Bonsai

Bonsai

Informatii despre Bonsai:

1. Cultivarea bonsailor dateaza de acum aproape 2000 de ani, din cele mai vechi dinastii ale Chinei, arta a aparut prima oara in China, calugarii budisti au adus bonsaii in Japonia, acolo arta a fost perfectionata si popularizata la rangul la care a ajuns azi.

2. Bonsaii chinezesti si japonezi sunt foarte diferiti, japonezii tind sa caute o forma mai naturala, cautad varietati care sa se asemene cu copacii in mediul lor normal. Chinezii in schimb prefera o forma mai libera, lasand copacii sa creasca liberi, abia apoi plivind putin.

3. Daca este ingrijit corespunzator un bonsai poate trai sute de ani.

Raspandire
Bonsaiul provine din China, unde a aparut prima data cu mii de ani in urma. In prima faza, acesta arta a fost numita pun-sai si presupunea cresterea unei specii de copac intr-o tava. Primele exemplare ale acestor pomi au avut frunzele mici, ramuri cu forme ciudate si trunchiuri contorsionate. Exista doua tipuri de bonsai: tropicali si de climat temperat. Din tipul bonsailor tropicali fac parte: Ficus, Serissa sau Bougainvillea. Acestia nu sunt capabili sa se adapteze la temperaturi scazute, drept urmare este obligatorie protejarea lor impotriva frigului. In schimb, bonsaii de climat temperat (Artar, Ienupar etc.) sunt rezistenti la temperaturi mai scazute, insa din cauza radacinilor ce se afla la suprafata pamantului necesita o protectie pe perioada lunilor geroase.

Bonsai

Bonsai

Bonsai

Planta
Planta
Planta

Amplasare:
Bonsaii au nevoie de multa lumina naturala. Pozitioneaza-i intr-o incapere luminoasa, aproape de fereastra, pentru a lasa razele soarelui sa ajunga pana la el. Este important ca acestia sa stea in bataia luminii soarelui circa 5 ore pe zi deoarece bonsaii vor creste mai frumos si vor fi mai sanatosi. Ei isi iau o parte din hrana din razele soarelui. Lipsa soarelui poate duce la dezvoltarea unor probleme de slabiciune a frunzelor si chiar la pierderea plantei. In perioada de vara este indicat sa tii planta afara, insa feresta de razele soarelui in zilele caniculare. Daca tii bonsaiul langa geam sau langa perete, intoarce-l o data pe saptamana la 180º . Acest lucru il ajuta sa creasca uniform si il va mentine in forma.

Ingrijire:
Cheia succesului in arta cresterii bonsailor o reprezinta udarea corecta. Udarea excesiva, dar si lipsa udarii, pot duce la uscarea plantei si pieirea ei. Bonsaii au nevoie permanenta de umiditate. Un procedeu de udare care poate fi aplicat cu success la totate tipurile de bonsai, este scufundarea vasului in care acestia stau, intr-un recipient cu apa. Nivelul apei este indicat sa acopere ghiveciul si sa ajunga pana la inaltimea de circa 2 cm din trunchiului bonsaiului. Lasa ghiveciul in apa pana cand ies toate bulele de aer din pamant, insa nu mai mult de 2-3 minute. Procedeul se va repeta doar cand pamantul se usuca. Poti sa-ti dai seama cand planta trebuie udata iar, incercand pamantul cu degetul. Daca solul este umed, spongios sau moale, nu este nevoie sa-l uzi.

Bonsai

Bonsai

Bonsai

Planta
Planta
Planta

Boli si daunatori:
Ca orice planta si bonsaii au “dusmani” care le pot face rau. De cele mai multe ori acestia sunt paduchii lanosi sau paduchii testosi, musculitele negre si afidele.

12 Comentarii:

Adauga un comentariu

*