Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire

bonsai-sfaturi-informatii-ingrijire

Bonsai (de la cuvantul “bon-sai” = ”copac in ghiveci”) este o arta japoneza de crestere si forma de conducere a diferitelor specii de plante ornamentale, pentru obtinerea acestora intr-o forma miniaturala. Bonsaii nu reprezinta o specie de planta si nu cresc genetic in aceasta forma. Prin taieri regulate si administrarea minimala de ingrasaminte si apa, acestia sunt fortati sa creasca in spatii mult mai restranse fata de cele naturale. Dimensiunea diminuata a arborelui poate da impresia unei plante tinere, insa majoritatea bonsailor au varste foarte inaintate. Acest lucru poate fi observat in aspectul general al acestora. 

Aceasta arta dateaza de aproximativ 2000 de ani, fiind inspirata de la arta chinezeasca ‘pun-sai’. Traditia japoneza a bonsailor a inceput acum aproximativ 1000 de ani. 

Bonsaii sunt impartiti pe categorii in functie de dimensiune, aspect general etc.  

Cele mai intalnite specii crescute ca bonsai

Arbori foiosi cu frunze caduce: 

Acer palmatum, Ulmus parvifolia, Murraya paniculata, Magnolia stellata, Prunus, Carpinus, Fagus, Quercus, Ginkgo biloba, Betula pendula.

Cu frunze unifoliate, persistente:

Ficus retusa, Rhododendron, Bougainvillea, Citrus, Schefflera, Crassula, Gardenia jasminoides, Eugenia myrtifolia, Ilex crenata, Myrtus communis.  

Conifere:

Juniperus, Pinus, Larix, Chamaecyparis, Taxus, Picea, Cedrus

Amplasare/Conditii de mediu

In functie de climatul din care provin, bonsaii pot fi tinuti in interior sau in exterior. 

Bonsaii de exterior (Picea, Pinus, Juniperus, Rhododendron, Acer

Bonsaii de interior (Ficus retusa, Ulmus, Bougainvillea, Citrus, Schefflera, Gardenia, Crassula)

Bonsaii tinuti la exterior trebuie sa fie specii indigene, intalnite in mod natural in tara noastra. 

Bonsai – Conditii de mediu

Lumina este un factor important in cresterea bonsailor, atat pentru cei de interior cat si pentru cei de exterior. Este indicat sa fie amplasati intr-un loc cu lumina din abundenta. La interior, pot fi situati langa o fereastra cu expunere sudica.

Umiditatea. Speciile de interior necesita o umiditate atmosferica mai ridicata. Cresterea umiditatii se poate face prin asezarea ghiveciului pe un pat de pietris umed.

Temperatura. Este foarte important ca temperatura camerei sa fie mentinuta intr-un interval constant. Variatiile de temperatura pot afecta starea bonsaiului. De asemenea, este recomandata o buna aerisire a camerei. 

Substrat. Pentru bonsai, substratul trebuie sa mentina un echilibru, astfel incat sa permita un drenaj si o aerare corespunzatoare, dar in acelasi timp, sa aiba capacitatea de retinere a apei. Se recomanda folosirea unui substrat alcatuit din akadama, roca vulcanica si nisip sau a unui substrat specific pentru bonsai. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Imgrijire Bonsai

Udarea. Frecventa udarii unui bonsai depinde, in primul rand, de specie, de marimea copacului, de dimensiunile ghiveciului, substrat si climat. Astfel, este de preferat sa nu udati bonsaiul dupa o rutina anume, ci sa-i observati nevoile. In general, bonsaii au nevoie de apa atunci cand solul este partial uscat. Substratul trebuie mentinut permanent reavan, insa nu umed. Niciodata nu trebuie lasat substratul sa se usuce complet. 

Fertilizarea. Administrarea ingrasamantului la speciile de bonsai de exterior se face in perioada de crestere vegetativa, din primavara pana in toamna. Astfel, primavara se recomanda aplicarea unui ingrasamant cu un continut mai ridicat de azot (N). Pe perioada verii, se administreaza un ingrasamant echilibrat. Toamna, ingrasamantul trebuie sa contina mai putin azot, pentru a favoriza intrarea in repausul vegetativ. 

Speciile de bonsai de interior se fertilizeaza intreaga perioada a anului, cu un ingrasamant echilibrat. 

In cazul speciilor florifere, pentru a stimula inflorirea, se alege un ingrasamant cu un continut in fosfor (P) mai ridicat. 

Ingrasamantul se administreaza strict dupa instructiunile de pe ambalaj, deoarece bonsaiul poate fi usor afectat de fertilizarea in exces. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea/Replantarea. Periodic, la 2-3 ani, bonsaii necesita transplantare sau tunderea radacinilor. Este recomandat ca aceasta operatiune sa fie efectuata de catre profesionisti. 

Tunderea. Modelarea formei bonsaiului se face anual si este un procedeu recomandat strict profesionistilor. 

In plus: 

  • Daunatorii si bolile ce pot sa apara la bonsai sunt specifice fiecarei specii in parte. 
  • Bonsaii amplasati in camere insuficient luminate au o crestere mai lenta. 
  • Speciile de bonsai de exterior au nevoie de protectie pe timpul iernii, de aceea se muta intr-o sera rece.  
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile