Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire

citrici-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Citrici – Genul Citrus cuprinde mai multe specii de plante precum lamai, portocal, grapefruit, pomelo, mandarin, denumite de noi plante citrice. Acestea fac parte din familie Rutaceae si sunt originare din Asia si Europa.

Conditiile tarii noastre nu sunt favorabile pentru cultivarea citricilor in gradina. Aceste plante frumoase isi fac loc in oaza noastra verde ca plante de interior, cultivate in ghiveci.

citrici ingrijire

Cu toate ca ingrijirea acestor specii nu este tocmai una usoara, frunzele mereu verzi, florile frumos mirositoare si fructele colorate determina pasionatii sa acorde acestor plante atentia necesara.

In functie de specie, unii citrici se preteaza mai bine la cultivarea in vase de cultura, precum speciile si varietatile pitice. La achizitionare, se recomanda speciile care raspund mai bine la acest tip de crestere si de preferat, se aleg soiurile auto-fertile (care se polenizeaza singure). La momentul actual se comercializeaza soiuri ale caror flori se polenizeaza singure. Speciile care au in mod natural o crestere viguroasa se pot creste in ghiveci pana ating o anumita marime.

La conditiile de interior cel mai bine se adapteaza speciile de vigoare mica din aceasta familie, precum cele de tip lime, kumquats, calamondin, mana lui Buddha etc.

Ciclul biologic al citricilor implica o perioada de vegetatie, caracterizata prin cresterea plantei, inflorire si fructificare si o perioada de repaus, amplasata de regula iarna, cand survin temperaturile mai scazute. Aceasta perioada de repaus este foarte importanta pentru ca planta sa infloreasca.

Exigentele ecologice

Majoritatea citricilor au aceleasi cerinte legat de conditiile de mediu. Cultivarea lor ca plante de apartament necesita respectarea anumitor parametri.

Lumina si temperatura

Aceste specii sunt mari iubitoare de lumina si necesita amplasarea in locuri bine iluminate, atat vara cat si iarna.

In timpul verii, plantele citrice prefera sa fie scoase afara si sa beneficieze de soare din plin. Atentie, mutarea in soare direct nu se face deoadata deoarece planta poate suferi arsuri pe frunze. Mai jos gasiti informatii despre mutarea plantelor in exterior primavara.

In timpul iernii, citricii au nevoie de temperaturi mai scazute, de 10-15 °C pentru a putea intra in repaus relativ, necesar infloririi in primavara urmatoare. In perioada iernii este necesara amplasarea langa o fereastra cu expozitie sudica.

Temperaturile ridicate in timpul iernii nu sunt favorabile deoarece nu isi pot parcurge perioada de repaus.

Umiditatea relativa a aerului

Citricii prefera umiditatea aerului ridicata, asadar amplasarea acestora in grupuri de plante le este favorabila. Trebuie acordata atentie sporita acestui aspect in special iarna, cand aerul tinde sa fie uscat in locuinte.

Frunzele se pot pulveriza cu apa intre 2 udari consecutive in timpul sezonului cald. In timpul iernii, pulverizarea pe frunze se efectueaza doar daca temperatura este mai mare de 15°C (mai jos se pot gasi conditiile optime de iernare).

Pentru a mentine umiditatea relativa ridicata, vasul plantei se poate aseza intr-o tava in care s-au pus pietre. Astfel, radacinile sunt ferite de apa provenita din udare iar evaporarea acesteia asigura un mediu potrivit plantei.

Ingrijire citrici

Udarea

Frecvent apar probleme legate de efectuarea necorespunzatoare a udarii. Nu este recomandata udarea in exces. Substratul nu trebuie sa fie permanat umed ci mai degraba acesta sa se usuce usor la suprafata intre doua udari (primii 3-5 cm). Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor, caderea frunzelor si crearea unui dezechilibru plantei.

Din prea multa grija, planta este uneori udata prea des. Trebuie stiut faptul ca citricii prefera sa fie udati mai rar, cu o cantitate mai mare de apa decat des, cu o cantitate mai mica de apa.

Nu este recomandata udarea plantelor direct cu apa de la robinet. Aceasta se lasa in vase deschise minim 24 de ore pentru declorinizare.

Daca exista posibilitatea colectarii apei de ploaie, aceasta este o buna varianta pentru udarea plantelor.

Indiferent de sursa de apa, aceasta trebuie sa aiba temperatura mediului ambiant. Udarea cu apa prea rece poate conduce la caderea frunzelor.

Nu se poate stabili cu exactitate cantitatea exacta de apa si frecventa udarilor. Acestea depind foarte mult de temperatura mediului ambiant, curentii de aer, volumul substratului si al aparatului foliar. Regula de baza ramane ca substratul sa se usuce usor intre doua udari si sa fie asigurat un bun dranaj al apei pentru ca substratul de la baza vasului sa nu ramana prea umed un timp indelungat.

Fertilizarea citrici

Plantele necesita fertilizare in vederea asigurarii cresterii si dezvoltarii, infloririi si fructificarii. Mai mult, plantarea la ghiveci permite radacinilor explorarea unui volum limitat de substrat.

Gama de produse disponibile ne ofera avantajul de a gasi fertilizanti special conceputi pentru plantele citrice.

Frecventa fertilizarilor variaza in functie de perioada anului.

In luna martie se poate aplica o fertilizare cu un ingrasamant cu un continut scazut de azot, ce este favorabil inducerii infloririi.

Incepand din luna mai, plantele se pot fertiliza saptamanal sau o data la 2 saptamani. Se recomanda utilizarea unui ingrasamant cu continut echilibrat de macroelemente si, de preferat, sa contina si microelemente.

Aprovizionarea cu microelemente este importanta, fierul jucand un rol important.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Incepand cu luna octombrie, cand intensitatea luminoasa scade, temperaturile sunt mai reduse iar functiile plantei sunt mai incetinite, se recomanda oprirea fertilizarilor sau administrarea o data la 1-2 luni, in functie de starea plantei si de conditiile de mediu.

Transplantare citrici – vasul si substratul potrivit

Transplantarea se efectueaza, de regula, o data la 1-2 ani.

Aceasta procedura este recomandata atunci cand vasul a devenit neincapator pentru planta si radacinile au crescut dupa forma vasului. Un alt semn al vasului neincapator sunt radacinile iesite prin orificiile de scurgere.

Pentru a verifica daca ghiveciul este prea mic, se pozitioneaza planta in pozitie oblica, se scoate cu atentie ghiveciul si se observa daca radacinile au crescut prea mult. Pentru scoaterea mai usoara a vasului, nu se uda planta timp de cateva zile.

Citricii nu prefera sa fie deranjati la radacini iar daca transplantarea se face la timp, acest stres se poate evita. Daca insa transplantarea este intarziata iar radacinile au crescut foarte mult, se desface usor balotul de pamant pe margine, astfel incat radacinile sa fie rasfirate. Se taie radacinile uscate sau brunificate.

Avand in vedere ca aceste plante nu prefera ca apa sa stagneze in substrat, inainte de a pune substratul in ghiveci se poate aseza un strat de pietre pentru un bun drenaj. Se mai pot utiliza portiuni mici de ghivece din ceramica sparte.

Transplantarea se face la sfarsitul iernii. Se alege un vas mai mare, atat in latime cat si inaltime, cu orificii de scurgere.

Atentie, la schimbarea vasului, nu se recomanda ca acesta sa fie prea mare deoarece portiunea de substrat din partea exterioara radacinilor, nefiind explorat de acestea, ramane umed un timp indelungat si duce la putrezirea radacinilor.

Plantele citrice prefera un substrat bogat in nutrienti, reavan, care sa asigure un bun drenaj al apei. Se poate utiliza un substrat special pentru citrici sau se poate prepara unul utilizand turba, compost si perlit.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Dupa transplantare, fertilizarile incep abia dupa ce a trecut o luna si planta s-a acomodat in noul vas si substrat.

De regula, plantele cumparate din comert au vasul prea mic pentru marimea plantei iar dupa achizitionare si acomodarea plantei in noul mediu, se recomanda transplantarea intr-un vas mai mare.

Daca nu se doreste schimbarea vasului, se poate schimba doar un strat de pamant de deasupra.

Dupa transplantare, se uda planta iar in urmatoarele zile se mentine substratul reavan.

Taieri citrici

Plantele se pot lasa sa creasca liber iar daca forma coroanei nu mai este tocmai potrivita, se pot aplica taieri de corectare. Cel mai bun moment pentru efectuarea acestor lucrari este primavara, cand planta este scoasa afara.

Lastarii vigurosi, cu crestere verticala se pot elimina daca acestia au crescut in partea de jos a coroanei sau se scurteaza daca au crescut in partea de sus a coroanei. Aceste taieri se aplica mai mult in cazul plantelor mature.

Daca planta a fost obtinuta prin altoire, orice lastar pornit din portaltoi se elimina.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inflorire citrici

Pentru a inflori, aceste plante au nevoie de mult soare si o nutritie corespunzatoare. Asadar, amplasarea intr-un loc insorit si fertilizarea sunt conditii necesare pentru inflorire.

Parcurgerea sezonului rece la temperaturi mai scazute si administrarea mai rara a apei ajuta planta sa beneficieze de repaus, util pentru inflorirea in primavara. Temperaturile mai mici de 10° C, dar pozitive, pe timpul noptii sunt favorabile infloririi din primavara.

Varsta plantei joaca un rol important in ceea ce priveste inflorirea. Majoritatea speciilor necesita o varsta de minim 4 ani pentru a inflori.

Inmultire citrici

Plantele citrice se pot inmulti prin seminte, butasire sau altoire, in functie de specie si varietate.

Plantele obtinute din seminte necesita altoire, altfel vor inflori dupa un timp foarte indelungat.

Inmultirea prin butasire sau altoire asigura obtinerea unei plante ce va inflori dupa 3-4 ani. Pentru butasire, se pot utiliza stimulatorii de inradacinare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In cazul aplicarii altoirii, se poate utiliza mastic pentru protejarea ranilor provocate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Iernare citrici

Aceasta perioada ofera sansa parcurgerii unui repaus relativ pentru ca planta sa infloreasca in primavara. Astfel, odata cu venirea toamnei si mutarea plantei in interior se raresc udarile si fertilizarile, se amplaseaza planta intr-un loc luminos, de preferat cu expozitie sudica si se asigura temperaturi intre 10 si 15° C. Scaderea temperaturilor din timpul noptii usor sub 10° C nu reprezinta o problema, fiind chiar recomandata.

Daca temperatura mediului ambiant depaseste 15° C, plantele se uda mai des insa, asa cum s-a mentionat mai sus, aceste temperaturi nu sunt favorabile infloririi din primavara.

Citricii nu prefera curentii de aer si nu se amplaseaza langa usi sau fereastre ce se deschid frecvent.

Citrici – Mutarea interior/exterior

Conditiile tarii noastre permit cresterea acestor specii ca plante de interior insa, in timpul sezonului calduros, plantele citrice gasesc conditii foarte bune afara, amplasate pe o terasa unde beneficiaza de soare din plin.

Atentie! Scoaterea din locuinta si amplasarea in soare direct primavara conduce la aparitia arsurilor solare pe frunze, problema intampinata la orice specie, indiferent de pretentiile fata de lumina.

Este foarte important ca mutarea din interior in exterior primavara si invers, toamna, sa fie efectuata cu un minim de stres provocat plantei. Altfel, intampinam diverse probleme cum ar fi caderea frunzelor, florilor, fructelor, stagnarea cresterii etc.

Pentru ca planta sa nu sufere este necesar sa treaca prin procesul de aclimatizare. Astfel, planta se va obisnui treptat cu noile conditii de iluminare si temperatura. Mutarea in exterior primavara se face atunci cand nu mai este riscul aparitiei temperaturilor sub 10 °C.

In primele zile planta se pune intr-un loc in care sa beneficieze de cat mai multa lumina dar nu in soare direct. In prima zi, va fi mutata pentru o ora in soare direct, dupa care va fi mutata inapoi in afara razelor solare directe. A doua zi se mai adauga aproximativ o ora la timpul petrecut de planta in razele solare directe. Se procedeaza in acest fel timp de 1-2 saptamani, perioada in care planta se va acomoda cu noile conditii. Daca se observa primele semne de arsuri solare chiar si dupa aclimatizare, planta se muta la semi-umbra in orele cu temperaturi foarte ridicate si se continua procesul de aclimatizare.

Avand in vedere ca va fi nevoie de mutarea zilnica a plantei, aceasta se poate pune pe un suport cu roti, in vederea efectuarii acestei proceduri.

Aplicarea foliara a ingrasamintelor specifice ajuta planta sa depaseasca mai repede stresul provocat de schimbarea locului.

Trebuie acordata o atentie sporita cantitatii de apa administrata dupa scoaterea plantei afara deoarece, din cauza temperaturilor mai ridicate si a curentilor de aer, substratul se va usca mai repede iar planta va avea nevoie de mai multa apa. Se respecta, in continuare, regula ca primii 3-5 cm de substrat de deasupra sa se usuce intre doua udari.

Daca temperaturile pe timpul noptii scad sub 10° C, planta se aduce in interior.

Toamna, se procedeaza invers: se asaza planta intr-un loc mai umbrit pentru a se acomoda cu lumina si temperatura mai scazuta, timp de 1-2 saptamani. Nu mai este nevoie sa fie mutata zilnic dar trebuie sa beneficieze totusi de lumina. Se reduc treptat udarile. Cand temperaturile ating valori in jur de 10° C, planta se muta in interior.

Alte probleme ce pot sa apara

Deseori, ne confruntam cu probleme aparute din cauze abiotice, cum ar fi factori de mediu nepotriviti sau nutritie necorespunzatoare. Aceste simptome sunt confundate cu boli insa, de cele mai multe ori, avem de-a face cu disfunctii ale proceselor fiziologice din planta.

Citrici – Caderea frunzelor

Aceasta problema poate fi determinata de diversi factori, cum ar fi:

  • insuficienta sau excesul apei;
  • schimbarea brusca a temperaturii sau a intensitatii luminoase prin mutarea plantei;
  • nutritie necorespunzatoare;
  • prezenta unei boli sau a unui daunator insa, in acest caz, se observa simptome specifice.

In timpul iernii, citricii tind sa-si piarda o parte din frunze, ca urmare a umiditatii scazute a aerului sau a necorelarii factorilor de mediu (temperatura, lumina si apa administrata). Nu este de preferat ca aceasta reactie a plantei sa apara insa planta nu moare si se va regenera in primavara. Se face de multe ori greseala de a uda sau fertiliza plantele in exces la primele semne de cadere a frunzelor, procedura ce este gresita si care poate duce in final la moartea plantei.

La aparitia acestei probleme este necesara depistarea cauzei ce a determinat caderea frunzelor.

Citrici – Caderea fructelor

Poate fi determinata de carenta oricarui element, de schimbarea brusca a temperaturii sau variatii mari ale umiditatii substratului (umiditatea prea mare sau prea mica).

Arsuri solare

Arsuri solare

Acestea apar, de regula, cand planta se muta intr-un loc insorit fara a fi aclimatizata. In acest caz, apar pete de culoare deschisa, specifice. Tesutul ce prezinta arsuri nu se va regenera si este recomandata indepartarea frunzelor ce prezinta aceste simptome.

Frunze ingalbenite

O nutritie corespunzatoare joaca un rol important in buna crestere si dezvoltare a plantelor. Atunci cand unul din elemente este in deficit, se produce un dezechilibru ce determina aparitia diverselor probleme.

Carenta de fier

Carenta de fier este frecvent intalnita in cazul citricilor si se manifesta prin ingalbenirea limbului foliar intre nervuri iar zona din imediata apropiere a nervurilor ramane verde. Simptomele incep sa apara de la varful lastarilor. In caz de carenta severa, se ingalbenesc si frunzele de la baza.

Carenta de azot se manifesta prin ingalbenirea totala a frunzelor, inclusiv decolorarea nervurilor si incepe de la frunzele bazale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Frunze lucioase

Plantele citrice prezinta frunze lucioase in mod natural, daca sunt bine ingrijite si hranite. Sunt insa momente in care se poate observa pe frunze un lichid aderent, numit “roua de miere”, ce este asociat cu prezenta afidelor, a musculitei albe sau a paduchilor testosi si lanosi. Pentru eliminarea acestui inconvenient, se combat insectele iar lichidul de pe frunze se sterge cu ajutorul unei lavete umezite.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile