Putregaiul uscat al tuberculilor de cartof (Fusarium solani) – identificare si combatere

Putregaiul uscat al tuberculilor de cartof, Fusarium solani se poate instala pe plante din camp, insa pagubele mari se inregistreaza in timpul depozitarii tuberculilor.

Simptome

Boala se manifesta prin producerea de ofilire in masa a plantelor si chiar pieirea lor. Plantele prezinta un ritm incetinit de crestere, ceea ce se observa printr-o neuniformitate a inaltimii plantelor. Tuberculii atacati au pulpa apoasa, putrezesc. Frunzele se ofilesc, se ingalbenesc si se usuca, iar tulpinile ca si tuberculii prezinta o brunificare a vaselor conducatoare. Tuberculii infestati prin rani prezinta mai intai o incretire si brunificare a zonei afectate, apoi coaja se increteste formand cercuri neregulate in zona brunificata si uscata, zona ce se scufunda. In mediul umed, pe suprafata tuberculului apar pernute pufoase albe, gri sau roz si tuberculul putrezeste in profunzime. In mediul uscat, tuberculii se intaresc si se sectioneaza cu greutate. Pulpa afectata devine sfaramicioase sub coaja intacta.

Agentul patogen este Fusarium solani. Ciuperca rezista mult timp in pamant, pe resturile de plante, sub forma de spori de rezistenta. Atacul nematozilor insotit de variatii bruste de temperatura si umiditate sensibilizeaza plantele si favorizeaza atacul ciupercilor. Acestea se raspandesc apoi prin spori cu ajutorul vantului (in cazul atacului tulpinilor si a frunzelor) sau cu ajutorul apei prin pamant (in cazul atacului la tuberculi). La recoltarea tuberculilor, ciupercile sunt raspandite odata cu praful de pe containere, cosuri sau sacii reutilizati si nedezinfectati.

Prevenite si combatere

Rotatia culturilor pe o perioada de 5-6 ani, cu excluderea solanaceelor, folosirea la plantarea de tuberculi sanatosi. De asemenea, se recomanda sortarea tuberculilor inainte de depozitare, asigurarea in timpul depozitarii a unei temperaturi cuprinse intre 1-3º C si a unei bune aerisiri. O importanta deosebita o prezinta dezinfectarea depozitelor inainte de introducerea tuberculilor. Se va efectua cu o solutie pe baza de cupru 2%.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile