau sa creez in gradina mai multa intimitate.

 • Floriana Filip spune:

  Bună ziua, am primit doi pui de tuia ,fiecare în ghiveciul său. Pământul este f afânat şi practic nu reţine apa atunci când îi ud. Ar trebui să-i mut în pământ? adică în ghivece mai mari cu pământ. Nu am o grădină ci o terasă. Unul dintre ei are o suferinţă şi i s-au uscat două crenguţe.
  Vă mulţumesc pentru sfat

 • Cristian spune:

  Buna ziua. V-as ruga frumos sa ma ajutati cu un sfat.

  Am un gard viu format din vreo 50 buc tuia. Varsta lor este de approx 7 ani. Pana acum nu am avut probleme insa anul trecut am observat ca frunzele incep sa se faca maronii pe unele plante ceea ce m-a ingrijorat. Anul acesta, incepand din Mai-Iunie vreo 10 buc au inceput sa se usuce insa de la varf in jos, treptat.
  Ce as putea face sa ii salvez? Imi pare rau dupa ei pt ca am investit mult timp ca sa creasca si m-am ocupat cu grija sa nu duca lipsa de apa si ingrasamant.
  Ceea ce mi-a scapat a fost fertilizarea cu sare amara in aceasta primavara. Insa am facut-o acum, de vreo 2 sapt.
  Daca e ok v-as atasa niste poze in urmatorul email.
  Multumesc mult pt sfat. Cu stima.

 • Ela spune:

  Buna ziua,
  Am 10 tuya plantati in ghivece.Pe timpul iernii ii pot lasa afara,sau trebuie sa-i pun intr-un spatiu inchis?
  Multumesc frumos!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Plantele de tuia plantate in ghiveche sunt sensibile la temperaturile scazute din timpul iernii. Din acest motiv este recomandat ca acestea sa fie protejate cu ajutorul unei folii de polietilena.

 • Ana spune:

  Buna ziua,
  In primavara acestui an, am plantat 3 pomi tuia.
  Cel din mijloc este un superb, ceilalti doi s au uscat complet acum in vara, incepand de jos, de la radacina.
  Ce trebuie facut de acum incolo?
  Trebuie sa i scot din radacina si sa i arunc sau se mai refac la primavara?
  Multumesc mult pt raspuns

  • Ela Botanista | Ajutor in Gradina spune:

   In acest caz, arbustii se scot cu tot cu radacina si se planteaza altii, in toamna sau primavara devreme.

 • Adriana Soare spune:

  Buna seara,
  Am cumparat cativa tuia de la un magazin de bricolaj, pe care i-am plantat pentru un gard viu, saptamana trecuta. Au in medie 60 cm. Sunt frumosi, dar cativa par a li se ingalbeni frunzele de la exterior. In interior sunt f verzi. Au foat udati regulat zilnic. Am cumparat de la Dvs cateva substante fungicide, recomandate pe site. Va rog sa imi spuneti daca pot deja sa le aplic sau sa mai astept sa observ daca pomii s-au prins.
  Multumesc, astept raspuns

  • Ela Botanista | Ajutor in Gradina spune:

   Ingalbenirea frunzelor in acest moment poate fi din motive de transplantare/stres, mai degraba decat prezenta unor boli fungice. Daca plantarea a fost facuta corect, se poate administra radicular un ingrasamant pentru inradacinare (http://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-arbori-si-arbusti-1-litru.html) iar foliar Amalgerol (http://www.botanistii.ro/amalgerol-100-ml.html). Atentie la cantitatea de apa administrata in aceasta perioada! Temperaturile au scazut si plantele lemnoase se pregatesc de intrarea in repaus si nu mai necesita atat de multa apa, mai ales ca apa nu se mai evapora atat de repede din sol. Administrati apa cand considerati ca chiar este necesar pentru a nu risca sa inundati planta.
   Daca doriti aplicarea unui tratament fungic, ideal ar fi ca acesta sa fie aplicat dupa prinderea plantelor. In primavara, dupa pornirea in vegetatie se poate aplica un tratament.

 • barbara spune:

  Buna ziua,
  Eu cred ca tot ce vine din magazine e contaminat cu ceva. Anul trecut (noiembrie) am cumparat de la Hornbach 3 Juniperul Blue Arrow si in primavara erau maro in partea inferioara, unul dintre ei, aproape complet. Am curatat tot (conform sfaturilor de aici) si am stropit la saptamana cu tot ce am gasit din lista de fungicide, rulandu-le. Din februarie pana in iunie….. dimpreuna cu brazii. In final am salvat brazii si 2 sageti.
  Anul acesta am mers sa mai iau o sageata, s-o inlocuiesc ce cea pierduta, si am constatat ca majoritatea celor din magazin aveau la baza crengute maronite. Deci verificati atent plantele la achizitie si luati-le pe cele cu cele mai mici daune (sau deloc). Si oricum, ar trebui stropite.
  Multumesc pt sfaturi.

 • Pandele cornelia spune:

  Bună ziua,am plantat în primăvara 10 smaragd la 1,5 .Au incerut sa se usuce a interior.Toți. Ce pot ?Mulțumesc anticipat.

 • Ela spune:

  Buna ziua,
  As vrea sa stiu, daca pot pune ingrasamant NPK 16 16 16, la tuya si gazon.
  Multumesc!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Desigur, se poate aplica, insa nu in aceasta perioada. Cel mai indicat este sa se aplica in primavara, la reluarea vegetatiei.

 • Maia spune:

  Buna ziua, am plantat in luna octombrie anul acesta mai mult de 20 plante laylandi. Au 1.20-1.50 înălțime, sunt aduși de la pepiniera și plantați in pamant, scopul este sa formeze un gard viu. La exterior frunzulițele au culoare gălbuie. Au fost udați cam o data la o sapatamana, însă de câteva zile a plouat foarte mult și umezeala e foarte mare. Am citit ca umezeala mare nu le face bine, se poate face ceva in acest sens? Ma puteți sfătui cum sa ii îngrijesc preventiv sa fie sănătoși?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   In primul rand, umezeala excesiva este mai pagubitoare decat lipsa apei. Daca au fost plantati in octombrie, trebuiau udati o singura data, in momentul plantarii. Acum este destul de tarziu pentru a se mai reduce umiditatea solului. In primavara se vor monitoriza atent arbustii pentru a observa stadiul in care se afla.

 • dorub spune:

  Buna ziua. Am 15 tuia smaragd de circa 3 ani. In acest timp i-am fertilizat, stropit, etc. In aceasta vara le-am aplicat Champ si Dithane la 7 zile iar ca ingrasamant Sare amara (3 aplicari cu vermorelul – 700 ml la 10 litri de apa) la interval de 50 zile. De circa 1 luna vad ca din mijloc incep sa apara (la toti) ramuri uscate de la baza pana la varf. Este vreo boala a lor ori asa e normal toamna?

Adauga un comentariu

*