rozmarin inflorit

   Importanta culturii: In tara noastra rozmarinul se cultiva ca planta condimentara, ornamentala sau medicinala. Partea utila a plantei o constituie lastarii anuali cu frunzele specific aromate, utilizate in compozitia diferitelor salate din cruditati sau pentru aromatizarea unuor produse realizate la cuptor (fripturi inabusite).

   Frunzele si lastarii contin ulei volatil, flavonoide, oxizi, cetone, acid glicolic si gliceric, vitamina C, iar semintele sunt bogate in ulei gras si elemente minerale.

   Rozmarinul este utilizat in industria cosmetica, parfumerie, are proprietati melifere si terapeutice (antiseptic, diuretic, psihostabilizant, etc.).

   Origine si raspandire: Rozmarinul este o planta de origine mediteraneana, cunoscuta inca din antichitate. In prezent este raspandit in toate tarile din regiunea mediteraneana.

   Particularitati botanice si biologice: Este un subarbust peren, inalt de 150 cm, cu tulpina si lastarii aspri, muchiati, erecti sau arcuiti. Are frunze persistente, sesile, lineare, cu marginile rasucite, coriacee si cenusiu-tomentoase, cu nervura principala dezvoltata pe partea inferioara.

   Florile sunt mici, de culoare albastruie-deschis sau rosii-violacee, grupate cate 3-10 in dicazii, cu aspect de spic. Polenizarea este entomofila. Fructele sunt cafenii, netede, sunt grupate cate 4 in caliciul persistent.

rozmarin-inflorit          rozmarin (1)          rozmarin2          sanatate-rozmarin

   Semintele sunt mici si lipsite de endisperm. Facultatea germinativa este redusa si se pastreaza timp de 2-3 ani.

   Exigente ecologice: Rozmarinul este o planta cu pretentii reduse fata de temperatura (rezistenta la ger) si umiditate, care prefera solurile argilo-nisipoase, profunde, bine drenate si fertile.

   Tehnologia de cultura: Datorita semintelor foarte mici, culturile de rozmarin se infiinteaza prin rasad si prin butasi inradacinati.

   Pregatirea terenului se face toamna pentru a permite plantarea rasadului primavara devreme, in lunile martie-aprilie sau in lunile iulie-august, daca se folosesc butasi inradacinati.

   In vederea obtinerii rasadului se seamana in rasadnite calde, in randuri sau prin imprastiere, la inceputul lunii februarie. Pentru obtinerea butasilor se recolteaza lastari anuali de la plante mama din plantatiile vechi, se fasoneaza la lungimea de 12-15 cm si se inradacineaza in rasadnite sau brazde, in substrat nutritiv, pana in luna august cand pot fi plantati la locul de cultura.

   Distantele de infiintare a culturii sunt de 50-60 cm intre randuri si 30-40 cm intre plante pe rand.

   Lucrarile de ingrijire din anul I constau in udari si prasile repetate si se repeta si in urmatorii ani ai culturii.

   Recoltarea poate incepe din anul II de cultura, in timpul infloritului si se face prin taierea varfurilor lastarilor anuali. Se recolteaza de doua ori pe an. Frunzele se pot consuma in stare cruda sau uscata.

Adauga un comentariu

*