banner_platan

Platanus hybrida (Platanul)

platanulPlatanusPlatanus occidentalisfructe

Descriere: Este un arbore inalt, cu trunchiul puternic si coronamentul larg, iar scoarta se exfoliaza in placi mari.

Frunzele sunt palmat lobate, de cazatoare, de 13-26 cm lungime. Are 3-5 lobi, dintati, cu petiol lung si paros.
Florile apar odata cu infrunzirea, florile femele sunt grupate si atarna de un petiol. Lujerii sunt de culoare brun-verzui si fara perisori.

Fructul este de tip pluriachena, de 2.5 cm lungime, care atarna de o codita.

Conditii de crestere: Este o seceta rezistenta la ger si seceta. Prefera solurile revene si profunde, bogate in humus, afanate. Este o specie ce prefera locurile insorite.

Inmultire: Se inmulteste prin seminte, semanate primavara si prin butasire. Este sensibil la fainare si la omizile paroase.

6 Comentarii:

 • ordeianu adela spune:

  Semintele din fruct se seamana primavara sau toamna ?Cum se seamana in ghivece ? alte informatii cu care ne puteti sta la dispozitie , va rugam
  adresa de e-mail : ordeianu_company@yahoo.com . Platanul este indicat in zone cu vant ?

  va multumi anticipat ?

  • Semintele de platan se recomanda sa se semene primavara, dupa trecerea pericolului de inghet, direct in pamant sau chiar in ghivece. Fructele platanului sunt de tip pluriachena, care contin in interiorul lor 2 sau mai multe seminte. Pentru semanat in ghivece se recomanda ca semintele sa le desfaceti din invelisul protector si sa se semanati in pamant in primii 5-10 cm ai solului.
   Platanul este o specie care rezista foarte bine la seceta si la ger, prefera solurile afanate, fertile, bogate in humus. Se preteaza pentru zonele forestiere din zonele de lunca si este o specie rezistenta la poluarea atmosferica, insa nu suporta zone cu vant foarte puternic.

 • Mihai spune:

  Cînd se string semințele?

 • Eugen spune:

  are radacina pivotanta? este bine sa fie pus la 2 m de casa?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Paltanul nu are radacina pivotanta. Va fi necesar sa il plantati la o distanta mai mare de casa, altfel va afecta fundatia.

Adauga un comentariu

*