Hoya, informatii si sfaturi de ingrijire

hoya-informatii-sfaturi-ingrijire

Hoya este un gen de plante tropicale, ce cuprinde aproximativ 200-300 de specii originare din Asia, Indonezia si Australia. Sunt plante perene, vesnic-verzi, urcatoare sau uneori cu aspect de tufa. La noi in tara este crescuta ca planta decorativa, in ghiveci, ce poate ajunge pana la lungimea de 2 metri. Frunzele sunt simple, intregi, carnoase si pot avea forme diferite, in functie de specie. Acestea pot avea, de asemenea, suprafata neteda sau acoperita cu perisori fini. Unele specii prezinta frunze cu pete sau nervatiunile argintii. Florile apar in perioada iunie-octombrie si sunt grupate in inflorescente numite umbelule. Petalele sunt asezate in forma de stea, culoarea lor variaza de la alb-laptos, la roz, rosu sangeriu, galben etc. Asemeni frunzelor, de la o specie la alta, florile pot avea texturi diferite (lucioase, mate, cu perisori fini). 

Hoya – Specii

  • Hoya carnosa este cea mai intalnita specie, are frunzele mari, ovale, carnoase, cu suprafata lucioasa. Florile sunt ivorii, cu staminele roz, puternic parfumate.
  • Hoya bella prezinta tulpinile subtiri, de care sunt prinse inflorescentele alcatuite din zeci de flori albe, cu staminele rosii.
  • Hoya multiflora are frunzele ovale si florile de culoare galben-verzuie, cu staminele rosii.
  • Hoya kerrii se deosebeste prin frunzele in forma de inima. 

Conditii de mediu

Lumina. Hoya prefera camerele luminoase, deoarece are nevoie de lumina pentru a inflori, insa nu suporta sa fie amplasata in razele directe ale soarelui. 

Temperatura nu ar trebui sa fie mai ridicata de 27°C in lunile calduroase. Iarna, hoya poate fi amplasata intr-o camera mai racoroasa, cu temperaturi cuprinse intre 12 si 16°C. In lunile de vara, se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa necalcaroasa, de doua ori pe saptamana. Nu este indicata pulverizarea florilor cu apa.

Substrat. Hoya are nevoie de un substrat usor, care sa dreneze bine apa, pentru a preveni sufocarea radacinilor. Acesta poate fi alcatuit din pamant de ericacee si mranita. Pentru imbunatatirea drenajului, se recomanda alegerea unui substrat cu nisip sau perlit adaugat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Hoya – Ingrijire

Udare. Udarea trebuie sa se faca atunci cand substratul este uscat in primii centimetri de la suprafata. Se recomanda udarea de dimineata, pentru ca apa sa poata fi absorbita pe parcursul zilei. Se foloseste apa dedurizata, lasata in prealabil 2-3 zile intr-un vas deschis, la temperatura camerei, deoarece hoya este sensibila la sarurile de clor si fluor din apa. Iarna, cand planta intra in repaus vegetativ, se diminueaza cantitatea de apa si frecventa udarilor. 

Fertilizare. Din aprilie pana in septembrie, in perioada de crestere activa si inflorire, se recomanda administrarea unui ingrasamant special pentru plante florifere. Este indicat ca ingrasamantul sa nu se administreze pe pamantul uscat, deoarece exista riscul sa arda radacinile, de aceea se aplica dupa udare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea trebuie facuta numai cand radacinile plantei au ocupat ghiveciul, o data la 2-3 ani, in aprilie.

Taierea. Dupa inflorire, hoya se poate taia pentru ajustarea tufei, insa ramurile care au inflorit nu se taie, pentru ca vor produce flori si in urmatorul an. 

Inmultire. Inmultirea se poate face prin butasi de tulpina cu lungimea de 10 cm, prelevati primavara sau vara. Acestia se pun la inradacinat intr-un amestec de nisip si turba, intr-un loc mai calduros.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Uneori, pot aparea paduchii lanosi, care pot fi combatuti cu insecticide specifice.
  • Florile apar atunci cand tulpinile ajung la lungimea minima de 30 cm. 
  • Hoya are o longevitate de 2-8 ani. 
  • Petele maronii care pot aparea pe frunze se datoreaza expunerii indelungate la soare. 
  • Dupa aparitia bobocilor florali, planta nu se muta in alt loc. 
  • Desi nu trebuie amplasata in soare direct, Hoya nu infloreste daca nu beneficiaza de lumina suficienta.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile