Putregaiul moale al tulpinilor de porumb (Erwinia chrysanthemi p.v zeae) – identificare si combatere

Putregaiul moale al tulpinilor de porumb, Erwinia chrysanthemi p.v zeae a fost semnalat pentru prima data in anul 1942 in Australia, apoi a fost identificata in Africa, Istrael, India, Italia, SUA. In Romania a fost semnalat in anul 1964 in culturile de porumb irigat din jurul Bucurestiului.

  
Simptome

Primele simptome apar pe partea insorita a plantelor. Unde, sub teaca frunzelor, tulpinile prezinta pete de culoare verde inchis, cu aspect umed, de 10-20 cm lungime. Tulpinile se inmoaie, se distrug tesuturile si plantele se frang. Frunzele situate deasupra zonei bolnave se vestejesc si se usuca in perioada premergatoare infloritului. Radacinile sunt inrosite si devin sfaramicioase, iar ca urmare plantele nu formeaza stiuleti.

Agentul patogen este bacteria Erwinia chrysanthemi p.v zeae. Aceasta nu se transmite prin seminte, dar ea se pastreaza in resturile vegetale de pe camp 27-36 saptamani. Daca acestea sunt ingropate in sol, bacteria isi pastreaza viabilitatea 2-7 saptamani, in functie de umiditate si de temperatura solului. Infectiile au loc prin ranile produse de sfredelitorul porumbului, fiind favorizate de umiditatea atmosferica de peste 60-70% si de temperatura cuprinsa intre 26-28°C.

Prevenire si combatere

Se recomanda rotatia culturilor si semanarea de porumb din loturile semincere, unde boala nu s-a manifestat pentru ca s-ar putea ca semintele sa fie infestate la recoltare.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile