Ficus, informatii si sfaturi de ingrijire

ficus-informatii-sfaturi-ingrijire

Ficus – originar din regiunile tropicale, ficusul este o planta lemnoasa arborescenta sau cataratoare (in functie de specie). Este o planta decorativa prin frunze, care sunt deosebite prin forma, marime si culoare. Intreaga planta contine latex. Frunzele de ficus sunt lucioase, lanceolate, alungite, iar culoarea acestora poate varia. Tulpina este ramificata si prezinta elasticitate.

Ficus – Specii

Ficus benjamina 

In prezent, este una dintre cele mai cultivate specii de ficus. Planta se aseamana cu un mesteacan, avand port arboricol. Are o crestere rapida, ramificatii multe, flexibile, arcuite. Scoarta este deschisa la culoare. Frunzele sunt numeroase, persistete, de 5-7 cm lungime, ovale, cu varful ascutit, colorate intens, verde-viu sau verde cu nuante de alb sau crem, in functie de varietate.

Ficus elastica

Este specia de ficus cea mai raspandita la noi in tara. Planta are port columnar, in conditii de camera atinge 2-3 m. Prezinta frunze lungi de 30-45 cm, groase, lucioase, simple, ovale, protejate initial de o bractee roz. Cresterea in inaltime si ramificarea plantei se conduc prin taieri. 

Ficus lyrata

Este unul dintre cei mai pretentiosi dar si cei mai aspectuosi ficusi. Prezinta port columnar si are o crestere mai lenta. Prezinta frunze mari, de 30-45 cm lungime, obovate, cu marginea ondulata, pieloase, de culoare verde stralucitor si nervuri mai deschide la culoare.

Ficus pumila

Este o planta taratoare sau agatatoare, cu frunze mici (2-2,5 cm), oval-rotunjite, colorate verde intens. Are o crestere rapida si poate fi condusa prin taieri.

Conditii de mediu

Lumina. Exigentele fata de lumina difera in functie de specie. Speciile arboricole (F. benjamina, F. elastica, F. lyrata) au nevoie de mai multa lumina. Planta se va tine iarna in camere luminoase, iar vara se va feri de soarele prea puternic din timpul pranzului. Speciile agatatoare (F. pumila), in schimb, prefera semiumbra.

Temperatura. Intervalul optim de temperatura este de 18-20ºC. Iarna este necesara asigurarea unei temperaturi minime de 12-13º C. Se vor evita variatiile bruste de temperatura, deoarece acestea pot cauza caderea frunzelor.
Plantele agatatoare (F. pumila) necesita umiditate atmosferica ridicata, acestea au nevoie sa fie pulverizate frecvent cu apa. Celelalte specii necesita pulverizare in special vara.

Substrat. Se recomanda utilizarea unui substrat pentru plante de apartament, amestecat cu pamant de gradina. La baza ghiveciului, se poate aseza un strat de pietris pentru a facilita drenarea.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ficus – Ingrijire

Udare. Se realizeaza cu regularitate cu apa la temperatura camerei, de preferat dimineata. Insa intre doua udari se recomanda ca substratul sa fie lasat sa se usuce putin. Excesul de umezeala poate fi mai nociv pentru planta decat lipsa acesteia. Iarna se uda foarte putin.

Taieri. Taierile pentru corectarea inaltimii si stimularea ramificarii se realizeaza primavara, in luna martie. Se recomanda stergerea frunzelor de praf cu un burete sau o carpa umezita.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fertilizare. Se recomanda folosirea ingrasamintelor echilibrate in elemente nutritive, folosite prin pulverizare foliara sau in substrat cu pondere de azot, primavara si vara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Ficusul se inmulteste usor prin butasi de varf de lastar, fragmente de lastar sau marcotaj aerian, in functie de specie. Perioada optima pentru realizarea inmultirii plantelor este primavara, in intervalul martie-mai.

Boli si daunatori

Ficusul poate poate fi atacat de paduchii lanosi si testosi dar si de paianjenul rosu. Dintre boli cele mai frecvente sunt patarea neagra, patarea bruna, antracnoza si alternarioza.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • innegrirea, uscarea si caderea frunzelor cauzate de umiditatea ridicata in substrat, oscilatiile mari de temperatura si curenti de aer, temperatura scazuta si lumina redusa iarna. 
  • umflaturi si dungi cauzate de excesul de substante nutritive, aceste simptome fiind asemanatoare cu cele provocate de intepaturile de insecte mentionate mai sus. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile