Sansevieria, informatii si sfaturi de ingrijire

sansevieria-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Sansevieria este un gen care cuprinde plante suculente din familia agavelor, originare din Kenya, Madagascar, Angola si Namibia. Cuprinde aproximativ 70 specii de plante cu frunze lanceolate, verzi, plate sau cilindrice, sub forma de rozeta stransa, cu crestere mai mult sau mai putin verticala. Plantele adulte formeaza primavara flori albe, mici de 0,5-1 cm, dispuse in spice. In ghiveci poate creste pana la inaltimea de 1,2 m in 10 ani si are o longevitate de cateva decenii.  

Specii si varietati

Dintre cele 70 specii ale acestui gen, cele mai intalnite sunt:

Sansevieria trifasciata are frunzele lungi, plate, ascutite, de culoare verde inchis, cu dungi transversale gri-argintii. Prezinta mai multe varietati: Laurentii, cu marginea galbena; Twist, cu frunze rasucite; Golden Hahnii, cu frunzele departate, are crestere pitica.

Sansevieria cylindrica prezinta frunze lungi, cilindrice, infasurate, ce cresc vertical.

Sansevieria grandis se deosebeste prin frunzele sale foarte late. 

Sansevieria – Conditii de mediu

Lumina. Sansevieria prefera locurile luminoase, de aceea se recomanda pozitionarea langa o fereastra, ferita insa de razele directe ale soarelui.

Temperatura. Suporta temperaturi variate, cuprinse intre 12-20ºC, pana la 25ºC. La temperaturi mai scazute, cresterea este oprita.

Umiditatea aerului. Nu are cerinte specifice fata de umiditatea atmosferica, de aceea nu necesita pulverizare cu apa. Este indicata, insa, stergerea de praf a frunzelor cu o laveta umeda. 

Substrat. Substratul trebuie sa permita un drenaj bun al apei. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Sansevieria

Udare. Se adauga apa moderat, se recomanda o data la doua saptamani in perioada de crestere si lunar in perioada iernii, insa intervalul de timp poate sa difere in functie de conditiile de mediu. Suporta mai usor lipsa apei decat excesul, care poate cauza putrezirea frunzelor la baza. 

Fertilizare. In perioada mai-septembrie, se poate administra un ingrasamant special pentru cactee si plante grase, iarna, se opreste fertilizarea.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Puteti muta planta intr-un ghiveci mai mare o data la 2-4 ani. Are radacini groase, puternice, care pot sparge ghiveciul daca acesta devine neincapator. 

Inmultire. Sansevieria se poate inmulti prin separarea tufei sau prin butasirea fragmentelor de frunze. Butasii trebuie sa aiba o lungime de 7-10 cm. Inainte de plantare, acestia se pastreaza 1-2 zile pentru cicatrizarea taieturilor. Butasii se introduc intr-un substrat alcatuit din turba si nisip, la 2-3 cm adancime, in pozitie verticala. Inradacinarea are loc la o temperatura optima de 25ºC si dureaza 2 luni. Trebuie asigurata o aerisire optima pentru a preveni putrezirea plantutelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Pot aparea paduchii lanosi, ce se combat aplicand tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus: 

  • Este o planta care se dezvolta foarte bine in interior.
  • Are nevoie de un ghiveci incapator datorita rizomilor voluminosi.
  • Pentru imbunatatirea drenajului se poate aseza la bazal vasului un strat fin de pietris.
  • Plantele obtinute prin butasire nu prezinta margini galbene.  
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile