Aechmea

Aechmea fasciata

Stiai ca?
1. Aechmea (sau Ecmea cum mai este cunoscuta) infloreste o singura data, la maturitate.
2. Dupa inflorire, ce tine de la sfarsitul primaverii pana la sfarsitul verii, planta apoi intra in perioada de repaus.
3. In perioada de repaus, Achmea produce 1-2 pui, pe lateral. Planta se devitalizeaza pentru a hrani puii.
4. Este o planta ce iubeste lumina, dar nu trebuie expusa direct la soare.
5. Prefera solurile usor drenabile si acide, ca cele pentru orhidee, se gasesc la magazinele de specialitate.
6. Aechmea fiind o planta originara din zonele tropicale, nu rezista la temperaturi mai mici de 15 grade C.Raspandire:
Aechmea fasciata este o planta originara din zonele tropicale si subtropicale ale Americii Centrale si de Sud, denumita popular Floare de Aechmea sau Rozeta-sulita. Este una dintre cele mai populare bromelii. Are o floare puternica, in forma de buzdugan, ce apare dupa 3-4 ani in centrul rozetei. Inflorescenta sa, asa numitele bractee, persista mai multe luni. Floarea in sine dureaza dureaza doar 2-3 zile si este de culoare mov. Are niste fructe mici de culoare rosie. O data cu floarea, se usuca si rozeta frunzelor, dar inainte apar lastarii, care ocupa locul fostei rozete. Perioada de inflorire este din mai pana in octombrie, moare dupa ce infloreste.

Aechmea

Aechmea

Aechmea

Aechmea
Aechmea
Aechmea

Amplasare:
In loc luminos, tot anul trebuie sa-i fie asigurat minimum 16º C, necesitand iarna aer cald. Poate fi tinuta in ghiveci, dar la fel de bine poate fi pusa pe o lamela din trunchi de copac, acoperita cu muschi de turba, dar care se va fixa cu ajutorul radacinilor. Fiind o planta exotica, robusta poate fi recomandata pentru aer uscat.

Ingrijire:
Se simte bine la o temperatura obisnuita, dar in perioada de repaus vegetal ii sunt destule 10-15º C. La udare se va folosi apa necalcaroasa. Se va avea grija ca rozeta frunzei sa fie tot timpul plina cu apa. Din noiembrie pana in martie se uda mai putin, iar din martie pana in octombrie se pun ingrasaminte din doua in doua saptamani. Aceasta bromelie prefera lumina directa a soarelui si o umiditate ridicata. Prefera un pamant afanat, format din turba moale, pamant de frunze, pietris de calcar. Pentru inmultire se separa lastarii si se planteaza separat sau mai multi intru-un vas, alcatuind un aranjament deosebit.

Aechmea

Aechmea

Boli si daunatori:
Aechmea este sensibila la paduchii testosi, paduchii lanosi, paduchii verzi. Frunzele de culoare bruna se pot datora soarelui excesiv, de aceea este indicat sa fie mutata planta din razele directe ale soarelui. Moartea plantei se datoreaza fie udarii excesive daca planta nu a apucat sa infloreasca, fie in mod natural dupa inflorire.

2 Comentarii:

  • Ticleanu Alexandra spune:

    Buna ziua, am si eu o intrebare legata de transplantarea acestei flori, aechmea.
    In urma cu o saptamana am primit aceasta floare in dar, insa ghiveciul mi se pare cam mic si as vrea sa stiu daca o pot muta intru-un alt ghiveci, putin mai mare decat cel actual. Mentionez ca planta este inflorita. Am citit pe diverse site-uri ca ea se transplanteaza primavara si as dori sa stiu daca o pot transplanta si acum sau daca ii fac rau. Este o floare foarte frumoasa si nu as vrea sa o pierd. Multumesc frumos!

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

      Daca planta este inflorita, exista sanse mari sa ii dauneze transplantarea. Nu este nici o problema daca este mai mic ghiveciul. In primavara se poate transplanta. Pana atunci trebuie ingrijita corespunzator. Atentie la udare. Apa in exces duce la putrezirea radacinilor (care sunt extrem de firave).

Adauga un comentariu

*