Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire

conifere-sfaturi-ingrijire

Conifere (Pinophyta sau Coniferophyta) – reprezinta o diviziune botanica de plante vasculare, lemnoase, perene. Fac parte din grupul gimnospermelor, avand conuri ce poarta semintele “dezvelite”. Caracterul lor specific este acela ca nu isi pierd frunzele odata cu venirea sezonului rece (cu exceptia laricelor), de aceea se mai numesc popular “plante vesnic-verzi”. Diviziunea Pinophyta cuprinde 8 familii, 68 de genuri si peste 600 de specii de arbori si arbusti, ce alcatuiesc asa-numitele paduri de conifere sau paduri boreale din emisfera nordica. Sunt plante specifice zonelor montane, unele specii crescand chiar si la altitudini de peste 2000 m. Din punct de vedere decorativ, se intalnesc in parcuri, gradini, terase, in exterior – majoritatea fiind afectate de conditiile din apartament. In tara noastra, cele mai intalnite conifere sunt:

Bradul (Abies spp.)

Este un gen de conifere. Majoritatea sunt arbori masivi, de talia I, inalti de pana la 80 m. Au o coroana piramidala, ce coboara pana la nivelul solului la exemplarele tinere. Brazii se deosebesc de celelalte conifere prin aspectul frunzelor aciculare, acestea fiind mai putin ascutite si asezate pe ramura intr-un singur plan, orizontal. Conurile de brad au o pozitie verticala, ascendenta, fiind asemanatoare unor lumanari si se dezintegreaza la maturitate. Sunt arbori cu o longevitate foarte mare si majoritatea au o crestere lenta in tinerete.

Molidul (Picea spp.

Este un gen de conifere ce cuprinde aproximativ 35 de specii de arbori masivi, de talia I, ce pot creste pana la 60 m inaltime. Are o coroana piramidala, verticiliata, compacta si bogata, cu ramuri pendule la maturitate. Este foarte asemanator bradului, dar se deosebeste prin acele ascutite, cu 4 muchii, asezate spiralat, inconjurand intreaga ramura. Totodata, conurile molidului cresc pe ramuri in pozitie descendenta. Dintre speciile acestui gen, cele mai intalnite sunt: Picea abies si Picea pungens

  • Picea abies (molidul comun) este o specie indigena, cu frunzisul de culoare verde-intens. Conurile sunt lungi, au forma cilindrica, cele tinere au culoare verde sau rosiatica, la maturitate devenind maronii. Molidul este principala specie de arbori coniferi ce alcatuiesc padurile din Romania. De asemenea, este cel mai des arbore utilizat ca pom de Craciun. 
  • Picea pungens (molidul argintiu) este un arbore originar din America de Nord, unde creste de talia I, la noi in tara avand o inaltime mai redusa. Are o coroana columnara, deasa, cu acele asezate radial – ascutite, usor curbate, de culoare verde-albastruie. Conurile sunt lungi de 10 cm si au o nuanta maro-deschis.  

In general, dintre conifere, molizii au o crestere lenta si o longevitate mare (pana la 600 de ani). Sunt arbori rezistenti la ger, sensibili la seceta si temperaturi ridicate. Prefera o umiditate atmosferica ridicata si un sol reavan, usor acid. Tolereaza lumina abundenta, insa cresc optim in conditii de semiumbra. 

Pinul (Pinus spp.)

Este un gen de conifere ce cuprinde peste 100 de specii de arbori ce cresc, in general, de talia a II-a. Sunt inalti, putand ajunge pana la 80 m. Majoritatea pinilor au scoarta groasa, cu foite care se exfoliaza si coroana piramidala, ce devine neregulata la exemplarele mature. Frunzele sunt aciculare, mai lungi decat la celelalte conifere, asezate radial pe ramura. Conurile sunt pendente, de culoare gri-maronie, cu lungime variabila in functie de specie. La noi in tara, cele mai intalnite specii de pin sunt: 

  • Pinus silvestris (pin de padure) este o specie autohtona, creste de talia II-I. La inceput are coroana conica, aceasta devenind neregulata, aplatizata. La exemplarele mature, trunchiul este lipsit de ramuri pana la o inaltime considerabila. Scoarta are o nuanta caramizie, deosebindu-se usor de celelalte specii. Acele cresc cate doua intr-o singura teaca, sunt verzi, cu o nuanta albastruie, usor rasucite. Conurile au o lungime de 3-7 cm si sunt asimetrice la baza. 
  • Pinus mugo (jneapan, pin de munte) este o specie arbustiva repenta, de talie mijlocie (2-3 m), cu inradacinare trasanta si ramificare puternica incepand de la baza. Creste in zona alpina, la altitudini foarte mari, de pana la 2300 m. Acele au culoare verde-inchis, sunt dese, dispuse cate doua. Conurile au dimensiuni mici de 2-5 cm si se mentin pe ramuri mai multi ani. 
  • Pinus cembra (zambru) este un arbore inalt, de talia a II-a, cu coroana conica, deasa. Acele cresc grupate cate 5, sunt lungi de 5-9 cm, rigide, de culoare verde-inchis. 

In general, pinii au o longevitate mare, de 600 ani; P. mugo poate trai pana la 300 ani. Jneapanul si zambrul au o crestere lenta, comparativ cu pinul de padure, care creste rapid. Pinii au o rezistenta buna la ger, iar pinul de padure tolereaza si conditiile de seceta. Majoritatea speciilor necesita un loc cu lumina abundenta si un sol aerisit, usor, cu un pH slab acid. Pinii nu suporta poluarea atmosferica. 

Laricea sau zada (Larix decidua

Este un arbore conifer cu frunzele caduce, creste de talia I si are o coroana piramidala, rara. Are un port gratior, cu tulpina dreapta si lastarii lungi, pendulari, pe care sunt dispuse manunchiuri de ace. Frunzele sunt mici (1-3 cm), de culoare verde-deschis, sunt moi, toamna devin galbene si cad. Conurile sunt ovoide, au 3-4 cm, cele tinere au o nuanta rosiatica-violacee. Laricea are o longevitate mare, de peste 600 ani si creste repede. Sunt arbori rezistenti la ger, necesita soluri revene, nu foarte umede si umiditate atmosferica ridicata. 

Duglasul verde (Pseudotsuga menziesii

Este un arbore masiv de talia I, originar din estul Americii de Nord. Creste foarte inalt, pana la 100 m, cu diametrul trunchiului de 4 m si o coroana piramidala, regulat verticilata. Acele sunt moi, au culoare verde intens, iar pe partea inferioara au doua dungi albe de stomate. Atunci cand sunt strivite, se degaja un miros placut, caracteristic. Conurile sunt asezate pendent pe ramuri, au forma ovoid-cilindrica; intre solzi prezinta bractee lungi, cu trei capete ascutite. Duglasul are cea mai rapida crestere dintre toate coniferele si are o longevitate de pana la 600 ani. Necesita temperaturi moderate, exemplarele tinere fiind sensibile la inghet. Se planteaza intr-un loc semiumbrit, intr-un sol reavan, bogat, cu un drenaj bun. 

Chiparosul de balta (Taxodium distichum

Este un arbore conifer cu frunzisul cazator, originar din America de Nord. Creste de talia I, pana la o inaltime de 40 m, cu trunchiul latit la baza. Coroana are forma piramidala, este larga, bogata. Acele sunt moi, fine, scurte, de culoare verde, devenind rosiatice in toamna. Acestea cresc pe lujeri subtiri, care cad, de asemenea, la venirea sezonului rece. Lujerii persistenti prezinta muguri si frunze solzoase. Conurile sunt mici, de 2-3 cm si au forma ovoida. In mediul natural, in terenurile mlastinoase, radacinile chiparosilor emit formatiuni asemanatoare unor stalagmite cu rol in respiratie, numite pneumatofori. 

Chiparosul de balta are o crestere rapida si o longevitate foarte mare, de aproape 6000 de ani. Suporta temperaturi moderate, fiind sensibil la ingheturile puternice. Creste optim in locurile insorite, cu umiditate permanenta in sol, fiind afectat de seceta. 

Tisa (Taxus baccata)  

Este un arbust indigen, care poate creste ca arbore de talia a III-a sau a II-a la maturitate, formand o coroana piramidala, rotunjita. Prezinta ramuri neregulate, ce cresc aproape pana la nivelul solului. Acele sunt aplatizate, lucioase, de culoare verde-intens. Sunt plante dioice, exemplarele femele fiind apreciate pentru semintele invelite cu un tesut carnos, rosu (aril). Intreaga planta, in afara de aril, contine un alcaloid otravitor pentru om si animale, numit taxina.

Genul Taxus cuprinde mai multe specii si varietati decorative, dintre care, cele mai intalnite sunt:

  • Taxus cuspidata (tisa japoneza) – specie arbustiva, cu frunzisul lat, mai gros, cu o nuanta verde-deschis. 
  • Taxus x media (hibrid intre T. baccata si T. cuspidata) – arbust viguros, cu forma piramidala si ramuri lungi.

Tisa prefera locurile insorite sau semiumbrite si solurile revene, fertile, calcaroase. Suporta bine poluarea atmosferica, de aceea se preteaza pentru plantarea in mediile urbane. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile