Magnolia, informatii si sfaturi de ingrijire

magnolia-ingrijire-sfaturi

Magnolia (Magnolia spp.) – este un arbore sau arbust care face parte din genul Magnolia, acesta cuprinzand aproximativ 225 de specii de arbori si arbusti cu o mare valoare ornamentala. Magnolia este originara din Asia de Est si din Himalaya, precum si din Estul Americii de Nord si America Centrala.

In functie de specie, Magnolia poate fi vesnic verde, semiverde sau cu frunze caduce (cazatoare). Unele specii sunt plante arbustive, avand mai multe tulpini, in timp ce altele se intalnesc sub forma de arbori inalti, de dimensiuni mari. Frunzele sunt alterne, cu margini netede. Florile sunt somptuoase si pot avea diverse forme (cupa, stea) si culori (albe, crem, roz, magenta, galbene), majoritatea fiind placut parfumate.

Magnolia – Specii si varietati

  • Magnolia x soulangeana – este un arbore mic, cu inaltimea de pana la 7- 7,5 m, adesea creste multitulpinal. Frunzele sunt de marime mijlocie, pe partea inferioara fiind pubescente. Decoreaza prin florile mari, erecte, campanulate, albe cu baza petalelor roz-violacee;
  • Magnolia acuminata – in tara noastra se comporta ca un arbore de talia a II-a. Ajunge pana la 15 m in inaltime, prezinta port piramidal si o tulpina dreapta. Lujerii tineri au culoare rosu-brun. Frunzele sunt mari, eliptic-obovate, de culoare verde inchis pe fata si o nuanta mai palida pe partea opusa. Florile sunt verzi-galbui, apar dupa infrunzire, in luna mai si sunt mai putin decorative comparativ cu celelalte specii;
  • Magnolia denudata – prezinta o talie redusa si coroana larga. Frunzele sunt eliptic-obovate. Florile apar in aprilie-mai, inaintea frunzelor, sunt mari, albe si placut parfumate;
  • Magnolia obovata – in tara noastra creste sub forma de arbustoid. Frunzele sunt mari, pubescente pe partea inferioara. Florile au forma de cupa, sunt mari, albe, parfumate, au filamentele staminale rosii si anterele galbene. Infloreste in luna iunie;
  • Magnolia stellata – specie arbustiva, cu coroana larg-rotunjita. Fruzele sunt mici, obovate. Florile sunt duble, mici, albe, parfumate. Infloreste abundent in martie-aprilie;
  • Magnolia liliiflora – creste sub forma de arbust. Frunzele sunt ovale, lucioase, de culoare verde inchis, iar fata inferioara este pubescenta. Florile sunt mari, campanulate, erecte, sunt purpurii in exterior si alb crem in interior. Infloreste in luna mai-iunie.
  • Magnolia kobus – creste sub forma unui arbore de talia a III-a, prezinta o coroana bogata, larg piramidala. Frunzele sunt obovate, toamna devin aramii-roscate. Infloreste abundent inainte de infrunzire. Florile sunt albe, mari, uneori cu dungi subtiri de culoare roz-violet pe partea exterioara a bazei petalelor. 

Speciile de Magnolie au un ritm de crestere diferit, cel mai rapid fiind la Magnolia acuminata, iar cel mai lent la Magnolia stellata.   

Conditii de mediu

Lumina. Magnolia este o planta care se dezvolta bine atat la soare, cat si la semiumbra. Pentru o inflorire abundenta se recomanda plantarea intr-un loc insorit, in acest caz, avnd nevoie si de o umiditate mai ridicata in sol. Cu timpul, aceasta poate deveni moderat toleranta la seceta.

Sol. Magnoliile prefera locurile ferite de curenti reci, exceptie facand Magnolia stellata care nu este atat de pretentioasa. Se recomanda ca solul in care se planteaza sa fie afanat, bine drenat, si cu un pH slab acid. 

Magnolia – Ingrijire

Udare. Este important ca udarea sa se faca regulat pana ce planta se adapteaza, apoi necesita udare moderata primavara si vara.

Fertilizare. Pentru a se dezvolta corespunzator, magnolia are nevoie de fertilizari regulate. Se pot utiliza ingrasaminte special concepute pentru arbori si arbusti ornamentali.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Se pot face doar daca se doreste redimensionarea coroanei sau eliminarea partilor uscate. In cazul exemplarelor tinere se recomanda taieri putine si usoare, dupa inflorire. In cazul exemplarelor mature, taierile nu sunt recomandate, intrucat magnoliile nu se recupereaza foarte usor dupa aplicarea acestora si pot aparea leziuni care se cicatrizeaza greu si care permit patrunderea agentilor patogeni si a daunatorilor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare. Se poate planta primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Este important ca materialul saditor sa provina de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan. Este foarte important ca planta sa se transplanteze cu balot de pamant la radacina, in caz contrar, sunt sanse foarte mari ca aceasta sa se usuce inainte de a se prinde.

Inmultire. Speciile de Magnolie se pot inmulti prin mai multe metode: seminte, marcotaj, altoire, butasire. 

  • Semantul se face, de obicei, in sera sau ladite, rar direct in camp (Magnolia kobus, Magnolia acuminata). Adancimea de semanat este de 2-4 cm, in sol argilo-nisipos. Transplantarea de la locul de in care s-a semanat se face dupa 2-3 ani, avand grija ca planta sa aiba pamant pe radacini. 
  • Marcotajul este cea mai populara metoda de inmultire la magnolii. Acesta se realizeaza prin arcuire, in august-septembrie.
  • Altoirea se face in martie sau august, prin altoire in placaj sau despicatura. Se recomanda portaltoi bine inradacinati in ghivece: Magnolia kobus (pentru speciile cu crestere redusa) sau Magnolia acuminata (pentru speciile cu crestere puternica). 
  • Butasirea se poate face vara, din varfuri de lastari de 6-8 cm. Acestia se pun la inradacinat intr-un substrat special.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Magnolia poate fi afectata de diverse bacterii si ciuperci, determinand aparitia patarilor. Printre altele, mai poate fi afectata de verticilioza si de unele forme de cancer.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • In general, Magnolia are o crestere lenta (in functie si de conditiile de mediu si de ingrijire);
  • Magnoliile au fost printre primele plante cu flori aparute, existand de peste 100 de milioane de ani. Intrucat au aparut inaintea albinelor, Magnoliile se bazau pe diversi gandacei in vederea polenizarii. Ulterior, Magnoliile si-au modificat florile pentru a atrage si albinele;
  • Magnolia poate avea o longevitate de pana la 100 de ani.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile