Aglaonema, informatii si sfaturi de ingrijire

Aglaonema (Aglaonema sp.) este o planta stufoasa, cu tulpina scurta, originara din Malaysia. In tara noastra, este intalnita ca planta de apartament. Decoreza prin frunzele lanceolate de culoare verde cu dungi alb-argintii, crem sau verde inchis. Inflorescenta este in forma de spic, produce fructe in forma de boabe rosii, iar plantele mature pot atinge inaltimi de pana la 1 metru.

Aglaonema – Specii si varietati

  • Aglaonema pictum – prezinta frunze ascutite si oblongi cu aspect catifelat, de culoare verde inchis, patate cu alb si gri.
  • Aglaonema costatum – are frunzele de culoare verde argintiu si verde oliv.
  • Aglaonema commutatum poate atinge inaltimi de 40-60 cm, frunzele sunt oval alungite, ascutite la varf, de culoare verde sau usor cenusii, puternic patate cu verde inchis sau alb-crem. Plantele tinere prezinta tulpini bine imbracate cu frunze, iar pe masura ce imbatraneste isi pierde frunzele de la baza si formeaza un aspect de trunchi. Aceasta specie prezinta mai multe varietati:
  • Silver Queen, cu frunze cenusii;
  • Silver Spear, frunzele sunt verzi cu petete transversale cenusii;
  • Silver king, prezinta frunze cenusii, cu margini si nervuri de culoare verde-inchis.
  • Aglaonema trebii este o specie mai zvelta, cu frunze alungite si inguste, de culoare verde-albastrui, cu centrul frunzei gri-argintiu.
  • Aglaonema silver bay nu atinge inaltimi mai mari de 1 m, frunzele prezinta pete gri, o perioada lunga de timp ramane sub forma de tufis. Pe masura ce planta inainteaza in varsta culoarea frunzelor devine mai inchisa si isi pierde din stralucire. Este o varietate cu rezistenta ridicata la temperaturi scazute.
  • Aglaonema friedman. Frunzele sunt mari, cu margini ondulate si verzi iar in mijloc prezinta pete argintii.
  • Aglaonema valentine sunt plante cu o crestere lenta, de culoare rozalie, cu pete de culoare verde inchis. Aceasta specie poate atinge o inaltime de 75 de cm.

Conditii de mediu

Lumina. Aglaonema este o planta care prefera pozitionarea in locuri luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor solare. Aceasta se poate dezvolta si in spatii inchise, precum holuri sau incaperi, in care nu patrunde lumina naturala.

Temperatura. Este o planta tropicala, de aceea este sensibila la temperaturile scazute. Frunzele bazale se decoloreaza si cad la temperaturi mai mici de 10°C. Este recomandat ca in perioada iernii plantele sa beneficieze de un repaus relativ, printr-o usoara scadere a temperaturii, implicit a cantitatii de apa aplicate, dat fiind faptul ca intensitatea luminoasa este mai redusa comparativ cu cea din vara.

Umiditate. Prefera valori ridicate ale umiditatii aerului. Este sensibila la conditiile de caldura excesiva si umiditate ridicata. 

Substrat. Aglaonema prefera un substrat poros, cu un pH acid si cu o capacitate buna de drenare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Aglaonema

Udare. Se face regulat pe tot parcursul sezonului cald cu apa la temperatura camerei, intrucat apa rece poate provoca caderea frunzelor. In timpul iernii, avand in vedere ca intensitatea luminoasa este mai scazuta, se administreaza cantitati mai reduse de apa si se permite substratului sa se usuce intre doua udari. 

Fertilizare. Se face regulat, o data pe luna cu ingrasaminte specifice pentru plantele decorative prin frunze. In perioada de vara, se recomanda ca fertilizarea sa se faca de doua ori pe luna.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Se face atunci cand planta este prea mare pentru ghiveciul in care se afla. Acesta lucrare se recomanda sa fie facuta primavara, la interval de 1 – 3 ani, intrucat planta prezinta cresteri mai lente.

Inmultire. Se face prin marcotaj aerian, divizarea tufei sau prin butasi de varf sau tronsoane de tulpina, inradacinati in substrat cald.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Aglaonema este sensibila la atacul ciupercii Botrytis. Dintre daunatori, cei mai intalniti sunt paduchii testosi si acarienii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Excesul de apa, curentii de aer si frigul pot cauza ingalbenirea si caderea frunzelor, incetinirea cresterii si putrezirea bazei plantelor.
  • Expunerea indelungata la razele solare poate provoca arsuri pe frunze si pete brune.
  • Aerul uscat din incaperi poate determina brunificarea varfurilor frunzelor.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile