Salcia, informatii si sfaturi de ingrijire

salcia-sfaturi-ingrijire

Salcia este o planta ce face parte din genul Salix, acesta cuprinde aproximativ 400 de specii de arbori si arbusti foiosi, originari din zonele temperate si reci ale Emisferei Nordice. Inaltimea lor difera in functie de specie, de la 6 cm (Salix herbacea), pana la 30-40 m (Salix alba, Salix babylonica).

Prezinta o scoarta subtire, flexibila, incarcata de seva ce contine un procent ridicat de acid salicilic. Radacinile sunt stolonifere, rezistente, acestea pornesc foarte usor din partile aeriene ale plantelor in conditii de umiditate ridicata, de accea salciile sunt foarte usor de inmultit. In general, frunzele au forma alungita si marginea serata, sunt simple, langeolate, cu petiolul scurt si doua stipele scurte, rotunjite. Mugurii au dispunere laterala, in general sunt protejati de o membrana tare. Florile sunt dioice, apar si se dezvolta inaintea frunzelor, au un aspect pufos, de aceea mai sunt denumite “matisori”. Dintre cele 400 de specii de salcii, unele au valoare decorativa, altele sunt folosite cu scop medicinal, la fabricarea de medicamente, mai sunt utilizate in industria energetica, in industria de prelucrare a lemnului etc.

Specii si cultivaruri

Salix alba (salcia alba)

Specia este originara din Europa si Asia Centrala si de Vest, are o crestere rapida si poate ajunge pana la 30 m inaltime, cu un trunchi de aproximativ 1 m in diametru. Denumirea speciei provine de la culoarea albicioasa a suprafetei inferioara a frunzelor. Prezina o coroana neregulata, in general inclinata si lastari de culoare gri sau verde. Scoarta este gri-maronie, puternic fisurata, mai ales la exemplarele mature. Frunzele sunt acoperite de perisori, albi, fini, care le confera o culoare verde-pal. Florile dioice au forma caracteristica genului. 

Cultivaruri: ‘Caerulea’, cu frunzele lucioase, lipsite de perisori, albastrui pe suprafata inferioara, ‘Vitellina’, utilizata in rachitarii si ‘Splendens’, cu frunzele argintii, intalnita in zonele montane si de deal.

salcia-alba-plantare

Salix babylonica (salcia plangatoare)

Este o specie de salcie originara din nordul Chinei, raspandita de milenii intregi in vestul Asiei si Europa. Are o crestere rapida si poate ajunge pana la 25 m inaltime. Caracterul deosebit este dat de ramurile cu crestere pendulara. Lastarii au culoare galben-maronie, iar mugurii sunt mici. Frunzele si florile au caracteristicile asemanatoare genului. 

Cultivaruri: ‘Babylon’, cu ramurile aplecate caracteristic speciei si ‘Crispa’, cu frunzele spiralate. 

salcia-plangatoare-ingrijire

Salix matsudana (salcia japoneza)

Aceasta specie este originara din partea de nord-est a Chinei si are o durata de viata scurta. Poate creste pana la 13 m inaltime si are frunzisul si florile caracteristice genului. 

Cultivaruri: ‘Tortuosa’ se deosebeste prin ramurile cu crestere spiralata, din acest motiv mai este intalnita ca bonsai sau in aranjamentele florale. 

salcia-japoneza-ingrijire

Salix caprea (salcia capreasca)

Este o specie de salcie originara din Europa si Asia Centrala si de Vest, cu forma de crestere arbustiva, ce poate ajunge pana la o inaltime de 10 m. Prezinta frunze cu latimea mai mare decat la celelalte specii, iar florile dioice apar primavara devreme, inainte de aparitia frunzelor. 

Cultivaruri: ‘Kilmarnock’, prezinta lujeri rigizi si pendulari.

salcia-capreasca-cultivare

Conditii de mediu – Salcia

Lumina. In general, toate speciile de salcie prefera atat locurile insorite, cu lumina directa, cat si locurile partial umbrite. Totusi, pentru o crestere optima, acestea au nevoie de cel putin 4 ore de soare direct pe zi. 

Temperatura. Majoritatea speciilor de salcie se preteaza cu succes in climatul tarii noastre si sunt rezistente la ger si seceta, exceptie facand salcia plangatoare, care poate fi afectata de ingheturile tarzii de primavara. 

Sol. In general, salciile nu au cerinte mari fata de sol. Acestea se dezvolta usor in soluri luto-argiloase, luto-nisipoase, acide, dar si alcaline, bine drenate sau compacte. Prefera zonele in care solul este umed.

Ingrijire

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. Pentru mentinerea formei dorite, se efectueaza taieri de intretinere anual, in perioada de repaus vegetativ. In general, salciile au ramuri sensibile, care se pot rupe usor sub actiunea factorilor de mediu sau a greutatii coroanei. Taierile favorizeaza dezvoltarea unor ramurilor rigide si a unei structuri rezistente. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Salciile pot fi inmultite prin butasire sau prin altoire. 

  • Pentru butasire se taie butasi de ramuri semilignificate, lungi de aproximativ 20 cm, primavara devreme. Acestia pot fi pusi la inradacinat intr-un vas cu apa, ce trebuie schimbata periodic pentru a impiedica dezvoltarea fungilor. Dupa formarea radacinilor, butasii se planteaza in pamant, in gropi de 25 cm adancime. Se uda periodic pentru a impiedica uscarea solului.
  • Butasirea poate fi efectuata si direct in solul fertil – in cazul acesta, butasii sunt infipti in sol („plantati”) imediat dupa ce sunt confectionati.
  • Salix alba si Salix caprea pot fi inmultite prin altoire pe portaltoi de Salix viminalis (rachita). 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan. Dupa plantare, este indicata si aplicarea unui ingrasamant ce stimuleaza inradacinarea.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Speciile de salcie sunt susceptibile la atacul afidelor si gandacului rosu al plopului si salciei. 

Bolile care pot aparea la salcie sunt rugina (Puccinia spp.) si cancerul deschis al pomilor (Nectria coryli) si arborilor. Rugina se manifesta prin aparitia punctelor de culoare galbena-portocalie, iesite in relief, pe frunze, insa atacul nu este unul semnificativ. Cancerul deschis al ramurilor provoaca ulceratii pe scoarta pomului, iar tesutul se scufunda, determinand moartea ramurii.  

In plus: 

  • Salciile suporta foarte bine mediile urbane.
  • Comparativ cu alti arbori ornamentali, salciile nu au o longevitate foarte mare.
  • Speciile cu port inalt pot dezvolta radacini puternice, de aceea se planteaza la distanta fata de fundatii, garduri etc.
  • Butasii de Salix caprea inradacineaza mai greu decat in cazul celorlalte specii. 
  • Salciile sunt arbori ce previn eroziunea solului.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile