Gynura, informatii si sfaturi de ingrijire

gynura

Gynura este un gen de plante erbacee, florifere din familia Asteraceae, originare din estul Asiei si Indonezia. La noi in tara este intalnita ca planta decorativa de interior. In ghiveci, poate creste pana la 20-40 cm inaltime si latime si are o longevitate de 2-3 ani, dupa care isi pierde aspectul decorativ. 

Gynura – specii

Gynura aurantiaca este singura specie intalnita ca planta decorativa, impreuna cu Gynura sarmentosa. Prezinta frunze purpurii-inchis, lungi de 10-20 cm, cu forma ovala si marginile dintate, acoperite cu un puf dens. Florile apar toamna si iarna, sunt galbene, cu diametrul de 1-2 cm, asemanatoare celor de papadie. Acestea se indeparteaza din cauza mirosului lor neplacut. 

Conditii de mediu

Lumina. Prefera lumina puternica, filtrata, pentru a nu-i afecta frunzele. Iarna, trebuie amplasata langa o fereastra bine luminata. 

Temperatura. Ginura are o crestere optima la temperatura de 20°C si nu suporta temperaturi mai scazute de 13°C.

Umiditatea aerului. Creste cu usurinta in atmosfera uscata, dar la temperaturi mai mari de 20°C, ghiveciul se asaza pe un strat cu pietris umed. 

Substrat. Substratul trebuie sa dreneze foarte bine apa, poate fi alcatuit din mranita, pamant de ericacee si o mica parte de compost organic. Pentru imbunatatirea drenajului este indicat sa puneti un strat de pietris fin la baza ghiveciului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gynura – Ingrijire

Udare. Datorita radacinilor sale foarte subtiri, Gynura nu trebuie udata foarte des, deoarece acestea pot putrezi. Pe timpul verii, udarea se face astfel incat solul sa se mentina reavan, nu umed. Iarna se uda mai rar.

Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa se administreaza un ingrasamant universal pentru plante. Iarna nu se adauga ingrasamant.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Ginura are o crestere rapida si necesita transplantare ori de cate ori radacinile umplu ghiveciul. In general, transplantarea se face anual, in februarie-martie.

Taieri. Pentru a avea o forma compacta, tulpinile ce cresc vertical se taie de la varfuri. 

Inmultire. Poate fi inmultita prin butasi de tulpina pusi la inradacinat in apa. Radacinile se formeaza complet dupa 1-2 saptamani.

Boli si daunatori

Pot aparea acarieni, paduchi lanosi, paduchi testosi. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Ginura nu suporta curentii de aer.
  • Pe perioada verii, poate fi tinuta in gradina, in ghiveci.
  • Fertilizarea excesiva determina caderea frunzelor. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile