Capsicum, informatii si sfaturi de ingrijire

capsicum-informatii-sfaturi-ingrijire

Capsicum – denumit popular ardei decorativ, este o planta originara din America Centrala si de Sud. In tara noastra, este intalnit ca planta ornamentala, fiind decorativ prin fructele colorate in diferite culori: rosu, galben, mov. Creste sub forma de tufa, are dimensiuni mici, de pana la 20-50 cm. Frunzele sunt oval-alungite, de culoare verde-intens, ascutite la varfuri. Prezinta flori nesemnificative din punct de vedere ornamental, efemere, de culoare alba. Fructele sunt mici, au forma conica sau rotunjita, sunt verzi la inceput, pe masura ce se coc devin galbene, oranj, rosii, violacee. 

Capsicum – Specii si varietati

Specia ornamentala Capsicum annuum prezinta mai multe varietati ce difera prin forma fructelor (rotunde sau alungite, ascutite, in forma de clopot).   

Conditii de mediu

Lumina. Prefera pozitionarea in locuri insorite, cu soare direct dimineata si dupa amiaza. Insuficienta luminii poate afecta formarea normala a florilor si fructelor.    

Temperatura. Necesita temperaturi optime de 18°C, maxim 22°C in sezoanele calde. Iarna se mentine intr-o camera mai racoroasa, la temperaturi de minim 13-15°C. 

Umiditate. Caldura si aerul uscat pot duce la caderea fructelor, de aceea, la temperaturi mai ridicate se recomanda pulverizarea frunzisului, seara.

Substrat. Nu prezinta pretentii mari fata de substrat, dar prefera unul cu o textura mai grea.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Capsicum – Ingrijire

Udare. In anotimpul cald, udarea se face astfel incat substratul sa se mentina permanent reavan, dar nu umed. Iarna, la temperaturi mai scazute, udarea se face mai rar (aproximativ o data pe saptamana).

Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa, in special in timpul formarii fructelor, se administreaza un ingrasamant lichid pentru plante florifere sau ingrasamant pentru fructe/legume

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea. Primavara, plantele achizitionate recent se muta intr-un alt ghiveci corespunzator. 

Taieri. Pentru a dezvolta o tufa densa si compacta, se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor noi, deasupra a 3-4 frunze.  

Inmultire. Inmultirea se poate face prin seminte, semanate primavara, in martie-aprilie. Germinarea are loc la temperaturi de 21°C si dureaza aproximativ 2 saptamani. Rasadurile obtinute se muta in ghivece dupa alte doua saptamani.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Pot aparea acarienii si paduchii de plante, iar ca boli, antracnoza si fainarea. 

In plus

  • Desi poate rezista in ghiveci mai multi ani, este preferata ca planta anuala, inlocuindu-se in fiecare primavara cu una tanara. 
  • Inflorirea are loc la inceputul verii, iar fructele apar vara si se mentin decorative pana in iarna.
  • Inlaturarea fructelor uscate favorizeaza dezvoltarea celor tinere.
  • Ingalbenirea si caderea frunzelor este cauzata de umiditatea ridicata la nivelul substratului si aerul prea cald. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile