Iasomia

Iasomia

Stiai ca?
1. Exista 200 de specii diferite de iasomie, cele mai comune fiind cea alba, galbena si japoneza.
2. Se spune ca iasomia atrage bogatia si dragostea.
3. Florile si uleiurile esentiale extrase din ele, sunt folosite in industria farmaceutica si in ce a parfumurilor. Mirosul fiind unul foarte placut, cu efect calmant, dar si afrodisiac.
4. Florile de iasomie isi elibereaza miresma dupa lasarea serii, in special atunci cand este luna plina. Bobocii de iasomie miros mult mai puternic.
5. Iasomia infloreste de obicei la 6 luni dupa plantare.
6. Planta poate ajunge pana la 6 metri si creste intre 30 si 60cm pe an.
7. Iasomia are proprietati astringente, astfel este folosita pentru a trata pielea inflamata. Este de asemnea folosita in aromoterapie pentru a calma emotiile. Este un remediu grozav pentru depresii, datorita faptului ca produce sentimente de incredere, optimism si euforie.
8. Iasomia este folosita in ceaiuri, creme, sapunuri si desigur ca planta decorativa. Ceaiurile de iasomie pot ameliora durerile in gat.
9. Iasomia este o planta destul de puternica, prezinta putine boli si rareori este atacata de daunatori, dar este sensibila la atacul paianjenilor.
10. Inainte de a inflori, trebuie sa aiba apa din belsug. De obicei infloreste in primele saptamani mai calduroase ale anului.Raspandire
Jasminum polyanthum este o planta originara din padurile tropicale si subtropicale ale Africii si Chinei, cunoacuta sub numele de Iasomie. Este o planta taratoare, bogata in frunze si infloreste de primavara pana in toamna. Florile sunt dispuse in inflorescente, bobocii sunt de culoare roz, iar florile sunt albe si cu miros parfumat. Prin taiere adecvata se poate obtine forma dorita.

Iasomia

Iasomia

Iasomia

Iasomia
Iasomia
Iasomia

Amplasare:
Poate fi pusa in camera, pe o veranda ori chiar si in aer liber. Daca este condusa pe verticala, produce flori mai multe, va fi condusa pe un cerc de sarma fixat in prealabil in pamant. Este o planta decorativa superba, mai ales daca este amplasata langa o fereastra ce primeste mult soare. Suprafata de intindere depinde de felul in care este condusa planta.

Ingrijire:
In perioada de crestere se va uda abundent, in schimb, iarna se va uda cu precautie. Vara si iarna se vor administra ingrasaminte in solutie, la interval de o luna. Primavara va fi replantata in pamant afanat si poros. Planta va deveni mai stufoasa daca se vor taia varfurile. Are nevoie de lumina multa pentru inflorire. Temperaturile mai scazute ii dau posibilitatea unei infloriri mai indelungate. Suporta aerul uscat, dar ii face bine si o crestere treptata a umiditatii. Temperatura ideala este cea de 12-15º C.

Boli si daunatori:
Este sensibila la atacul paianjenilor.

Adauga un comentariu

*