Monstera, informatii si sfaturi de ingrijire

monstera

Genul Monstera face parte din familia Araceae si cuprinde aproximativ 50 de specii, originare din diferite regiuni ale Americii, dintre acestea cea mai cunoscuta este Monstera deliciosa

In tara noastra, Monstera deliciosa este intalnita ca planta de apartament, se mentine in stare de vegetatie tot anul si decoreaza prin frunzele foarte mari, de culoare verde-inchis, care pot ajunge pana la 90 cm lungime. Acestea sunt usor cordiforme, decupate pe margini si prezinta perforatii in interior. 

Formeaza o inflorescenta sub forma unui spadix, fructele sunt comestibile, asemanatoare la gust cu ananasul, iar ca forma boabelor de porumb. Ca planta de apartament, infloreste destul de rar.

Cele mai intalnite specii si varietati de Monstera

  • M. deliciosa (cea mai intalnita);
  • M. adansonii (este cunoscuta si sub denumirea de planta de branza elvetiana, datorita frunzelor mari, in forma de inima, care dezvolta orificii pe masura ce planta creste);
  • M. borsigiana (dimensiunea frunzelor este mai redusa decat la specia Monstera deliciosa);
  • M. siltepecana (frunzele sale sunt de culoare verde-argintiu, alungite);
  • M. dubia (prezinta frunze mici, cordiforme);
  • M. obliqua (are frunzele foarte subtiri cu multe orificii/fenestratii, varietate extrem de rara)
  • M. pinnatipartita (fenestratiile acesteia sunt adanci, frunzele au un colorit verde inchis);
  • M. standleyana (frunzele sunt de forma ovala, sunt verzi lucioase si prezinta variegatii albe, crem sau galben pal);
  • M. lechleriana (prezinta frunze de dimensiuni mai mari decat la specia Monstera adansonii si orificii in centrul frunzelor);
  • Monstera ‘Thai Constellation (varietate rara, frunzele sale prezinta variegatii de culoare alb, crem si galben pe fruzele fenestrate);
  • Monstera ‘Albo-Variegata’ (este o varietate destul de rara, impresioneaza prin frunzele variegate cu alb);
  • Monstera ‘Aurea-Variegata(aceasta varietate decoreaza prin frunzele sale variegate cu galben);
  • M. Esqueleto (este mai putin cunoscuta, are frunze foarte mari fenestrate);
  • Monstera ‘Peru (frunzele sale sunt texturate si au o culoare verde inchis).
monstera

Monstera – Conditii de mediu

Lumina. Are o dezvoltare spectaculoasa daca este pozitionata intr-o zona luminoasa, tolereaza si spatiile mai putin luminoase, insa cresterile vor fi mai reduse.

Temperatura. Fiind o planta din zonele tropicale, prefera temperaturile mai ridicate, de aproximativ 20℃. Temperaturile sub 10℃ pot afecta cresterea si dezvoltarea plantei.

Umiditate. Specia nu este pretentioasa fata de umiditatea atmosferica, insa pulverizarea frunzelor o data pe saptamana poate fi benefica dezvoltarii plantei. In substrat, se recomanda ca umiditatea sa fie mai ridicata in perioada de primavara-vara. 

Substrat. Este indicat ca substratul sa fie fertil si sa aiba o capacitate foarte buna de drenare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Monstera

 Udarea se face abundent in perioada de crestere activa (primavara-vara), totusi substratul trebuie lasat sa se usuce la suprafata intre doua udari. Substratul trebuie sa se mentina umed, insa nu sa balteasca apa. In perioada rece, Monstera se va uda moderat, la intervale mai mari de timp. 

Se fertilizeaza in perioada de crestere activa (primavara-vara) cu un ingrasamant special pentru plantele decorative prin frunze. In perioada rece, fertilizarea se stopeaza.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea se face primavara, doar atunci cand este nevoie, adica atunci cand radacinile au ocupat intregul volum al ghiveciului (la 4-6 ani). Anual, primavara, este indicata inlocuirea pamantului de la suprafata ghiveciului cu unul proaspat.

Inmultire. Se inmulteste prin butasi de varf si fragmente de tulpina. Inradacinarea se face intr-un substrat solid. O alta metoda de inmultire este prin marcotaj aerian.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Cei mai frecventi daunatori sunt paduchii lanosi si acarienii. Aparitia bolilor poate fi determinata de conditiile de crestere necorespunzatoare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Excesul de umiditate la nivelul substratului poate duce la putrezirea radacinilor. 
  • Se recomanda pulverizarea frunzelor o data pe saptamana sau stergerea acestora cu o laveta umeda.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile