Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb (Nigrospora oryzae) – identificare si combatere

Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb, Nigrospora oryzae este cunoscut in toate zonele unde se cultiva porumbul. Insa, nu produce pagube cantitative importante, fiind mai mult o boala care deprecieaza stiuletii de porumb in depozite.

Simptome

Ciuperca ataca in camp, stiuletii care nu sunt bine inveliti in panusi in faza de maturare a acestora. Sau, pe cei dezveliti de catre ciori. Stiuletii atacati prezinta un putregai uscat al rahisului. Acest lucru ii face sa fie sfaramiciosi. Boabele de pe stiuletele „joaca” in alveole, nu pot fi separate mecanic, iar la baza lor si in rahis se observa o coloratie cenusie produsa de spori negri, care sunt in numar foarte mare.

putregaiul-uscat-al-stiuletilor

Agentul patogen este Nigrospora oryzae. Ciuperca este dusa din depozite in camp si din camp in depozite, de catre molia cerealelor (Sitotroga cerealella). Aceasta depune sporii care s-au prins de franjurile aripilor, pe stiuletii dezgoliti de catre pasari, sau pe cei care nu sunt bine inveliti. Sporii pot rezista in natura pana la doi ani si germineaza numai in conditii de umiditate mare si temperatura intre 10-30°C. Hibrizii foarte tardivi sunt mai puternic afectati.

Prevenire si combatere

Se recomanda tratarea semintelor ce ar putea fi acoperite cu spori ai ciupercii cu fungicide specifice. De asemenea este indicata combaterea daunatorilor care raspandesc spori, dezinfectarea depozitelor si distrugerea resturilor de plante pe care se pot gasi spori.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile